Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (955)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nááádherná pohádka se záměrně béčkovým příběhem, který ale svým poselstvím a tím, jak pohladí na duši, trumfne leccos ambicióznějšího. Sally Hawkins je v hlavní roli kouzelná a Michael Shannon vytvořil tak ohavně zábavného záporáka, že by měl podle mě vejít do filmových dějin - jeho ambiciózní maniak je za poslední dobu úkaz přímo nevídaný. Jistá del Torova režie a Desplatova hudba, jejíž hlavní motiv si chcete během filmu neustále pohvizdovat, to všechno balí do krásného zážitku, na který si vážně stálo za to počkat, ačkoliv za mořem měl premiéru před více než dvěma měsíci. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Netradiční romance, kde se mi líbilo vlastně všechno, kromě té romance. Chápal jsem přátelství mezi dvěma citlivými bytostmi, ale mezidruhový sex byl trochu moc. Bavilo mě, jak do té pohodové, chvílemi skoro až pohádkové atmosféry Del Toro vždy propašoval nějakou explicitní scénu. Sally Hawkins byla bezchybná a Michael Shannon splnil svůj standard. ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Na Oskarový film dost slabý. Vlastně tu není nic vyčnívajícího, díky čemuž bych filmu dal Oskara, ale tak to bohužel bývá zvykem, takže nic extra jsem ani neočekával a dopadlo to tak podle mých očekáváních. Dostal jsem to, na co jsem od Tora zvyklý. Jen dost nechápu ty zbytečné postelové scény a ty "přisprostlé" které ve filmu nesnáším, takže tím u mě film ještě trochu více klesnul. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Vlastně nevím, zda tomu odpouštět logické lapsy jenom proto, že si to hraje na "film o filmech" křížící všechno možné od konspirace ze studené války, přes ekologickou agitku, až po černobílý muzikál, a který si kryje záda i tím, že nechá svoji hrdinku bydlet nad starým kinosálem. Koukalo se na to určitě příjemně a někdy si to dám znova, na ty nejlepší "love lettery filmu" typu Scorseseho Huga tomu ale přecejenom chybí větší vypravěčská finesa. A menší doslovnost. A víc scén Hawkinsový a vodního muže. 70% ()

Djoker odpad!

všechny recenze uživatele

Hlad filmového trhu po komiksových hovadinách způsobil pomatení mysli i režisérovi takového formátu, jakým del Toro ještě před pár lety bezpochyby býval. Okopíroval Aquamana, přihodil k tomu němou uklízečku, Rusáky, francouzskou hudbu a lidem v kinech se chce blít. Záplavě nominací na Oscara se vlastně ani nedivím. Akademii hrabe již slušnou řádku let. Vzkaz dementům lačnících po dalším nášupu komiksových paskvilů je však jasný. Jděte s tím už do hajzlu! ()

Galerie (84)

Zajímavosti (40)

  • Guillermo del Toro začal s přípravami na film už v roce 2011. Sám z vlastních prostředků financoval tým, který vytvářel laboratoř a vodního tvora. (Martrix)
  • Na začátku filmu připravuje majitel kina novou upoutávku, kde je jeden z filmů uveden „Mardi Gras“. Majitel se později rozčiluje, že udělal chybu a ve slově „Gras“ mají být dvě S. Během filmu je ještě několik záběrů na informační tabuli, kde je stále uvedeno „Mardi Gras“. (Jimmy15)
  • Priezvisko hlavnej postavy Elisy Esposito (Sally Hawkins) je talianske a znamená "opustená," alebo "nechcená." (belinko)

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama