Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Kamoska, kdyz uz jsem brblal po pul hodine, ze me ta sablonovitost a klise serou, ze se na to mam koukat jako na oddechovou pohadku. No,dobra rada urcite, ale ani to moc nepomohlo. Klise se vrsi jedno za druhym, ale hlavne, pokud se co pet minut pristihnu, ze vim, co se stane v dalsi scene nebo o nekolik scen napred, takovy film si bohuzel neuziju. Del Toro se z toho lehkeho nadprumeru nikdy nevyhrabe, pokud nebude vic verit ostatnim lidem i ve scenarich. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velmi jednoduchý, přímočarý příběh ve standardním zpracování, které nepřekvapí a nenabídne nic neviděného. Tematicky mě to neoslovilo a příběhem nezaujalo. Emočně dosti umělé a na monster movie příliš vážně se tvářící. ()

Gumrice 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je skvělé, mimo jiné to, že režisér si natočí příběh na téma, které vyhovuje především jemu a ne takové, po kterém většina ovcí prahne. A tak to má být. K úspěchu, který film teď v kinech sklízí pomohla určitě dvojice Hawkins - Shannon. ()

mazadlo 

všechny recenze uživatele

Asi nejsem cílovka tohoto filmu a nebo jsem předtím neměl vidět "Beauty and Beast". Prostě to na mě nějak nezafungovalo. Čekal jsem od Del Tora větší odvážnost. Jeho předchozí film byla také romance, ale šla z ní hrůza a mráz po zádech. Tohle je nějaké moc nafoukané, uhlazené, pohádkové a přesládlé. Michael Shannon je zde zcela nevyužitý - jeho příběhová linka čítá snad deset minut. Přitom jeho nástup a konfrontace s tváří vody by šla rozehrát mnohem víc. Přednost se tu dalo romantické lince mezi rybtvím a starou pannou. Ok jak říkám asi nic pro mě. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Měl jsem rozepsanej děsně chytrej a mocně vtipnej komentář obsahující moudra o francouzský hudbě, Hellboyovi, bobrech a greenpeace atd., jenže Safari v ajPonu mi ho smazalo. Takže nasrat. Prostě se mi to líbilo. ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Nejak som im to celé neveril. Zo začiatku ma to celkom bavilo, ako však príbeh postupoval, strácal som záujem. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Diváci odchádzali z kina sklamaní. Neviem, či čakali nejaký napínavý akčný blockbuster. Ja som ho nečakal a svojim spôsobom mi film prišiel veľmi príjemným pohladením duše. Svojou atmosférou a citom u mňa vyvolal skvelú predspánkovú melanchóliu sobotného večera. K dokonalosti mu ešte čo-to chýba, ale určite sa oplatí ho vidieť. Najviac si lámem hlavu nad spôsobom odstránenia škrupiny z vajca vareného na tvrdo, ktoré predviedla Sally Hawkins. To sa musím naučiť. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Pohodová romanca s prvkami špionážneho thrilleru, to všetko zabalené do atraktívneho del Torovho vizuálu. Ale nič viac. Žiadne dejové prekvapenia, výraznejšie postavy (Shannon bol fajn) či komplexnejší príbeh. Pri všetkých tých oceneniach sa pýtam: Lepší adepti neboli? Subjektívne mi príde, že áno. The Shape of Water ma nepohoršil, ani nenadchol, od del Tora však očakávam viac. ()

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

No, tak režisér opět dostál svému jménu, protože tahle jeho rybí sračka byla pro mě jak červená muleta před xichtem a milý Guillermo tak zase prokázal, že by měl sbalit svoji skládací režisérskou židli a vzít to skrz Faunův debilrint na Purpurový kopec, tam vztyčit šibenici a tu židli pod sebou rituálně podkopnout. Prý poetická pohádka pro dospělé s naivní duší a nové zpracování Romea a Julie, no to určitě! Kromě toho, že je na kameře plácnutý pěkný retrofiltr, někdo si vkusně vyhrál se stylizací a je to dobře zahrané, film nenabízí nic než trapně předvídatelný děj, tunu patosu a stopáž, během které jednomu mají šanci narůst i ty žábry. Prostě tehnle Česílko neměl nikdy opustit svůj rybník a lézt před kameru. Jinak naprosto smekám před tím krutohustým lingvistou, který má na svědomí překlad pro českou distribuci. Evidentně stačí absolvovat první lekci tvorby diakritiky a pak ji s pionýrskou vervou čerstvého absolventa okamžitě fláknout do prvního překladu, který tomu müsliteli přistane na stole. Bravo! ()

Esgalnor 

všechny recenze uživatele

Sympatická pohádka pro dospělé, která dokáže být místy lehce nechutná, místy příjemně napínavá, ale v jádru stále zůstává romantická. Dospělácká variace na Krásku a zvíře, herecky to je skvěle obsazené, vizuálně krásné, hudba příjemná. Jen by to klidně mohlo být kratší. Každopádně ačkoliv jsem to přál Třem billboardům, udělený Oscar mi vlastně nijak nevadí. ()

cesky_hrac 

všechny recenze uživatele

S tímto filmem jsem naprosto spokojený. Dokonce předčil má očekávání. Neprve jsem byl skeptický kvůli celkovému hodnocení Poté mě více navnadila americká filmová akademie, že udělila čtyři oscary. V minulých letech jsem nesouhlasil s udělením oscara za nejlepším film . Ale v připadě The Shape Of Water souhlasím bez žádných připomínek. Tomuto snímku uděluji známku 9/10. ()

Dman 

všechny recenze uživatele

..del Toro a jeho typicka fantasy vyprava me urcite nezklamala, vlastne mam ty jeho pohadky docela rad..jen jsem asi po vsech tech jeho "uspesnych" letech, cekal o neco vic napadu ;) A co se tyce Oscara? je to prijemna zmena, ze se po zivotopisech vystridal zas jiny zanr, ale muj favorit byl urcite nekde jinde ;) ()

Sygauras 

všechny recenze uživatele

No to mi polib levou půlku prdele. Co todle mělo být by mě vážně zajímalo. Vzhledem k tomu kdo to natočil jsem nečekala žádný "normální" film, ale už by se tento pán měl světu přiznat že trpí nějakou zvláštní sexuální úchylkou na nelidské stvoření. Hádám že musí mít hodně špatný spaní protože to co točí jsou spíše noční můry. Rybí kukuč byl sice jako "živý" ale i tak mu to prostě nežeru. Kdo nečekal takový konec a byl překvapený, ten u půlky filmu chrápal nebo nedával pozor, protože mě to došlo asi po 30 minutách. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Jednotka nudy by se dala definovat tímto filmem. 1 Ul [Ulice] = 10 AJS [Aréna Jaromíra Soukupa] = 10 TV [Tvář Vody]. Pravidelného diváka Barandova by film nejspíše potěšil, já jsem ale měl po celém filmu existenciální otázky - proč a kdo by to chtěl natočit, kdo na to dal peníze, proč se na to dívám, proč jsem se narodil. Vzhledem k heroinu se Semtexem v zátylku jsem nejspíše neusnul, nebýt této drogové kapsy za krkem, asi bych se probudil až o dva dny později. Myslel jsem si, že Guillermo del Toro je svéprávný člověk, ale asi měl slabší chvíli nebo otřes mozku. Divná stylizace, divní herci, divný příběh, divný mezidruhový sex. Hledal jsem v tom marně myšlenku, nejspíše měla být v tom, že rasismus je předsudek, který dokáže zabíjet. To bylo vloženo do studené války mezi USA (myslím) a SSSR. Může být ještě něco zvláštnějšího? No nic, hybrid mě nechytl. ()

simply 

všechny recenze uživatele

Tvář vody není špatný film, ale od Guillerma sem čekala víc. Vzhledem k tématu bych klidně přidala víc fantasy prvků. Netvor nebyl špatný, ale pořád sem v něm viděla Abrahama z Hellboye....3,5 * ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Až podivně podhodnocený mi připadá tento malý zázrak v dnešní salvě smradlavých komiksových ždímaček. I přes jasnou cestu jít vyprášit zlatavého plešouna uznávám jednoznačnou poctu filmovému řemeslu a um vyprávět citlivý příběh monstra a němé ženy komplet bez předsudků v tehdejší nejisté Americe plné předsudků. Tolik krásných scén v tónované zeleno-modré, úžasně designovaná potvůrka, nádherná dobová hudba, scéna v zatopené koupelně, dokonce ani taneční vsuvka na pódiu mi nevadila. Prostě Guillermo mě svojí atmosférou připomínající Amélii z Montmartru dostal. 85% ()

Kacitr 

všechny recenze uživatele

Taková úchylná romance mezi Sally a slizákem z moře. Nádhera no. Nechápu všechny ty ovace a nominace na Oscara. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Proč jen mám pocit, že při překládání názvu došlo k nějaké chybě? Tvar a tvář od sebe nejsou moc daleko... Každopádně... Film je celkem super, nejméně zajímavé je na něm sice bohužel asi to vodní stvoření, ale bohatě to vynahradí zbytek postav, obzvlášť tady vyniká Shannon, který na konci fakt jde přes mrtvoly a budí celkem respekt, hodně mě ale bavil i ten malíř... Akorát ta její kamarádka byla občas lehce otravná s věčnými kecy o svém manželovi nebo co... Nobody cares! 8/10 ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama