Reklama

Reklama

Austerlitz

(festivalový název)
  • Německo Austerlitz (více)
Trailer
Německo, 2016, 94 min

Obsahy(1)

Nacistické koncentrační tábory jsou stále mementem nedávné historie. Co vlastně dnes lidi přivádí na místa, která se tak hořce zapsala do naší kulturní paměti? Liší se návštěva pietních memoriálů od pochůzek po světských památkách, nebo už se stala řadovou položkou ze seznamu turistických atrakcí, kde je třeba vytvořit sérii usměvavých selfie? Sergej Loznica svým titulem odkazuje ke stejnojmennému románu W. G. Sebalda. Stejně jako jeho hrdina Austerlitz se i on vydává do míst hromadného vraždění přemítat o lidské podstatě a dějinných zvratech. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (9)

POMO odpad!

všechny recenze uživatele

Hodinu a pol trvajúci zostrih niekoľkominútových statických záberov na lokácie koncentračného tábora, ktorými sa prechádzajú húfy turistov. Niektorí z nich sa zastavia, rozhliadnu, odfotia atd. Žiadna štruktúra, nulová výtvarná aj informačná hodnota. Obiehať s týmto filmové festivaly a nechávať divákov prísť o iné, normálne projekcie, je drzosť najhrubšieho zrna. Od Sergeja Loznicu už nikdy nič. Ani trailer. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Nejhlučnější hřbitov na světě. Sergej Loznica zachytává nynější chod koncentračního tábora zblízka. Lidi ztrácejí soudnost, pokoru a ticho, kde před pár desítkami let probíhalo peklo na zemi. Pro drtivější explicitní zobrazení chodu Osvětimi doporučuji film Saul Fia. [MFF Cinematik, 2017] ()

LenkaAK odpad!

všechny recenze uživatele

Další film ve stylu slow cinema, tentokrát ve formě dokumentu. Proboha, to na to nemůže někdo upozorňovat v popisu filmu? Hodina a půl ztraceného času. Turistiku po koncentráčních táborech už jsem také provozovala a tady v tomto dokumentu jsem nenarazila, až na jednu pětivteřinovou scénu, na nic pobuřujícího. Nuda. ()

Miki8888 odpad!

všechny recenze uživatele

TVL! Tak to bylo moc, postavit kameru na stativ na 5 minut a to 19x a pak dát záběry za sebe a udělat z toho film pro festival? Dokoukali jsme to, ale půlka sálu odešla po 20 minutách, což asi hovoří za vše. Kdo dal 4 nebo 5 hvězd, tak byl asi na drogách. ()

Dvoja 

všechny recenze uživatele

Jsem milovníkem statické kamery. Vydržím na jednotlivé záběry koukat déle než je normální a miluji prachobyčejné pozorování lidí ze zákrytu. Na tomto je tento dokument postavený. Co mi tedy nesedí? Předně ŽÁDNÁ přidaná hodnota. Pro mne neznámý režisér Loznica mne zklamal "leností". Vybrání pěkné kompozice rozhodně nestačí ke kýženému obsahu a cílu, kterého chtěl dle anotace docílit. Očekávala bych např. krátký časosběr, případně více prostoru pro průvodce a jejich názor na tuto problematiku. A pokud bychom se měli vžít do kůže Austerlitze, neprocházelo by nám toho před očima a v mysli přeci jen trochu více? ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Připomínání utrpení milionů lidí v koncentračních táborech se proměnilo v masovou turistiku a obhlížení pozůstatků? Ale je to třeba neustále připomínat těm mladým? Nejspíš ano, aby se to nemohlo opakovat. Ale je to k přemýšlení, jak asi... ()

pekl 

všechny recenze uživatele

Silné momenty a taky spousta nudy. Za mě strašně promarněná příležitost. Dobrý nápad, který ale chtěl trochu střihačské práce, pro mladé zasazení do souvislostí atd. Ono se to ale lehce říká, pan režisér si to udělal po svém a nikdo jiný ten nápad prostě neměl. I když kolem mě všichni odešli, mě nedělalo problém dokoukat to do konce. Možná je to věkem a určitě historickým povědomím... ()

Reklama

Reklama