Reklama

Reklama

Tajnosti slavných obrazů - Série 3 (2016) (série)


Sandro Boticelli (S03E05)

(epizoda)
  • Francie Le Printemps -1482 - Sandro Botticelli (více)
Francie, 2016, 26 min

Tvůrci:

Yves Nilly

Obsahy(1)

Smyslná malba jara, harmonie krásy... Florencie v roce 1480. Patnácté století bývá v Itálii nazýváno Quattrocento. Právě tehdy se zrodila myšlenka renesance, předznamenávající odklon od středověku a počátek moderní doby. Florencie byla jeho středobodem. Stačilo vyslovit jméno tohoto města, a lidem se zrychlil tep, cítili závrať. Stejně jako Stendhal, vnímali „toto výjimečné místo, v němž se snoubí vášeň s nebeskými pocity vyvolanými krásným uměním.“ (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

allegria 

všechny recenze uživatele

Boticelli mě okouzluje od mého mládí, kdy jsem poprvé spatřila reprodukci Primavery. Jen mě mrzí (a silně snižuje nejen požitek z filmu, ale i mé hodnocení) nedbalý český dabing. Snad by u takového Mistra stálo za to zopakovat si, jak se skloňují jména. Také bych byla vděčná za více detailů z umělcova života, než poslouchat popis politické situace té doby. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vidieť Boticelliho je zážitok. Mala som to šťastie, že sprievodca akejsi zahraničnej skupiny v Galérii Uffizi farbisto v angličitine opisoval obraz a ja som si to vypočula. Je obdivuhodné, aký mali maliari v tej dobe cit pre farby, kompozíciu a schopnosť spojiť toľko myšlienok. Až dodnes hádame, či obrazy ukrývajú mystické, mýtické, či dokonca politické alegórie. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Primavera je obraz, který mě naživo ( naprosto nečekaně) okouzlil navždy. Žádná reprodukce, ani fotografie nedokáže přiblížit krásu, kterou toto překrásné dílo v sobě má. Soudkovo barvy jsem si zamilovala v němém úžasu a až se zase někdy vypravím do Florencie, musím ho vidět znovu. Prostě nejvíc. Jistě chápete, jak moc mě díl o mé srdcovce potěšil. :) ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama