Reklama

Reklama

Britannia

(seriál)
  • USA Britannia
Trailer
USA / Velká Británie, (2018–2021), 20 h 9 min (Minutáž: 41–70 min)

Hudba:

Neil Davidge

Hrají:

Ian McDiarmid, Kelly Reilly, David Morrissey, Eleanor Worthington-Cox, Nikolaj Lie Kaas, Julian Rhind-Tutt, Stanley Weber, Zoë Wanamaker, Hugo Speer (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(27)

Obsahy(1)

Když Římané napadnou v roce 43 před naším letopočtem Británii, Kerra (Kelly Reillyová), dcera krále Kantiů, a její úhlavní rivalka, královna Antedia (Zoë Wanamakerová), musí zapomenout na své dřívější neshody a čelit útočníkům společně. Římané, v čele s generálem Aulem Plautiem (David Morrissey), jsou odhodláni uspět tam, kde se to Juliovi Caesarovi nepodařilo, a dobýt tuto mýtickou zemi ležící ve vzdáleném koutě Římské říše. Aulus je silný a nezlomný vůdce, ale skrývá hluboké tajemství, které ohrožuje jeho misi. Když se kmeny a Druidové sjednotí v boji proti Římanům, Kerra je nucena obstát v nejdůležitější roli svého života, zatímco stane v čele odporu proti ohromné síle Římské armády. (HBO Europe)

(více)

Recenze (56)

Cervenak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chcelo to byť niečo ako "anarchy in the old Britannia", nespútané a krvavo zábavné. Vyšla z toho zlátanina veľmi nesúrodých kvalít. Rozhodne to má super pasáže, hlavne všetko mystické, spojené s barbarskými rituálmi, všetky tie vízie, haluze na pokraji fantasy, stĺpy z lebiek, spomalené krkavce, vykostení nebožtíci, Stonehenge-like svätyne, neúprosné proroctvá, pošta odovzdávaná cez odseknuté hlavy a najmä skvelý šialený odpadlícky druid Nikolaj Lie Kaas. Takisto je v tom istý epický náboj a šťavnaté akčné scény. No a potom sú tam moderné úlety v dialógoch, gestikulácii a celkovom vystupovaní postáv (na galského bojovníka tam posmešne hovoria po francúzsky "monsieur"), priveľa ženských postáv (okrem Kelly Reilly sú všetky zbytočné, alebo prinajmenšom šialene otravné, najviac Zoe Wanamaker, celá jej postava mala byť ozdobou seriálu a nechcene skĺzla k trápnosti) a miestami aj nudná vata (celá siedma časť s rôznymi dvojicami v jednej opustenej dedine je obrovské WTF). Aby som to zhrnul - väčšinou som sa bavil (občas spôsobom "na čo všetko ešte budú mať tvorcovia drzosť") a nie je to zabitý čas, ale na druhú sezónu (ku ktorej záver mocne smeruje) sa nebudem nedočkavo triasť. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Mainstreamovým publikem zcela nepochopená Britannia dlouho aspirovala na titul nejlepšího seriálu roku, leč k dokonalosti nakonec přeci jen něco scházelo. Tematika keltského druidismu byla dosud ve světě kinematografie kompletně opomíjena a o to více potěší, že se ji zde tvůrcům podařilo rozpracovat s obdivuhodnou technickou i estetickou grácií. Jejich osobité pojetí druidské magicko-rituální praxe si bez ohledu na absenci historických pramenů uchovává rozměr syrové autenticity. Stejně tak postačí jediný záběr na postavy druidů, abychom okamžitě uvěřili v jejich nepřipoutanost k procesům tohoto světa. Po korunovaci královny Kerry bohužel druidové přecházejí do přílišné pasivity a ze seriálu se začne vytrácet ona opojná transcendentální vibrace. Samotné kmenové hašteření a římská linie jistě zabaví, ale nenabízí potřebný nadstandard. Ve druhé sérii, kterou již nyní netrpělivě vyhlížím, bych věnoval větší důraz práci s postavami, především pak z hlediska jejich vzájemné interakce. Interesantní postava vyvrhela Divise kupříkladu ztrácí mé sympatie v momentech, kdy vtipkuje s Římany nebo se poněkud afektovaně špičkuje s Cait. I přes tyto drobné vady na kráse ode mě Britannia obdrží čtyři silnější hvězdy. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jak to říct - cítím ryzí nasrání. Tenhle seriál se mnou neskutečně vydrbal. Jsem ochoten akceptovat to fantasy pojetí, samé kecy o bozích a bláblá-mytologii, v pohodě, ale co mě vytáčí je, že projdu martyriem devíti dílů, abych na konci nedostal ani fň rozuzlení. A na 2. sérii opravdu nemám náladu po té první. Navíc 7. díl bylo čiré utrpení a mít po ruce tvůrce, udělám z nich plešatýho arcidruida. Seriály HBO mi připomínají rýmu - trvají nekonečně dlouho, táhnou se jak sopel, léčba nefunguje, jediný, co pomůže, tak prospat průběh. Scénář psal fakt ultimátní matlal, co má moc rád fekálie - skoro v každém díle se kadilo, což je činnost jistě důležitá, ale dovedu si představit, že v seriálu se bez toho obejdu. Skoro jsem si připadal, že koukám na Kancelář Blaník. Ach bohové, vy, co jste stvořili filmové tvůrce, mohli byste je za mě nakopat do zadnice? Takovou srandu už nechci vidět, alespoň pro příště budu chytřejší a vyhnu se seriálům z dílny HBO. No několik málo kladů by se asi našlo - úžasně zmalovaná Zoe a jakžtakž zajímavá linka s Eleanor. Jinak je to hovadina na čtvrtou. Ztráta času. A abych se dočkal nějaké pointy, mám se mučit soplem a kaděním v dalších 10 dílech? Zapomeňte! Nas***at! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na moje obľúbené historické obdobie som išiel do tohto projektu s istou mierou pozitívnej zaujatosti. Ja skrátka toto obdobie milujem a tak som samozrejme mal aj veľké očakávania. Tie sa tu ale naplnili len tak z polovice. Hlavná os príbehu síce moc nenadchla, vlastne je to len akýsi blábol o Lockovi, pričom tiež napätia, dobrodružstva a epiky som čakal viac, no na druhej strane je tu veľa drsných scén, ktoré minimálne diváka prekvapia. A čo je hlavné, oslovila ma mystika seriálu, to stvárnenie druidizmu a ich mágie, spolu s perfektným prostredím dalo základ slušnej atmosfére a to je niečo čo môžem. Som zvedavý na druhú sériu, mimochodom ak by to niekoho zaujímalo, už je schválená. 65/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Suverénne najhorší seriál či film týkajúci sa starej doby britského polostrova. A tak majestátne to znie, že Britannia. Dostane sa vám len pár trochu pekných herečiek (sú to Angličanky, nečakajte veľa) a tak dvaja traja Rimania, inak je to zhluk divochov, šamanov a polobláznov. A že s históriou to nemá nič spoločné je všeobecne zjavné, avšak také chyby nevyrobí ani cigán opakujúci po pätnásty krát tretí ročník základky. Užívateľ regentor to opísal dobre, avšak snáď najhoršie je, že Caesar vedie svoje vojsko k Británii v roku 43 pred Kristom, kedy bol už rok mŕtvy... ()

Yardak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedosahuje to sice kvalit nejlepších historických seriálů (např. Řím, Vikingové...), ale především kvůli posledním dílům je to ještě nadprůměrné dílko za slabší 4 hvězdy. Je to prostě guilty pleasure zejména za české lokace (první série - hlavně Český ráj), sjetého druida (Nikolaj Lie Kaas) a politikaření v době, kdy to moc neočekáváte :o)). ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Jasně, je to taková blbinka, co se o historii otřela jen naprosto a úplně minimálně, ale who cares, když se na to tak dobře kouká, navíc se mi to trefilo do současnýho rozpoložení, kdy si po zhlédnutí jednotlivých epizod pouštím do uší Omnii nebo Heilung. Zkrátka pokud vás baví všechny tyhle keltský a druidský radovánky, tady vpravdě ve slušně naspeedovaném a halucinogenním podání, směle do toho. David Morrissey ruluje celej ansábl (to on měl být novým Doctor Who, you twats in BBC!), na Kelly Reilly se zas dobře kouká (byť o ní máte obavy, aby si tím lukem a šípem nevystřela oko). A to, že se to natáčelo i v ČR, je spíš mínusem, ač je Český ráj ráj to na pohled, přeci jen moc britsky nevypadá (ať už to znamená cokoliv). Whatever, zase po čase můžu napsat: moje osobní guilty pleasure. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Invaze do Británie a Kelly Reilly, to ve mě vzbudilo naději, že se bude jednat o příběh legendární královny Icenů Boudiccy. O té to sice není, i když to není tak úplně jisté, ale to mi v tomto případě vůbec nevadilo. Předně je třeba říct, že tvůrci se tady historií spíš inspirují. Jasně, je tu reálný kmen Kantiů, Aulus Plautius a zasazení do dobového rámce, ale vesměs je to psychadelický fantasy výlet do Británie poloviny I.století, ovládané druidy, kteří vedou kroky jak domorodců, tak vetřelců. Do určité míry je to vlastně politikum jako prase, ale ten silný mystický nádech tomu dává jiný rozměr a z mého pohledu trochu vyrovnává mírný nedostatek peněz. Líbilo se mi zejména ztvárnění druidské komunity, která byla vyvedená dosud neviděným způsobem. Pokud jste si z Vikings či z GoT navykli na masové scény s bitvami, tak toho se tady nedočkáte, ale na odseknuté končetiny a podříznuté krky dojde i tady, takže ani potud nemám co vytknout. A seděli mi i herci. Morissey neměl jako římský generál chybu, Kaas v roli odpadlého druida byl správně šílený, Kelly Reilly nemohla být obsazená lépe a Crook byl geniálně k nepoznání. Jako bonus beru přítomnost Anabel Scholey, kterou bezvýhradně žeru. Moc bych si přál druhou řadu, ale vzhledem k tomu, že tenhle seriál nesedne úplně každému, mám o jejím schválení pochybnosti. 85% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

V kontextu dnešní seriálové tvorby působí Britannia jako cosi z jiného světa. Seriál který je tak odvážný, že nechává bez nápovědy diváka tápat ve věčně se opakující smyčce otázek, jestli to myslí tvůrci vážně, jestli je to tak divné schválně nebo nedopatřením, jestli to celé bude mít nějakou pointu... Člověk na to kouká a vidí, že je to divné(až blbé) ale ona je ta divnost tak precizní a přesně dávkovaná, že to jaksi nemůže být náhoda/nehoda. Když jsem se odpoutal od očekávání a přijal to jak se to na mě valilo, začal jsem si tu smažkoidní hru scénáristů s žánrem docela užívat a těšil jsem se jakou další pakárnu na mě filmaři zkusí příště.... Ze sympatií k téhle seriálové revoltě hodnotím čtyřma rudýma a jsem fakt zvědavý jestli se to v další sezóně nějak vykuklí.. Doporučuju asi hlavně lidem co rádi experimentují a mají trpělivost mazlit se devět dílů s ambivalentními pocity. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Surová a brutální fantasy na antické motivy. 1) Seriál mixuje pseudohistorický nádech s moderní představou o tehdejší magii. S historickým filmem to nemá nic společného. 2) Český podíl na vytvoření díla uvádějí Zajímavosti. 3) Psáno po zhlédnutí první řady._____ 4) 10.5.2020 - Ve druhé řadě se něco pokazilo. Z historizujícího filmu s fantasijními prvky se stala ryzí fantasy, kde nadpřirozené síly vládnou bez omezení. Už mě to nebavilo. Za druhou řadu **._____ 5)  13.2.2022 - Poněkud nepřehledná fantasy s lehkou ahistorickou příchutí pokračuje i ve třetí řadě beze změny. Trochu se zlepšil scénář, děj je sevřenější a více připomíná řadu první. Za třetí řadu ***._____ 6)  Zvláště zdůrazním zajímavou hudbu._____ 7)  Ale ten konec? ()

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No... chvíli trvalo, než jsem přistoupil na to, že to ani z daleka nebude další Řím, ale spíš taková místy ujetá historická trochu fantasy. Pokud na tohle člověk přistoupí, tak ho to i začne bavit a u některých scén se pobaví i s WTF úsměvem na tváři (fetky ve vesnici). Na druhou stranu to kazí (pokud pomineme všechny ty historický blbosti) podivnej příběh a příběhový linky, který zabíraj zbytečně moc času a pak nevedou prakticky nikam nebo maj minimální dopad na cokoli. Tak nějak mi vlastně přišlo, že tvůrci pořádně neví, kudy kam. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno jediný důvod, proč jsme to doma vůbec dokoukali, je fakt, že se jedná o dosavadní vrchol maskérské kariéry mojí dobré ženy, ale z výsledku jsme rozpačití oba. První půle se strašidelně vleče, spoléhá se na brutalitu, která nešokuje, sex, který není sexy, samoúčelné kamerové a střihové efekty a monotónně dunící muziku, která nedává šanci jakýmkoli emocionálním kontrastům (a pokud se přece jen nějakou atmosféru povede navodit, vždycky ji spolehlivě zažehná nepochopitelný úlet v podobě titulkové písničky od Donovana – jinak jsou ale titulky z celého seriálu málem to nejkoukatelnější). V druhé půlce, když se konečně trochu vyrýsují postavy a docela zajímavá mystická zápletka, začne za skládačkou z Hry o trůny, Tolkiena a dialogů jako vystřižených z osmdesátkových buddy movies prosvítat sympatická podvratnost, ale jako by se tvůrci lekli vlastního záměru nebo ho nedokázali dotáhnout do konce (nízké hodnocení nejsvéráznějšího sedmého dílu ostatně ukazuje, že příliš si zahrávat s diváckými očekáváními by se jim nemuselo vyplatit) a než se člověk naděje, přijde konec, který tak okatě kalkuluje s druhou řadou a natolik se neobtěžuje s nějakou výraznější pointou, až by to jednoho skoro urazilo. Škoda, s dovařenějším příběhem a odvážnější/cílevědomější dramaturgií z toho mohl být prima celovečerák. ()

Scar 

všechny recenze uživatele

Žiaľ, tento seriál nemá právo nosiť podtitul "historický". Je to čisté fantasy. Nedokázal som dopozerať ani prvú časť a to som fanúšikom aj fantasy. Neviem si predstaviť, koho toto dokáže uspokojiť, keď Railly ani neukáže prso. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Stačilá prvá časť a ďakujem, ďalšie diely neprosím. Totálne nesympatické obsadenstvo, totálne chabé. V podstate totálne nezaujímavé. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Tady se někdo snažil o něco mezi Rome a GoT, ale bohužel chyběl tomu dobrý scénář a určitě by potěšili i lepší herci. Na papíře to vypadalo fajn a čekal jsem pecku, která se zařadí mezi již jmenované a třeba i Spartaca, bohužel se tak nestalo. Některé dějové linie mě vůbec nebavily, herecky mě tam sedly dvě nebo tři postavy. Celé je to takové nudné, zdlouhavé a o ničem. Navíc to vypadá docela lacině a chvílema jsem měl pocit, že koukám na YT seriál. Horko těžko jsem to dal celý a znova už to vidět nikdy nechci. ()

Drirr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výrazně podhodnocený seriál, který většinu jedno a dvouhvězd schytal od lidí, kteří viděli jenom pilot. Mírně nadhodnocuju pro osobitou stylizaci, neokoukané a na výjimky dobře hrající herce a krásné exteriéry. Scénář je o trochu slabší hra o trůny, ze které velmi pozitivně vyčnívají hlavně mystické pasáže, při kterých si člověk nemůže být jistý, na jaký žánr se vlastně kouká. Já si jsem celkem jistý, že je to ve skutečnosti téměř čistokrevné historizující (nikoliv historické) fantasy. Pokud někdo strhává kvůli tomu, že to není historické (a ono opravdu není, je to prostě jiný žánr), je to jeho hloupost. PS. Sedmý "komorní" díl dokazuje, že scénáristi mají koule točit to úplně mimo škatulky. Lahůdka. Dávám 70,01% ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Velkorysá produkce byla natáčena v překrásné české krajině. Nosné téma: role Druidů v boji britských kmenů proti římským dobyvatelům je uměřená, tj.: nejsou k smíchu. Velké plus je, že snaha o předvídání děje povětšinou nevyjde. Britannia také filmařsky převyšuje úroveň drtivé většiny televizních sérií . ...PS: vynikající práce s hlavami živých i mrtvých. ()

Související novinky

59. Zlín Film Festival se blíží

59. Zlín Film Festival se blíží

13.05.2019

59. ročník festivalu představí letos na 280 filmových snímků z 51 zemí světa. Hlavní téma bude s ohledem na sté výročí narození cestovatele Miroslava Zikmunda zaměřeno na objevování a poznávání.… (více)

Reklama

Reklama