Reklama

Reklama

Zabití posvátného jelena

  • Irsko The Killing of a Sacred Deer (více)
Trailer 1

Špičkový kardiochirurg žije spořádaný život se svou spořádanou ženou a dvěma dětmi. Je v něm jediná podezřelá věc: šestnáctiletý Martin, s nímž se vídá a kterého pomalu, ale jistě zatahuje do své rodiny. Aniž by to věděl, přivolává na sebe tragédii antických rozměrů. I když se Martin zdá být obyčejný teenager, ve skutečnosti v něm dříme schopnost, pro kterou neexistuje racionální vysvětlení. (Film Europe)

(více)

Recenze (410)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Bez obav, tobě se nic nestane. Ty jen musíš zůstat klidný. Řekl jsem to co nejrychleji. Doufám, že jsem tě nezdržel dlouho.“ Po předchozích 2 filmových zkušenostech s režisérem jsem čekal, že podívaná bude tak nějak „mimo“. Jenže tentokrát mi příliš nesedla. Ale popořadě. Pomalé budování příběhu a poznávání postav mě nijak nenudilo, spíš naopak. A ta Martinova prohlubující se citová „fixovanost“, vzrůstající časové nároky a jeho postupná „proměna“ mě dost bavily (Keohganova postava je správně děsivá a slizká). Jenže pak přišel první stupeň „trestu“ a film jakoby sám sebe začal trumfovat ve své absurditě, zvrhlosti a řekněme „mimóznosti“. Předhánění se sourozenců v „užitečnosti“, otcův dialog ve škole, matčin návrh v posteli…a vše korunuje posezení v obýváku s „ententýky“, to mě přepadl skoro hysterický záchvat smíchu nad tou koňskou dávkou trapnosti (a konec to věru moc nevylepšil). Pouhý průměr. Doufám, že Lanthimos si příště spraví reputaci a přijde s podivností co do kvality srovnatelné se Špičákem a Humrem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Lanthimosérie podivná zase udělala na hladině vlnu.. Chladem spalující antická tragédie zasazená do doby a prostředí, které pod nablýskanou slupkou často skrývá hnilobu. Pocit viny není schopen čelit atakům vše rozleptávající manipulace, iracionální trest se postupem času jeví jako nezvratný, krutý a absencí odpuštění nebožský. Přináší i paradox, že ti, kteří se hýbat nemohou, snaží se utéct ze všech sil a ti, kteří se hýbat mohou, jsou paralyzováni vlastním strachem a zoufalstvím.. Pupkatý Agamemnón Farrell, vyžilá královna Nicole i Keoghan, vnášející do role stejnou porci koncentrovaného zmrdství jako Ezra Miller ve We Need to Talk About Kevin, podpořili svými výkony vzácné dílo, jenž sítěmi mainstreamových diváků lehce proklouzne.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Otravná hra na Kubricka, která je neustále za divákem. Alespoň tím, co Lanthimosovi tohle žánrový klišé fakt nežere. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Humra od stejného režiséra jsem vynechal, ale Jelen mě z traileru docela zaujal, tak jsem si řekl, že do toho půjdu. První co mi vyvstane na mysl je, že dialogy psal snad nějakej úplnej debil, protože to, co všechny postavy říkají (hlavně ty nedospělé), to je opravdu k uzoufání (Musel to psát někdo jiný než scénář). Nicméně nemůžu chválit ani ten zbytek, možná snad jen podivnou klaustrofobickou hudbu, která trvale a úpěnlivě doprovází (nejen) první hodinu filmu, při které pořád nevíme o co jde. A nebýt jí, tak by člověk mohl lehce umřít nudou. Mně se to naštěstí vyhlo až do devadesáté minuty a pak to jakžtakž začalo gradovat a konec samotný naštěstí nezklame a šokuje, ale stejně je to málo. Vyloženě špatný film to není, ale způsob, jakým se postavy chovají a mluví, po určitém časem snad musí začít iritovat každého...a to je prostě špatně. PS : Ten název pořád nechápu :D ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Bla, bla, bla... Kubrick, Haneke a jejich nemanželský syn von Trier měli nehodu a narodilo se jim tohle. Nesměla chybět Kidmanka a Colin (o to lépe, o co už se sehráli v poslední Coppolce - anebo naopak? - česká distribuce je matoucí, jako obyčejně). A někdo tvrdil, že se to celé tváří jako klasická Ifigenie. Takže jo. Smála se celá Lucerna, ČSFD zatlesko a NinadeL se pronudila. Ale už je zvyklá, protože Kidmanka čelila i Kubrickovi a von Trierovi, takže se nelze ničemu divit. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Výtečně natočená šílenost. Morální studie, kterak chyba z minulosti ohrožuje vše, na čem záleží: rodinu, manželství, kariéru. Uznávaný kardiochirurg a oftalmoložka, dvě šikovné děti, velký barák, luxusní auta, postavení. A taky trochu sterilní vztahy a absence emocí. Formální objetí nebo projev citu, podivné chování, podezřele přepálená vzájemná zdvořilost. O oné nikdy nepřiznané chybě je lepší předem nevědět. Ani o tom, jakou roli v příběhu sehraje démonický nešťastník Barry Keoghan. Osobně mě přilákali herci a řecký režisér Yorgos Lanthimos, kterého znám díky bizarnímu a vztahy studujícímu Humrovi. Pozvolný černohumorný absolutní rozpad dobře situované rodiny mě bavil. Stejně jako částečně bezemoční výkon hlavních postav (výborný Colin Farrell a Nicole Kidman). Stejně jako testování hranic publika. Stejně jako sebevědomě nepříjemná forma: plíživě depresivní hudba i zvuk a kubrickovsky nezúčastněná kamera á la The Shining, která postavy pronásleduje v zajímavých záběrech. Precizní Lanthimos má fajn myšlenku, možná ji probouzí až moc strojeně a uměle, ale já se rozhodně nenudil. Cukající koutky. Příjemně nepříjemná podívaná. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Lanthimos ma bez pochýb talent na “podivnosti”. Už grécky “Kynodontas” bol z pohľadu prezentácie výchovy, spracovaný spôsobom, ktorý rozhodne nie je bežnou záležitosťou. A tak divák, ktorému sa pozdával tamten snímok, bude zrejme spokojný aj v tomto prípade. Ide o veľmi “čudnú”, veľmi pomalú, psychologickú drámu, ktorej základy sú položené na myšlienke v podobe satisfakcie utrpenia. Naozaj trvá dlho, kým sa dej rozbehne (ak sa to vôbec dá tak povedať!), mňa osobne film nevtiahol tak akoby mal, a tak hodnotením kopírujem “obľúbeného”. Mystika síce potešila, no na Borgmana tento film nemá ani omylom. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Zabití racionálního diváka. Ne tohle opravdu není záležitost pro široké masy. Jednodušší mainstreamoví diváci jako verbal by se tomu měli vyhnout. No a my správní iracionální psychopati kterým nevadí si občas dát nějakou tu cáklou artovku si určitě užijeme tuhle exkurzi do světa bez emocí plného chladu beznaděje a totálně jebnutých postav. Farell a Kidmanka herecky výborní a ten kluk je dokonale odpornej. Mě to prostě i přes mega pomalé tempo přišlo hrozně podmanivé celý ten šílený svět ve kterém se protagonisté pohybují mě svým způsobem uhranul. Přispívá k tomu i hypnotická kamera a drásavé nájezdy zlověstné hudby ze kterých mrazí v zádech. No a vysvětlení filmu? No já se k němu dopracoval nakonec vcelku uspokojivě, ale víte co chytráci? neřeknu. Přečtěte si třeba pár externích recenzí které jsou rozepsané do takových detailů, aby to pochopil i ten největší vocas. Pak třeba přestanete psát ty erudovaný ejakuláty v komentářích jak jste to nepochopili a podobně. Tak jako tak hodím oko na další kousky tohohle bláznivýho Řeka. Rozhodně mě zaujal.85% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem podobnou podivnost jako byl minulý Humr. Tentokráte to dopadlo určitě lépe. Colin hrát skutečně umí, když tedy chce a ztvárňuje zde hodně tragickou postavu doktora, který bez ohledu na svá minulá pochybení si dlouho nechce připustit, že bude muset zaplatit velkou cenu. Barry Keoghan se projeví jako více než zdatný protivník. Jen více rolí pro tohoto mladíka. 65% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Operace se zdařila, lékař zemřel." Po Humrovi další skvělý zářez s Farrellem! Baladický příběh, pohanský rituál, oko za oko, vina a trest. Ochrnutí, odmítání potravy, krev z očí....smrt. Za divnými filmy netřeba až do Kanady, máme je i na našem kontinentu. Chladná Kidmanová se neváhá vysvléci, temný Keoghan si bez mrknutí oka vykousne maso z paže a zoufalý Farrell se marně dovolává pomoci. Volba je nevyhnutelná! Kakofonie děsí a klouzavá kamera odkrývá zvolna obrazy, které nevěstí nic dobrého. Nelítostné... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zatímco Humr byl pro mě prototypem experimentální nudy a uhozenosti, Zabití posvátného jelena je i přes svoji podivnost chytlavým počinem, jehož hlavní devizou je příběh přinášející ve své mysteriozní a hororové rovině podobné zlo, jaké známe z kultovního Příchodu satana či Doteku medúzy. Colin Farrell ve své roli podává přesvědčivý výkon, Nicole Kidman nezklamala a Berry Keoghan servíruje mimořádné herecké představení. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Mno, Humr mě bavil asi víc. Prostě bavil. Jelen je na mě až moc velká artovka, i když chápu, že nejspíš přesně takhle to mělo být natočeno. 70 % ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Mám pocit jako kdyby byl Humr jakýsi Lanthimosův špatný vtip, jelikož jeho následující film je jiný kafe. Vše je lepší: Herecké výkony jsou perfektní a především Farrell a Keoghan hrají v plné síle. Jak mi u Humra přišlo, že už sami herci látce nevěří a prostě odříkávají repliky, tady všichni hrají v plné síle. Scénář daleko více funguje a nepůsobí jako výsměch. Napětí, nepříjemný pocit.... k dokonalosti to má pořád daleko, po první půlce jsou vlastně všechny karty rozdány a Lanthimos jako by nevěděl kudy dál, po Humrovi ale ukázal, že na to má a sledovat jeho kariéru budu. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony skvělé a zneklidňující hudba, která filmu dává grády. Tím jsem ale skončil, co se děje je nazáživné a nezajímavé. Najdu zhruba 2 scény, které byly obstojné, ale jinak mučení. 3/10 = 35% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Aby mi film dával aspoň aký taký zmysel, musel som si ihneď po zhliadnutí vyhľadať rôzne teórie. Napriek tomu, že konanie postáv a hlavne ich dialógy sú neraz čistým mind-fuckom, vo výslednej hodnote mi to bolo viac-menej jedno, pretože mrazivá atmosféra The Killing of a Sacred Deer ma vtiahla natoľko, že som si túto 2-hodinovú, pomalšiu, no o to šialenejšiu jazdu veľmi užíval. ()

Související novinky

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

16.12.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (více)

Reklama

Reklama