Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V odříznuté rybářské vesnici začíná léto, které změní životy zdejších otravujících se teenagerů. Thor a Christian jsou nejlepší kamarádi. Jednoho ničí jeho starší sestry a fakt, že holkám připadá jako malý kluk, druhého trápí věčně opilý otec a pocity, o kterých netuší, zda mohou být opětované. Empatický a sebejistě živelný debut o přátelství a dospívání v melancholických scenériích Islandu. (Febiofest)

(více)

Recenze (41)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pekná, krehko zrežírovaná a zahraná dráma o strastiach dospievania a hľadaní vlastnej identity v drsných životných (a rodinných) podmienkach. Scénáristicky ale pomerne opozeraná, nenápaditá. Islandské lokality vizuálne dobre vyťažené. Presne medzi 3* a 4*. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Nádherně nasnímané severské drama pod optikou Guðmundssona. Na debut nevídaně podaná kamera krajiny, detailnost vztahů, jejich hloubky i slow motion záběry na emoce (Grøvlen). Výborné herecké výkony mladých herců. Miluji záběry pod vodou, zoom na zamilované dotyky i spánku. Pro Island vysvítá nová naděje. Film, který se bude líbit Xavieru Dolanovi. [Aff, 2017] ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silný snímek o dospívání, u kterého vůbec nepoznáte, že jde o debut. Absolutně jistá režie, skvělé výkony mladých herců a hereček a především fantastická kamera s nádhernými záběry islandské přírody. Neskutečný divácký zážitek a obrovská pecka, kterou musíte vidět. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak neviem, čakal som niečo podstatne lepšie. Myšlienka dospievania so všetkými tými problémami okolo, vrátane šikany, homosexuality... bola fajn, a jej poetickejšie priblíženie divákovi v náväznosti na okolitú chladnú prírodu tiež, no nepáčili sa mi niektoré technické filmárske postupy. Napríklad kamera. Bola dobrá, avšak nepochopil som tie časté vsuvky tmavých scén, a to práve v miestach, ktoré boli najzaujímavejšie. Dosť to kazilo dojem. Tiež niektoré udalosti okolo hlavných postáv boli prinajmenšom čudné, alebo možno len boli slabo vysvetlené, neviem. V každom prípade to chcelo lepší scenár. Ale tá metafora s kamennou rybou a povahou tamojších ľudí sa mi páčila. Priemer. 60/100 ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus je to trochu víc utahané. Ne, že by se tam nic nedělo, ale mám z toho takový nijaký dojem. Naopak se tam toho děje hodně. Skoro téměř pořád nějaká akce nebo zpestření příběhu. Islandská krajina je krásná, ale ty scény ve tmě mě hrozně vytáčely, už jen z toho důvodu, že jich tam je opravdu hodně a není v nich téměř nic vidět. Člověk prostě kouká do tmy. Ale musím uznat, že příběh je to hezký a má to hloubku. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Detská duša je väčšinou veľmi krehká ... aj na chladnom Islande. Pocitovo skvelé, veľmi prirodzené a chlapci podali presvedčivé výkony. Evulienke3 dík za titulky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Chladný a depresívny film, po ktorom sa málokto bude chcieť vrátiť do doby svojej puberty. Problémy s nedostatočným ochplením, tajná masturbácia a pre niektorých aj poznanie, že sú homosexuálne orientovaní – nuž dokopy nič príjemné. Pozitívom je pekná, hoci tmavá príroda. Tlak mi dvihla len šikana, na druhej strane ten chlapec nebol najsympatickejší a žiadna chudinka. Celkovo sa snaží film pôsobiť artovo a vieryhodne, ako by šlo o bežný príbeh z malej dedinky. Ale nejde mi do hlavy, kde sa tu stratilo dobro. Dospelí tú všetci chlastajú alebo sa kurvia, mládež si robí navzájom zle, žiadna pozitívna postava neexistuje. Tak zlé to snáď na Islande ešte nebude. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Ako tu už niekto spomenul, Hjartasteinn je film o tom, že vyrastať v lone prírody, nemusí byť vždy výhrou. Esencia priam poetickej prirodzenosti a pocitovosti, plná strachu, utrpenia, bolesti ale hlavne lásky. Našťastie na konci takmer každého tunela bliká svetielko nádeje, len k nemu treba nájsť cestu a hlavne sa po tej ceste nenechať zvalcovať krutými skúškami života... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu se mi před téměř dvěma lety zmínila bubun a já jsem se k němu konečně dostal. Nemůžu říct, že by byl film nějakou úžasnou peckou, kterou si teď budu obden pouštět (fanoušci akčního žánru by se ho měli zcela vyvarovat), ale celou dobu mě bavil děj, atmosféra i prostředí. Snímek pojednává o dospívání a probouzející se sexualitě a mlaďoši to zahráli fakt přesvědčivě. Přestože film obsahuje i v současnosti prakticky nezbytnou gay linku, tady to bylo úplně v pohodě, žádná násilná implantace do děje, takže z toho na hony nesmrděla politická korektnost, spíš jsem celou záležitost vnímal jako příjemnou člověčinu. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Úžasný film o síle a potřebě přátelství. V dnešní době není lehké obstát v takových životních zkouškách, jakou si prošli hlavní hrdinové. Když k tomu nemáte výchovu a nikoho v okolí, kdo by vás některým věcem naučil, hledá se cesta těžko. Film dokazuje, že to jde, i když to někdy bolí. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý film. Jen kameraman by zasloužil těch pověstných pětadvacet, protože ve filmu je nespočet záběrů natáčených v takové tmě, že divák má co dělat, aby alespoň z děje pochopil, kde se děj odehrává a kdo asi je zrovna v záběru. Když si tak pročítám komentáře ostatních, tak jsem rád, že nejsem jediný, komu právě tyto záběry vadí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Snad nejlepší film, co jsem viděl, o dospívání a uvědomění si své sexuální identity. 1) Pozoruhodná je otevřenost a věcnost, s jakou teenageři mluví o chlapci z vesnice, který si uvědomil svou homosexualitu až poté, co vyprodukoval dvě děti._____ 2) Zmámily mě jemné dotyky pocitů, hovor o nichž je jinak tabuizovaný a občasný pocit, že koukám na dětské porno._____ 3) Za zmínku v této souvislosti stojí citlivá režie. Ve filmu není snad jediný nadbytečný záběr. Rovněž konec vyplynul přirozeně bez násilného roubování happy endu či tragického závěru. 34letý režisér, scenárista a producent Guðmundur Arnar Guðmundsson natočil svůj celovečerní debut podle částečně autobiografického scénáře. I’ve seen so many arthouse coming-of-age films that are super-heavy, that I don’t think teenagers are able to relate to. I wanted the film to be fun, loving, and serious._____ 3) Výrazně působí krása vzdálené vesničky Borgarfjörður eystri u stejnojmenného fjordu na západě Islandu, kde byl snímek natáčen._____ 4) Přirozené herectví 14letého Baldura Einarssona (Thor, ten mladší) a 15letého Blæra Hinrikssona (Kristján, blond, ten starší) umocňuje vyznění snímku. K tomu Blær: It does not matter if you are gay, lesbian, trans or whatever, the feelings are always the same. It‘s just being human. I never thought about playing Kristján any differently because he might be gay. He‘s a boy like every other boy whether he is attracted to boys or girls. That really is not an issue._____ 5) Homosexualita na Islandu byla dekriminalizována v roce 1940. Jóhanna Sigurðardóttir se stala v roce 2009 první otevřeně lesbickou předsedkyní vlády na světě._____ 6) Závěrem si dopřejme trochu islandského humoru. Seděla kráva na stromě a pletla marmeládu. Kolem proletěl slon. Krávo, to mě podrž, dneska je už možné všechno. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Poznáte tento vtip? "Aká je náplň vašej práce?" "Prídem do roboty, uvarím si kávičku a to by bolo asi tak všetko." Vo filme Thor dospieva a to by bolo asi tak všetko. OK, ale prečo 2 hodiny? Typicky islandský artový film, kde stále čakáte, čo sa stane a k tomu depresia. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* film o hledání vlastní identity u mladých lidí je oblíbenou tématikou gay filmů. Tento přichází z Islandu a je to na něm znát svou drsnou atmosférou. Sice nepřináší nic nového, ale dá se na něj koukat i kvůli přirozeným hereckým výkonům mladých protagonistů. Prostě lehký festivalový průměr, který si své nadšence asi najde. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Islandská kinematografia vie byť dosť depresívna (teda aspoň z doterajších skúsenosti). Nebola to taká sentimentálna depresia, ale skôr typicky seversky chladná. To však bola zrejme najväčšia prednosť celého filmu, keďže zápletka bola prakticky dosť jednoduchá - no aj tak sa im to podarilo natiahnuť na dve hodiny, takže sa to miestami zbytočne vlieklo. Ale keď sa tak zamyslím, tak musím uznať, že film ako taký nebol vôbec na zahodenie a aj tá ústredná zápletka plná platonických lások ma svojim spôsobom bavila. Len to zdĺhavé spracovanie tomu akosi ublížilo, inak by som bol ochotný dať kľudne aj 4 hviezdy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Je mi jasne co nasleduje ked  sa vnutorny svet tych tinedzerov plnil laskou bolestou no i tuzbou. Mne je to jedno, sak to neboli moje telesne otvory  50 % ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že autor rozumí dospívání jako takovému. Navíc to je tu ukázáno ve islandské specifičnosti. A věc které se divím obecně. Buďto všechny děti na Islandu vypadají strašně mladě a nebo vyspívají nějak dříve. Jinak si to prostě nedovedu vysvětlit. Ať tak nebo onak, asi bude zvláštností toho velmi zajímavého ostrova. A aby člověk leccos o něm pochopil, tak se musí vydat! ()

Reklama

Reklama