Reklama

Reklama

Česká labuť

  • Polsko Czeski łabędź (více)

Obsahy(1)

Dokumentární komedie o tom, proč je důležité kultivovat své zájmy a radost ze života. Humorný a dojemný příběh dvanácti vitálních důchodkyň, které se nenechají omezovat svým věkem při realizaci svých snů, rozmarů a vášní. Všechny vedou obyčejný život: vaří, perou, pečují o zahradu a vnoučata. Mají však jednu společnou vášeň - tanec. A také společný sen - chtějí nastudovat baletní vystoupení z Labutího jezera. Původně soubor mažoretek v pokročilém věku se tak vydává na svéráznou cestu dřiny pod vedením šéfa baletu Národního divadla moravskoslezského a primabaleríny, která právě hlavní dvojrolí bílé a černé labutě v Čajkovského Labutím jezeře debutuje. Koprodukční dokument s polskou produkcí CoLab Pictures byl s úspěšnými ohlasy uveden na mnoha zahraničních festivalech. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Už vím co budu dělat v důchodu. Původně jsem chtěla začít běhat půlmaraton, ale teď vím, že si koupím pár balíků ampersek, seženu dostatek cáklých vrstevnic a začnu baletit. Kurňa já se na ten důchod tááák těším! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Přímočarý dokument bez zbytečných cavyků i řečí, tyhle mažoretky jsou skvělé ženské, které si umí užívat života. Jen jsem nepotřebovala vidět záběry na domov důchodců, to bylo velice depresivní. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Ostrava je, jak známo, region razovity, proto těžko říci, zda tragikomické vyznění dokumentu bylo nechtěné či záměrné. Každopádně baletní mistr to evidentně hned na začátku raději „zabalil“, realisticky usoudiv, že si oněch dvanáct vitálních důchodkyň ukouslo příliš velké sousto. Ostatně v podání obstarožních amatérských baletek povýtce kyprých tvarů, hopsajících v naškrobených minisukýnkách, připomínaly ony labutěnky spíše přecpané pelikány, u nichž už chyběl jen zpěv a občasné tlesknutí k parafrázi dnes už ikonického tanečku Trnky brnky z Troškovy filmové taškařice Slunce, seno, jahody. Závěrečný „balet“ v domově seniorů pak byl útrpnou vizuální záležitostí, jak pro klienty domova, tak pro vystupující seniorky – a ovšemže i pro televizního diváka. Klobouk dolů před talentovanou primabalerínou Markétou Pospíšilovou, která svůj drahocenný čas věnovala tomuto projektu a převzala celé břemeno nácviku, přestože ji vzápětí čekal nesnadný konkurs a následný přestup z Ostravy do Les Ballets de Monte Carlo v Monaku. ()

madam.art 

všechny recenze uživatele

Viděno víceméně omylem, ale hned jsem byla chycená. Vtipné ženské, bezva lidi okolo, primabalerína mě dostala... Oceňuji, že to byl prostý a jednoduchý záznam, žádný doprovodný komentář, jen obraz a útržky rozhovorů. Smrt stereotypům! Pět hvězd. ()

Reklama

Reklama