Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“del Toro” zrejme na niečom fičí, keď sa rozhodol, že spracuje takúto “romantickú” fantasy šialenosť. Človek asi musí byť jeho fanúšik, aby pri takýchto filmoch híkal od radosti. Priznávam, spočiatku som bol zaujatý, potom zas zvedavý, ako to celé “vypáli”, no inak ma celkom solídne zmáhala nuda. Nič pre mňa, tento hybrid, pričom čím dlhšie film “bežal”, tým viac som bol otrávený. “Dvojka" zo súcitu .. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nááádherná pohádka se záměrně béčkovým příběhem, který ale svým poselstvím a tím, jak pohladí na duši, trumfne leccos ambicióznějšího. Sally Hawkins je v hlavní roli kouzelná a Michael Shannon vytvořil tak ohavně zábavného záporáka, že by měl podle mě vejít do filmových dějin - jeho ambiciózní maniak je za poslední dobu úkaz přímo nevídaný. Jistá del Torova režie a Desplatova hudba, jejíž hlavní motiv si chcete během filmu neustále pohvizdovat, to všechno balí do krásného zážitku, na který si vážně stálo za to počkat, ačkoliv za mořem měl premiéru před více než dvěma měsíci. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Jak už tady jistě řada přede mnou napsala, taková pohádka pro dospělé. Řekla bych, že v jistém momentě je film docela odvážný, pro někoho možná až moc (například jedna slečna vedle mě v kině bylo z jednoho momentu vyloženě znechucená), jenže ono na konci tak všechno do sebe hezky zapadne, že se nešlo nepousmát. Kouzelná atmosféra, díky které zcela zapomenete na jednoduchý a předvídatelný děj. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po novom filme G. Del Tora som skočil hneď, i trailer vyzeral lákavo, ale film je film a ten už nefungoval tak ako som si predstavoval. Obojživelné monštrum vyzerá dosť lacno a z traileru sa mi to dokonca zdal i film vhodný pre deti. Ešte že som ich ja magor nevolal k telke! Už pri mastrubovaní vo vani som niečo tušil, ale neskôr to prerastie do niečoho väčšieho a úchylnejšieho. Ťažko pochopím 13!! nominácií na oscara, ono Oscarom už posledné roky prestávam rozumieť úplne, ale ja som na tomto filme nenašiel oscarové vôbec nič. Môžme sa baviť o výkone M. Shannona, ale ten už oscara mal dostať za Take Shelter napr., tak prečo za toto? Je tu dobrá atmosféra z čias studenej vojny i výkony ostatných, ale ak film ako celok za moc nestojí, tak nemá cenu veľmi vyzdvihovať ani to čo sa vydarilo. Bolo by to možno fajn, keby sa Del Toro nesústredil na úchyláreň, ale urobil film o niečom inom, alebo jednoducho inak. 60%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

FILM aneb dílo jako ze zlaté éry biografu. Dá se v něm tzv. "číst" a každý si v něm najde (pokud hledá) to svoje opodstatněné vysvětlení, proč se zrovna ta která scéna odehrává, a těm kterým zlým/dobrým postavám se právě dějí ty které věci... Popisuje se to těžko, ale kouká se na to v takovým tom melancholicko-zamilovaným oblouznění - teda aspoň na mě to bezvýhradně platilo. Moc tvůrců tohle neumí, vyvolat skrze svá díla ryzí esenci starodávné, neposkvrněné romance. Bude to ve mně růst, musím za plnej počet... Jen škoda, že tyhle oscarovky často neumí být drastičtějští s víc fatálním tahem na branku. Stejně bych tu sošku dal nejvíc Loganovi (z toho, co jsem zatím viděl). ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Zabíjané mačiatka, medzidruhová erotika a odhryznuté prsty Proste nádhera. Dojímavý Love Letter kinematografii 50-tych rokov má síce zopár problémov, ale všetky ich prebíja Del Torrove tlčúje srdiečko. Nakoniec ma tam najviac štvalo, že ani jeden z filmov, ktoré pozerali hlavné postavy som nepoznal :) 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů, které sice dostaly Oscara za nejlepší film, ale jen málokdo z nás si jej kdy pustí znovu a raději sáhne po jiných kouscích. Tyhlety ocenění nechápu. Děj je čitelný, občasně to slouží jako reklama dávných časů a kinematografických historických skvostů. Herecká sestava je slušná a hlavně záporák Shannon opět jede na plný knedlík. Del Toro natočil svůj nejslabší kousek a zrovna ten tedy překvapivě urval ocenění "nejvyšší". 55% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Jop, pravděpodobně jsem "hormonálně destabilizovaná prasnice" a "náctiletej homodebil," ale, ty vole, to bylo tak kouzelný! Slovy tady Sonneryho, "něžný, jako Okamurův vztah k vesnickým voličům". ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jelikož mne Purpurový vrch příliš nenadchnul, neočekával jsem nic mimořádného. A hle! Del Toro konečně udělal po dlouhé době film s velkým F. Výborné herecké výkony, úžasná kamera, solidní speciální efekty, atmosférická hudba. Příběh krásky a zvířete z Černé laguny, kdy kráska příliš krásy nepobrala na těle, zato jí má dostatek v duši, a zvíře je jakýmsi klonem netvora a Abrahama Sapiena. Hranice romantismu a sentimentu je zde velice křehká a k tomu ještě za dveřmi zuří studená válka. Štěstí, že Zeldu dobrá nálada příliš často neopouští, a tak si divák užije i několika vtipných proslovů. Nechybí klasická témata jako jsou láska, nenávist, pomsta, touha, víra, síla a smysl života. Ano, přesah do artových vod je tak velký, že mainstreamový divák zřejmě nad filmem ohrne nos. Mně to ale nevadí, jelikož jsem si ho užil stejně, jako viditelně i ostatní návštěvníci kina. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po většinu času se jedná o velmi příjemný snímek, jenž diváka zaujme takřka ve všech svých aspektech. Z téměř pětihvězdičkového dojmu ho však v druhé polovině začne táhnout dolů (prakticky až ke 3*) fyzično mezi tvorem a hlavní hrdinkou. Hodnotím s přivřenýma očima 4* skrze úvodní půlku, herecké výkony i celkové zpracování. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Na Oskarový film dost slabý. Vlastně tu není nic vyčnívajícího, díky čemuž bych filmu dal Oskara, ale tak to bohužel bývá zvykem, takže nic extra jsem ani neočekával a dopadlo to tak podle mých očekáváních. Dostal jsem to, na co jsem od Tora zvyklý. Jen dost nechápu ty zbytečné postelové scény a ty "přisprostlé" které ve filmu nesnáším, takže tím u mě film ještě trochu více klesnul. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Jak mohl film o hluchoněmý uklízečce která souloží s chodící rybou vyhrát tolik Oscarů je jedna z věcí, co nikdy nepochopim. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Oskar za nejlepší film?!? Je fakt, že když se podíváme na nominace, tak celkově žádná sláva... Jednoduše velmi slabý rok, ale jiste by se našel povedenejsi snímek. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Som rád, že toho Oscara Guillermo nakoniec vyhral, prial som mu to lebo mám rád jeho tvorbu, no skôr by si to zaslúžil za ešte lepši Faunov labyrint. Čo sa týka The Shape of Water tak musím povedať, že sa jedná o dosť zaujímavý film, ktorý nemusí každému sadnúť, pretože aj keď je atmosféra filmu záhadná ako u del Tora býva zvykom, vizuál dokonalý ako vždy, Desplatová hudba trefne pasujúca, tempo sa celkom vlečie. No na druhú stranu fungujú tu postavy, ktoré sú viac ako zaujímavé a Michael Shannon je výborný záporák, ktorý dodáva filmu tu správnu šťavu, napätie a v podstate jemne brutálne či nechutné scény, čím film nespadá pod pomalý romantický slaďák. A nie, nie je to prequel k Hellboyovi, aj keď Doug Jones znova hraje rybieho muža. Obľúbený soudntrack: The Shape Of Water, Decency. 75% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Krásné filmové pohlazení, které potěšilo jak nádherně odvyprávěným sci-fi příběhem z dob, kdy nebylo potřeba zahlcovat diváka efekty, tak i kreativním stylistickým rukopisem, který zvládá příběh nenásilně upgradovat na dnešní divácké požadavky. Sice slabé emoce a trochu přeplácaný scénář, ale výborní herci a špičková režie odkazující k filmovým vzorcům padesátých let.. Více zde ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nechme stranou všechny Oscary, protože tohle jestli je nejlepší letošní film, tak já jsem prdící polštářek. Pomatená Douchová vyměnila Abrháma za rybu a chudák Del Toro aby to teď vysvětloval u soudu. Krásná stylizace, hudba, práce s kamerou, to všechno jo, ale spíš se mi podaří utopit doktora Mráčka, než pochopit proč se musí tolik zajímavých nápadů zaplácat hromadou hovadin... (Banff, Kanada) ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro má za svou zajímavou kariéru- Kdysi natočil Bladea 2 (kterého nejenom natáčel v Čechách ale navíc do rolí obsadil české herce jako Karel Roden nebo Marek Vašut), následně 2 díly Hellboye a fantasy Faunův labyrint. Všechny filmy od Del Tora Tora které jsem viděl mi sice přijdou dobré ale ne skvělé. Vlastně jeden takový Del Torův film existuje: Jmenuje se Pacifik Rim a pojednává o lidmi vytvořených robotích strojích kteří loví Kaiju. A ten film je prostě skvělý a splněný sen každého děcka které si dříve hrálo s paňáčky. Nebavíme se tu ale o Pacifik Rim ale o jeho novém filmu Tvář vody za který si už přivezl Zlatého lva z Benátek a i Zlatý glóbus. A navíc má ten film 13 nominací na letošní Oscary. Otázka je jednoduchá: Zaslouženě? Já bych řekl, že jo. Tvář vody má jisté pohádkové prvky ale rozhodně není pro malé diváky. Je to prostě pohádka pro dospělejší. Del Toro skvěle mixuje 60 léta s pohádkovou atmosférou. Není to úplně veselý film, odehrává se v 60 letech kdy postižení (například hluchoněmí) černoši a homosexuálové byli proklínáni. Hlavní hrdinkou je hluchoněmá žena Elsa jejíž (jediní) přátelé jsou homosexuální stařec Giles a černá žena Zelda. Hrdinka je tak samá looserem své doby a jediní její přátelé jsou právě loseři. A hlavní důvod proč se hrdinka zamiluje do té stvůry je právě ten, že netvor je úplně stejný jako ona a vidí jí takovou jaká je bez vad. Del Toro ve svém filmu ale nezapomíná zasadit také (tehdy hodně důležitý) konflikt mezi USA a Sověty ve kterém je netvor něco jako rozhodující soutěž jako pozdější závod o let na měsíc. Všechno to diriguje perfektní hudba Alexandra Desplata, s geniálním vizuálem, perfektními retrospektivním audiovizuálem a vším možným. Del Toro si prostě vyhrává. Scéna kdy se zamilovaný pár prochází kinem, scéna kdy si zamilovaný pár užívá radovánek ve vodě a spousty dalších vizuálně úchvatných scén. Del Toro někdy diváka opravdu (opět) dokáže šokovat a ukáže nevídané věci. Proto je tedy škoda, že se film někdy až příliš drží při zemi a nedokáže tak potom tolik šokovat. To, že se ale úplně neodtrhl od řetězu by filmu toho Oscara opravdu mohlo dát. Ten film sice není dokonalý ale má totálně skvělou atmosféru, dech beroucí vizuál, perfektní hudbu, velice povedené obsazení (Sally Hawkins musí všechny emoce projevovat bez mluvení což prostě není lehká úloha) a především povedeně připomíná filmy které už dnes nevznikají. A je to možná příliš velká škoda. ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama