Reklama

Reklama

Elvis Presley: Havaj 1973

(koncert)
  • USA Elvis: Aloha from Hawaii
Dokumentární / Hudební
USA, 1973, 87 min (Alternativní 74 min)

Legendární vystoupení krále rokenrolu, které bylo historicky prvním celosvětovým živým satelitním koncertem jednoho umělce... Když Elvis Presley vystoupil 14. ledna 1973 v Honolulu na Havaji, tak se díky kamerám a satelitnímu přenosu stal prvním zpěvákem, jehož koncert se vysílal do celého světa. Nejprve ho viděli diváci v Asii a Oceánii, se zpožděním pak i v Evropě. Naopak v Americe si na záznam koncertu museli počkat až do 4. dubna, protože televizní společnost NBC v původním čase upřednostnila vysílání Super Bowlu. Rozhodnutí se jí ale plně vyplatilo. Vystoupení plné Elvisových hitů se totiž poté stalo pro NBC nejsledovanějším pořadem roku. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Elvisův koncert na Havaji patří k tomu hudebně nejlepšímu, co jsem kdy viděla. Elvis zde nejen dobře zpívá své skvělé melodické písničky, ale ještě i dobře vypadá. Jeho pohyb na pódiu už nemá tu dynamiku, jako v mládí, ale taky mu v pohybu ještě nepřekáží jeho pozdější nadváha. Trochu mi vadil jeho upocený obličej, ať už způsobený vlivem alkoholu nebo drog. Byla na něm patrná únava a jakési vyčerpání, ale i tak mělo jeho vystoupení vysokou úroveň. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Takového Elvise nechci. 1) Kdepak! Odkojený jedinečnými studiovými nahrávkami z konce padesátých let neocením uspěchanou koncertní interpretaci, z níž se vytratila autenticita a zůstal, pravda, pěkně vyzpívaný, nicméně jen rutinní hlas._____ 2) 38letý Elvis Presley v nažehleném asexuálním ohávení (trochu mi připomíná Vinnetoua, náčelníka Apačů) zpívá pro zaryté fandy, kteří to ocení, protože je jinak naživo velmi vzácně k mání._____ 3) Já, ačkoli jeho songy doslova zbožňuji, si ale nemohu pomoci. V tomto životě a drogami unaveném obstarožním pánovi marně hledám onen sexuální symbol, kterým byl v padesátých létech._____ 4) Ani jeho vokální projev naživo mě nijak nebere, o sedmdesátkové instrumentaci jeho songů nemluvě._____ 5) A svou pověstnou práci kyčlí ukáže jen na okamžik ve druhé půlce koncertu při písničce Fever. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

70. léta byla zvláštní érou přerodu, různá velká témata minulé dekády usnula, ale pořád byli aktivní tací, kteří se stali legendami už za svého života. Legendy předchozích let, které točily živáky, protože televize konečně přišla na to, že různé události je nutné sdílet a zakonzervovat pro budoucí generace. A takto v listopadu 1972 natočila svůj definitivní koncert Marlene Dietrich a hned na to, v lednu 1973 přišla Elvisova show určená pro celý svět. A ty záznamy jsou od té doby adorovány víc a víc a zřejmě budou navždy. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Tak toto nie je rokenrolový kráľ, ktorý inšpiroval množstvo významných umelcov, bol priam uctievaný členmi Beatles. Toto je ťažkotonážna americká komercia. Bol som prekvapený, akú veľkú časť jeho repertoáru tvoria prevzaté (rozumej šlohnuté) piesne. Aký to má preboha zmysel? Aký tu je umelecký prínos? Niektoré Elvisove interpretácie ma strašne iritovali, najviac asi pri citlivej skladbe Something, zaspievanej akýmsi americkým arogantným spôsobom. Ani pri pôvodných Elvisovych piesňach nebola situácia o moc lepšia. Kvalitných rokenrolových skladieb bolo pomenej, prevažovali skôr také nepríjemne ťahavé, priam lepkavé. Proste samé šlágre. Tie blikavé farebné svetlá za pódiom vyzerali ako z lacnej púťovej atrakcie, tento dojem strašného gýču umocňoval aj Elvisov kostým. Prečo potom hodnotím tak vysoko? Kvôli pár piesňam a ešte preto, že úcta k Elvisovi mi nedovolí ísť s hodnotením ešte nižšie. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Aj keď je tento koncert prvým, ktorý bol vysielaný cez satelit do celého sveta, koncert v roku 1968 sa mi páčil viac. Havajský koncert predstavuje začiatok Elvisovho úpadku, ktorý navonok signalizoval jeho gýčovitý outfit, neprirodzené grimasy a trápne figúry na konci skladieb. Pripomínal viac vianočný stromček, než kráľa rokenrollu. Našťastie bola nespochybniteľným plusom koncertu jeho gradácia, takže druhá polovica bola plná dobre zaspievaných superhitov. Celkovo bol koncert pre mňa, ako Elvisovho fanúšika, miernym sklamaním, ale nepopieram, že pre divákov, ktorí ho poznajú menej mohol byť veľkým zážitkom. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Elvisův koncert na Havaji byl vůbec první koncert, který byl satelitně přenášen do celého světa. (Snorlax)
  • Tento koncert viděla v 36 zemích více než miliarda diváků. (Snorlax)

Reklama

Reklama