Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

naprstecek 

všechny recenze uživatele

Nic moc ,záchrana mutanta jako děj filmu možná dobrý,ale němá žena ,která si to rozdá s mlokem a milují se až do smrti .... . Nechutné ,divné ,nenormální. Do toho fanatický magor ,který má potřebu ubližovat všem a všemu i sobě. Už to opravdu znovu vidět nechci. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Toto jako obdrželo 13 nominací na Oscara? Absolutně průměrný film, nevidím tam nic světoborného. Myslel jsem, že je to prequel Hellboye abych řekl pravdu. Abe Sapien jak vyšitý. Oscar už dávno nemá vypovídající hodnotu. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Spíše romance s pár nechutnostmi než nechutnosti s romancí, což u Tora dost překvapuje. Problém je v tom, že do romancí nechutnosti nepatří vůbec ... Příběh a obsah super chabý: Postižená uklízečka se zamiluje do vězněného mega-žabáka, zachrání ho před smrtí, pak s ním trochu laškuje a nakonec spolu snad uplavou, přičemž zlý agent je zlikvidován. Mimochodem: stepovat v obyčejných botách nejde, a ve stepovacích se zase nemyjí záchodky a nečistí povrchy všeho dostupného. Hledím na to s rozpaky, co to vlastně bylo. ()

Zombiepod 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro sa opäť vracia k žánru, ktorý dokonalo ovláda. Shape of Water je pre mňa totiž veľkým prekvapením, a filmom, ktorý má všetko, čo zapadá do moderných hollywoodskych osnov, a zároveň si ponecháva svoju unikátnosť. Nečakajte žiadnu silnú drámu, akou bol doteraz neprekonaný Faunov Labyrint, ale vyslovene rozprávku pre dospelých. Občas trochu trvá, kým sa niečo podstatné udeje, no celé to pôsobí nádherne, ideálne vybalansovaná hranica medzi romantikou, vtipom, hravosťou a surovosťou, vizuál detailný v každom smere, navyše so skvelou hudbou A.Desplata a precízne napísanými postavami (Shannonove badguy role zbožňujem). Film síce možno nemá na všetky tie oscarové nominácie, no tým, ako dokáže diváka vtiahnuť do v podstate jednoduchého, a napriek tomu zaujímavého príbehu, sa o ne hrdo pobije. Del Toro nám po dlhej dobe dal fantasy, ktoré nie je jeho najlepším, no stále krásnym a unikátnym. Určite si pozriem znova. ()

Neuge 

všechny recenze uživatele

Frankoidní art o jedné creepy rybomilce, který utápí svůj odvážný námět ve snaze zavděčit se co nejširšímu publiku. A ani to se mu (očividně) nedaří. Pro mě nejnepochopitelnější Oscarový double (film+režie) od dob Hurt Lockera. ()

Taffey

všechny recenze uživatele

Ještě jsem film neviděl, mám to v plánu tak za dvě hodiny, jen nechápu, proč tomu dali název TVÁŘ vody, když výraz SHAPE znamená TVAR. Když se filmům dávají úplně jiné názvy, než jsou ty originální, tak to nechápu vůbec, ale proč sem přidali ten háček, to fakt nechápu. Nabývám dojmu, že se někdo spletl. ()

ŠpetaMarek 

všechny recenze uživatele

Otresny film, nejhorsi del Toro a z kanalu to vytahuje akorat Jenkins a Shannon, ktery ale prakticky hraje to stejne co vzdycky. K tomu me navic neuveritelne iritovala ta "podmaniva" hudba. ()

Mahowny 

všechny recenze uživatele

Od Shapes of water jsem očekával hodně. Film jsem viděl až po tom, co dostal čtyři Oskary. Taky mám rád režiséry s výrazným rukopisem a tím del Toro bezesporu je. Získal si mě už labyrintem a i teď se mu podařilo mě vtáhnout do jeho pohádkového vidění světa. Předností filmu jsou kvalitní herecké výkonu v čele se skvělým Shanonem, který mě už po několikáte hrozně bavil. Nejsem ale bohužel fanoušek amerických brakových hororů z 50 let a tak tenhle pomník nedocením. Nádherná výprava, ale ten příběh, odkazy a tentokrát dokonce i emoce šli mimo mě. ()

Marty7CZ 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem těžkotonážně přecenil!!!! Na začátku filmu sem si připadal, jako když hraju milovanej Bioshock(to bylo prostě parádní), pak jsem si liboval v dokonalý výpravě a hudbě, jenže v zápětí to začalo bejt hruboujetý ve stylu "von je stará buzna, vona si honí každý ráno kačabaču a pak rozjede turbopáření s vodňákem a to mi zkazilo celej biják.... Divnota ujetá, další Faun se nekoná.... 40% jen za masky a výpravu!!! ()

Silhouette 

všechny recenze uživatele

Tvář vody nepředvádí nic nového. Kouzelně pohádkový retro vizuál je plagiátem starších filmů del Toro, rovněž nápadně připomíná práce J.-P. Jeuneta, M. Scorseseho a W. Andersona, takže už jsme to viděli i v lepším provedení. Metafora, na níž je založen děj, tj. biologická odlišnost, nestvůrnost jako Jinakost, kterou je potřeba pochopit a nebát se jí, je plagiátem District 9, The Girl With All The Gifts, Zootopia a dalších filmů posledních let. Tato metafora se už pomalu stává v Hollywoodu subžánrem sama o sobě, což je trochu otravné. Analýza tolerance a hlouposti xenofobie je chvályhodná záležitost, kterou oceňuju (např. v zmíněných výše filmech), ale umění je přece jen metodou poznání světa založenou na tvůrčím hledání nových výrazových prostředků. Neustálé omílání jedné metafory, i když sympatické, je popřením tvůrčího hledání a začíná připomínat vykalkulovanou propagandu. Navíc, uvedená metafora v Tváři vody působí dost nepřesvědčivě, tvůrcům filmu se nedaří ukázat autonomní osobnost v amazonském monstru, které se chová a vypadá jako bezmocné roztomilé zvířátko. Blesková reakce hlavní postavy filmu, která zanedlouho po seznámení naváže s monstrem intimní vztah, je bizární a těžko vysvětlitelná. Představa, že tento tvor je romantickým milencem, vyvolává nechtěný komický účinek, zejména když děj chvílemi připomíná dětské filmy z devadesátek, kde se zachraňoval nějaký pes nebo třeba kosatka Willy. Navíc, jako každý film založený na komiksu, Tvář vody se samozřemostí zahušťuje děj a operuje spoustou zkratek, což mě též dost irituje (z duše nenávidím komiksové filmy). ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Temná tvář Amelie z Montmartru. Stylově maximálně vypucované retro. Nebo spíš „vysněné retro“, protože realita USA šedesátých let tady má ještě zářivější patinu, než ve skutečnosti. Možná jsem až příliš ovlivněn jménem režiséra, ale kromě Amelie mi to hodně připomnělo i Faunův labyrint. Leckdo namítne, že tenhle film je mnohem optimističtější a divácky přívětivější, ale já si tím zase tak jistý nejsem. Za fasádou normálně-nenormální love story totiž číhá hejno všelijakých skrytých motivů a narážek, jde jen o to, jak moc vám tento způsob jejich předestírání přijde inspirativní k tomu, abyste se v nich začali nimrat. A člověku se do toho zrovna dvakrát chtít nemusí. Třeba proto, že jde většinou o témata dost depresivní: stárnutí, samota, absence lásky, absence smyslu života nebo alespoň něčeho, na co se člověk může těšit. Zkrátka, i když dám stranou všechny ukousnuté prsty, masturbace ve vaně nebo mučení elektrickým obuškem, tohle bych dětem jako nějakou moderní variaci na Krásku a zvíře fakt nepouštěl! Na závěr si neodpustím sexistickou poznámku, že Sally Hawkins má na svůj věk dost dobrou postavu a hlavně zadek. 75% ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Romantika tak trochu jinak ve stylu Guillerma del Tora. No upřímně jsem zklamanej, ten příběh je fakt hodně slaboučkej. Zoofilní němá uklízečka je docela dobrej for, záporák ušel a oceňuju, že monstrum byla poctivá maska a nevypadalo vůbec špatně. Retrovizuál nádhernej, to se taky musí nechat, ale celej film je bohužel takovej nepovedenej vtípek. Mě to moc nechytlo, škoda. ()

neo250 

všechny recenze uživatele

Nemá upratovačka a príšera? sorry ale asi je niečo vo hviezdach, ked tento film získal Oscara. Ešteže ten mlok bol škaredý lebo krajšiu ženu by si asi ani nenašiel aj ked rozmýšľam že kto bol krajší či ona alebo on...... no coment. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Akademie si zas jednou asi šňupla... Čímž nechci nijak snižovat del Torrovy filmařské schopnosti. Kreativitu, hravost a cit pro (audio)vizuální stránku mu rozhodně nejde upřít. Tvář vody boduje právě retro vizuálem a atmosférou padesátek, kterou dokáže navodit. Zároveň disponuje výborným hereckým obsazením (zejména pak jako vždy skvělí Shannon a Stuhlbarg). Jenže jak boduje formou, tak ztrácí obsahem. Celá ta romantická premisa je prostě... divná. Ale jakože hodně... Navíc je to prošpikované scénami/postavami, kterými jakoby se del Torro chtěl zavděčit kdejaké skupině soudobého obecenstva. A tak tu máme narážku na postavení gayů, černochů, sexuální obtěžování a nevím co všechno... A to v takových okatých "drobcích", až to ruší. K tomu všemu nejsem fanda/znalec béčkových sci-fi z 50. let, abych patřičně (d)ocenil některé další aspekty tohohle filmu. Zkrátka a dobře bych byl mnohem radši, kdyby se to drželo čistě v rovině špionážního studenoválečného sci-fi... Tam to pro mě funguje naprosto nejlépe (viz např. scény typu "návštěva nadřízených" nebo "setkání v dešti"). V letošním výběru bych prostě našel vhodnější kandidáty na nej film a režii (ehm, Dunkerk... ehm, Nolan...). Ono díky Screen Junkies to bude stejně asi navždy zapsáno do paměti jako The Fish-Banging Movie... Jo a s ohledem na jednu scénu vřele doporučuju těm, kdo nemají rádi kočky (a opačné skupině nedoporučuju). ()

SAJA 

všechny recenze uživatele

Ještě teď vidím zeleně...naštěstí je to má oblíbená barva...všude zelená, v každém záběru...každá rekvizita zelená, každý detail zelený...jinou barvu měly snad jen bradavky hlavní herečky a telefon v kanclu...vizuálně skvělé, fakt umělecké dílo...no jinak ta příběhová myšlenka měla být raději ztvárněna do animáku pro děti...jo a vadila mi hudba... hrozná...pořád dokola nějaký francouzský chanson nebo co to bylo...takže se mi to vykrystalizovalo na 3*...být tam zelené bradavky s jinou hudbou, tak mohlo být * více ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama