Reklama

Reklama

Dogtown and Z-Boys

Trailer

Obsahy(1)

Agresivní styl jízdy na skateboardu Z-Boys, kteří původně jezdili na surfech v té době neupravených plážích Los Angeles ve čtvrti Dogtown. Časem zjistili, že když nefouká vítr a nejsou vlny, tak se nemusí nudit a můžou své triky trénovat i na souši na skateboardech. Snímek ukazuje životní cesty hlavních skateboardových osobností sedmdesátých let: Tony Alva, Stacy Peralta a Jay Adams. (Calid)

(více)

Recenze (25)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Stoupnu-li si zase někdy na skateboard, tak bez nějakého zvláštního tréninku do tří sekund předvedu své parádní číslo - nekontrolovaný pád na hlavu. Mám totiž mimořádně vyvinutý nesmysl pro rovnováhu a proto se nestabilním podložím raději vyhýbám. To však neznamená, že bych se občas nemrkl na ty, na která zemská gravitace příliš nepůsobí a Z-Boys rozhodně nejsou špatnou volbou. Jen jsem trochu čekal, že uvidím něco trochu jiného než ve filmu, ale ono to asi nešlo, když se vypráví v podstatě stejný příběh. Zase tak moc to nevadí, protože archívní záběry jsou parádní a názory jezdců zajímavé, ale touhu znovu prásknout hlavou o beton to ve mně vyvolat nedokázalo. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Skateboarding mi vůbec nic neříká a tento dokument mi také nepřišel nijak závratně zajímavý, takže úplně nerozumím tomu, jak se prokousal tak vysoko a proč tu k dnešnímu dni stojí 88 %. Nikoho ze zúčastněných jsem neznal. Pouze jsem znal hru pojmenovaou po Tony Hawkovi, která mě taky absolutně nebavila. Dvakrát jsem u tohoto dokumentu dokonce očka zamhouřil. Je příšerně stereotypní. Ale alespoň jsem si rozšířil znalosti o kupu informací z oblasti skateboardingu, které už nikdy nevyužiji. Dávám hvězdu ať nejsem za úplného čůráka. A není to pouze proto, že mě absolutně neoslovilo téma, ale ani se mi vůbec nelíbila forma. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Parádní dokument, který se dá doporučit samostatně či jako jakýsi doplněk k Legendám z Dogtownu (či obráceně). Každopádně je vidět, že Peralta kromě skateu výborně rozumí i filmu. Jako celek je Dogtown and Z-Boys nesmírně vyvážený, Peralta parádně pracuje s hudbou i postupným dávkováním informací a ví, kdy scénu nechat vyznít a hned nespěchat dál, což se hodí hlavně po konci "zpovědi" Jaye Adamse. Zkrátka opravdu podařený dokument po kterém vás zamrzí, že jste nemohli být přímo přitom, byť je Peraltův dokument výborným zprostředkovatelem. 80 % ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem na to hodinu a vůbec nic zajmavýho jsem tam neviděl a neslyšel. Existuje hrozně moc dokumentů o všem možném a dost jich bude zajmavějších něž tohle. 88% to nepochopim. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Zajímavej dokument, dozvěděl jsem se něco novýho a poměrně rychle to uteklo. Taky mi to připomnělo, že bych se měl asi znovu podívat na Legendy z Dogtownu nebo aspoň zapařit Tony Hawka na Playstationu. ()

Copacabana 

všechny recenze uživatele

Dychberúci dokument o zrode skateboardingu, ako ho poznáme dnes. Jeho "otcovia", ináč veľké legendy Tony Alva a Jay Adams rozprávajú o svojich začiatkoch v slávnom klube Zephyr, cez ich motiváciu premiestniť sa z vody na súš a prezrádzajú inšpirácie vzniku známych trikov a celkovo o ich kariére. Na začiatku vidno dobové zábery nebezpečného surfovania pomedzi konštrukcie vytŕčajúce z vody, neskôr tajné hľadanie miest a okupovanie bazénov na skatoch, až po moderné jazdenie na U-rampách. Podstatná kapitola bola venovaná tiež komercionalizácii športu, respektíve o tom, kto sa dá kúpiť a tu nastal rozkol medzi Alvom a Adamsom. Alva sa chytil svojej šance, cestoval po svete, súťažil, bol na titulkách magazínov, zatiaľ čo Jay sa nedal kúpiť a uvedomoval si to, že on saktebording robil vždy iba kvôli zábave a nie tlakom a zodpovednosti, čo je sympatické a pre mňa tým znamená viac. Nachádza sa tu kopec momentov, na ktoré nikdy nezabudnem a kvôli ktorým sa mi to oplatí vidieť po druhýkrát. "Style is everything." J.A. ()

mickyreed 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument o partičce magorů, kteří vytvořili na troskách zkrachovalýho pobřežního lunaparku streetovou kulturu skateboardingu uplácanou ze špíny, bídy a syrovosti ... absolutní srdcovka! ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled nejen na historii skateboardingu v 70. letech v Kalifornii. Od obchodu se surfy Zephyr, přes jeho majitele a jejich speciální surfy až ke skupine teenagerů, kteří chtěli být nejlepšími surfaři a stali se slavnými skateboardisty - Z-Boys. V roku 2005 byl o nich natočený film ´Lords of Dogtown´, který vypráví hlavně o tom, jak to chodilo při trénování ve vypuštěných bazénech v Santa Monice a Venice. Tento dokument však nepřikrašluje realitu, při spovědích někdejších spříznených duší jde až na dřeň. Závěrečné porovnání hlavních postav - kdysi a nyní - je vyhodnocením střetu snů s realitou. ()

zabro 

všechny recenze uživatele

naprosto vyborny dokument o tom jak banda surfaru zmenila svet skateboardingu. nebyt techto borcu nikdo z nas by neslysel jmena jako tony hawk, bob burnquist, bucky lasek a dokonce bych sem mohl zaradit silence z jackass v cele s bamem margerou. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Špičkovej dokument, kterej nastartoval retro vlnu skateboardingu a znovu přivedl na světla ramp starý legendy. Pro mně osobně je to vzpomínka na mládí se skejtem od roku 1978 a moje idoly. Jde vlastně o vzpomínku a ohlednutí za životem samotného režiséra, který byl ve své době skateboardovou hvězdou a později spolumajitelem legendární firmy Powell Peralta a zavedl tradici firemních skejtových videí. Tento dokument později inspiroval film Legendy z Dogtownu. ()

Tichoza 

všechny recenze uživatele

Naprosto parádní dokument. Skvělá hudba. Velké osobnosti. Tento náhled do lehce netradičního světa Dogtown stojí za to. ()

dražis 

všechny recenze uživatele

Inspiratiní, lehce plující po vlně a betonu. Pro lidi, kteří si myslí, že skateboarding je jen zábava pro malý kluky bude tenhle dokument velké překvapení. ()

Algen 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takhle si představuji skvělý dokument. Spousta informaci, ovšem podávané postupně a doplněné pauzami s dobovými záběry a skvělou muzikou. Je vidět, že Stacy Peralta kromě skateboardingu také ovládá filmařinu. Doporučuji shlédnout i těm, kteří sport a sportovní dokumenty moc nemusí, tak jako já. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem na skateboardu nikdy nejezdil a surf znám leda tak z obrázku, tak byl tohle pro mě tak trochu výlet do neznáma. Což se ostatně potvrdilo. Režisér mě nechal tonout v nevědomosti a já si první dvě třetiny filmu jen skládal o čem to vlastně mluví.. No a pak už mi to bylo k hovnu. Kdyby to vzal rejža trochu z širší perspektivy a plesknul mi ze začátku do xichtu trochu historie, tak bych tomu hodnocení trochu vylepšil.. ()

Reklama

Reklama