Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

AnthropOcean 

všechny recenze uživatele

Celkovo tohtoročná oscarová žatva bolo pre mňa jedno veľké prekvapenie až na pár (slovom 2) titulov ma výber filmov vôbec neoslovil. Nie že by akadémia bola smerodajným ukazovateľom kvalitného filmu, ale sem tam ho naozaj trafia. Keď však ale Guillermo del Toro vyfasuje 4 zlaté sošky, tak to si poviete, že na tom musí niečo byť. Nie som Guillermov veľký stúpenec, ale z toho čo vytvoril, je tento film veľmi zlým reprezentantom. Už si naozaj neviem spomenúť kedy mi film nemal tak veľmi čo povedať a aj tak sa tváril, že jeho príbeh je zjavenim o ludskom charaktere. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Ta atmosfera, ta kamera! Skvely zaporak Shannon si svoji roli uziva a obavam se, ze kladase hrat nikdy nebude. Ten oblicej proste neni hodny ani na fotce. Je to bijak pomaly, presto velmi poutavy a chvilema i s dost drsnyma scenama. Ta atmosfera, ta kamera! ()

Cannonball 

všechny recenze uživatele

Del Torovi sa podarilo natocit nieco zaujimaveho. Sklbil pribeh zivotnej lasky s brutalitou armadneho prostredia z obdobia studenej vojny. Urobil to krasne a detailne tak ako to vzdy robi ale predsa tam nieco chýba. Vizuálne to funguje bez chybne ale schopnosť citovo sa spajat s hlavnymi hrdinami je uz naročná a nie bude možná pre každeho. Aj ked Shannon si ukráda väčšinu filmu tak bez pritomnosti Sally by tento film bol možno vhodný len DVD distribucii. Del Toro už natočil lepšie filmy než tento. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Z traileru mě film nezaujal, pak jsem uviděl předávání Oscarů, kde film bodoval a říkal, že to tedy stojí za podívání. No a zpětně musím říct, že asi ani nestálo. Fantasy horor, kde má hlavní roli mořská příšera (s city) a němá uklízečka mi přišel dost ujetý. Nesympatický vládní agent hrající si na drsňáka ani studené prostředí mě prostě nebavilo. Jediné, co musím vyzdvihnout, tak je snaha o originální nápad, který ale nebyl nijak zajímavý. 40%, dvě hvězdičky. ()

BE13 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, jak tento film nepřichází s ničím novým či zajímavým. V úvodu Amélie? V utajovaném objektu je celkem pohoda, dá se leccos. Dal bych i méně, ale řemeslně je to dobře odvedené. Ve výsledku mi to přišlo jako ztráta času. ()

VendaCiki 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dlouhý, pomalý rozjezd a chybí tomu víc šťávy. Čekala jsem víc a jsem ráda, že jsem neočekávala zázraky. Vodní stvoření mi připomínalo toho pulce z Hellboye. Romantika? Lepší si nepředstavovat. Jinak grafické zpracování obstálo na výbornou. Víc hvězd vážně dát nemůžu ()

nemer 

všechny recenze uživatele

Pohádka v retro kulisách. Sice mám éru 50. a 60. let ráda, ale ani ta nezachrání děravý scénář. Výjimečně se mi tedy víc líbil český Hastrman, včetně hereckých výkonů. Tento snímek mi připomíná ani ne tak motiv krásky a zvířete jako spíš Predátora, který se omylem zatoulal do zoofilní červenė knihovny. Přepálená stopáž filmu definitivně podtrhává nohy. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Na Del Tora sice slabší, ale je Shape of water velmi povedená retroromantika. Škoda je, že se jede až příliš na jistotu a ačkoliv divák nemá důvod k nespokojenosti, není tu nic, co by ho nadzvedlo ze židle. ()

ZHODNOTITEL 

všechny recenze uživatele

Období, architektura, obsazení, všechno skvělé. Ale příběh? Dlouhé nic rozveklé do dvou hodin. A protože je to americký hollywoodský film, musí to být šukačka a masturbace, aby to uspokojilo všechny. Na můj vkus zbytečné a promrhaný dobrý námět. Celé se to odnikud vzalo a také to tam skončilo. Znovu se na to nejspíš nepodívám. Dvě hvězdy by bylo málo a tři už je moc. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Celkem dobré dílo, potěší zajímavý příběh, který není úplně ohraný a i netradičně ztvárněné pojetí obrazy. Hodnocení: 75 % ()

hippiesak 

všechny recenze uživatele

Můj 1800. ohodnocený film zde na ČSFD :) A hrdě mu dám 5 hvězd. Takový úlet si Oscary zasloužil. Jsem rád, že vznikají i filmy podobné tomuto, díky tomu není filmová produkce černobílá, ale občas se objeví nějaká hodně barevná, třeba do zelena zbarvená, existenční produkce a díky tomu pak člověk kouká na tu telku a nechápe :) ()

Honzulik 

všechny recenze uživatele

Tak je tu u mne už trochu zvláštní, ale čím větší hromada nominací na Oskara, tím méně mne film po divácké stránce uspokojí... Také Tvář vody ve mne vzbudil spíše rozpaky a vůbec mne nezaujal. Zvláštní uchýlácké monstrum mne spíše odpuzovalo a stejně mne odpuzovaly podivné zoofilní scény... ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Nemôžem povedať, že by som bol z tohto oscarového snímku nejako unesený. Del Toro síce prišiel so zaujímavou fantasy myšlienkou - aj keď prešpikovanou zoofilnými predstavami - a dejovo to nebolo nejaké strnulé. Len akosi mi to nesadlo ako celok a ani atmosféra ma nenadchla. Taktiež bez nejakého návalu emócií alebo niečoho podobného. Snímok, na ktorý podľa mňa človek veľmi rýchlo zabudne. 50 % ()

wocicko 

všechny recenze uživatele

Na pohádku pro náctileté pěkné, super kamera, výprava, film je koherentní, ale na film roku pro dospělé diváky je to trochu málo. ()

Lula.cz 

všechny recenze uživatele

Už kvůli atmosféře si Tvář vody zaslouží vyšší hodnocení. Celkově se mi ta stylizace jak dobově, tak zeleným "filtrem" líbila. Vážně je to taková pohádka pro zralejší publikum o vzplanutí lásky mezi ženou a "netvorem". Kvůli místním komentářům jsem čekala jedno velký špatný, ale opak se stal pravdou. Navíc mi bylo sympatické, že hlavní ženská postava je neokoukaná. ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama