Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

Ignus.cz 

všechny recenze uživatele

Shodou náhodou jsem se na tento snímek díval v předvečer oskarů, kde tento film proměnil 4 sošky, včetně nejlepšího filmu a režie. Film si to určitě nezaslouží a je mi jasné, že LGBT+ struna se zrovna filmové akademii hodí do krámu. Příběh je na míle předvidatelný a stopaž je těžce přepálená. Není to špatné, zahrane je to moc dobře a zvuk je vynikající, ale oskara bych tomu nedal. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, ale toho Oscara moc nechápu. Kdybych měla Tvář vody charakterizovat jedním slovem, řeknu, že byla divná. Ten film mě moc nebavil, bylo to mdlé, místy až úchylné, dvě hodiny uplynuly a ve mně toho moc nezůstalo... ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Del Toro má aj lepšie filmy.Prostredie je výborné, herečka zvládla svoju úlohu skvele ale celé je to príliš nudné a zbytočne dlhé. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tvář vody nebo Tvar vody, na tom nesejde, je to prostě zmodernizovaná a zaktualizovaná pohádka; nemyslím tím "Žabího krále" bratří Grimmů, nýbrž tu naši, tu o žabím princi, který se po dívčím polibku (proto je také nemístné hovořit o zoofilii či sodomii) zbaví čarovné kletby a změní se opět ve své skutečné Já. To, že se z žabáka nestal princ, ale z dívky žabačka, to je jen věci reciprocity. Až do samého konce to ale vypadalo, že pohádka nemusí dobře skončit, což by byla neodpustitelná závada. Stejně tak jako kdyby neměla nějaké "poučení" (německy výstižněji "die Moral"). Má však šťastný konec i morálku. A každopádně je mi to mnohem bližší než del Torovy "hobiťárny". ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Dávám čtyři hvězdy hlavně za ty pěkné emoce (a zdařilé ztvárnění života osamělých lidí). Jinak jsem tedy - když je kolem toho takový humbuk (Oscaři a tak) - čekala něco docela jiného než jen stopadesátou variaci na téma panna a netvor. Stačí to vidět doma, do kina se na to fakt nemusí. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* Oskar za tohle? Tak to je možné už opravdu všechno ;-) Ale zase nemůžu napsat, že to nebylo koukatelné, protože výprava a efekty za to stojí. Ale pokud je to jediné na čem to stojí, tak je to opravdu málo. V tomto retro brakovém příběhu je na prvním místě romantika, do které se přimíchává fantasy se špetkou špionážní zápletky. Herecké výkony jsou na úrovni žánru, nikdo extra nevyniká. Prostě mi to ve výsledku přijde jako vykonstruovaná zbytečnost pro romantické duše a zdejší hodnocení je tu tedy adekvátní a navíc jsem se docela nudil. A proto tentokrát u mě Guillermo del Toro šlápl vedle a když ještě totiž ve Španělsku, tak to bylo jiné kafé. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Spin-off Hellboye a jeho rybího muže v těžkotonážní kýčovitý pohádce. Nechápu, jak to mohlo vůbec vyhrát nějaký ceny. Krásná výprava, ale klišoidnost v každym ohledu. ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k obrovskýmu hajpu sem do toho šel spíš z donucení. Ikdyž je Guillermo můj docela oblíbenej prznitel, tak sem naneštěstí viděl pár skrýnů s Abem Sapienem, kterej sice plove v Hellboyi, ale je si s touhle podvodní entitou ve Tváři docela podobnej. Celej internet se hádá a názory soudí, že je tenhle spektákl právě prequelem Hellboye. V podstatě by to i dávalo smysl. Jen škoda, že ho přitáhli z té amazónie v mužské podobě, když všichni samozřejmě ví, že amazonská bohyně vody a ryb je žena. Asima Si. Ale to je jen taková drobná minela. A teď k filmu. Zvláštním způsobem nataženej příběh krásky a zvířete. GdT to zase vizuálně vytáhl na level GOD, takže každá scéna, každej záběr je prostě dokonalej. Jen ten ten příběh je takovej talířově plytkej. Od začátku víte co se stane, kdo s kým, kde a za kolik. Ale vlastně mi to ani moc nevadilo a s chutí sem to dokoukal. 75% P,s.: Michael Shannon je oskarovej... ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Ze začátku svěže úchylné, dobře rozehrané postavy, skvělý Richard Jenkins, Michael Stuhlbarg a Michael Shannon. V druhé půlce (po únosu) se bohužel naplní premisa pohádky a naděje na silný emocionální zážitek ve stylu Faunova labyrintu se rozplyne se žábrami. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Toto že bol jeden z najpozoruhodnejších filmov roku 2017? Síce to nebolo márne, scenár bol naozaj zaujímavý a v podstate aj originálny. Ale akosi mimo môj vkus. Svojim spôsobom to bola akási alternatívna interpretácia krásky a zvieraťa, hoci v dosť odlišných podmienkach - zo zámku bolo laborátorium, zo zakliateho princa akýsi obojživelný (ne)tvor a kráskou bola nemá upratovačka. Zápletka ma v podstate bavila, aj keď mi trochu vadila tá zbytočne pochmúrna atmosféra, niektoré prehnané scény a úplne prebytočná vsuvka o sovietskych špiónoch. Skutočným bonbónikom tohto filmu bola však emočná línia medzi Elisou a záhadným tvorom. Sally Hawkins bola naozaj skvelá! Kiežby sa to dalo povedať aj o zvyšku filmu. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Malinko jsem se toho bála, od Guillermo del Toro jsem viděla zatím dva filmy, které se mi docela líbily, ale film s tímhle námětem mě malinko vyděsil, nakonec ale jsem byla příjemně překvapená. Velmi jsem sympatizovala s hlavní rolí, kterou ztvárnila Sally Hawkins, byla až dětsky roztomilá a to se mi moc líbilo. Michael Shannon byl zase úžasný jako záporák a já doufám, že mu dají alespoň jen nominaci na Oscara. Vizuálně je to krásně natočené a celkově i ten příběh je krásně vymyšlený a zajímavě napsaný. Konec mě dojal a jsem ráda, že to tak skončilo, i když jsem to předvídala. Rozhodně je to film, na který se v budoucnu podívám ještě několikrát. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Dostala jsem úplně něco jiného, než jsem čekala. Takže za mě mírné zklamání, ale chválím za nový námět. Hudba byla krásná a dobrý byl i Michael Shannon v roli záporáka. Nevím, jestli vůbec doporučovat. ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Typický štandard pre filmy, ktorým chýba kvalita a to je hneď z úvodu ukázať holé kozy. Hneď mi bolo jasné, že o zrejme nebude nič extra. Hrozná dobová hudba, nesympatická herečka atď...Žánrov je uvedených päť, ale ani jeden nebol dostatočne prevedený tak, aby ma to uspokojilo. Ten Guillermo del Toro asi nebol úplne čistý, keď to vymýšľal, alebo to pekne domrdali tvorcovia filmu. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

"Vajíčková opera" protkaná parodií na studenou válku a stěží na jednu hvězdu a velmi malý krok blízko odpadu.Po filmu jsem také neměl slov a říkal jsem si jak někdo může natočit takovou nechutnou blbost a vydávat to za romantický film?Nedoporučuji investovat peníze za vstupenku do kina leda že by byl lístek za korunu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Pre mna skor blizsie k 70 % nez k priemeru, hoci scenar je plny klise a tempo ma nijak nebavilo. Zato ale uznavam, ze reziser Guillermo Del Toro /Hellboy, Fauniuv Labyrint, Mimic/ natocil slusny film - o netvorovi, o zenskej a napokon riesia sa aj veci ako ze bezohladny beloch zaobchadza s netvorom ako s biologickym materialom a ne jako so zivou bytostou. Slusny namet na film, hlavne ked si vezmem hercov ako Michael Shannon /Nouzovy Vychod, Vanilkove Nebe, Ukryt/, slusnu Sally Podomovypredaj /Godzilla, Dvojnik/ a videl som aj Jenkinsa /Jeji Pripad, Nezvany Host/. Viem, ze Del Toro ma rad film Creature from the Black Lagoon, ten netvor mi preukrutne pripominal Abe Sapiena z Hellboy-a. Pre mna len o trochu slabsie nez Faunuv Labyrint : 70 % ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Tohle byla klasická fantasy delTorovka, kdy si ne zrovna zajímavá němá hlavní postava telepaticky sblíží s nějakou stvůrou z bažin. Absolutně nic jsme o něm nevěděli, nic proč bychom s ním měli soucítit a bejt na jeho straně. To je největší kámen úrazu, když už se to točí kolem něj. Za obrovskej bizár považuju, že si napustili plnou koupelnu vody, aby se následně mohli pomazlit. Přitom tam byla hromada scén, který mi už tuplem nedávaly smysl. Jediný pozitivum byl ten zlosyn agent, kterej to zahrál na zmrda dostatečně výborně. Divím se, že takovýhle komorní artovky dokážou přitáhnou i tak dost lidí, přestože to rozhodně není točený pro masy lidí. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

už dlouho jsem neviděl film,kde bych po skončení nebyl schopen říct jestli se mi líbil,nebo ne.Jsem velký fanda DelTora a jeho fantazie a to jsem tady tak nějak nedostal...jediné z čeho je tu poznat,že jde o DelTorovku je titulní příšera,která je ovšem lehce pozměněnou varací Abe Sapiena a víc nic.S přehledem se tak dá říct,že Shape Of Water je jednou z nejslabších DelTorovek vůbec...není to ve finále vůbec špatný film,ale zároveň vlastně není ani úplně dobrý.Podovný,leč osobitý mix předvídatelné a naivní pohádky,s místy celkem drsným dramatem v retro stylu tu ne vždycky funguje.Herecky určitě nejlepší Michael Shannon,který si střihnul svého standardního nesympaťáka,jemuž divák nebude přát nic pěkného.Sally Hawkins mi nikterak nevadila,nicméně spoustu emocí sem věřil spíš Jonesově bezejmené příšeře...hodonocení někde mezi 3-4,dle současného rozpoložení spíš celkem slušné 3 a abych zjistil jak jsem na tom s tímhle kouskem opravdu, budu muset vidět znova...někdy...65% ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama