Reklama

Reklama

Clay Lomax je po sedmi letech propuštěn z vězení, kde seděl za bankovní loupež. Jeho parťák ho podrazil a střelil do zad a Lomax si to s ním teď hodlá vyřídit... Po sedmi letech ve vězení za bankovní loupež je propuštěn Clay Lomax. Jeho komplic Sam Foley, který ho zbaběle střelil do zad a s lupem uprchl, má z jeho návratu obavy, a tak najme skupinu tří pistolníků v čele s Bobby Jay Jonesem, kteří mají Lomaxe hlídat, ale nesmí ho zabít. Foley má oprávněné obavy, že ho Lomax vyhledá. Lomaxovy kroky vedou nejdříve za starým přítelem Trooperem, od něhož chce informaci, kde se Foley zdržuje. Trooper mu odpověď slíbí za 200 dolarů, které má Lomaxovi doručit žena jménem Teresa Ortegová následující den vlakem. Zatím stráví Lomax noc v Trooperově saloonu, kde se již stačili ubytovat i Foleyho pistolníci, aby na Lomaxe dohlédli. Když Lomax odjede na nádraží, aby si vyzvedl peníze, dojde mezi pistolníky a Trooperem k roztržce, při které Troopera zastřelí. Lomaxe čeká na nádraží překvapení. Průvodčí mu předává malou dívku Decky, dceru jeho známé Teresy Ortegové. Teresa cestou za Lomaxem zemřela a dívka nikoho nemá. Lomaxovi se vůbec nehodí, aby se staral o cizí malé dítě, ale nakonec si dívku vezme k sobě. Pokouší se ji nechat na vychování u různých lidí, ale nikomu se do toho nechce, a tak Decky zůstává s Lomaxem. Zpočátku je Decky velmi vzpurná, nechce s Lomaxem být, ale postupně se mezi nimi vytvoří přátelství. Umírající Trooper nechal Lomaxovi vzkaz, že Sam Foley žije na místě zvaném Gun Hill, a tak se i s Decky vypraví za ním. Cestou mají s pistolníky nepříjemnost, ale Lomax je dokáže odzbrojit. Cesta je ještě dlouhá a počasí se velmi zhoršilo. Naštěstí dojeli k farmě, kterou vede vdova Juliana. Žije zde se synem a několika muži, kteří jí na farmě pomáhají. Ti jsou však právě ve městě. Juliana nabízí nocleh a jídlo a kromě toho i to, že se postará o Decky. Přátelskou atmosféru naruší příjezd Bobbyho Jaye a jeho hochů. Podaří se jim zmocnit se zbraní a opilý Bobby Jay ohrožuje malou Decky. Lomax proti tomu nemůže nic moc dělat. Když se pokusí Bobbyho odzbrojit, dojde ke střelbě, při níž Bobby zastřelí jednoho ze svých mužů. Ten navíc unese Decky a vypraví se na Gun Hill. Cestou ještě zastřelí i svého druhého parťáka. Decky se podaří utéct a schovat se v lese. Lomax také vyrazí na Gun Hill... (TV Prima)

(více)

Recenze (26)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Přestože film nemá až tak klasickou westernovou linku, jedná se o opravdu příjemný western. Spojení těchto dvou slov může vypadat podivně, ale to, co filmoví (rádoby) znalci označili jako nezajímavé a slabé, mě pobavilo. Tedy spojení a putování bývalého bankovního lupiče a jeho potenciální nové dcery, malé holčičky. A za zmínku stojí, že při tom putování vidíme spoustu krásné krajiny. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Celkem jednoduchý, ale záživný a povedený western. Tvrdý muž se stará o malou holčičku, která je možná jeho dcerou a navíc se musí bránit třem vrahům, které na něho poslal jeho bývalý přítel. Gregory Peck je v hlavní roli jak jinak než skvělý a dokazuje nám, že i z průměrného westernu dokáže udělat nadprůměrnou záležitost. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Od westernu s G. Peckem mám vždy vysoké očekávání, ale tentokrát jsem spokojen tak napůl. Hlavní hrdina i ta malá holčička, jsou sice perfektní, ale jinak se film docela vleče a chybí mu větší spád. Ale nenudil jsem se. Mírně nadprůměrná podívaná, kde hrají mj. dvě mně dobře známé tváře z Columba, jmenovitě James Gregory a John Davis Chandler. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Naprosto trefný příběh na nedělní odpoledne.. Záživný, vtipný, dramatický a klasicky westernový se skvělým Peckem. Nic na tomto snímku Vás neurazí či nebude lézt na nervy, vše plyne, jak má. Moc příjemné role ústřední dvojice. :-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hodnocení tohoto westernu se mi nakonec rozleželo v hlavě a přihazuji i poslední hvězdičku. Zpočátku sice není dějově našlapaný a ukazuje spíše sbližování Claye Lomaxe s jeho možnou dcerou, avšak dvojice je neustále na cestách, což přináší řadu okamžiků, které nenudí. S blížícím se závěrem je pak snímek i napínavější a Gregory Peck opět potvrzuje své výjimečné herecké kvality. Nejvíce mě zaujala jeho kreace s třesoucí se rukou, svírajíce kolt a míříce na skleničku na hlavě záporňáka. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vleče se to, dlouho se nic moc neděje, teprve v závěru přijde na řadu akce a očekávaná pointa. Nicméně obsazení si zaslouží respekt. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dobrý western, i když zrovna tento příběh není zrovna podle mého gusta. Ale je to profesionální filmařina s řadou výborných momentů, jako celek mi to však nesedlo. Přesněji 3,5 hvězdičky. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Henry Hathaway sa vrátil na sklonku svojej režisérskej kariéry k obľúbenému žánru a vytvoril slušný a poctivý, ale priemerný western. Gregory Peck je ťahúň každého filmu a platí to i teraz. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vím, že hlavní roli má ne/napravený lupič, který si chce mlčenlivě jít za svou pomstou a tuhle snahu mu nabourá nečekaná zásilka od bývalé přítelkyně. Jenomže tohle všechno je standard. To už jsem viděla. Ale ne tak vyprahlou ženskou, na kterou narazil Peck koncem filmu. Ta by brala všechno! Chudáci ti její dělníci, o kterých jen mluvila, ale nikdy se neukázali. Takže jí už asi zdrhli. Ta předvedla kovbojovi, kterého viděla prvně v životě, takovou etudu zoufalé osamělosti a touhy, že každý aspoň trochu slušný muž by měl cítit povinnost ji okamžitě popadnout a odnést do ložnice. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kradez koni -ked sa riesi vo westernoch, tak to je pre mna znamkou nudneho a planeho westernu. Tuna sa riesi pomsta za podvod ci podraz ci co to bolo. Filmu suverenne vladne Gregory Peck, vyborne dialogy. Dejova linia sa rozvija pomaly, najma uvod sa nesie v znameni zblizovania sa s dcerkou. Potom uz ale western slape, tempo je slusne aj v strede, vatovo planych plkov je len minimum, to je tiez velke plus : 76 % ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Panenskou přírodou s panenkou z vlaku. On a slečna společnice ve vleku nástrah, v sedle poznávaných citů. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Bývalý bankovní lupič se vrací z vězení a chce se pomstít zrádnému parťákovi, který na něj pošle tři mladistvé hajzlíky. Iluze nemilosrdného revenge westernu se rozplyne po pár minutách, kdy se objeví malá holčička, která by mohla být jeho dcera, ale jinak je to dobrý, pohodový western. Gregory Peck v hlavní roli je neselhávající jistota, ač i jemu v sedmdesátkách rolí povážlivě ubylo. Malá holčička je sympatičká a jejich putování je docela sranda a finále v domě je takové docela psycho westernové home invasion (Vilém Tell!). Zúčtování na konci bylo proto pořádným zadostiučiněním. Solidní film, který dopadl dobře a já jsem natolik spokojený, že dávám o hvězdičku víc, než by si to objektivně zasloužilo. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Jako do toho "pravýho ořechovýho" westernu to má daleko, ale zábavný to bylo, hajzl na konec dostal co proto, Greg Pecka hrát umí a ta malá holka nebyla protivná, nýbrž správně drzá a roztomilá zároveň. ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Možná to není oscarový film, ale dva hlavní protagonisté mě okouzlili a zpříjemnili mi den. A to se poslední dobou oscarovým úžasňákům absolutně nedaří. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vyrovnávání účtů je další z mírně netradičních westernů, ve kterých vidíme drsňáka a propuštěného kriminálníka kterak se stará o holčičku jež mu tak nějak zbyla. Dívka je velmi protivná a jejich sbližování je jedním z leitmotivů tohoto snímku. Clay Lomax se navíc ani s nikým moc nedostává do přestřelky, a dokonce nedojde ani na konfrontaci jeho a Sama Foleyho, což by divák od počátku očekával. Jeden z posledních filmů Henryho Hathawaye a Marguerita Robertse není vyloženě špatný, disponuje pomalejším tempem a místy ne příliš záživnou atmoškou. Na druhé straně Gregory Peck málokdy zklame a překvapivě se v něm objevuje i nahá žena. ()

Reklama

Reklama