Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (40)

  • Výběr soundtracku pro film trval 9 měsíců. (griph)
  • Většina skladeb, které zazní ve filmu, pocházejí ze 30. let. (griph)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2017 na Benátském IFF. (Varan)
  • Od chvíle, kdy řekne General Hoyt (Nick Searcy): „Za 36 hodin tato epizoda skončí“, uběhne ve filmu 36 minut. (Martrix)
  • Guillermo del Toro začal s přípravami na film už v roce 2011. Sám z vlastních prostředků financoval tým, který vytvářel laboratoř a vodního tvora. (Martrix)
  • Stejně jako Abe Sapien z Hellboye (2004), i tady je vodní tvor krmen vajíčky natvrdo. (Martrix)
  • Natáčení začalo 15. srpna 2016 v Hamiltonu (Kanada) a skončilo 6. listopadu téhož roku. (PaTeXx)
  • Guillermo del Toro byl inspirován příběhem, který napsala sama Sally Hawkins. Pojednával o ženě, která nevěděla, že je mořská panna. „Bylo krásné, že jsme na stejné vlně. Zeptal jsem se, zda bych mohl použít nápad s jizvami na krku, což mi dovolila. Dovolila mi, abych použil i další detail, což bylo, že postava používala spoustu soli, aby mohla pobývat v její vaně“ řekl del Toro. (factoryBrick)
  • Za posledných 5 rokov ide spomedzi filmov, ktoré vyhrali Oscara v kategórii Najlepší film, o film s najväčšími tržbami. (Astonko)
  • Rok 2017 bol prvým, v ktorom prišli do kín dva filmy, v ktorých hrala Sally Hawkins. Okrem Podoby vody išlo o film Maudie (2016). Sally Hawkins v oboch filmoch hrala ženu s postihnutím. V Maudie jej postava trpí ťažkou artritídou a vo filme Podoba vody je jej postava nemá. (Astonko)
  • Ide o prvý film, ktorý vyhral zároveň Zlatého leva aj Oscara za najlepší film. (Astonko)
  • Od filmu The Artist (2011) ide o prvý film, ktorý vyhral Oscara za najlepší film a nevyhral Oscara za pôvodný, alebo adaptovaný scenár. (Astonko)
  • Režisér Guillermo del Toro napísal dlhé charakteristiky každej hlavnej postavy; niektoré z nich mali údajne viac ako 40 strán. Potom ich ponúkol hercom a povedal, že sa môžu rozhodnúť využiť ich, alebo ignorovať. Herci reagovali rôzne, napríklad Richard Jenkins (Giles) povedal, že charakteristiku ignoroval a uviedol: "Jediná dôležitá vec je to, čo sa deje na obrazovke," zatiaľ čo Michael Stuhlbarg (Dr. Robert Hoffstetler) povedal, že ich čítal, a že mu to pomohlo v prevedení svojej postavy. (Astonko)

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama