Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svět legendárního spisovatele J.D. Salingera působivě ožívá v tomto snímku odhalujícím detailní pohled do životních zkušeností, které formovaly jednoho z nejproslulejších, nejkontroverznějších a nejtajemnějších spisovatelů naší doby. Snímek "Rebel v žitě", odehrávající se v barvitém prostředí New Yorku poloviny 20. století, sleduje mladého Salingera (Nicholas Hoult), který se snaží hlasitě vyjádřit, udržuje bouřlivý vztah s mladou hvězdičkou Oonou O'Neillovou (Zoey Deutchová) a přežívá hrůzy druhé světové války na evropských bojištích. Právě tyto zážitky daly vzniknout jeho mistrovskému dílu Kdo chytá v žitě, které mu přes noc přineslo slávu (i neblahou proslulost) a přimělo jej stáhnout se na zbytek života z očí veřejnosti. Film, v jehož hlavních rolích se představují Kevin Spacey a Sarah Paulsonová, nabízí vábivou sondu do života a doby nepochopeného génia, který porušil pravidla a redefinoval americkou literaturu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (64)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Predstav si, akú knihu by si chcel prečítať, a napíš ju." Jednoduchý návod, ako sa stať úspešným spisovateľom. Nie každý je však Salinger. Film je krásnou ukážkou, že tie najlepšie príbehy píše sám život, stačí to len hodiť na papier a môže byť z toho i Nobelovka. Ale pozor! Aj taký spisovateľ, ktorý dosiahne najvyššie ocenenie, musí prejsť 100 krát odmietnutím zo strany vydavateľa. Vydavateľ je vlastne väčšinou hlúpy podnikateľ, ktorý vie o písaní veľký prd, a tak síce Salinger síce nikdy Nobelovku nedostal, ale jeho román Kto chytá v žite je zapísaný v histórii, kým z vydavateľa ostal len bezcenný popol. Apropo, veď aj Rowlingovú odmietlo asi 13 vydavateľstiev, kým jej vydali Harryho Pottera. Jasné znamenie, že to nikdy netreba vzdávať. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Film, na který jsem se hodně těšila, předně proto, že Salingerovu knížku mám hodně ráda a jelikož je "částečně autobiografická" čekala jsem od filmu příběh, ala Holden. Film ale nezachycuje to období Salingerova života, kterým byla kniha (alespoň po striktně dějové stránce) inspirována. Pozornost je tady věnována tomu, za jakých okolností se Salinger ke psaní a to nejen "Kdo chytá v žitě" dostal. Musím říct, že první přibližně třetina mi přišla jako sice zajímavý, ale poměrně dlouhý rozjezd, obsahově nepříliš bohatý, až mě to mrzelo, jestli by měl být film celý takový. Potom ale všechno dostalo spád a musím říct, že pro mě Kdo chytá v žitě dostalo ještě trochu jiné rozměry, protože Salingerův životopis od pana Slawenskiho jsem nečetla, takže o jeho životě jsem věděla předtím, jen minimum. Moc se mi líbilo obsazení filmu, jen myslím, že některým pasážím mohlo být ve scénáři věnováno více času (třeba po návratu z války) a některým méně (hlavně tedy v úvodu a ke konci). Ale jinak myslím, že je to celkem povedený snímek i když, jak už tady bylo řečeno, je pro člověk určitě hodnotnější, pokud četl knihu okolo které se to všechno motá. Za mě je hodnocení někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Salingerovu knihu Kdo chytá v žitě zná asi každý, ale ne všichni ji četli a příběh, který se skrývá za jejím napsáním, nejspíš nezná skoro nikdo. A ono se ani není čemu moc divit, protože Salingerovy životní osudy nejsou ničím výjimečné. V zásadě je to o tom, jak se mladý ambiciozní spisovatel po návratu z války změní a s ním i jeho psaní, což vede k úspěchu. Samozřejmě jsou tu válečná traumata, nějaké to pití, ale to není nic, čím by tehdy neprocházely statisíce veteránů. Nicméně Strongovi se povedlo relativně tuctový příběh převést do zábavné podoby. Salinger ve výborném Houltově podání tu není za filosofického žvanila, jakkoliv k tomu jeho status spisovatele svádí, ale zase tu není ani za povrchního floutka či arogantní hvězdu. Tak nějak se motá mezi těmi všemi polohami, což z něj vlastně dělá normálního člověka. A normálně působila i traumata a alkoholické výstřelky, dá-li se o těhle věcech mluvit jako o normálních. Hlavní hrdina je díky té obyčejnosti divákovi bližší, což je největší devíza filmu. Baví i herci ve vedlejších rolích ať už Sarah Paulson v roli agentky (či co to bylo) a především Kevin Spacey, kterého, zaplať Bůh, už nestihli vymazat. Asi si to konečně přečtu. 80% ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje mnoho témat, mnoho nevyřčených situací, které jen tak naťukne a ukazují osobnost, která vlastně za mě dost trpěla...Ať už v oblasti lásky, ze zkušeností z války, z tlaku společnosti....A toho tlaku tam bylo opravdu hodně..Nicméně - nedokážu se na daný snímek dívat zcela objektivně, jelikož jsem tam vnímala silnou podobnost s osobou, která si prochází něčím obdobným...Na závěr jsem jen ráda, že J.D. Salinger zemřel tak, jak chtěl a dosáhl v životě aspoň trochu toho, čeho chtěl... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Klasický dobrý životopisný snímek, který stojí na hercích, kdy Nicholas Hoult svou roli zvládl skvěle, profesionálně, stejně jako Kevin Spacey, od něhož bych nic jiného nečekal. Pořád doufám, že to není jeho poslední role. Film není zbytečně vyhrocený, má celkem klidné plynutí a představuje Salingera i těm, kdo ho tolik neznají. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Salingerovu knihu „Kdo chytá v žitě“ měl u sebe vrah Johna Lennona, psychicky nemocný Mark David Chapman. (noelcoward73)
  • Film sa natáčal v New Yorku (New York, USA). (Arsenal83)

Související novinky

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

29.07.2017

Když se na velkém plátně objevili Truman Capote, Jane Austenová, James Barrie, Edgar Allan Poe nebo P. L. Travers (a brzy nás čeká A. A. Milne), proč by neměl dostat biografii J. R. R. Tolkien? Jak… (více)

Reklama

Reklama