Reklama

Reklama

Nekoukej mi do talíře

(festivalový název)
  • Chorvatsko Ne gledaj mi u pijat (více)
Trailer

Obsahy(1)

Marijana je submisivní dívka, která do svých čtyřiadvaceti let ještě nedojela ani do hlavního města. Její život se totiž cele točí kolem posluhování rodině, jejíž hlavou se po otcově ochrnutí nečekaně stává. V příliš malém bytě, jehož ložnici sdílí s opožděným starším bratrem a nezaměstnanou matkou a kde se není kam ukrýt před dotěrnou tělesností bližních, se snaží nezbláznit. Psychický přetlak si kompenzuje nenadálým odhalováním vlastní sexuality. Závan neznámé svobody si říká o další závdavek, přináší s sebou ale rozhodnutí, které může být těžší, než se zdálo. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak trošku jiné Chorvatsko, než na jaké jsme zvyklí. Nudné, ponuré, depresivní prostředí, ve kterém žije jedna holka, která je držená dost zkrátka a rozhodne si život trošku užít. Jediný plus filmu je Mia Petričevič, která s filmem srostla, všechno ostatní ale byla solidní evropská bezemotivní depresíva. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

KOMENTÁR PREZRÁDZA CELÝ OBSAH FILMU! Je neuveriteľné aké rečičky sú v obsahu filmu pre IFF BA a z plagátu som nadobudol dojem, že tam budú priam orgie. Nuž film zachytáva rodinku loserov z Dalmácie. Živoria na pokraji úplnej chudoby. Hlavná hrdinka Mariana má ako jediná prácu, tak maká ako čokel. Po nociach dá tomu, kto pekne poprosí. Decentne a zadarmo!!! Keď sa jej naskytne príležitosť odísť a potenciálne si polepšiť, ostane s rodinou, je predsa správna SAMARITÁNKA! Prostredie škaredé ako noc, postavy nesympatické a vzťahovo visiace v akomsi úmyselnom vzduchoprázdne. Ideu som sa ani nepokúšal hľadať, lebo moje sklamanie rástlo s pribúdajúcimi minútami, takže ak by bola stopáž dlhšia ešte o 15 min, dám tomu odpad. IFFBA 2016 ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

V šibenické prdeli světa, kam mnozí jezdívají na dovolené, žije jedna rodinka s fotříkem po infarktu, dementním nemakačenko synkem, stejně línou a nic nedělající matkou, o kterou se stará vcelku sympatická a hezká holčina, která toho moc nenamluví, ale jelikož je jí už k pětadvaceti a v životě toho moc díky rodinným okolnostem nepoznala, snaží se trochu rebelovat. Řekl byc, že se jedná o velmi realistický a skutečný příběh mnoha nejen balkánských rodin a všech těchto holek je mi na dálku líto. Popis výše je dosti mimo, ale i když se vám dostane jiný film, než čekáte, stojí určitě za zhlédnutí. Taková seriózně natočená výměna manželek. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Z môjho blogu k MFF 2016: Veľmi ťažko stráviteľný film, ktorý však má na festivale jedno svoje „naj“. V oficiálnom texte distribútora MFF je táto maximálne sofistikovaná veta: „Hyperrealizmus tejto filmovej snímky je oslavou škaredosti životov „bielej spodiny", okorenenou špecifickým čiernym humorom a silnými hereckými výkonmi“. Naozaj, rodina, v ktorej žije 24-ročná Marijana, je jednoducho strašná. Ona jediná je normálnym členom rodiny a po mŕtvici panovačného otca živí celú rodinu. Je prakticky uväznená medzi svojimi rodinnými členmi – chodí iba do práce v nemocničnom laboratóriu a potom hneď domov. Avšak nová životná situácia jej poskytuje možnosť oslobodiť sa. Predstaviteľka Marijany, Mia Petričevič bola vo svojom filmovom debute suverénne najlepšou herečkou festivalu. Ostáva len veriť, že táto študentka architektúry pri herectve zostane. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Mladá Mariana se stává po infarktu otce de facto jedinou živitelkou rodiny a má na krku nejen nemohoucího tatínka, ale i nezaměstnané bratra a matku. Po zhroucení zaběhlého chodu a z toho plynoucí svobody rodiny hledá Mariana sama sebe a své místo ve světě. Hlubinná studie vývoje hlavní postavy a skvěle odpozorované prostředí periferie chrovatksého Šibeniku jsou hlavními přednostmi snímku. Přesvědčil mě i výkon Mii Petričević v hlavní roli. Silnější tři hvězdičky. ()

Reklama

Reklama