Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Je to fakt hezky natočené, vtahující až pohádkovou atmosféru tomu neupírám, ale příběh je strašně jednoduchý a přímočarý. Jak píšou ostatní - zkrátit stopáž nebo alespon věnovat více času vojenské základně a samotnému monstru. 70 % ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi podivná věc... Na pohádku pro dospělé je to příliš násilné, na sci-fi thriller je to příliš pohádkově naivní... Tahle nevyváženost filmu asi nejvíce uškodila. Samotné zpracování bylo dechberoucí, hlavně Amerika konce padesátých let... Úplně se mi vybavila Mafie 2 :-). Byla to doba úžasného designu a jen na tom autobusu jsem mohl oči nechat... To se filmařům povedlo na jedničku. Skvělá byla i kamera a samozřejmě hudba A. Desplata, který nezklame nikdy.. Větší problém jsem měl s nesympatickou hrdinkou a ještě méně sympatickým emzákem... Od poloviny jako by film ztratil logiku a vše se děje tak nějak podivně. Od úniku po sex v zatopené koupelně se zásuvkami a rosvícenými světly pod vodou ! To ten stařičký byt s omšelými tapetami měl opravdu vodotěsnou elektroinstalaci ? Ale to je jen detail... Na to jakou jsem na film slyšel odevšad chválu mně to až tak nenadchlo. Vizuál a skvostná hudba není vše. Bohužel. Dávám tedy za tři vejce na tvrdo. * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ani over-the-top pocta plná odkazov a monštier (ako Hellboy II), ani precízna dobová replika (aký bol napr. Crimson Peak), len pozliepaná koláž podivností, účelovosti a klišé. V dobe fetišizácie nostalgie a po všetkých filmoch, ktorými nás posledných 20 rokov del Toro zásoboval, je The Shape of the Water, so svojim predvídateľným scenárom a jednorozmernými postavami, strašne slabý odvar jeho predošlej tvorby. Povinná jazda, ktorú by nezachránilo, ani keby sa potvorák na konci predstavil ako Abe Sapien. Ale Michael Shannon je famózny. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem od filmu, který má 13 nominací na Oskara čekal víc. Del Toro je můj oblíbenec ale tady mne lehce zklamal. [Kino Aero] ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

První půlka byla super a líbilo se mi tam snad úplně všechno, ale ta následná romance mě spíš nudila a říkal jsem si, zda už to neni trochu na hraně. Nejvíc mě bavil Michael Shannon. 60% ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Je to trošku slabších pět, protože na můj vkus to mohlo v některých chvílích trochu řízněji zatlačit na pilu a nějaký scény nebyly úplně stoprocentně přesný (ikdyž to možná byl účel), nicméně i tak z hlavní části dostal to, co jsem očekával - atmosférickou drsnou pohádku se skvělými herci (na Oskary moc nekoukejte, Jenkins a Spencer svoje role zahráli bravurně, ale Oskarově rozhodně ne - opět asi nominace z principu - a největší hvězda Shannon samozřejmě opět unikl téměř všem cenám), nádhernou hudbou, úžasně kouzelnou výpravou a suprovou režií. Jak pročítám zdejší komentáře, zjišťuji, že pózerství se stává už asi národním fenoménem. Kdyby tenhle film Del Toro natočil před deseti rokama, mám pocit, že bysme koukali na úplně jiný hodnocení. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

The Shape of Water není špatný film, ale ani dokonalý. Del Torovo atmosféra je poznat, ale mohl být zajímavější děj. Vše je předvídatelné a nic vám vyloženě nevyrazí dech. Přesto se to dobře sleduje a vyzdvihnout se dá herecký výkon Michaela Shannona. 6/10 = 62% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že je fascinující, že si někdo přečetl scénář k tomuto filmu a rozhodl se, že je to skvělý materiál na zfilmování. A skutečně žasnu nad tím, že takovýhle Céčkový film obdržel nominaci na Oscara za nejlepší film. Je to ničím nezajímavé, naprosto absurdní a místy velmi nechutné. Naprosto zbytečně přeplácané a skutečně šílené. Když si myslíte, že ten film už nemůže být o nic divnější, stane se něco, co vám to vyvrátí. Unikátně otřesné, nenajdete v tom nic, co by se vám líbilo, ani postavy, ani zápletka, ani scénář. Film o uklízečce a žabákovi, co rád papá vejce a i když žere kočky, uklízečky ne, což je vlastně docela škoda, protože kdyby ji slupnul, ušetřili bychom si dvě hodiny života. Jestli šlo o to diváka co nejvíc vyšokovat, tak se povedlo, takhle zhnusená už jsem hodně dlouho nebyla. 2* (možná by se to mělo jmenovat spíš Ošklivka a žabák) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Hloupoučký, stokrát ohraný, ze všeho možného vykradený příběh, stěží ho lze dosledovat do konce. Proč dávám dvě hvězdy? Snad pro ty technické finesy a animaci, byť je to všechno k uzoufání samoúčelné. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Milé děti. I bratranec Abe Sapiena je schopný si sehnat holku. Navzdory netradičnímu vzhledu! A v Americe! Což by mohlo být krásným příkladem pro LD, který by mohl opustit incestní vztah se sestrou a najít si pořádnou bělici. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

The Shape of Water mi v porovnaní s ďalšou del Torovou tvorbou najviac pripomínal Faunov labyrint, až na to, že miesto mixu vojenského a fantasy žánru v tomto prípade režisér vsadil na fantasy s romantikou. Priznám sa, že podobné filmy nie sú mojou šálkou kávy, no napriek tomu som si sledovanie vývoja vzťahu nemej Elise a vodnej príšerky pomerne užíval. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Jak já miluju tyhle krvavé pohádky od del Tora. PAN režisér a scénárista. A jeden z mála tvůrců, kteří točí tak, jak se jim to zrovna líbí, ne jak se od nich očekává. Vynikající režie, hudba a herecké výkony všech zúčastněných. Ústřední dvojice Sally Hawkins a Michael Shannon opravdu excelují. Z tohohle pár nominací ne-li sošek rozhodně kápne. Jediná malá vada na kráse je, že mě to moc nezasáhlo, což jsem zrovna tady trochu čekal. Každopádně nemá smysl srovnávat Tvář vody s Faunovým labyrintem, to už jsme úplně v jiných vodách. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná retro atmosféra konca 50. rokov, kamera a slušné herecké výkony. No od dejovej linky so čakal podstatne viac. Až moc banálne, bez nejakej hĺbky, myšlienky alebo emotívnej stránky. Väčšinu času to bolo skôr nezáživné a záver som tiež čakal lepšie vymyslený - tušil som ho už od začiatku, pričom som mylne dúfal, že sa mýlim. Oceňujem však zosúladenie rôznych filmových žánrov a zakomponovanie nápadov, ktoré by som v romantickej fantasy rozprávke nečakal. Lepší priemer. 65/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Signifikantní, že se del Toro dočká největšího uznání od Akademie za svůj snad nejpřízemnější film. Nicméně, pořád docela fajn retro romantika. 7/10 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, s nímž jsem se téměř dokonale minul (hlavně jeho humor mi vůbec nesedl). Strašně jsem se u toho nudil, skoro všechno mě tam iritovalo (nejvíc asi Octavia Spencer), a kdyby to šlo, nejradši bych odešel z kina po prvních 10 minutách. Bavil mě tam jenom výborný Michael Shannon, jinak pro mě tato projekce byla veskrze utrpením (mj. kvůli příšerně tvrdým sedačkám v kině Aero - sledovat na nich nějaký film dlouhý 2 hodiny se rovná skoro očistci). Mrzelo mě také, že ačkoli je pod hudbou k snímku podepsán můj velký oblíbenec, Alexandre Desplat, během projekce jsem v podstatě nezaznamenal, že by tam nějaká hudba hrála (kromě těch dobových songů) - buď byla tak nevýrazná, nebo prostě nevím. A celkově jsem měl z toho filmu pocit, že navzdory vší té výtvarné rozmáchlosti a výrazné stylizaci je v něm ve skutečnosti původní filmařské invence nesmírně málo, a většina motivů zde působí značně ohraně (nemluvě o mediálně propíraných obviněních režiséra z plagiátorství). Když jsem s úlevou vycházel z kina, nemohl jsem se ubránit intenzivnímu podezření které ve mně roste už několik let - že Faunův labyrint představuje v del Torově filmografii ojedinělý světlý moment, který se mu už nikdy později nepodařilo zopakovat, a mně osobně jeho ostatní filmy neoslovují a přijdou mi velice komerční a slabé - Tvář vody nevyjímaje. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(90%) Poměrně slabé hodnocení mě ani tak moc nezaráží. Já na tomto snímku nejvíce ocenil skromnost, intenzivní lásku mezi netvorem a postiženou dívkou, která ani tak hezká nebyla. A to si myslím, že mluví za vše a dál to nemusím moc rozebírat. Prostě scény s netvorem byli skvělé, měli hloubku, cit a já nevím co ještě všechno. Ostatním divákům to možná přišlo nevhodné, nudné atd. Samotný závěr už nebyl tak dramatický, ale mě se líbil. Mě to sedlo jako ulité, nic víc k tomu dodat nemůžu. Nečekal jsem to. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zakázaná mezidruhová muchlovačka v dobách bujícího rasismu, ženských i pečených koláčů, potírané homosexuality a nepřátel z ruských končin. Němá uklízečka našla svého žabího prince na bílém oři na zapovězeném místě. Tak jí to přejme, nebuďme takový nelida a zapšklý truhlík, jakým je vytrvale neselhávající Michael Shannon, který naší stíhané dvojici nedopřeje intimní chvilku a který měl za svoji kreaci pumpnout Oskara. Vedle něj nevypadá špatně i dobová výprava šedesátek, vizuální magie, zarostlý mech Sally Hawkins, příjemně hrající Richard Jenkins a důležitým faktorem je i zdvižený prostředníček na blockbusterovou čeládku. Guillermo del Toro opustil tvůrčí vody Pacific Rim, v nichž jen zbytečně utápěl svůj mnohovrstevný talent, a vrhl se na podivnou pohádku pro dospělé, kde už umí být kreativně výkonný. V podstatě mu nevyšel až závěr, kde se oddal poetickým svodům, tudíž finální eskalace nepřišla. Jinak je to takové barevné, teplé, milé. Příběh na dvě hodiny nemá dynamické tempo, přesto mně ubíhal dobře. Určitě by film nevzbudil velký divácký zájem, kdyby nezápolil o prestižní sošky. Na nejlepší film tomu pořád něco významně schází. Žabák mě svým designem neoslnil, hudební doprovod je jak k životopisnému filmu z francouzského venkova (francouzský skladatel se v něm nezapře), už chyběl jen Noiret ve slamáku coby umělec na vejminku popíjející víno na slunném místě, zaznamenal jsem i režijní rozkol, zejména ve finální fázi a celkově je story stižena naprostou naivitou. Oproti tomu se ale film opírá o nepřístupnost, takže explicitnost nechybí. Veskrze se tedy jedná o vlídnou tvář vod(k)y, co řetízkuje vynikajícím hereckým složením a neobvykle odvážně naházenými ingrediencemi, které tradiční recept na šnaps dělají značně delikátně chuťově odlišným. 8/10 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Pohladit žábry, políbit drápečky... bobr a jikry, ploutve a kozičky." Nahatá single uklízečka, celkem sympatická, zejména tím, že toho moc nenakecá, už si nebude muset každé ráno (!) ve vaně hrát s kačenkou sama. Pořídila si na to domácího obojživelného mazlíčka s moc šikovnými drápky. Navíc obdařeného i funkčním suchozemským mužským nádobíčkem! Tedy, říkala to ta němá, před námi zvědavými diváky zůstal jeho bujný úhoř decentně ukrytý (prý v jakési tajné zásuvce kdesi na mlokově podbřišku :-)). No potěš koště! Při filmu jsem se chytal za hlavu oběma rukama (naštěstí bez plovacích blán) a poulil na to oči, jak pulec na naučné video o metamorfóze v žábu. Finále mě pak doslova romanticky spláchlo... Byl jsem úplně citově vyždímaný, jako erární hadr na podlahu. Dal bych tři obojživelné hvězdy, ale abych u nás v práci nebyl za citově studenokrevného škarohlída, který nepřeje těžce pracujícím uklízečkám trochu té (zoofilní) lásky, ještě jednu do romantického kanálu přihodím. Žbluňk! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Raz by som z toho chcel vianočnú klasiku. Moc pekná zoofilná rozprávka. PS: Ešte som nevidel Call me by your name, a tiež myslím, že akadémia bude chcieť skorej oceniť Andersona alebo Nolana, ale ja osobne by som to prial del Torovi. Shape of water má svoje chyby (hlavne scenáristické) a v žiadnej inej kategórii si sošky moc nezaslúži, ale zrežírovaný oscarovo je. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Velmi svérázná mezidruhová romance, která kritizuje (na můj vkus možná až příliš okázale) vše od rasismu, přes homofobii až po sexuální obtěžování (a logicky tudíž obhajuje různé formy jinakosti). Mohla z toho být přeslazená citová vydíračka, ale naštěstí to režíroval borec, který se obvykle s ničím moc nepáře a tuhle retro fúzi Krásky a zvířete a E.T. Mimozemšťana opatřil dynamickým sledem událostí (někdy snad až zbrklým), spoustou skvělého odlehčujícího černého humoru (glosy O. Spencer mě moc bavily) a občasnou porcí ostré, krvavé brutality. Na to, že je příběh filmu svou povahou vlastně ryzí pohádka (myšleno čistě z hlediska žánru, ne jako výtka), s jasně definovatelným dobrem a zlem (Michael Shannon opět jako nekompromisní ultra záporák), jedná se o poměrně drsnou podívanou, která opravdu, ale opravdu není určená dětem (měly by zaděláno hned na několik traumat najednou). Doufám však, že ho uvidí Juraj Herz. Myslím, že by z něj mohl být hodně nadšený... Btw ústřední "netvor" je vizuálně ztvárněn naprosto bezchybně - za mě už teď jasný Oscar za masky... 80 % ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama