Reklama

Reklama

Zlatý Muž z Ria

Česko, 2016, 72 min

Režie:

Adolf Zika

Scénář:

Adolf Zika

Kamera:

Adolf Zika

Hrají:

Lukáš Krpálek, Martin Stránský (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Judista Lukáš Krpálek v celovečerním dokumentu Adolfa Ziky. Charismatický sportovec, neúnavný bojovník, čerstvý otec, hrdina českých fanoušků a jediný olympijský vítěz naší brazilské výpravy... Film, který přesahuje rámec sportovního dokumentu. Neobyčejný příběh obyčejného kluka z Jihlavy, který se naprostým omylem dostal ke sportu, jenž nebyl v jeho původním plánu. Aktuální snímek o železné vůli a nezměrné vytrvalosti sportovce, který dokázal i přes nepřízeň osudu protrhnout pověstný začarovaný kruh posledních chybějících titulů krásné kariéry zlatou olympijskou medailí. Věnoval ji Sašovi Jurečkovi, velkému kamarádovi a druhému nejlepšímu českému judistovi, který utonul v roce 2015 na jezeře Lago Di Garda. V portrétu jsou rovněž unikátní záběry z mekky světového juda Tokai Judo University Japan, kde se Lukáš Krpálek připravoval před olympiádou a kde ho bedlivě sledoval také legendární Yasuhiro Yamashita. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Asi bych to plně nenazýval dokumentem. Je to hrozně zvláštní "sestřih". Nebudu do toho tahat dysfemistická slova jako "propaganda" nebo podobně. Ale jedná se o popis cesty Lukáše Krpálka od narození až po události po Riu. Asi hlavně musím říct, že jako jediný Čech, co přivezl domů zlato, je to uctihodný čin a byl jsem tenkrát na naši zem a na Lukáše velice hrdý. A doufám, že si bude udržovat svou formu a budu v judu pokračovat, jelikož mu to velice jde. Ale tento dokument se snaží ukázat všemožné úspěchy a podobně, ale je to pojato velice neurvale a skoro až chaoticky. Nicméně, pořád to má onu hodnotu, kterou to potřebuje a já ji očekával. Forma se lehce přiklání skoro až k otřesnosti, ale ohledně faktů a popisu oné "jemné cesty" se jedná o prospěšný kus. ()

Kmyn 

všechny recenze uživatele

Krpálek je super borec, já sem dělal judo 10 let tak to dokážu posoudit do detailu. ale ten dokument nicmoc. co se týče samotných přenosů z Olympiády, komentátor se naučil jen 4 výrazy, Ne-Waza, Seoi-nage, Tomoe-nage a Uchi-mata... správně chvaty pojmenovával spolukomentátor a judista Dubský, ale dávali mu málo prostoru. co mne ale absolutně znechutilo, je ta zasraná píseň kurvy Lounový! ()

Reklama

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem pochopil, co se to vlastně při judu děje na tatami :-) Časosběrný dokument nahlížející nejen do života jednoho z nejlepších světových judistů, ale také do samotné sportovní disciplíny včetně jejího přesahu do morální roviny. Bonusem je pak pohled na to, jaký humbuk dokáže rozpoutat zlato z olympiády. Zajímavě sestříhané, má to napětí, atmosféru, sympatickou hlavní postavu... ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Jak poznamenal ghatos. Do medailonku dostal Zika zřejmě vše, co Lukáš miluje a jeho zarputilostí a poctivou prací ho nyní zná a miluje celá zemička. Sám jsem málem rozmlátil stůl radostí v baru při finále...ted už si můžete doplnit i Zlatého Muže z Tokia. Lukáš je neskutečná judistická figura, vzorem pro celý svět a už fakt nevim čím to překonat..Paříží?? :) 80% ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

No, dokument asi ne, spíš sedmdesátiminutový sestřih momentů z Krpálkova života, kdy v prvních třiceti minutách jsou ty momenty připomínány titulky a články z novin v kombinaci se záběry z tréninků a soukromého života těsne před LOH v Riu. Dalších čtyřicet minut je pak sestřih zápasů z Ria s původním Rejmanovým komentářem (cca 20 minut) a následné společenské povinnosti, oslavy na náměstích a akcích apod., tedy docela nuda, která o Krpálkovi neřekne ani ň. Podíval jsem se jako sportovní fanda rád, ale do sbírky bych tento filmeček zařadil asi jen kdybych byl hodně velký fanoušek juda, což jsem (a hodně k tomu přispěl Lukáš, za což mu děkuji, protože judo je skvělý sport na sledování - ne, nedělám si legraci, fakt je to zábava). P. S. Pro mě nejzajímavější informace z celého filmu - Krpálek je prý, dle testů, judistickým antitalentem. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama