Reklama

Reklama

Film Hrdinové ohně, natočený na motivy skutečné události, vypráví hrdinský příběh provinčního hasičského sboru, který se díky naději, odhodlání a obětavosti svých členů stal jedním z nejelitnějších hasičských týmů ve Spojených státech. Jejich nesmírná odvaha a jedinečné spojenectví vyvstane ve chvíli, kdy bojují proti katastrofálnímu požáru, který ohrožuje vše, co je jim blízké. (Magic Box)

(více)

Recenze (420)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Rozpočet: 38 miliónov $ | Tržby: 25,4 miliónov $ | Človeku vždy príde smutno ako zo samotného skutočného deja vzľadom k pozostalím, tak aj z faktu, že 90% podobných filmov založených na skutočných udalostiach sú komerčnými prepadákmi... Zaslúžili by si všetci niečo iné. Ako predstavitelia, tak aj skutočný ľudia... Josh Brolin je presný jak hodinky, a ja som zistil, že keď nechcete pustit oheň ďalej, tak mu musíte ísť ohňom napred. Silný film. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Joseph Kosinski si po dvoch ambicióznych sci-fi veľkofilmoch vybral takýto relatívne menší a divácky menej atraktívnejší projekt, čo ma určite trochu prekvapuje, ale ja s tým nemám ani najmenší problém, v tomto prípade to len vítam. Filmy so skutočnými hrdinami ma stále lákajú a požiarnici patria medzi mojich najobľúbenejších. A aby sa film odlíšil od tých pár, ktoré sa požiarnikom venujú, miesto mestského prostredia tu máme odborníkov na boj s požiarmi v otvorenom teréne a našťastie je to rovnako atraktívne. Film je možno zbytočne dlhý, zase tak moc sa tu toho neudeje a rovnako dobre by fungoval aj pri kratšej dĺžke, ale ako fanúšikovi tejto témy mi to vôbec neprekáža. Dejovo mi to aj tak prišlo po celý čas dostatočne zaujímavé, občas poteší nejaká sekvencia z práce požiarnikov v teréne, aj keď väčšina z nich nepôsobí až tak nebezpečne, priestor má pár najdôležitejších postáv a ich manželky, tréning nováčika, ktorému takmer nikto neverí, ale on sa len tak nevzdá a našťastie nechýba ani to najdôležitejšie v tomto type filmu, pocit, že sú všetci jedna rodina a každý by dal za každého svoj život. A tak sa film prakticky celý čas drží na podobnej úrovni, až vo finále nečakane vygraduje a priznám sa, že táto fáza na mňa teda dosť zapôsobila. Filmu pomáhajú aj postavy, medzi požiarnikmi vynikajú šéf Josh Brolin, nováčik Miles Teller a Taylor Kitsch, ale nesklamú ani vedľajšie postavy ako Jennifer Connelly alebo Jeff Bridges. Samotná akcia tu možno nemá až také zastúpenie, ako by sa od filmu s touto tématikou dalo čakať, ale všetky radové sekvencie sú perfektne natočené a nechýba im prakticky až taká poetika, napríklad také sledovanie požiaru v noci a finále je zase úplne iné, než by sa od hollywoodskeho filmu dalo čakať, prišlo mi to až moc kruté, ale taký je skutočný život a film čo najviac vystihol realitu. Kosinsky ma tu nesklamal ani v najmenšom, film má nielen dokonalú vizuálnu stránku, ale získali si ma aj postavy a finále ma zasiahlo aj emocionálne. Škoda, že sa Only the brave nedostalo k nám do kín, kde by sa dala vizuálna stránka ešte viac vychutnať, ale ja som si to užil aj takto. Viacerých sklame menej akčné prevedenie, ale mne sa to páčilo a ešte si to párkrát pozriem. PS: Po druhom pozretí idem s hodnotením naplno, už mi to sadlo dokonalo po všetkých stránkach a neprišlo mi to ani trochu dlhšie, keďže všetky postavy mi tak prirástli k srdcu, že ma bavili aj všetky ich civilné scény a južanský spôsob života a finále mi aj napriek tomu, že som ho už videl prišlo ešte zdrvujúcejšie. Jednoznačne najlepší film o požiarnikoch, aký som vôbec videl a moja nová srdcovka, ktorú budem pozerávať pravidelne. 88% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Kosinski je vizuální mág. Technicky dokonalé kompozice obrazu tentokrát opřel o skutečný příběh bandy hasičů. Typově skvělé obsazení jen umocňuje herecké výkony. Brolin je doslova prototypem správného chlápka. Jennifer Connelly je zase jednou úžasná. Nechybí tu náborářské pasáže a drsné vtipkování. Nechybí chlapská hudba, úlitby rodinným povinnostem a ponaučení pro mladé feťáky. Všechny menší nedokonalosti, ale smete silné finále. Skutečné finále. Ten hořící medvěd byl to nejkrásnější a zároveň nejděsivější, co jsem kdy viděl. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Televízna Bergovina, ktorá vačšinu stopáže tak trochu varí z vody (because of reasons), aby sa na konc silno vykúpila. 4-tá hviezda viac menej zo súcitu a rešpektu, ale s kľudným svedomím. 70% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Člověk si řekne : “Nějaká pitomost o hasičích. To vidět nepotřebuji.” A za sebe mohu říct, že by to byla ta největší chyba, co můžete udělat. Je totiž až neuvěřitelné, kolik toho Kosinski dokázal vymáčknout z v pravdě prachobyčejného příběhu dle skutečných událostí a kolik emocí z člověka vymámí. Už na začátku jsem věděl, když ve vzduchu vrtočivá helikoptéra nabírá vodu z bazénu a přitom kamera líbivě krouží podél ní, že tohle je zkrátka pecka a celých 130 minut jsem byl napjatý jako struna. Důležitý podíl na tom také samozřejmě má Josh Brolin a jeho parta odvážných hasičů, včetně Milese Tellera, se kterýma jsem si hned chtěl dát pivo a zapadnout mezi ně. Neuvěřitelný film, který nesmí zapadnout a doporučuji naprosto všem. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást. Kosinski si tentokrát nepřipravil neonovou pastvu pro oči. Jeho cit pro vizuál se mu samozřejmě ani zde upřít nedá a oheň jakožto živel vypada v jeho filmu impozantně a místy možná až příliš krásně. Zároveň zásahy hasičů tu jsou nejednou velmi zkratkovité a zjednodušené. Jenomže Only the Brave útočí v emocionální rovině a diváka si získá pečlivě budovanými charaktery, rodinou drobnokresbou a správně chlapackým army feelingem, který je jak na začátku při výcviku, tak na konci při zásazích. A pozor ! Závěr se povedl na jedničku. Záběr po záběru. Vynikající herecká parta, primárně Brolin, který s ohněm má zkušenosti ze svého mládí a Jennifer Connelly, kterou prostě chcete vidět hádat se. Mainstreamové obsazení, ale snímek vyhýbající se velkohubému patosu a tradiční nabubřelosti. Kluci si nemohli přát lepší poctu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Plno patosu, americké uvědomělosti, nabubřelosti a hrdinských kroků. Už něco pamatující Oheň (1991) Rona Howarda byl přesně takový. Zároveň ovšem i adrenalinový, atmosférický, výtečně natočený. Tvůrci použili klasický vzorec, přidali nicméně šťávu a tah na bránu. A emoce se valily. Joseph Kosinski (který nás má potěšit pokračováním Top Gunu) vsadil rovněž na atraktivní téma, ovšem jeho příběh je mdlý a dost jednoduchý. Stejně jako Howard vystavil obětavým chlapům, kteří denně bojují s ničivými plameny, solidní pomník. Navíc pracoval s reálnými fakty. Nepotřeboval k tomu hrdě plápolající americké vlajky, ovšem onoho poplácávání po ramenou a patetických keců byl nadbytek. Hra na jednu velkou rodinu mi prostě dvakrát nesedla. Jednotlivé linie nejsou silné (Miles Teller a jeho náhlá tužba po rodinném životě), jiné jsou zajímavé jen proto, že se do nich zakousli výborní herci (například Jennifer Connelly). Kosinski má sice velký cit pro vizuál, jenže je škoda, že tady pyrotechnici zdaleka nehrají první housle. Ve výsledku lehce utahané (určitě bych 20 minut ubral), vypravěčsky nefunkční, sterilní, předvídatelné, chybělo mi napětí, emočně to nedolehlo, jak by mohlo. Upřímně mě mrzí, co píšu, moc jsem se těšil, ale já to mám prostě víc na tři hvězdy. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Opätovne vzhliadnuté. Predchádzajúci názor: ... "No, na toľké "%" som čakal väčšiu dávku "ohňa". Omnoho viac, ako o hasičoch v akcii, je tento snímok o hasičoch na "základni", o vykresľovaní vzťahov, získavaní dôvery, schopnosti spoľahnúť sa jeden na druhého, o milovaní tejto práce, ktorej človek musí byť oddaný, celým telom i dušou. Neznehodnocujem "pravdivosť" tohto tragického príbehu (!), chápem, že bolo treba na všetko poukázať, aby v závere človek dostatočne precítil samotnú udalosť, no podľa mňa bola najemotívnejšia časť úplne odbitá, pričom dlhšia je aj reklama na O2. 133 minút je doslova vražedných, viac som prezíval, než sa bavil na plné obrátky, a to je v danom prípade proste neodpustiteľné. Neviem či to naozaj väčšina videla, či hodnotila len vďaka "traileru", no toto závratné hodnotenie mi príde trošku "od veci". Ale tak, "tí Americkí hasiči", zrejme hrdinovia naozaj sú .." ... absolútne zmenený. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

New age dvouhodinový náborák do amerických hasičských sborů ve stylu moderního "Bratrstva neohrožených", ve kterým nechybí říznej soundtrack, strašně cool střihy, hravá kamera a hlavně líbivý drama. Kosinski je čaroděj. Ohnivej. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Kosinskemu absencia sci-fi prekvapivo sedi. Velmi civilne, pekne natocene aj zahrane. Dobre sa to pozera, postavy bavia a zaver je ako sa patri dojimavy. Skoda jedine trochu prestrelenej dlzky. 8/10 P.S. aj napriek kvalitam filmu krach v americkych kinach chapem. Rovnako ako zrusenie nasej premiery ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tentokráte nebudu překlápět hodnocení směrem nahoru, kvůli tomu že poslední minuty jsou prostě emocionálně boží. Dávat do podle mě slabého filmu, mimořádných 20 minut je hřích. Hodinu a 45 minut sledujeme prakticky pouze život v jednom hasičském sboru. Podle mě ne zrovna extra zajímavé ani sympatické postavy se potkávají, povídají si, občas spolu zajdou na pivo, semtam něco nacvičí a málokdy jdou do opravdové akce. Předem varuju, že kdo čeká podobnou nálož akce a napětí jako byl Oheň s Kurtem Russellem, bude hodně nepříjemně tak jako já zaskočen. Alespoň že poslední minuty jsou opravdu jakousi odměnou. Vůbec jsem nečekal že to celé dopadlo, tak jak to dopadlo. Hned jsem si samozřejmě článek vyhledal na Wikipedii. Smekám před touto událostí. 65% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Fantasticky vypadající i zahranej melodramatickej standard, kterýmu ke konci dochází dech... skoro jako hasičovi uprostřed ohnivýho pekla. Kosinskému bych ovšem přál návrat do vod, kde si může víc malovat. Jde mu to. 7/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající filmový zážitek opřený o působivou skutečnou událost. Valná část snímku je založena na budování vztahů v rámci požárnické skupiny, ale též na osobní život některých postav, což může být pro mnohé diváky nudné, avšak mě osobně Kosinskiho počin zaujal od samého začátku. K akci tu dochází neustále, rodinné životy hlavní hrdiny polidšťují a jsou důležité pro finále příběhu. Každý, kdo nezná události požáru v Yarnell a nepídil se po spoilerech k tomuto filmu, musí být na konci Only the Brave značně překvapen a rozčarován. Emotivní a vskutku působivý snímek. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Požiar u Yarnell, kde pri zásahu došlo k najväčšiemu úmrtiu požiarnikov od útoku 11.septembra. Celý dej je poňatý prirodzene, reálne, skrátka tak, ako sa veci skutočne majú. Nie je tu žiadna hlavná postava. Každý je tu sám za seba so svojimi pracovnými aj súkromnými problémami a radosťami. Devízou je ohromné ​​kamarátstvo a emocionálny boj jednotlivca. Scenérie hôr a kopcov sú nádherným doplnením stavu prírody a hrozby takéhoto mohutného požiaru. Aj CGI je úplne na jednotku. Životný dej plynie prirodzene a vedie k zamysleniu nad niektorými charaktermi. Každý bojuje s vlastným osudom a všetci spoločne s požiarom. Koniec rozprávania však úplne šokuje. Je to film o druhej šanci v živote, o chybách a zodpovednosti, kamarátstve a tvrdej práci. Rieši sa tu najzákladnejšia otázka medzi nebezpečne-náročnou prácou a osobným životom, ale tak nejako civilne, bez zbytočného patosu. Nesnaží sa za každú cenu z nich robiť hrdinov. V okamihu každého príde doba, keď sa bude musieť rozhodnúť či rodina - či nebezpečná, ale rešpekt a uznanie vzbudzujúca práca. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Fakt dobre natočene. Príbeh, postavy a boje proti požiarom (ktoré tu mi také nemáme) mali čím zaujať. Broli, Briges či Teller ťahali film pekne dopredu a záver je pekne adrenalínový a žhavý. Kvalitne natočený film o elitných hasičoch. 85% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Režijně vypilovaný majstrštyk, kterému nedám pět jenom proto, že postavu Tellera nastavuje hodně klišovitě a jeho přeměnu podává rutinně a uchvátaně (a je ve výsledku pro film trochu zbytečná). Jinak budu pět superlativy, jelikož takhle výtečně zahraný, vypravěčsky vyrovnaný a emocionálně strhující katastrofák jsem snad nikdy neviděl. Je to totiž v prvé řadě silné a uvěřitelné drama o "rodičích a práci", kde se neděje nic přestřeleného a postavy přirostou k srdci právě tím, jak se chovají obyčejně a přirozeně - Kosinski tedy ukazuje svou třídu nejen při plápolání požárů, z nichž jde v jeho podání skutečný respekt a strach, ale i v osobních rovinách a jejich podřízení enormně účinnému závěru, který nepůsobí vůbec pateticky, a troufám si tvrdit, že pokud neznáte jako já skutečné události, zaručeně vás sejme. Skvělý soundtrack, nádherná kamera i triky, dokonalí Teller a Connely, ultraprďácký Brolin. Jeden z nejlepších filmů roku 2017, čeští distributoři ať se laskavě chytí za rypák. 85% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Po americku svižně natočený film o profesi, která v podmínkách Spojených států má zřejmě zcela jinou dimenzi, než na jakou jsme zvyklí u nás. Vtipné, chytré dialogy, mix humoru a tragiky, profese a osobních životů, všechno v provedení spolehlivých herců, opravdu povedený kousek. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Snímku možno označiť za solídnu žánrovku, v ktorej vás síce nečaká nič nové a prekvapivé, ale všetko čo na scéne uvidíte, je skutočne poctivo natočenou, filmárskou prácou. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus až príliš ukecané - zbytočne veľa slangových mačovských dialógov, ktoré očaria len rodených Američanov. A v rýchlom slede sa tu striedajú s tými pracovnými. Navyše som mal v závere pocit emocionálneho nátlaku, ale to je iba môj osobný dojem. Celkovo to však nebolo zlé, nenudilo a herci slušne zahrali, no vzhľadom na ohlasy som čakal niečo lepšie. Lepší priemer. 65/100 ()

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama