Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kříž u potoka byl tragickým místem rodu Potockých. Pod ním si vrazila nůž do srdce a proklela Potocké Józa, zklamaná ve své lásce k Mikešovi Potockému a provdaná proti své vůli za jeho bratra Franíka. Pod křížem u potoka došlo o mnoho let později i k bratrovraždě dalších Potockých, soupeřících o lásku jedné ženy. Kříž však byl i místem setkání Štěpána s Evou, schovankou mlynáře Dolanského, která si Štěpána zamilovala a umínila si, že kletbu prabáby rodu zlomí. Podaří se jí to díky síle a obětavosti lásky, která překoná manželovo odcizení, jeho nevěru i surovost. Štěpán ji pochopí až v okamžiku jejího největšího ponížení, kdy Eva prosí Štěpánovu milenku Mařičku o navrácení muže. Štěpán byl svědkem této scény a vrátil se domů. Všechno se mu znovu daří, dokonce má být zvolen starostou. Pletichy bývalé milenky způsobí před volbami rvačku, v níž je zabit Štěpánův bratr Ambrož, který Štěpána zaštítil svým tělem. Tak byl rod Potockých vykoupen z prokletí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé porovnat zvukovou a němou verzi. Zvuková je samozřejmě o dost delší, a tak lépe popisuje vývoj vztahu mezi Evou a Štěpánem. K němé verzi si dovolím citovat z "Našeho filmu" : "Filmový kritik Rudého práva Ivan Suk považoval film za celkově nezdařený, ale ocenil kameru Otto Hellera, který natočil řadu znamenitých exteriérových záběrů z krásné a tehdy ještě na mnoha místech civilizací zcela nedotčené přírody v okolí Křivoklátu a Zbečna". Překvapuje mě, že chybí poznámka, že tento němý film už také vyšel na DVD - jedná se o dvoudisk Národního filmového archivu "Příchozí z temnot / Otrávené světlo", kde je navíc spousta kratších filmů, takže toto dévédéčko opravdu vřele doporučuji, pokud si chcete zlepšit své znalosti o českém němém filmu. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Generace statkářského rodu jsou postiženy prokletím, které zlomí až věrná a obětavá láska..... Námět : Karolina Světlá podle románu Kříž u potoka. Scénář : Jan S. Kolár. Kamera : Otto Heller. ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Pozapomenutý snímek Jana Stanislava Kolára nabídl nečekaně odvážnou adaptaci románu Karolíny Světlé, ve které především experimentoval s možnostmi filmového média. Po pěti letech filmařiny měl už Kolár dostatek zkušeností, aby si mohl dovolit film, který na jedné straně vykazuje znalost nadnárodně zavedených postupů práce se stylem a s výstavbou filmového prostoru, ale na druhé straně tyto postupy nečekanými způsoby kombinuje, a tak vypravěčsky i stylově odlišuje nejen tři bloky svého filmu, ale leckdy i jednotlivé fáze konkrétních scén. Docela podrobný rozbor filmu, kterého se na jaře dočkáte i na DVD, jsem napsal na Poznámky. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Film natočen na motivy románu "Kříž u potoka", který napsala Karolína Světlá. Ta se během jeho tvorby inspirovala skutečnými postavami a příběhy ještědských přátel. (Terva)

Reklama

Reklama