Reklama

Reklama

Polina

  • Francie Polina, danser sa vie (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Polina (Anastasia Shevtsova) se už jako malá holčička stala žákyní profesora Bojinského, významného učitele klasického tance a přísného perfekcionisty. Ten ji od prvních tanečních kroků směřuje na dráhu klasické ruské baletky a Polina je na nejlepší cestě stát se členkou baletního souboru prestižního moskevského Velkého divadla. Ale když se jednoho dne zúčastní představení francouzského souboru moderního výrazového tance, nečekaně ji to rozruší a rozhodí. Zažije totiž umělecký šok, který ji naprosto vykolejí a změní její dosavadní život. Tímto okamžikem končí vše, v co dosud věřila a o co usilovala. Vzdává se nadějných začátků na prestižní, ale konzervativní scéně Velkého divadla a odcestuje do Francie, do Aix-en-Provence k slavné choreografce Lirii Elsaj (Juliette Binoche). Zarputilost, odhodlání a tvrdá práce Polinu postupně přivedou až k posedlosti tancem, přesto se nedokáže prosadit. Stále se v povědomí pohybuje v zajetí ruského klasického tanečního drilu a nedokáže prosadit svou osobnost, své jedinečné já. Nedokáže v tanci najít niterný prožitek, místo něj stále hledá především dokonalost. Zoufalá a zklamaná Polina se stěhuje se do Antverp, kde začíná nový život a kariéru jako servírka v baru. Přesto v tanci nepřestává hledat svou vlastní cestu. Učí se pozorovat život kolem sebe a objevuje v něm novou inspiraci i tanečního partnera. (CinemArt)

(více)

Recenze (37)

emma53 

všechny recenze uživatele

"Jsem otrokem rytmu. Musím udělat to, co v určitém okamžiku cítím. Nemůže to být jinak, protože jakmile se začne při tanci myslet, není to správné - tanec je pak mrtvý. Protože není o myšlení, je o citu!" Michael Jackson ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, na tie umelecké scény s tancom sa veľmi dobre pozeralo. A to pritom nie som žiaden nadšenec do baletu. Aj to civilné poňatie príbehu malo niečo do seba. Príbeh samotný ma však ktovieako nenadchol. Sem-tam nejaká lepšia scéna preložená nezáživnou vatou. A záver rovnako nebol podľa môjho gusta - rýchle uzavretie, bez nejakej myšlienky alebo odkazu. O tom, že ma to nechalo chladným ani nehovorím. Lepší priemer. 65/100 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Cesta klasické baletky k modernímu tanci je sice velkolepě rozložena do třech evropských zemí, ale přesto je příběh její nejslabší částí. Anastasija Ševcova je jistě výborná baletka, ale jinak filmem prochází takřka bez jakéhokoliv výrazu. Proto film vždycky ožije při tanečních scénách, které konečně nesou nějaké emoce. Režisérské duo celkovému tónu filmu dost pomáhá i střihovou skladbou, ale skutečné drama si stejně musí divák domyslet (70%). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Vždy ma fascinovali filmy z prostredia baletu. Klasického, či moderného. Tá drina, kázeň, upäté baletky v upnutých trikotoch a prísni baletní majstri v čiernych rolákoch. Príbeh tu síce nehrá hlavnú rolu, ale nie je vôbec nudný. Pocitovo a hudobne skoro dokonalé. 4,5* ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ten závěrečný tanec fajn, ale jinak fakt jen pro znalce moderního umění. Lingvistická lahůdka, kde ruština pomalu přejde do francouzštiny. Ale nuda, nuda. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V závere ma už z tej hudby bolela hlava, nemusela byť taká intenzívna a dlhá. Kombinácia baletu a ťažkej driny, aby človek dosiahol úspech je hlavným námetom filmu a preto tematicky dosť špecifický. Pre mňa až nezaujímavý. Jedno, čo sa vypichnúť, je fakt, že Ruska musí poriadne zamakať, aby sa v Európe presadila. Dnes už má po problémoch. Dnes protiruskú hystériu previedli aj do športu, aj do umenia, čiže talentovaný Rus musí ostať doma. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Polina je taneční (až polodokumentární formou dělaný) film. Nejprve je téměř výhradně o klasickém, později pak pouze o moderním výrazovém tanci. Z rodinného života a osobních vztahů se moc nedozvíme, jsou zde jen načrtnuté. Vzhledem k tomu, že děj a příběh zde není stěžejní, osobně bych film neřadila do dramatického žánru. Pokud se o balet či výraz.tanec hlouběji nezajímáte, je dost možné, že kolem Vás ladné pohyby proplují bez emočního doteku. Nebo se s moderním tancem naopak rádi seznámíte? Film nese poselství, že dril se vyplácí a každá osoba, ať umělec nebo obyčejný člověk, si musí najít vlastní cestu, chodit po světě s otevřenýma očima k inspirujícím vjemům a využít příležitostí, které se jeho naturelu nabízí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o tancování, který by vás především měl přimět k tomu, abyste si uvědomili, že je strašně špatně, když se má umění svazovat konvencemi a pravidly. Je potřeba do toho dát duši a pak je možné, aby skutečně vzniklo něco velkého, nového, krásného. Film takový vyloženě není, ale poselství má dobré. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Film pro milovníky klasického i modernějšího pojetí baletu. Je pravda, že hlavní představitelka i děj nejsou nijak moc originální a natočeno je to spíše jako hraný dokument. Osud Poliny se podobá mnoha mladým lidem utíkajícím z Východu za svým tvůrčím snem. Ovšem i ve vysněném prostředí může být vše jinak. Hvězdu navíc jsem dala za taneční scény, zajímavou dynamickou hudbu a pěkné ztvárnění hledání sama sebe a svého talentu. Některé scény mi připomněly vynikající dokumenty Tanečník a Pina. ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Ty dve hvezdicky davam jen za to ,ze miluju balet a kousek z nej tam bylo. Vlastne pramalo, A Polina, rovna se, herecka bida. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Žít svůj život v rytmu tance, nebo lépe řečeno tančit svůj život. Tak by se ve stručnosti dal charakterizovat tento povedený film. Na rozdíl od ostatních recenzentů se mi Anastasia Shevtsova v titulní roli moc zamlouvala, a to nejen proto, že krásně tančila. Ještě víc se mi líbilo téměř dokonalé propojení baletu s hudbou, ať už klasickou či moderní. Úplně mě to zvedalo ze sedačky, měla jsem chuť si taky zatrsat. Příběh se přeci jen trochu liší od podobně laděných snímků, za což dávám jednoznačně palec nahoru. Celkové vyznění je poněkud sladkobolné. (80%) ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Pluj, poupě, po parketu. Pluj i v plném květu. Ukaž celému světu. Něžné labutí. Vášnivé obutí. Na špičkách, nad zemí. Špičkové synchronní. Vlastní pohnutí. Sólo dupnutí toužebné žízně po ladu dua. Těla a duše v objetí. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

jednoduchá dějová linka scénáře.Která je položená na rozhodnutí mladé Rusky které otevře náruč Západ.Kdyby to nebylo tak průhledné a laciné dala bych víc bodů.Poslední tanec mi spíš připadal jako krasobruslení.I když bylo avízo o čem film bude ,čekala jsem víc. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu v ruském prostředí a dřina při klasickém baletu, byla až fascinující, ale po přesunu Poliny na evropský kontinent, jako by film ztratil duši a nabízí samé klišé. ()

Reklama

Reklama