Reklama

Reklama

Apollo 13

Trailer 1
USA, 1995, 140 min

Režie:

Ron Howard

Předloha:

Jim Lovell (kniha), Jeffrey Kluger (kniha)

Kamera:

Dean Cundey

Hudba:

James Horner

Hrají:

Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Gary Sinise, Ed Harris, Kathleen Quinlan, Miko Hughes, Max Elliott Slade, David Andrews, Chris Ellis, Joe Spano (více)
(další profese)

Obsahy(1)

"Nejúspěšnější neúspěšná" akce v dějinách americké astronautiky se odehrála ve dnech 11. až 17. dubna 1970. Tehdy po pečlivých přípravách, zcela bez povšimnutí veřejnosti, která už podobné lety brala jako samozřejmost, vystartovala k měsíci posádka ve složení Jim Lovell, Fred Haise a Jack Swiger, který na poslední chvíli nahradil kvůli zdravotním potížím původního člena posádky, Kena Mattingliho. První dny letu proběhly hladce, ale pak, 13. dubna se z reproduktorů v řídícím středisku ozvalo legendární "Houstone, máme problém." Utrhla se jedna z nádrží s kyslíkem a poškodila přitom druhou. Začal klesat tlak, objevily se potíže se spojením. Posádka pochopila, že jejich sen, stanout na povrchu měsíce, je ztracen a změnil se v zoufalou bitvu o život. Aby ušetřili vzduch, přesunou se astronauti do přistávacího modulu a pokouší se udržet loď ve směru. V Houstonu je rozhodnuto využít pro návrat gravitační sílu Měsíce a tak astronauty čeká nesmírně obtížný, ne-li nemožný úkol. Obletět s těžce poškozenou lodí Měsíc, vrátit se k Zemi a bezpečně přistát. Celý svět se zatajeným dechem sleduje drama odehrávající se daleko za hranicemi zemské atmosféry... Film byl nominovaný na Oskara v 9 kategoriích, nakonec se mu podařilo získat dva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (563)

burina 

všechny recenze uživatele

Vynikajuci film.Ani chvilocku som sa za celych 140 minut nenudila.Najprv som napato cakala,kedy to pride a potom ako sa z toho dostanu.Je skutocne neuveritelne,ze to dokazali,ved sa pokaslala vsetko,co sa pokaslat dalo.Vsetci herci podali vynikajuci vykon.Radim medzi medzi naj filmy,ale som videla... ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Co říkáte na to, že veřejnost považuje váš let za rutinní?" - "Na letu na Měsíc není nic rutinního." První hodinu to šlape bezchybně, s postavami prožíváme jejich očekávání a přípravy na let, přičemž ve vzduchu visí blížící se katastrofa, a sbírají naše sympatie. Pak dojde k netrpělivě očekávané nehodě (paradoxně bezprostředně po ní mi děj přišel nudný) a záchranné akci. Celkově to na mě bylo dost dlouhé a vyloženě mě zklamala hudba, i proto se u mě nedostavila odpovídající katarze, byť obdiv k astronautům a NASA a hrdost na ně jsem cítil od začátku. Herci dobří, Hanks vládne. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek kosmonautiky, tudíž je pro mě tento film velkou srdcovou záležitostí. Apollo 13 je pravděpodobně jeden z nejlepších filmů Rona Howarda, a potažmo i jeden z nejlepších filmů (alespoň pro mě) o vesmírném programu Apollo. Skvělé herecké obsazení, v němž nejvíce dominují Tom Hanks, Kevin Bacon a Ed Harris, krásné záběry na startující raketu a na následné pohledy ve vesmíru, a brilatní dialogy, jenž jsou věrnou kopií skutečných rozhovorů které probíhali mezi řídícím střediskem a lodí v den katastrofy. Apollo 13 je film k němuž se vždy rád vrátím. „Houston, we have a problem.“ ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Jedno z mála témat u kterých mi nevadí americké vlastenectví je právě vesmírný výzkum. Když nad nimi pípal Sputnik, stáli s otevřenou pusou. Když se nad nimi po pouhých 12 letech ozvalo "Houston, we have a problem" dokázali dostat na zem nejpoškozenější vesmírnou loď, co kdy létala kolem měsíce. Myslím, že mají na co být v tomto směru hrdi a Ron Howard tenhle pravdivý příběh natočil velmi přesvědčivě se skvělými výkony hlavních představitelů. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

A pak že je třináctka nešťastné číslo.. Slzy na krajíčku, Hornerova hudba tlačící na pilu srdceryvnosti, více amerických vlajek než v libovolném šlágru R.Emmericha a ve finále euforický potlesk jak na XVII. sjezdu ÚV KSČ. Po technické stránce je Howardova rekonstrukce „úspěšné prohry“ amerického vesmírného výzkumu precizní, nicméně mám za to, že tento druh sentimentu do vesmíru nepatří.. Docela nechápu, proč se všichni tak nervovali. Vědět, že mám v řídícím středisku Edu Harrise ve sněhobílé vestičce, dám si cheeseburger v tubě, vezmu si prošívanou deku s hvězdami a pruhy a nechám se vzbudit, až budeme na Zemi.. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (56)

  • Logo NASA, které je ve filmu používáno, pochází z roku 1975. Děj se ale odehrává o 5 let dřív. (Chrustyn)
  • Jedná se o druhý film, kde Ed Harris (Gene Kranz) ztvárnil šéfa kosmického letu. Poprvé se ve stejné roli objevil ve filmu Správná posádka (1983), kde v závěru snímku řídil let Gordona Coopera (Dennis Quaid). (ČSFD)
  • Tréninkové letadlo NASA KC-135, které bylo používáno k natáčení, docílilo stavu beztíže tím, že začalo z velké výšky klesat, přičemž tento stav trval vždy pouze 25 až 30 sekund, což znamená, že každá scéna se musela vejít do této doby. Pak se vždy museli herci něčeho chytit na zemi, protože stav beztíže náhle skončil a mohli by se poranit. (Dr Lizal)

Související novinky

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

03.05.2020

Příběh chlapců uvízlých v thajských jeskyních byl v roce 2018 velkou událostí. I z toho důvodu se několik filmařů rozhodlo celou událost zfilmovat. Po několika oznámených projektech ovšem nyní… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (více)

Reklama

Reklama