Reklama

Reklama

Zlatý Muž z Ria

Česko, 2016, 72 min

Režie:

Adolf Zika

Scénář:

Adolf Zika

Kamera:

Adolf Zika

Hrají:

Lukáš Krpálek, Martin Stránský (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Judista Lukáš Krpálek v celovečerním dokumentu Adolfa Ziky. Charismatický sportovec, neúnavný bojovník, čerstvý otec, hrdina českých fanoušků a jediný olympijský vítěz naší brazilské výpravy... Film, který přesahuje rámec sportovního dokumentu. Neobyčejný příběh obyčejného kluka z Jihlavy, který se naprostým omylem dostal ke sportu, jenž nebyl v jeho původním plánu. Aktuální snímek o železné vůli a nezměrné vytrvalosti sportovce, který dokázal i přes nepřízeň osudu protrhnout pověstný začarovaný kruh posledních chybějících titulů krásné kariéry zlatou olympijskou medailí. Věnoval ji Sašovi Jurečkovi, velkému kamarádovi a druhému nejlepšímu českému judistovi, který utonul v roce 2015 na jezeře Lago Di Garda. V portrétu jsou rovněž unikátní záběry z mekky světového juda Tokai Judo University Japan, kde se Lukáš Krpálek připravoval před olympiádou a kde ho bedlivě sledoval také legendární Yasuhiro Yamashita. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ten hnusný závěr, kdy najednou má spousty kamarádů, kteří se s ním chtějí fotit, byť včera neznali ani jeho jméno, tomu teprve dodává pořádný šmrnc. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Lukas Krpalek je frajer a sympatak. Dokument nicim nevybocuje z prumeru, presto jsem rad, ze film vznikl a priblizil tuto osobnost i lidem, kteri ke sportu, potazmo k judu nemaji zadny vztah. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Poměrně originálně natočený časosběrný dokument o našem nejlepším judistovi. Sledujeme jeho dětství, ale hlavně jeho přípravu na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiru, kde se mu povedlo získat zlatou medaili. Pak ještě chvíli s ním setrváme na oslavách. Trošku nahlédneme i do jeho soukromí a vzpomeneme na mladého judistu Alexandra Juračku, který tragicky zahynul při hloubkovém potápění. Moc hezký a podařený dokument. Vypravěč: Martin Stránský Hudba: Jan Křížek & Petr Brant ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

No, dokument asi ne, spíš sedmdesátiminutový sestřih momentů z Krpálkova života, kdy v prvních třiceti minutách jsou ty momenty připomínány titulky a články z novin v kombinaci se záběry z tréninků a soukromého života těsne před LOH v Riu. Dalších čtyřicet minut je pak sestřih zápasů z Ria s původním Rejmanovým komentářem (cca 20 minut) a následné společenské povinnosti, oslavy na náměstích a akcích apod., tedy docela nuda, která o Krpálkovi neřekne ani ň. Podíval jsem se jako sportovní fanda rád, ale do sbírky bych tento filmeček zařadil asi jen kdybych byl hodně velký fanoušek juda, což jsem (a hodně k tomu přispěl Lukáš, za což mu děkuji, protože judo je skvělý sport na sledování - ne, nedělám si legraci, fakt je to zábava). P. S. Pro mě nejzajímavější informace z celého filmu - Krpálek je prý, dle testů, judistickým antitalentem. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Spíše medailonek, než dokument. Bez nějakého ladu a skladu slet pěkných obrázků. Každopádně Lukáš Krpálek se stal legendou a zdaleka nekončí. V Tokiu to bude mít jiné grády. Národní sport Japonska a ještě v nejtěžší váhové kategorii... . Může se stát nesmrtelným jako V. Čáslavská. 55%. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Asi bych to plně nenazýval dokumentem. Je to hrozně zvláštní "sestřih". Nebudu do toho tahat dysfemistická slova jako "propaganda" nebo podobně. Ale jedná se o popis cesty Lukáše Krpálka od narození až po události po Riu. Asi hlavně musím říct, že jako jediný Čech, co přivezl domů zlato, je to uctihodný čin a byl jsem tenkrát na naši zem a na Lukáše velice hrdý. A doufám, že si bude udržovat svou formu a budu v judu pokračovat, jelikož mu to velice jde. Ale tento dokument se snaží ukázat všemožné úspěchy a podobně, ale je to pojato velice neurvale a skoro až chaoticky. Nicméně, pořád to má onu hodnotu, kterou to potřebuje a já ji očekával. Forma se lehce přiklání skoro až k otřesnosti, ale ohledně faktů a popisu oné "jemné cesty" se jedná o prospěšný kus. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Jak poznamenal ghatos. Do medailonku dostal Zika zřejmě vše, co Lukáš miluje a jeho zarputilostí a poctivou prací ho nyní zná a miluje celá zemička. Sám jsem málem rozmlátil stůl radostí v baru při finále...ted už si můžete doplnit i Zlatého Muže z Tokia. Lukáš je neskutečná judistická figura, vzorem pro celý svět a už fakt nevim čím to překonat..Paříží?? :) 80% ()

Kmyn 

všechny recenze uživatele

Krpálek je super borec, já sem dělal judo 10 let tak to dokážu posoudit do detailu. ale ten dokument nicmoc. co se týče samotných přenosů z Olympiády, komentátor se naučil jen 4 výrazy, Ne-Waza, Seoi-nage, Tomoe-nage a Uchi-mata... správně chvaty pojmenovával spolukomentátor a judista Dubský, ale dávali mu málo prostoru. co mne ale absolutně znechutilo, je ta zasraná píseň kurvy Lounový! ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Tragicky nudnem natočený dokument o tak zajímavém muži a události. Jedině co stojí za vidění je téměr nesestříhaná pasaž k olympiádě, ale jinak je to hrozná nuda. ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem pochopil, co se to vlastně při judu děje na tatami :-) Časosběrný dokument nahlížející nejen do života jednoho z nejlepších světových judistů, ale také do samotné sportovní disciplíny včetně jejího přesahu do morální roviny. Bonusem je pak pohled na to, jaký humbuk dokáže rozpoutat zlato z olympiády. Zajímavě sestříhané, má to napětí, atmosféru, sympatickou hlavní postavu... ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Spíše než dokument se jedná o medailonek cesty Lukáše Krpálka ke zlatu na OH v Riu de Janeiru. Na tom ale nic nemění, že mě bavilo sledovat nejlepšího českého judistu při každodenní dřině i při věcech, bez kterých si nemůže život představit. I pozadí následných oslav bylo zajímavé a tak dávám 70%, tři - nebo dám Lukymu jednu navíc, čtyři hvězdy. ()

Reklama

Reklama