Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svět legendárního spisovatele J.D. Salingera působivě ožívá v tomto snímku odhalujícím detailní pohled do životních zkušeností, které formovaly jednoho z nejproslulejších, nejkontroverznějších a nejtajemnějších spisovatelů naší doby. Snímek "Rebel v žitě", odehrávající se v barvitém prostředí New Yorku poloviny 20. století, sleduje mladého Salingera (Nicholas Hoult), který se snaží hlasitě vyjádřit, udržuje bouřlivý vztah s mladou hvězdičkou Oonou O'Neillovou (Zoey Deutchová) a přežívá hrůzy druhé světové války na evropských bojištích. Právě tyto zážitky daly vzniknout jeho mistrovskému dílu Kdo chytá v žitě, které mu přes noc přineslo slávu (i neblahou proslulost) a přimělo jej stáhnout se na zbytek života z očí veřejnosti. Film, v jehož hlavních rolích se představují Kevin Spacey a Sarah Paulsonová, nabízí vábivou sondu do života a doby nepochopeného génia, který porušil pravidla a redefinoval americkou literaturu. (Cinemax)

(více)

Recenze (63)

Necron 

všechny recenze uživatele

Co je tohle za patetickou zbytecnost? Skoda, ze jsem si "The Catcher in the Rye" nestihl precist drive nez jsem videl tohle. @Danny Strong - diky, ze uz nemam zadnou chut ...si to precist. Diky za Kevina, ktery to drzi nad vodou a ktereho uz ve filmu asi nikde neuvidime, diky #MeToo PS: Tesim se na verbaluv koment .) ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Film, na který jsem se hodně těšila, předně proto, že Salingerovu knížku mám hodně ráda a jelikož je "částečně autobiografická" čekala jsem od filmu příběh, ala Holden. Film ale nezachycuje to období Salingerova života, kterým byla kniha (alespoň po striktně dějové stránce) inspirována. Pozornost je tady věnována tomu, za jakých okolností se Salinger ke psaní a to nejen "Kdo chytá v žitě" dostal. Musím říct, že první přibližně třetina mi přišla jako sice zajímavý, ale poměrně dlouhý rozjezd, obsahově nepříliš bohatý, až mě to mrzelo, jestli by měl být film celý takový. Potom ale všechno dostalo spád a musím říct, že pro mě Kdo chytá v žitě dostalo ještě trochu jiné rozměry, protože Salingerův životopis od pana Slawenskiho jsem nečetla, takže o jeho životě jsem věděla předtím, jen minimum. Moc se mi líbilo obsazení filmu, jen myslím, že některým pasážím mohlo být ve scénáři věnováno více času (třeba po návratu z války) a některým méně (hlavně tedy v úvodu a ke konci). Ale jinak myslím, že je to celkem povedený snímek i když, jak už tady bylo řečeno, je pro člověk určitě hodnotnější, pokud četl knihu okolo které se to všechno motá. Za mě je hodnocení někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Celkom slusna spolocenska konzervacka so Selindzrem ... Nejdem tu pochopitelne vypisovat ody na Spacey-ho, jednak je to buzerantske a jednak jaxi mi to nesedi. Okrem Spacey -ho som si vsimol Erica Bogosiana, zaporaka z filmu Under Siege 2 Dark territory. Kazdopadne rezisersky na urovni, Zoey Dutch nadherna ...... spokojnost . 70 % ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dokud se ve filmu vyskytuje Kevin Spacey, má to švih. Nicholas Hoult je ale příliš nečitelný, aby utáhl celý film sám. A tak se to vleče a v osmdesáté minutě máte pocit, že dvě hodiny projekce už musely uběhnout. Přesto film nezatracuji, minimálně jsem rozšířil své obzory. Hrdina mi sympatický nebyl a stěží si mne získal do konce filmu. To bude asi problém číslo jedna. 65% ()

sugythesugar 

všechny recenze uživatele

Salinger mi prišiel vyobrazený, ako priveľká obeť vonkajších vplyvov, akoby sa všetko okolo dialo mimo neho a on za nič nemohol. Film je ale aj napriek tomu natočený obstojne a má vynikajúceho Spaceyho. Bohužial je to len klasická jednostranná biografia s pevnou réžiou a nadmieru dobrým obsadením. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Zítřek /pro/ tebe. Vžít se musí, dozrát do bodu, kdy zalomí své zlaté, zmítající se klasy. Lebedit si  v regulérním samotářském sále osobnostní prchlivosti. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

V prvých okamihoch po zhliadnutí filmu prevládalo u mňa nadšenie, po niekoľkých dňoch však nekompromisne dorazilo vytriezvenie a s ním aj odobratie jednej hviezdičky z hodnotenia. Film rozhodne nenudí, to vzhľadom na Salingerov životopis ani nemôže, avšak až na spoločné scény Jerryho s jeho mentorom Whitom Burnettom ani nedokáže strhnúť tak, ako by sa s takýmto materiálom patrilo. Je veľmi ťažké s istotou povedať, kto alebo čo nesie zodpovednosť za tento najvýraznejší nedostatok celého Rebela v žite. Možno je to scenárom Dannyho Stronga, ktorý v tomto smere zatiaľ na filmovom poli príliš neohúril, možno hereckým obsadením, kde skutočne výnimočný výkon nepodáva predstaviteľ hlavného hrdinu Nicholas Hoult, ale tradične skvelý Kevin Spacey v úlohe spomínaného Burnetta. Nech sa chyba skrýva kdekoľvek, film nepochybne mohol aj napriek svojim nesporným kvalitám, spočívajúcim vo svedomitom zachytení dobovej atmosféry či šikovnom zakomponovaní krátkych úryvkov z viacerých Salingerových diel do deja, dopadnúť v konečnom zúčtovaní ešte o niečo lepšie. (65%) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Čítal som to, nič mi to nedalo. Videl som film o autorovi, nič mi to nedalo. Možno keby to bolo v opačnom poradí, pozrel by som sa na tu knihu inak, ale to je len chabá domienka. Nezaujalo ma to už od začiatku a nezachránili to ani prestrihy z Normandie. 1 z 5 ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje mnoho témat, mnoho nevyřčených situací, které jen tak naťukne a ukazují osobnost, která vlastně za mě dost trpěla...Ať už v oblasti lásky, ze zkušeností z války, z tlaku společnosti....A toho tlaku tam bylo opravdu hodně..Nicméně - nedokážu se na daný snímek dívat zcela objektivně, jelikož jsem tam vnímala silnou podobnost s osobou, která si prochází něčím obdobným...Na závěr jsem jen ráda, že J.D. Salinger zemřel tak, jak chtěl a dosáhl v životě aspoň trochu toho, čeho chtěl... ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Filmu není co vytknout.A proto jsem si mohla vychutnat postavu Keviny Spaceyho.Je to veký umělec, kterého neminula mašinérie MeToo. ()

Randyz 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočené. Teď když znám pozadí, tak možná dám "Kdo hledá v žitě" opět šanci. Poprvé mi to moc nesedlo 🙂 ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Knihu Kdo chytá v žitě miluju, četla jsem ji mnohokrát, mám ráda i Salingerovy povídky - např. Den jako stvořený pro banánové rybičky.  Takže na film jsem se těšila. A nezklamal mě. Tajemný spisovatel, který vyhledával samotu, nevydával, nechtěl se bavit s novináři, to všechno jsem o něm věděla. A vůbec jsem se jeho rozhodnutí žít v ústraní nedivila. Válečné zážitky ho silně poznamenaly. Nicholas Hoult jako Salinger mě příjemně překvapil, Kevin Spacey byl výborný jako vždy.  Holden Caulfield je moje velká láska a tento film byl jako krásné setkání s přítelem, s kterým souzním. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

N. Hoult po stvárnení Tolkiena si vyskúšal seba aj v roli J. D. Salingera. A nešlo mu to zle. Avšak celý film, hlavne z hľadiska svojho žánru, je spíš priemerný, bez skutočne silných momentov (o výnimku jedine ide v prípade zopár scén z druhej svetovej vojny). Čakal som zachytenie väčšej hystérie a hlbšiu filozofickú diskusiu okolo knihy „The Catcher in the Rye“. P.S.: Dobrá vedľajšia rola pre K. Spaceyho, ktorú zvládol nadpriemerne dobre. Osobné hodnotenie: 72% (***) ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Jako film sám a o sobě to příliš neobstojí. Dramaticky taky nic moc, ale dohromady se znalostí knihy to byl pro mne zážitek. Měl jsem pocit blízkosti samotnému procesu psaní a myšlení velkého spisovatele. ()

katmandzoo 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavo a pútavo natočený snímok o významnom americkom prozaikovi Jeromovi Davidovi Salingerovi, ktorého najviac preslávil jeho román Kto chytá v žite. Toto dielo je dodnes považované za jedno z najvýznamnejších a najprínosnejších v priebehu 20. storočia a jeho hlavný predstaviteľ Holden Caulfield je aj v dnešnej dobe témou rôznych maturitných zadaní či úvah. O čom tento román bol, je známe asi každému, kto má rád klasickú literatúru. Ale kto to vlastne bol Jerome David Salinger? Aké mal detstvo a kto boli jeho rodičia? Aké mal sny? Čo ho viedlo k rozhodnutiu vydať sa na dráhu spisovateľa? Prečo sa rozhodol vydať román, keď sa takmer celý život venoval písaniu poviedok? Čo sa snažil povedať postavou Holdena Caulfielda? A prečo sa po vydaní tohto diela utiahol do ústrania a vyhýbal sa kontaktu s ľuďmi? Tento film obsahuje odpovede na všetky tieto a iné otázky a umožňuje nám bližšie spoznať samotného Salingera. V hlavnej role vynikol Nicholas Hoult, ktorému podobné role sedia a nečudujem sa, že bol obsadený aj do role J. R. R. Tolkiena, o ktorom má byť tento rok natočený podobný film. Už teraz sa teším a všetkým, koho táto problematika aspoň trochu zaujíma, vrelo odporúčam zhliadnutie tohto filmu. ()

Joppo88 

všechny recenze uživatele

Možno som to prehnal, keď som dal 5/5... ale... po dlhšej dobe mi niečo prišlo úprimne krásne, a tak som nemohol inak. ()

wege 

všechny recenze uživatele

Vím, že jsem Kdo chytá v žitě četl ve správném věku, ale asi ve špatné době a asi i na špatném kontinentu, protože ta kniha ve mě vůbec nic nezanechala. Stejně jako další jeho knihy, které jsem četl, třeba Franny a Zooey jsem vůbec nedával. Ve stejné době jsem četl třeba beatniky a ty se na mě projevili mnohem více. Jediné, co ve mě zanechal film, je přání přečíst si knihyznovu, což asi v nejbližší době udělám. Jinak je asi docela věrný skutečnosti, nicméně díky tomu je ten děj takový nezajímavý. Zajímavé jen to, jak úspěch může zničit popularita a pak že všechny víry buď ničí nebo osvobozují člověka. Dočkéme se někdy toho, co psal desítky let do šuplíku? ()

Související novinky

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

29.07.2017

Když se na velkém plátně objevili Truman Capote, Jane Austenová, James Barrie, Edgar Allan Poe nebo P. L. Travers (a brzy nás čeká A. A. Milne), proč by neměl dostat biografii J. R. R. Tolkien? Jak… (více)

Reklama

Reklama