Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

matmanX 

všechny recenze uživatele

Del Tora si vážím jako jednoho z nejzajímavějších filmařů 21. století. Přestože mu občas ujede ruka, jeho filmy mě dokážou vždy vtáhnout do kouzelného světa vytvořeného s láskou a překvapivými detaily, i když jde jen o házení obřích potvor do paneláků. Ale co má být tohle? Kreativně vykastrovaná pohádka, která neví, jakou klasiku má dřív vykrádat. Trochu Jeunet, hodně Shrek a Žbluňk! rovnou obšlehnem 1:1, proč ne? Ploché postavy tak šustí papírem, že člověk jen čeká, až se v té vodě celé rozmočí. Dokonalí utlačovaní dobráci bojují s karikaturou všeho zla, která není svou přehnaností směšná jen proto, že Michael Shannon prostě nedokáže být špatný. Tvář vody není Del Torův technicky ani narativně nejhorší film, ale je jednoznačně jeho nejcyničtější v tom nejhorším slova smyslu. Působí jako papundeklová napodobenina jeho stylu bez všech těch fascinujících podivností, jako Disneyovský remake nesmrtelné klasiky. Fantasy podle odškrtávacího seznamu, bez kouzla a fantazie, bez srdce... ale za to se zlatým plešounkem, protože stačí přihodit pár prvoplánových odkazů na rasismus a homofobii a Akademie si z toho sedne na zadel. Já jen doufám, že se Guillermovi nezalíbí tenhle hollywoodský anální alpinismus, aby brzy nedopadl jako Burton. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Poetický príbeh s rozprávkovou atmosférou, krásne výtvarne stvárnený. Hoci je to skutočne veľmi štýlové a originálne, trochu z toho cítiť umelosť a prázdnotu a na danú dĺžku mi príbeh príde príliš riedky. Podľa tých žánrov a aj ohlasov som čakal niečo v štýle Faunovho labyrintu, lenže Tvár vody je niečo úplne iné, o horore sa tu nemôžeme baviť ani náhodou (to majú akože stačiť tie 2 lakačky?). Herecky dominuje skvelá Sally Hawkins (čim viac filmov s ňou vidím, tým viac sa mi páči) a výborná je aj oscarová hudba Alexandrea Desplata, aj keď ten francúzsky fíling mi do filmu príliš nepasoval (vyvolávalo to vo mne predstavu nejakých uličiek Paríža). V podstate by som sa podpísal pod to, čo napísal Enšpígl, ale najskôr by som všetky jeho výroky obrátil: Časť filmu odohrávajúca sa v tajnom laboratóriu je menej záživná, príliš veľa priestoru tu má prvoplánovo nudná postava ultra-mega-hustého záporáka (Michael Shannon). Zaujímavé to začne byť až po úteku, kedy to už oplýva poetikou, nápadmi a vizuálnou krásou (pôsobivé a krásne absurdné muzikálové číslo, na prvý pohľad šokujúca romanca). ()

Dunadan 

všechny recenze uživatele

Nádherná romantika odetá v dospelejšom fantasy kabáte, ktorá svoj jednoduchší príbeh šikovne obzvláštňuje očarujúcim retro vizuálom, odvážnymi témami či R-kovým ratingom. Nemá Elisa je v podaní Sally Hawkins skutočne vynikajúca, no rozhodne nezaostáva ani tradične skvelý Michael Shannon v úlohe záporáka. A hoci by som vedel nájsť aj niekoľko drobných osobných výhrad, vo výsledku som bol veľmi, veľmi spokojný. Najlepší del Toro od Faunovho labyrintu a druhého Hellboya! 7,5/10 ()

JohnyD 

všechny recenze uživatele

Najgýčovítejšia, najpredvídatelnejšia a najnudnejšia romanitka v skvelom Del Torovskom balení. Človek by si myslel, že po Hobitovi sa človek už nemôže viac nudiť, ale majster to opäť dokázal a teraz sa to už nedá zvaliť na tenkú detskú knižku. Pri muzikálovom čísle, človek nevedel či má plakať, alebo smiať sa. 5/10 ()

Kamas 

všechny recenze uživatele

Spojte dohromady Amélii z Montmartru, s atmosférou studené války z Mostu špionů a přidejte něco z Avatara. Tak na mě Tvář vody působila. Nádherný vizuální dojem, krásná retro atmosféra 60tých let, vtip a úžasný soundtrack, který dojem ještě umocní. Jo.. Je to pohádka. Pohádka pro dospělé. Ale "život je jen vrakem našich plánů", tak proč si ji někdy nedopřát.. Vše vystihující komentář: Mrijnyk ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Že je postava Amphibian Mana podobná fyzicky, ale i chováním a návyky Abrahamovi Sapienovi z Hellboye (už jen ty vajíčka a fyzický aparát) je nesporná. Pokud se v souvislosti s tímto filmem mluvilo o podobnosti s jinými díly, tak tady bych to skoro viděla na podobnost největší. Co mě mrzí nejvíc, je to, že křehká milenecká linka, křehký rodící se vztah, což vlastně má být středobodem filmu je vlastně utlumen jen na pár scén, které jsou více nelogické než emotivní. Tora zajímá všechno možné (krachující kina v USA 60. let a kult televize v domácnostech, špionáž), aby vlastně na to nejpodstatnější křehký vztah a křehce silného Amphibian Mana spoustu času zapomínal. Vlastně se o něm více mluví, než tam skutečně je. Na emotivní romanci tam je málo scén, na fantasy příběh o Amphibian Manovi tam je málo Amphibian Mana, na špionážní film tam je moc moc logických chyb, na retro film s atmosférou tam je jen všudypřítomná zelená barva a krachující kina. Celé to působí spíš dojmem, že si del Toro řekl, že už toho Oscara chce, tak tam hodil všechny scény, které Akademie chce vidět a dal je tam, navzdory vlastní fantazi i příběhu. Velká škoda. Co nicméně tady je skutečně obdivuhodné jsou naprosto skvělé herecké výkony snad všech postav. 65% ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Neusledovateľná zbierka klišé, z ktorej strašne smrdí snaha o Oscara. Škoda plytvať zaujímavou formou na takú kopu zlátanín, jednorozmerné postavy a otravný, sto krát videný príbeh. Pokiaľ ide o mňa, žiadna "old school štylizácia" či "moderná rozprávkovosť" nezábavný, nechutný a zle napísaný shit neospravedlnia. ()

kartacek 

všechny recenze uživatele

Když jsem film viděl poprvé, dal jsem za 5. Dnes jsem jej viděl podruhé a dávám za 3, což mě přivádí k zamyšlení, čím to je. A tak dumám a dumám a najednou mám před očima ty jizvy. No jo, ty jizvy staví film do poněkud jiného světla. Takže dávám za 4. Počkat, počkat, aha, no jo... Ty jizvy staví film do ÚPLNĚ JINÉHO SVĚTLA, není-liž pravda? Takže dávám za 5. Znovu. ()

Hernycztek 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro je skvělý režisér, čehož jsou důkazem jeho nadprůměrně hodnocené filmy. The Shape of Water není výjimkou, no já tentokrát v ,,hvězdičkách'' tolik štědrý nebudu. Bezpochyby je to výborně natočené a v každé scéně je vidět Torova preciznost. Vystihnutí dobové atmosféry se také povedlo dokonale, Michael Shannon jako záporák byl sakra přesvědčivý, maska ,,obojživelníka'' byla povedená a našlo se několik nečekaně brutálních scén. Jenže všechny tyhle klady přebíjí dva neodpustitelné faktory.. nesympatická až hnusná představitelka hlavní role a přehnaně moc romantiky, která z toho v podstatě odmazala hororové prvky. Z toho ve finále vzniklo dvouhodinové nudné utrpení u kterého jsem nedokázal udržet pozornost a nechápu to množství ocenění, které si film a jeho ,,členové'' odnesli, ale na druhou stranu je jasné, že jestli je to určené nějakému publiku, budou to citlivější povahy a romantické duše. ()

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Citace: „The other kind of decency? It doesn’t really matter. We sell it. Sure. But it’s an export. And we sell it ‘cause we don’t use it.“ (parafráze dobře známého Marxova stanoviska k náboženství, jehož hlavním politickým smyslem je preventivní paralýza proletariátu a z jehož mravní výchovy se musíme vymanit, máme-li si plně uvědomit vlastní třídní zájem na pozemské spravedlnosti) „You couldn’t understand. Not if you tried your whole life.“ ()

MIMI.kry 

všechny recenze uživatele

Toro umí natočit filmy se skvělou atmosférou a pěknou výtvarnou stránkou, ale tomuto fantasy jsem příliš nevěřila. Přišlo mi to hodně na efekt a docela jsem se nudila. Nejživější a nejzajímavější hrdinkou pro mě byla vedlejší postava, černošská kamarádka uklízečky Elisy, prostá žena s obyčejným selským rozumem a dobrým přístupem k překážkám a životu, která mi tam fakt bavila. Jinak mi příběh přišel dost umělý a nestál ani za ty dvě stovky, které jsem za film v kině dala. Zklamaná jsem nebyla jen já. Šla jsem tehdy se známou a ta chtěla z kina dokonce odejít. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Béčkový komiks s áčkovým retro vizuálem, banálním dějem a hereckým koncertem Sally Hawkinsové a Michaela Shannona, okořeněný rádoby špionážní zápletkou. Z filmu doslova trčí odhodlání tvůrců jít oskarovému štěstíčku trochu naproti - a jejich kalkul jim dokonale vyšel, dokonce ve čtyřech kategoriích. Film je plný snad všech dosud známých klišé, týkajících se předsudečné nenávisti: máme tady rasizmus... misogynii... Rusy... Židy... homosexualitu... a nově i „lásku“ mezi člověkem a vodním tvorem/božstvem, na kterém je z hlediska filmového diváka podivné zejména to, že ačkoliv pochází z říční Amazonie, potřebuje k přežití - sůl. Zdá se tedy, že musel být chycen v brakických vodách :-) což sice nevíme, ale jiné vysvětlení pro sůl, sypanou do vany, není. Pokud jde o romanticko erotickou linku mezi němou uklízečkou a - ehm - vodním božstvem s vizáží šupinatého Spider-mana s mžurkami na bulvách, tak jsem trochu na rozpacích. Tuším jen, že muselo být velmi mocné, vždyť jeho homosexuálnímu ochránci zázračně znovu obrostla pleš, no a také velmi tolerantní: jen si zkuste představit, že by vám vaše milá nosila k jídlu jenom vejce natvrdo... ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| Fox Searchlight Pictures | Je tu ten del Toro cítiť na míle. Má to prenádherný porduction design, správny fantasy feel a nádhernú vodnú príšeru (a fakt, že bola vyrobená prakticky). Je to kvalitka, ale na emocionálnu strunu to hrá veľmi ležerne. Nedokáže to predať to, o čo sa snaží - a to paradoxne všetko robí pomerne správne a nerušivo. Zaujímavá kombinácia. Réžia je super, Sally Hawkins je super, Shannon je super. Ale prosím vás, toto na Best Picture? Ani omylom. Viac TU. | Hodnotenie: 7/10 | ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Vizuální stylizace dokonalá. Fantazy příběh se spoustou nedořečeného a neobjasněného. Vzpomněla jsem si na Člověka obojživelníka z r. 1962. S(am) Hawkins pokračuje v kreaci Maudie. ()

fisus 

všechny recenze uživatele

Film pro dospělé a osamělé jedince,takže pro mě :-D Nejdřív jsem se moc těšil,pak jsem se raději připravil na zklamání a ve finále jsem byl celkem spokojený.I když od del Tora bych přeci jen čekal něco víc.Vše podstatné už tu napsal gogo76.Také nechápu,proč tolik nominací.Oscara bych přiřkl M.Shannonovi,ale ten bohužel ani není nominován.Jinak je tu celkem dost úchyláren,taneční a pěvecká vsuvka (nevěřil jsem vlastním očím :-D ) a vůbec od všeho trochu. ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Film artového střihu, u kterého je důležitější atmosféra filmu, která je poetická a podmanivá, čemuž napomáhá i bezchybná výprava a stylizace 50. let v USA.Příběh je prostý, cituje předválečná dramata a romantické filmy, které zároveň celým filmem proplouvají jako útržky v televizi jedné z hlavních postav a v kině, kde hlavní hrdinové bydlí, a také z velké části melodie a písně tvoří soundtrack. Z herců vyčnívá Sally Hawkins, jež je v němé roli okouzlující a zasloužila by si Oscara, toho by si zasloužila i již zmíněná výprava. Hlavní obojživelný hrdina je pro celý film symbolem nerovnosti, která tehdejší společností neskrývaně prostupovala,ať už se jedná o přístup k černochům, homosexuálům nebo postiženým. Dramatické prvky jsou však píše potlačené do pozadí a především se jedná o velmi příjemnou a dojemnou lovestory. ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama