Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Malinko jsem se toho bála, od Guillermo del Toro jsem viděla zatím dva filmy, které se mi docela líbily, ale film s tímhle námětem mě malinko vyděsil, nakonec ale jsem byla příjemně překvapená. Velmi jsem sympatizovala s hlavní rolí, kterou ztvárnila Sally Hawkins, byla až dětsky roztomilá a to se mi moc líbilo. Michael Shannon byl zase úžasný jako záporák a já doufám, že mu dají alespoň jen nominaci na Oscara. Vizuálně je to krásně natočené a celkově i ten příběh je krásně vymyšlený a zajímavě napsaný. Konec mě dojal a jsem ráda, že to tak skončilo, i když jsem to předvídala. Rozhodně je to film, na který se v budoucnu podívám ještě několikrát. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Typický del Toro. Úchvatný vizuál, perfektní design příšery, rozumná stopáž. Ale příběh mírně retardovaný. Zpočátku se tato romance zdála v rámci tolerování, ale když došlo ještě ke kopulaci, ťukali jsme si na čelo. Divím se, že už před studiem nestojí kupa feministek se stížností, že ze silné samostatné ženy udělali nadrženou štětku, která si do hangáru strčí cokoliv i bez pomoci Vagisanu. Úroveň alespoň zvedal vždy skvělý Míša Šanón a konec byl OK. Za co že jsou ty nominace na Oscary??? ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem víc než příznačný del Torův rukopis a jednodušší pohádkový příběh. To už jsem od něj viděl a poprvé to na mě zapůsobilo větší měrou. Jedinou netradiční přísadou byla němá hrdinka, bez níž by toto dílo nebylo tím, čím je. A i přes její absenci mluvy právě díky ní vznikl ten nejsilnější moment, který zdůraznil a vyzdvihl předávané poselství. Nevadí mi však, že film získal nejvěhlasnějšího Oscara, přestože já jsem držel palce jiným. (Brno, Velký Špalíček) ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Tipovala som, ze Oscara ziska prave tento film, hoci mne osobne sa viac pacili Three billboards. The Shape of Water ma svoje caro, udrzuje divaka v napati, ma krasnu hudbu, pozoruhodne herecke vykony, Sally Hawkins ta rola sadla na mieru. Avsak myslim si, ze by boli lepsie urobili, keby ta lubostna linia zostala ciste PLATONICKA, rozpravkova. A vsetko tam je ZELENE, zaujimavo urobene. Zaver trochu zvlastny. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Tak zhruba třetina snímku se tvářila jako film.Ale co všechno nás na plátnech ještě čeká nevim.Každopádně M.Shannon hrál fakt dobře,stejně jako S.Jenkins byla fakt hnusná,stejně jako ten přerostlej čolek.Nemám ale opravdu potřebu to pitvat,pro mě zbytečnost ani pro dospělý,ani pro děti,maximálně pro zoofily.20%. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Nuda k u zoufání a tak dlouhá, ještě že jsem to přetáčel, jinak by to šlo možná k odpadu. Tenhle mix ničeho, studená válka ,60.léta jakási příšera se , kterou chrápe němá uklízečka, ještě k tomu ošklivá jak cesta do práce. To opravdu mohou vymyslet jen v Americe. Za zmínku stojí jen uklízečka černoška, ta byla sympatická ( docela jsem koukal jak si černoši už tenkrát žili tv, telefon atd, o tom se nám tady ani nesnilo). Neříkám, že to celý bylo jen špatný, ale mě to teda vůbec nesedělo. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Velmi nudná pohádka, která kdyby nebyla tak strašně zoofilní, byla bez sexuálních scén a byla celá kompletně animovaná, tak vypadá jako animák od Disneyho (nebo Pixaru, DreamWorks, Sony, dosaďte si libovolnou společnost, co dělá animáky). Ale fakt, vždyť ten záporák tady fakt je jak nějaký padouch z animáku - prostě člověk naprosto zlý, bez soucitu, emaptie atd. Zajímavé je ale to, že jako jediná postava tady má rodinu, takže přemýšlím, jestli nám tím del Toro náhodou nechtěl něco říct. Spíš doufám v to, že ne. Jinak ten film je celý o tom, jak se němá uklízečka zamiluje do Netvora z Černé laguny. Toť vše, sice se tady odehraje pár zvratů, ale všechny jsou naprosto jasné už od začátku, včetně toho úplného konce, který je naprosto jasný od té chvíle, kdy vidíme jizvu hlavní hrdinky. Hlavně ale ten námět není na dvě hodiny, jsou v něm nelogičnosti (Takže tady máme přísně tajný projekt, o kterém vláda ví, a když zmizí, tak po něm nepátrá FBI, nebo policie, nikdo? A na záznamech z kamer se tváře rozpoznat nedaly? A jak se ta potvora dostala do kina, aniž by si jí někdo všiml?), je průměrný jak herecky tak filmařsky (občas se to stylem pokusí o Jeuneta, ale stejně to působí jako ne zrovna dobrá americká kopírka) a celkově na mě působí, jako nějaký režisérův nesplnitelný vlhký sen. Normálně mám rád filmy o tom, kde se člověk spřátelí s nadpřirozenou bytostí, ale tohle byl fakt spíš vlhký sen, než film o přátelství (tady teda lásce, ale prostě všeho moc škodí). Proč to dostalo tolik Oscarů nechápu, asi se po homosexualitě začne podporovat zoofilie. Jinak horor to není ani náhodou, vůbec nechápu, proč to tady ten žánr má. 2* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Kombinace Amélie a sólovky pro Abea Sapiana z Hellboye měla obrovský potenciál a prvních třicet minut ho plně využívala, ale pak se začaly sypat nelogičnosti a vyloženě hloupé momenty (dvě uklízečky přechytračí obrovskou laboratoř plnou vědců, strážných,...), takže nakonec o hodně horší než jsem čekal. 55% ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Už jen kvůli té kvantitě nominací jsem tohle docela potřebovala vidět, přesto, že Guillermo se mi do srdce žádným svým snímkem nikdy úplně nevryl. Jeho filmy jsou po řemeslné a výpravné stránce na špičce, ale o příbězích už se tohle říct nedá. Obecně mám z The Shape of Water smíšené pocity, působilo to na mě občas trochu praštěně až směšně. Když odpustím některé tyto scény, mám z projekce spíše pozitivní zážitek, herci byli úžasní, Michael Shannon si své jedovaté role užíval, taktéž Octavia Spencer oživila děj a prostředí nemám taky co vytknout, takže řemeslně to pro mě byla lahůdka, scénáristicky to trochu drhlo. ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Tvář vody je film, který divákům do posledního framu ukazuje, proč existuje kinematografie - aby nám vyprávěla příběhy, které by jinou formou vyprávěny být nemohly. Přes naivní a pomalinku plynoucí příběh člověk se zatajeným dechem čeká na další záběr. O Sally Hawkins jsem doteď neslyšel, ale ve své roli je naprosto bravurní. U Shannon svou typickou roli typicky zvládá také. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro už není tím vizionářem jakým býval před deseti lety nebo tomu alespoň všechno nasvědčuje. Především minulé dílko Pacific Rim není hodno jeho jména a ani Tvář vody, která pro mě nečekaně bodovala na Globech a je tu i šance, že se protlačí do Oscarových nominací. Já jsem k filmu přistupoval s despektem a možná jsem si ho příliš zošklivil, ale těžce mě štvala láska hluché dívky a příšery z Amazonky. Pokud přidáme fakt, že Sally Hawkins opravdu nemám rád a můj oblíbenec Michael Shannon tu hraje snad svoji nejhorší roli, tak můžu pochválit jen technickou stránku a také dobovou stylizaci. ()

carly 

všechny recenze uživatele

Film mi utiekol ako voda. A bola to číra poézia. Tie obrazy, tá hudba, tí herci, ten príbeh. Ale nesnažil sa zakrývať to škaredé. V tomto príbehu nemali monštrá žiabre. Jazdili v Cadillacoch, servírovali koláče, pýšili sa hviezdičkami. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Při pohledu na vodního tvora, se člověk neubrání vzpomínce na Abe Sapiena z Hellboye. A prvních pár minut...díky hudbě i retrolooku, se někomu může vybavit Amelie z Montmarteru a pak...pak už je vám to jedno, protože pochopíte, že Guillermo del Toro je pořád malý kluk. Že nezapoměl na to, jaká byla první láska, že nejspíš patřil k těm nesmělým a neprůbojným platonikům, kteří čekají na někoho, kdo jejich samotu naruší...prostě že je z řady snílků s romantickou duší. A pokud víte o čem píšu a něco z toho ve vás taky zůstalo, tak se nejspíš budete usmívat a budete Elise fandit. Tvář vody je v první polovině především romantický příběh, který ukotvil na té mé tváři spokojený úsměv. Druhá část filmu je předvidatelně dramatická, ničím nepřekvapí, ale příběh je potřeba dovyprávět a naštěstí se to povedlo bez ztráty kytičky. V kontextu s tímto filmem, už vnímám i Pacific Rim jinak. Guillermo del Toro je režisér, kterému rozumím a budu doufat, že bude mít možnost dělat víc "svých" projektů. S Tváří vody se mazlil a kus té něhy přenesl i ke mě do obýváku. Škoda, že to nebylo o 20 minut kratší...v povině filmu bylo zaškobrtnutí, které tu poetiku přidusilo...přesto...neobjektivně, i když souhlasím s uživatelem Enšpígl, dám 5* PS: všem kdo dali nízká hodnocení rozumím...jsou, nebo byli těmi, které jsem kdysi považoval za prázdné, nebo neempatické bytosti, jimž jsem se vždycky vyhýbal. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Za mě je Tvář Vody v pohodě film (kino), ale Oskara bych v tom viděl spíš v maskách a technických věcech. Jinak je to jak natahovaný, tak urychlený. Scény se táhnou, milostná zápletka spěchá. Efekty jsou ale fakt super, hudba taktéž, atmosféra taky Záporná postava Michaela Shannona je na filmu nejlepší. Jinak to obsahuje masturbaci, sex s rybou, krev, homosexualitu, kočku bez hlavy (kurvy) a sem tam vtip, kterýmu jsem se nesmál. 3* a.k.a 60% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Nič moc. Oscar za najlepší film tomu nerozumiem. Scenár má strašne veľa chýb napríklad upratovačky si mohli ísť, kde len chceli ,mohli si otvoriť dvere ktoré mali byť zabezpečené len tak. Réžia je dobrá ale film sa mi nepáčil. 4/10 ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Atmosfericka romanca medzi nemou upratovackou a "bozskym" netvorom z hlbin...znie to perfektne :) Natocene je to velmi pekne, o tom potom, vsak del Toro nie je nejaky divadelny intelektual s tikom, ktory by sa nas pravidelne snazil presviedcat o fatalite viazania snurok na topankach. Ale najlepsi film roka? No to asi nie...3,5/5* ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím, jak to pojmout. Žabák byl celkem roztomilej a mučení si určitě nezasloužil, ale lásku. Takže se dostáváme spíše k pohádce, kde je tedy sex absolutně zbytečný. Za mě je to škoda, protože kdyby to zůstalo v té romantické rovině, šel bych s hodnocením ještě víš. A hlavně sem, čekal, že se ten největší hnusák začne proměňovat v žabáka, aby to nabralo trochu fofr. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dokopal k tomu, abych viděl film oceněný Oskarem za rok 2018 a vlastně chápu, že se to kritice líbilo. Má to totiž všechny ty umělecké vlastnosti na které vždy slyší. Povedená hudba, kamera, nepravděpodobná romantika - všechno to vlastně pasuje docela dobře do sebe, ale mě to prostě nějak neoslnilo. Sice to na mě dýchlo tou francouzskou atmosféru alá Amelie, ale to nestačilo. Určitě to ale není špatný film, jen je hodně jiný a určitě nesedne každému. Já bych se bez mezidruhového sexu taky obešel, ale nechápu tolik řečí o tom, že byla hlavní herečka ošklivá. Sally Hawkins byla skvělá a stejně tak i Michael Shannon. Závěrem snad jen říct, že z toho roku nominovaných filmů se mi mnohem víc líbil například Dunkirk nebo The Darkest Hour. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

V celku pohodová romantická rozprávka pre dospelých osadená do šesťdesiatych rokov - obdobia studenej vojny a začiatky objavovania vesmíru. Príbeh o "netvorovi a nemej kráske", dobrých a zlých, múdrych a sprostých, vedcoch i špiónoch, s peknými veršami romantickej básne na koniec. Veľmi dobrý komentár dal POMO. ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama