Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

stalkicz 

všechny recenze uživatele

Dalsi prumerny film od rezisera, ktery ma sice osobity rukopis, jeho filmy jsou remeslne dobre zvladnute, ale nijjak nevycnivaji. Scenar je opet slaby, navic trosku na hlavu. Monstrum je sice hezky udelane, ale porad pusobi vice jako zvire, takze ta romance je dost ujeta.Nemluve o sexu, ten pusobi nechutne. A to i pres to ze se snazi reziser az toho udelat pohadku (Hlavni hrdinku nasli jako dite u vody s jizvamu na krku. Z tech pak udela mostrum zabry....) Ale kdyz uz to teda mela byt pohadka, proc tam musi utiskovat cernochy a resit stary homosexualy ..to uz fakt nechapu. ()

nixin 

všechny recenze uživatele

Celkem zklamání, od začátku velmi předvídatelné skoro jako by to byl úmysl. Přibližně do půlky filmu jsem čekal něco...Po únosu rybičky přišla ale, teprve pořádná nuda kde se buď třelo, nebo tam pobíhal Michael Shannon jako z Monty Pythona : ,,Rybko, rybo, rybičko! Kam se nám rybka poděla ?" Zase na druhou stranu Sally Hawkinsová to zahrála vážně skvěle, úžasná režie, a krásné věrné prostředí. Za mě 50% ()

stephenking 

všechny recenze uživatele

Sally Hawkins je dobrá herečka, ale jako postava, která spí s příšerou, to už na mě bylo fakt moc...Je na mě prstě, až moc divná...Jinak je film dobrý příšera je zezačátku spíše roztomilá a dobře udělaná k tomu, aby s ní Sally spala. Nelíbí se mi tam ta francouzská hudba a jak tam určité scény prožívají. Nejvíc mě na tom bavila thrillerová línie ruský agent a americký vědec, který je psychopat, úchyl a sadista rozhodně skvěle zahraná postava. Míchání více žánrů dohromady je na tom nejlepší. Melodrama, thriller, fantasy. Bohužel to skončilo happy-endem, který jsme mohli čekat, což filmu dost ubírá... A Oskara bych tomu nedávala...Takže proto tři hvězdy. ()

Hammer70 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, dobře obrazově a scénáristicky natočený snímek od kterého jsem měl možná větší očekávání z důvodu vědomí nominací na Oskary. Já jsem se i tak pobavil a byl jsem patřičně napnutý. Dle mého kolem toho bylo víc poprasku než je samotná výjimečnost filmu. To ale neubírá mé 4 hvězdy hodnocení. ()

sarianna 

všechny recenze uživatele

To jsem se u Oscarů zase jednou nasmála. Shodou okolností jsem tuhle pecku trochu prorocky shlédla v ten samý večer, co zvítězila. Úvodem je třeba říct, že retro atmosféru 50.let (pokud to jsou 50.léta) to vystihlo perfektně a také ladění do vodního světa bylo úžasný. Zkrátka Oscar za výpravu byl namístě, o tom žádná. Bohužel toliko k plusům. Obdobně slaboduché scénáře jsem psala, když mi bylo osm, později jsem je pro jejich šablonovitost zavrhla, ale asi po nich znovu zapátrám. třeba se to ujme. Ne, vážně, postavy se mnohdy chovají značně podivně (proč proboha chtějí ze srandy umučit vzácného tvora, který by se dal přinejmenším vědecky zkoumat?), hlavní záporák je prostě hajzl bez příčiny, ale co mi vadilo nejvíc, byla značně odfláknutá hlavní linka filmu. Vztah mezi němou uklízečkou a tím žabákem, či co to bylo, byl takový ricpicbumtralalá. Prostě se potkali, ona mu dvakrát udělala vejce a bylo to, láska jako trám, hned si ho vzala domů, hned ho chtěla zachránit, hned byl sex a bylo vymalováno. Čekala bych spíš, že jejich vzájemný vztah a sympatie se budou vyvíjet pomalu postupně a hlavně, že to bude tak nějak cítit,to tady vůbec nebylo. Prostě rychlá šablona, do které se místo obvyklé dvojice muž-žena dosadila dvojice žena-žabák. Ale jako zase co se divím, byly tam silné ženy, co se ničeho nebojí, Afroameričané, handicapovaní, homosexuálové a další sexuální odnože, sexuální obtěžování na pracovišti, vzpoura utiskovaných a šiřitelem největšího zla světa - bílý heterosexuální muž. Bylo tam prostě všechno. ()

DarkViper 

všechny recenze uživatele

Hele :D myslel jsem si celou dobu, že je to ten vodní z helboye :D a defakto až na konci :D jsem pochopil, že to asi úplně nebude on :D čekal jsem, že začne mluvit nebo tak něco :D když už jsou tam intimnosti teda :D no a ono nic :D je to pěkný romantický a zamilovaný, přítelkyně spokojená :D ale já se furt nemůžu zbavit dojmu, že prostě sex s kapříkem neakceptuju :D a pozor SPOILER: Ten konce oki happy endy jsou potřeba :D ale nalíjme si čistého vína kdyby všichni zařvali má to o 20% hodnocení víc... taková jsme společnost... chceme vidět krev. ()

TurboMaster odpad!

všechny recenze uživatele

Rok 2018 zacina skvele. Po fantastickem inauguracnim projevu prezidenta nas prijemne prekvapili oscarovi akademici a zvolili jako nejlepsi prave tento film. Jedna se o film originalni a hluboky, s nejednoznacnymi a psychologicky skvele profilovanymi charaktery. Dej filmu je novatorsky a zcela nepredvidatelny, chovani postav mimoradne realisticky a duveryhodne zobrazene. Autor filmu si do nejmensich podrobnosti nastudoval fungovani NASA, ktere ve svem filmu zobrazuje s dokumentarni presnosti. doufal jsem, ze alespon nebudou mit sex. moje prani nebylo vyslyseno. ()

Fredolino odpad!

všechny recenze uživatele

Mno, pochopil jsem, že "kráska" byla s netvorem v příbuzenském, či druhovém vztahu a její žábry jen čekaly na vzkříšení. Zasadit to do doby studené války mi bylo vcelku taky jasné, dnes by ho uklízečka nezachránila ani s tlupou tajných agentů. Ale nepochopil jsem proč tenhle škvár trvá dvě hodiny aniž se pořádně něco děje, krom zoofilního styku a já si myslel, že je zapovězen. No nic, raději se jděte projít, nebo pomilovat, určitě to bude lépe strávený čas. ()

Joachim36 odpad!

všechny recenze uživatele

Film roku a nejlepší film všech dob. Marginalizovaná němá žena žijící v patriarchální společnosti 50. let, pracující jako uklízečka v tajném vojenském komplexu, dojde životního naplnění s bytostí připomínající avatara zkombinovaného s gender unicornem. Ve filmu nechybí vyhnání černošského páru (v elegantním vycházkovém oblečení) z rodinné restaurace a neustálé obstrukce kladené bělošským patriarchálním systémem kamarádovi hrdinky, postaršímu homosexuálovi. Jako bonus jsou dvě třešničky na dortu. Antagonista, muž jako střižený z jakékoliv sexistické reklamy z 50. let. A hodný a kladný agent KGB (v protikladu je ukázán jeho šéf, jakožto představitel bělošské patriarchální společnosti SSSR z 50. letet). A jinak je to o lásce, která hory přenáší. ()

viaEYE 

všechny recenze uživatele

Oskar? To jako opravdu? Na USA 50.let je vděčný pohled vždycky, tolik krásných věcí a tolik lidského zoufalství pod tlustou vrstvou laku na vlasech i Cadilacu. Ale láska mořské panny a sladkovodního amazonskeho Avatara, co se koupe v osolené vaně s řasami? Já ti nevim. ()

Jizwa 

všechny recenze uživatele

Ty oskary jsou beztak jen za tu masturbaci ve vaně, v dnešním politicky hyperkorektním světě taková "skvostná" otevřenost a ještě s takovou šeredou, to si přece zaslouží glorifikaci, že. Zklamání a děsná nuda. Jedna hvězda z nostalgie ke Guillermovi. ()

tata22 

všechny recenze uživatele

Očekávání byla velká ale popravdě vůbec nevím jak se k tomu postavit. Zas ty stará americká klišé, zlí Rusové, zlý vojenský agent s ještě jednodušším zlým generálem, naivní hlavní hrdinka se srdcem na dlani a spousty těch správných pomocníků. Zíral jsem celkem nevěřícně a marně hledal ty Oscary anebo jen náznak toho co je vlastně na tom filmu tak skvělé, že američtí akademici byli nadšeni. Možná to měla být parodie ale nějak se to zvrtlo.Nevím jaký byl rozpočet ale rozhodně to na ně působilo jako nízkorozpočtový film anebo to opravdu mělo připomínat ty filmy z 50.let a byl to záměr, kdoví. V každém případě se na to dívat moc nedalo a příběh byl tak prostý a jednoduchý, že moc nechápu proč to stálo někomu za to to vůbec natočit, možná jako nějaká studentská práce... Mám za to, že jsem to možná přehnal i s těmi 40 procenty, dívat se na to vážně nedalo... Všechny varuji, zhlédnout jen na vlastní nebezpečí ! V Americe se už asi všichni totálně pomátli... ()

zipS 

všechny recenze uživatele

Veeeelmi slabe 3* takmer 2* .. ten hype okolo filmu je zvlastny, tak ako ak film samotny je zvlastny, divny, zvlastne divne podivny. Obcas mi to pripomenulo hellboya, zial na jeho uroven sa to anilen nesplha :/ skoda ()

Michalsafr 

všechny recenze uživatele

Spousta lidí nepochopila naprosto jasné poselství, že největším netvorem je člověk sám. Ale myslím, že spousta z nich toho ani není schopna. ()

numan 

všechny recenze uživatele

Zručně natočená (aby ne) sentimentální patetická sračka s gumovou parybou. Nejhorší film od del Torra včetně dvojky Hellboye. Z celého filmu přímo dýchá, jak byl vymyšlený pro oskarové akademiky - a taky to vyšlo. Tyhle kdysi tak respektované sošky už jsou dnes jen pro smích. Nebo spíš k pláči. ()

Sebicek888 odpad!

všechny recenze uživatele

Co to mělo být ? Pane bože !!! Oscar ? Za tohle ? Tak to je moc. Snesu hodně ale rybí porno fakt ne. Nepomohlo tomu ani to vše rádoby sladké, bohužel ani hudba ne. Chvíli jsem přemýšlel, že dám jednu hvězdu za kameru ale jsem nasranej jako nikdy předtím rok čekám na předávání cen aby nakonec zvítězil rybí Avatar a němá píča. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Pro mě dlouho očekávaný film. Věděl jsem, že del Toro, tvůrce Faunova labyrintu, jednoho z nejzásadnějších filmů v historii, se po komiksech vrací k nějaké vlastní fantasy pohádce pro dospělé. Od té chvíle jsem se bránil veškerým dalším informacím - trailerům, anotacím, recenzím, výsledkům Oscarů,... a po pár týdnech, kdy se mi volno v diáři ne a ne sejít s časy promítání, jsem na něj skutečně vyrazil, aniž bych tušil, o čem film vlastně je. Potvrdilo se mi to jediné, co jsem už věděl. Tvář vody je pohádka pro dospělé. A co dál? Je to skvěle udělaná pohádka pro dospělé. Bohužel s trochu povrchním scénářem. Autor si docela často přivolává na pomoc deus ex machinu. Nějaké přesahy, propracovanost a rafinovanost, jimiž se mohl pyšnit Faunův labyrint, Tvář vody zcela postrádá. Tvář vody se může zařadit klidně po bok Jumanji (toho původního), Avataru, s přimhouřeným okem i prvnímu dílu Nekonečného příběhu nebo klidně i Arabely. Je to poutavá pohádka, v níž se nadpřirozeno šikovně a vtipně prolíná s realitou. Po Faunově labyrintu jsem sice čekal víc, ale zklamaný jsem z kina rozhodně neodcházel. Jen se prostě Tvář vody nezařadí do mého šestihvězdičkového fondu. Je to jen hodně dobrý film, který si zaslouží být v červených číslech. Ale zdejší podhodnocení chápu. Hlavního Oscara si takovýto film, který přináší jen zábavu a nic navíc, opravdu nezaslouží. Obzvlášť, když letošní ročník byl tak silný. A tak berou spravedlnost do svých rukou někteří uživatelé CSFD, kteří filmovým akademikům ukážou, zač je toho loket. ()

endymion 

všechny recenze uživatele

Guillerma mám rád, ale tohle byla jen nudná dvouhodinová totální vykrádačka sovětského filmu "Člověk obojživelník" ve vymazlených dobových kulisách a s výbornou retro hudbou. Mimochodem film Člověk obojživelník byl natočen v roce 1962, tedy ve stejném roce, ve kterém se odehrává i Tvář vody... ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama