Reklama

Reklama

Lesní duch

  • USA The Watcher in the Woods (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Poté, co se mladá dívka Jan se svojí rodinou přestěhovala do starého sídla v zalesněné oblasti, se začnou dít divné věci. Jan začne vidět zvláštní jevy a její mladší Ellie pro změnu začne slyšet tajemné hlasy. Kdysi se tu stalo něco hrozného a okolní les toho ukrývá mnohem víc než jen stromy a veverky... (Vitason)

Recenze (38)

JFL 

všechny recenze uživatele

Studio Disney sice vždy bylo synonymem bezkonfliktní a konformní rodinné zábavy, ale v jeho bohaté historii najdeme ojedinělé případy, kdy vedení odsouhlasilo projekt, který šel osobitým směrem. Bohužel ale k většině takových titulů se pak studio stejně zachovalo macešsky, když je nechalo přetočit či přestříhat, potažmo je navzdory žadonícím fandům odmítá vydat či umožnit vznik režisérských sestřihů. Takový osud vedle titulů jako "Return to Oz", "Something Wicked This Way Comes" či "Dragonslayer" sdílí také famózní "The Watcher in the Woods". Ten představuje unikátní pokus o dětský horor s fantaskními prvky, navíc nutno dodat, že realizovaný několik let před "E.T. mimozemšťanem" i zrodem Amblin Entertainment a s nimi svázaným boomem hororově či fantaskně laděných dobrodružek, které charakterizují osmdesátkovou produkci pro děti. Adaptace stejnojmenné předlohy od Florence Engel Randall se ale od všech nadcházejících snímků liší tím, že zatímco ty přenášejí hororové rekvizity či efekty do dětského žánru se všemi jeho stylovými zákonitostmi, v tomto případě se jedná o čistokrevný horor, jenž až ve finále vykrystalizuje do dětského vyprávění. Podobně jako dobové mistrovské horory také "The Watcher in the Woods" pečlivě buduje svou atmosféru za pomoci nadpřirozených motivů sugestivně ztvárněných za pomocí kamery, střihu a hudby, pouze s minimem speciálních efektů - obzvláště kamera vedená Alanem Humem se svými plíživými pohyby a optickým zdůrazňováním prostoru vyloženě zarývá pod kůži diváků. Ostatně i samotné vyprávění vykazuje spíše klasické postupy hororů s prvky jako je zlověstný dům uprostřed lesů, mysteriózní události a evidentní předurčenost hlavní hrdinky, která se nápadně podobá zmizelé dceři majitelky domu. O to více pak překvapí již zmíněný závěr, jenž vlastně vše předchozí anuluje, byť to je spíše vina studia, které nedalo režisérovi možnost realizovat původně zamýšlené komplexnější finále. Nicméně i ve své stávající podobě pořád film zůstává unikátním dílem a dokladem, že k vytvoření hororové atmosféry se lze obejít zcela bez jakýchkoli krvavých výjevů, monster i projevů agrese či přímého ohrožení. Naopak stačí soustavně stupňované mystérium a sugestivní forma. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Príjemný „rodinný“ horor so sympatickým kastingom (hlavne Bette Davis a Kyle Richards, ktorá pár rokov predtým hrala malú Lindsey v prvom Halloweene), peknou lesnou výpravou a na tú dobu slušne previazaným scenárom, avšak s dosť obskúrnym finále a záverečným rozuzlením plus s pár desiatkami zostarnutých CGI. To koncové vysvetlenie naozaj mohlo byť lepšie a postava mladšej sestry je skôr otravná, než fajn, ale napriek tomu nevidím dôvod dať tomu menej, ako 60%. Ale aj tak na mňa asi najviac zapôsobil flegmaticko-stoický otec, ktorý má doma tri ženy a tak pôsobí vyrovnaným, zmiereným dojmom, že by v pohode prežil aj zombies inváziu. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý experiment studia Disney. Pro něj totiž natočil John Hough (Legenda pekelného domu, Incubus) tenhle snímek coby rodinný horor s pořádně dusnou atmosférou, kterou by děti, odkojené Sněhurkou, asi jen ztěží rozdýchaly. Jak už je zde několikrát zmíněno, závěr je hodně rozpačitý a jsou na něm cítit přetáčky, ale celek napětím jenom bobtná. Mezi nejlepší momenty patří pak ty s tajemnou silou v podobě silného větru, co sleduje hrdiny na každém kroku. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kdysi v devadesátém třetím/čtvrtém o letních prázdninách dopoledne dala (snad) Premiéra tuhle kultovní Disneyho duchařinu a mě (toho času na dovolené) se tenkrát i za denního světla hluboce vryla do paměti díky své podmanivě znepokojivé a hrozivé atmosféře i několika děsivým scénám. Ty měla na svědomí především výborná kamera, navozující ji záběry pečlivě zakouřeného a nasvíceného lesa (viz. hned úvodní titulky) a subjektivními záběry z pohledu titulního Watchera. Ale také hudba a Kyle Richards coby malá Ellie čmárající s nepřítomným výrazem zrcadlovitě obrácené vzkazy, nebo přízrak křičící dívenky se zavázanýma očima. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

The Watcher in the Woods je spíše více fantasy dobrodružstvím, než děsivým hororem. Snímek má spád a rychle uteče. Divák čeká, jak se jednotlivé události budou vyvíjet a co se vlastně tehdy stalo. A co se děje teď. Kamera POV dává okatě najevo inspiraci Evil Dead. Závěr jsem však vůbec nepochopila. Kdo že to tedy vlastně měl na svědomí všechny ty nadpřirozené jevy, silný vítr, průlety lesem a okolím? Nějaká ta entita, která chtěla vnímavou dívku kontaktovat, aby zachránila dívenku, která je už desítky let uvězněna v nějakém paralelním světě? A co měl vlastně znamenat ten rituál, jehož se skupina dětí před lety dopustila? Na konci filmu mě napadalo až příliš mnoho otázek. Ale ani to mi však nemohlo narušit zážitek ze sledování. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tajemný les, nebezpečný obřad, ve dne tma a zmizení. Mezi prastarými zkroucenými stromy se válí mlha a ve stínech číhá cosi zlověstného. Starý dům na hranicích lesa ukrývajícího děsivé tajemství. Odvážná Jan Curtisová se rozhodne přijít všem záhadám na kloub, i když to občas vypadá, že pátrání ji bude stát život. Typický film od Disneye, který sice už nebyl dávno mezi živými, ale miloval horory a zde jakoby se jeho duch vrátil a pomohl navodit strašidelnou atmosféru. Bouře, blesky, hořící kaple a pád do vody. Vyděsit ale dokáže i vzlétnuvší hejno holubů. Za příjemné lehké strašení, kameru a hudbu bych dal 3*, čtvrtou dávám nejen za Bette Davisovou, ale také za konec. Tak to má být. „Ona tu zůstane!" ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Pre jednu generáciu nostalgická bomba, dnes ale už len detský "horor", ktorého do krvi dohrýzol čas a ak ho človek nevidel v detstve, tak skôr než atmosféra upútajú mizerný strih a herecké výkony. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný příklad mysteriózní duchařiny, která od prvních chvil naplno buduje zlověstnou a strašidelnou atmosféru, a nepotřebuje k tomu žádné násilí, litry krve, ani pitomé lekačky. Bohatě stačí solidní zápletka operující s dávnou záhadnou tragédií, hrátky s kamerou (lehce podobné jako ty Raimiho v Evil Dead) a správně temná hororová hudba. Docela škoda, že je to u nás prakticky zcela neznámý film, který někteří uvidí možná jen díky tomu, že si ho kvůli českému názvu spletou se zmiňovanou klasikou Sama Raimiho. :-) 70 % ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Docela mě udivilo že tenhle film je rodinný. Ne že by byl brutální či příběhem nějak více dospělý, ale atmosféricky je to rozhodně film který kdejaký děcko může vystrašit. No aby ne když na tom dělal Hough který je na tohle mistr. Jinak je Lesní duch mistrně natočený a citlivý horor s celkem vydařeným příběhem skvělou atmosférou, fajn herci ale bohužel dost velkou nudou, která se líná snad každých 15 minut. Nicméně i tak dávám 4* protože se mi to líbilo. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Menší ale výrazná role Bette Davisové ještě o trochu zvedá laťku rozhodně ne špatného rodinného hororu, kde mě nalákalo i už tak zvláštní spojení jinak vcelku neslučitelných žánrů.  Angažmá velké hvězdy stříbrného plátna pak hezky zvýrazněno i její první scénou, která hrou stínu a světla na jejím obličeji připomene dávnou slávu starých hororů. Příjemně znepokojivá mysteriozní atmosféra sídla ztraceného v lese a tajemství minulosti  deroucí se na povrch a zatmění Slunce se blíží, času mnoho nezbývá... Lehce nepotěšilo jen rozuzlení, kde bych se raději koupal  v paprscích nějaké staré legendy než...  Tři silné větve se lámou ve větru. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Já nechápu, že ta stará sídla ještě někdo kupuje. Vždyť už vzniklo tolik filmů, které by tyto kupce měly odradit... Jedním z nich je i The Watcher in the Woods, který tuto funkci plní na jedničku, alespoň u mě (Beztak na takový dům nemám peníze). Na to, že je film určený pro děti, má hustší atmosféru než piškotéka, kam právě přišla policejní kontrola. Dokonce jsem během filmu přemýšlel několikrát nad tím, že si alespoň rozsvítím lampičku a to jsem nějakej chlapák. Jen se na mě nesmí bafat. Je tedy zvláštní, že lekačky (Pár jich tu je) prakticky nefungují, ale tajemná atmosféra vzpřimuje i chloupky, o kterých člověk neví, že je má. Jenže celé to mystické napětí funguje jen do momentu, kdy se vysvětlí, co se vlastně před lety stalo. S tajemným oblakem se totiž vypaří i zmiňovaná atmosféra. Pochválit musím herce (Hlavně obě děvčata), triky a hudbu. A k těmto pochvalám ještě musím přihodit čtyř-hvězdičkové hodnocení. P.S. Je zvláštní, že horory, kde střeva létají až ke stropu na mě neúčinkují, ale jak se nahodí strach z neznáma, tak se hned schovávám pod deku:-) ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Dost příšerný, ale v určitý konstelaci, třebas v rámci půlnoční sekce LFŠ, výbornej zážitek. Pak ty brutálně kostrbatý repliky a podivně zírající a pobíhající charaktery nesou alespoň ten unintended rozměr. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ze začátku bych dal tak tři hvězdy, v průběhu čtyři a za ten neotřelý konec dám pět hvězd. Protože tohle je příjemný horor (nakolik vím, že si to protiřečí), který se rozvíjí logicky, postupně stále více odhaluje, co a proč, a zcela určitě si nikde nezjišťujte pointu a úplný závěr, protože to tvoří jistu část překvapení, jak to britské horory této doby dovedou. Navíc je zde skvělá kamera, zvláště když prochází lesem, a naprosto neuvěřitelné herecké výkony, hlavně té malé holčičky, která dokáže z vteřiny na vteřinu změnit hlas i výraz obličeje. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Volovina pre deti, ktorá bola buď v roku 1994 alebo (to skôr) 1995 odvysielaná na NOVE (a nie PREMIÉRE) v rámci jej sobotných "disney" popoludní. Pamätám si to veľmi dobre, pretože som to nahrával v naivnej viere, že konečne v slušnej verzii uvidím Raimiho legendu THE EVIL DEAD. Nuž, pekne vtedy mňa aj mojich kamarátov (s takisto "nažhavenými" VHS rekordérmi) s týmto "falošným" LESNÝM DUCHOM naštvali. :-) (23.9.2010) ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Tento film neobstál jako rodinný, jako horor, ani jako sci-fi na které si ke konci hraje. Koukatelné dobře, ale nezaujme. 55% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Už hned za začátku mě vylekalo zjištění, že je to z produkce Disney studia... Jenže pak se na mě navalila hodně dobrá echt hororová hudba, stará dobrá atmosféra osmdesátých let, parádní začátkem s několika vychytanými scénami (když se Jan neviděla v zrcadle) a zajímavá duchařská zápletka. Jenže tak někde od půlky si film začal plést oprátku a závěrečné rozuzlení mu už jen podrazilo stoličku. Ta pointa je fakt až směšná (dobře, uznávám, že se na tom podepsal hlavně ten časový odstup, ve své době to asi plnilo svůj účel). Až mě ten konec zamrzel, protože rozjeté to bylo fakt dobře, mělo to výbornou kameru, ta nájezdy po domě a lese byly parádní, skvělou hudbu, herecky to nebylo vůbec strašné. Prostě všechno by šlo, jen ten závěr jsem nemohl vydýchat. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Kto by bol povedal, že pred vyše 35 rokmi sa Disneyho spoločnosť rozhodne svojim mladučkých chlebodarcov poštekliť nervy. A hlavne takýmto vážnym, nepomrkávajúcim spôsobom. Pri tomto budú v napätí aj dospelí. Vydarené a zriedkavé. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Joun Hough už  pred týmto filmom mal niekoľko slušných zárezov a tak som bol zvedavý, ako si tento schopný tvorca sadne s Disneyom. Je to hlavne o hľadaní pravdy, čo sa stalo pred tridsiatimi rokmi v kaplnke, kde pri tom zmizlo jedno dievča. Tak mystérium je tu pekne rozbehnuté, vánok funguje za každého počasia, stará harcovnička Bette tiež a už len sa pohrať s pointov. A popravde som tušil, keď tu bolo viac lúčov ako v Star wars, že sa mi celkom páčiť tá pointa nebude. A keď som ju skutku aj uhádol, nerozhodilo ma to, ale rád som nebol. Bolo milion možností ako spraviť finále a oni si výberu tu najmenej zaujímavú, škoda. Nemohol som sa vynadívať na Lynn-Holly Johnson, bola nádherná a aj herecky to bolo super. Takže atmosféra miestami bola ponurá a dusna, ale viac by mi ulahodili, keby sa jednalo o Leprechauna či Poltergeista, ako to, čo nami naservírovali tvorcovia. Silne 3*. ()

Reklama

Reklama