Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Všechna čest del Torovi, který z pofidérního scénáře vytvořil alespoň ucházející inscenaci, která je kritiky opěvována jako stehna Meryl Streep. Nad zápletkou není radno přemýšlet, jelikož existence avatara konzumujícího vejce na tvrdo je tak uhozená, že i Wonder Woman působí vlastně dost realisticky. 70% Celosvětový příjem k 19. 2. 2018: $91,944,763, což je 4,72 násobek rozpočtu ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, ale precizně odvyprávěný příběh o lásce, lidské povaze a osamělosti. Je zde i velký počet explicitních scén, které jsem před zhlédnutím nečekal. Nezjišťoval jsem si rating a ve výsledku to beru jako pozitivum. Herci odvedli slušný kus práce, Michael Shannon je jako vždy excelentní padouch (moc bych si přál vidět film, kde by se po jeho boku objevili Michael Emerson a Robert Knepper, jen z té představi mi běhá husina po těle). FIlm jsem si užil a klidně si ho s chutí pustím znovu. 70% ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Oscar za najlepší film. Wow. To sme to teda dopracovali, keď takáto KOKOTINA vyhrá najprestížnejšie filmové ocenenie na svete. Holt, timing a správne detaily sú všetko. Keby Nolan Dunkirk pustil von na konci roka a neuskočil pred R-kovým ratingom, ceny by asi zbieral ceny on. Del Toro ale už je starý hollywoodsky mazák a líže akademikom riť na správnych miestach. Takže tu máme homosexualitu, rasizmus, situovanie deja do čias studenej vojny (trošku politiky a histórie), poctu kinematografii a starému Hollywoodu, prekonávanie znevýhodňujúcej psychickej/fyzickej predispozície a samozrejme klasiku všetkých klasík - zhodnotenie, že nie je dôležité akí sme navonok, ale akí sme vo vnútri. Hlboké je to asi ako leporelo a aj tá najväčšia rampa tak v kine pochopí režisérovu mesáž. Dej sa hýbe skokovo vpred a ústrednú romancu vlastne nijak poriadne nebuduje a aj z toho dôvodu som ju ja osobne nijak neprežíval. Ďalším problémom je, že hlavný príšerák je sympatický asi ako hovno v tráve - keď už sa del Toro rozhodol natočiť takúto rozcítenú fantasy limonádičku, mohol ho nadizajnovať kus šarmantnejšie a nie chcieť odo mňa, aby som súcitil s touto škaredou, šupinatou, blanovitou a gumeno/umelo/lacno vyzerajúcou obludou. Ďalej mi nebolo úplne jasné kto je cieľové publikum. Dej je jednoduchý ako keby sa jednalo o rozprávku, ale obsahuje sexuálne narážky, nahotu, masturbovanie vo vani, vulgarizmy a explicitné násilie. Čiže pre deti to nie je a pre dospelých je film príliš naivný a infantilný. Natočené je to celé ale vskutku famózne, krásnejšiu kameru aby človek pohľadal (Deakins môže byť za svojho plešouna rád, lebo dostať ho mal skôr Laustsen) a režisér si svoju víziu zrežíroval/zrealizoval s prehľadom. Skrátka až na ústredného gumáka je všetko precízne, hoci chladne akademické. Za technickú stránku a celkovú profesionalitu dve hviezdičky, ale inak mi rozum zostáva stáť s akým žvástom sa dajú vyhrávať prestížne ceny a napriek tomu, že del Torovi to celkom prajem, pchať sa akadémii do prdele s takýmto gustom, to sa len tak nevidí. BTW, ak sa v budúcnosti náhodou zistí, že ten chlap je sexuálny deviant, alebo má doma zakopané mŕtvoly detí, vôbec sa neprekvapím. ()

ing.Frosty 

všechny recenze uživatele

Fantastická výprava, slizkej ksicht Michaela Shannona a pár drsnějších scén. Jinak je to naprostá chujovina a za ty dvě hodiny to vážně nestálo. Trapná milionkrát obšlehnutá zápletka, zasazená do atraktivního prostředí. Hudba obšlehnutá z Amelie. Vodní monstrum obšlehnuté z Hellboye. Ničím nevynikajíci režie, herci, napětí či cokoliv, co by jakýmkoliv způsobem strhlo. Vedlější zápletka s Rusákama byla úplně mimo. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Nádherná netvoří romance s opulentnim vizuálem. A krásnou hudbou Alexandra Desplata mě nečekaně ohromila, jelikož jsem od ní zas tak moc neočekávala. Netvor byl úchvatný a nedivím se, že mu Sally podlehla a odebrala se s ním na věky do vodní říše. Konala bych stejně. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Skvělé exteriéry, interiéry a design všeho obecně. Scénářově to rozhodně nenadchne a urazí jen trochu. Příběhová fantasy pohádka je spíš jen takovým doplňkem pro typicky skvělý del Torův filmový look. ()

SniperG1 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak tohle "veledílo" mohlo vůbec dostat nějakého oskara?! Naprosto tupý film po všech stránkách, až na dobrý herecký výkon Michaela Shannona...40% ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Osobitá retro dráma, z časti aj fantasy, z časti romantický film. Del Toro sa tu nebojí explicitných scén a pekne pomrkáva po starých hororoch. Príbeh je ale strašne nudný, postavy nezaujímavé, pútavosť deja na bode mrazu a okrem obrazovej výnimočnosti som nenašiel nič kvôli čomu by som sa k tomu niekedy vrátil. ()

baruss 

všechny recenze uživatele

Okrem scén s netvorom funguje dokonale. Dialógy a komediálna stránka fakt vyšperkované. Mne osobne to celé trošku zabíja prílišná rozprávkovosť. Špeciálny zážitok predviedol Michael Shannon, poprosím nomináciu. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Za tu vizuální velkoparádu a Michaela Shannona ty čtyři pecky prostě musím dát, jinak bych si zasloužil velkýho facana. Jo a taky to byl pěknej poetickej příběh pro starou školu, co si z filmovejch žánrů udělal trhací kalendář. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Ak prehliadneme fakt, že Sally Hawkins nepatrí medzi tie najväčšie hollywoodske krásavice, mohol by najnovší del Torov počin niesť podtitul „Kráska a zviera pre dospelých“. Istý súvis s klasickým príbehom či prvkami, ktoré sú charakteristické práve pre rozprávky, však nie sú tým hlavným, čo z Podoby vody robí vskutku výnimočný filmový zážitok. Omnoho výraznejšou a teda podstatnejšou je totiž nádherná atmosféra s príjemným nádychom nostalgie, s ktorou priam dokonale ladí Desplatova hudba. Kostra príbehu ako takého síce nepatrí medzi to najoriginálnejšie, čoho svedkom mohol byť dodnes človek zaujímajúci sa o filmové umenie, no je dostatočne pevná na to, aby v kombinácii s ostatnými prvkami fungovala bez väčších problémov. Obyčajne sa mi stáva, že počas sezóny filmových ocenení nedokážem pochopiť vysoké hodnotenia niektorých ašpirantov na ne, v tomto prípade však nerozumiem tomu, ako tu Podoba vody môže (momentálne) figurovať v modrých farbách. (85%) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Len tak na okraj. Prečo Miško nemá nominačku a čierna Škoda Octavia hej? Zase? Furt sa rok čo rok nasere do nejakého filmu, mrochta. No ale k pointe. Toro si ide tieto príbehy a Odin mu žehnaj, že príde s niečim novým a nerecykluje furt to isté dokola. Monster je zaujímavý, hlavná hrdinka tiež už len tým svojím hendikepom, celé to prepojenie šesdesiatok, agentov a romantickej linky na tajnej vládnej základni dáva tomu filmu čaro. Nič sa zbytočne nevysvetľuje, nič sa nezmyselne nenaťahuje. Hudba krásne sedí. Herecké nominácie zase trochu od veci, ale v tých technických by mohlo niečo kápnuť, hlavne fakt za ten zvuk a hudbu. A pritom celý čas keď to pozeráte vám ide v hlave veta, ako sa toto mohlo dostať tak ďaleko? Akademici vážne fetujú? Len za tú originalitu námetu a nie gýčovosť príbehu zatiaľ 4 z 5 ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Del Toro má Oscara za režii jistýho, to je jasný - a dost možná to tenhle film vyhraje i celkově, nicméně v tomto směru jsem už trošku skeptický. Nejsem tu tady ale kvůli mým Oscarovým předpovědím, ale proto, abych vám řekl, že ten film ve skutečnosti zas tak dobrý není. Jasně, režie je fantastická, atmosféra taky, hudba taky. Po technické stránce je to prostě pořád naprosto prvotřídní Del Toro, silná artovka a velký zážitek. Je to natočené velmi citlivě, Doug Jones je tradičně výborný, Michael Shannon taky, a Sally Hawkins, ač mi není vůbec sympatická, se mi v té roli taky líbila. Příběh je sice fajn, jenže od začátku úplně přesně víte, jak to skončí a taky se vám to pak potvrdí a celá druhá polovina už je hrozně natahovaná a mnohem horší, než ta první. Jinak je to ale výborná podívaná, na které mi ve výsledku vadila vlastně jen ta délka. Kdyby se to neodehrávalo v období studené války (o kterou je ta atmosféra mnohem lepší) a kdyby to Del Toro netočil, netroufám si odhadnout, jak by výsledný produkt dopadl. Takhle to dopadlo dobře, Del Toro opět nezklamal a opět dokázal (a ještě dokáže) že je jedním z nejlepších režisérů. Tvář vody sice asi mohla být mnohem, mnohem lepší, ale Faunův labyrint asi nic překonat nemůže a pořád je to zatraceně kvalitní podívaná, která ale bohužel vůbec ničím nepřekvapí, což je škoda. 75%. ()

markuc 

všechny recenze uživatele

cekal jsem vice...velmi pekne (technicky) natoceny opravdu klasicky pribeh jednoduche love story (cili jednoduchy scenar, se kterym si evidentne nikdo nedal moc prace) - za me lepsi prumer, 60% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Kráska a zvíře z období studené války. Rivalita Američanů a Rusů na pozadí netradičního příběhu, kterým si Del Toro opět vydobyl světové renomé. Vidět snímek ještě před oscarovým ceremoniálem, nespatřil bych v něm nic výjimečného, když jsem se k němu ale dostal až čtyři měsíce po slavném předávání cen, jakožto letošního vítěze zlaté sošky jsem byl nucen ho vnímat poněkud odlišně. Protože v jiném případě by mě tahle pomalá romance téměř vůbec nebavila. Snaha Michaela Shannona utáhnout takto temnou story si mě ovšem pro Tvář vody opravdu získala. Napodruhé bych zíval nudou. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Rád bych udělil víc, ale nemám za co. Hudební podkres super, napětí by se místy dalo krájet, ale jinak film nenabídl nic dalšího, jen dost prvoplánový (a děsivý) románek mezi člověkem a netvorem (a ano, tím netvorem řečeným na začátku nebyl myšlen ten modrý s žábrami). Nenudil jsem se, ale neustále jsem hledal to, co by mě na snímku jakkoliv nadchlo, nebo ve mně vzbudilo silnější emoce. ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Němá uklízečka není žádná kráska a žije stereotypním životem den po dni. Jednoho dne objeví v laboratoři, kterou uklízí jakéhosi rybího muže na, kterém probíhají experimenty a ona ho začne krmit vejci na tvrdo. Při jedné kontrole do práce jí zabaví zásobu vajec a tak ho unese domů ať ho může stále vykrmovat. Jejich vztah se prohloubí až ve společné páření pod vodou. Bude i nadále fungovat němá láska pod vodou? Dávám 40% ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že se Guillermo del Toro zbytečně opakuje. Netoleranci a strachu ze všeho neznámého a nepochopitelného, kterou se my, lidé, vyznačujeme, to všechno už lépe a originálněji vystihl v Hellboyovi. Ale jeho nezaměnitelný výtvarný rukopis mě asi bude bavit vždycky. ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama