Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1947 nastupuje John Forbes Nash na Princetonskou univerzitu s pověstí velmi nadaného matematika. Na rozdíl od svých kolegů si Nash žije svůj poněkud podivínský život, který se velmi vymyká životu jeho okolí. Jeho kolegové sbírají různé malé úspěchy, Nash však stále s ničím nepřichází. Ve chvíli, kdy se zdá, že bude muset univerzitu opustit, se mu však podaří fenomenální úspěch. Jeho revize řízené dynamiky se dá aplikovat do ekonomických teorií. Objev ho ihned proslaví a navždy mu zajistí uznání ve vědeckém světě. V roce 1953 je Nash přizván do Pentagonu, aby se zde zúčastnil jakéhosi zkoumání možných sovětských šifer. V té době Nash pracuje ve Wheelerově laboratoři a učí na univerzitě. Právě při seminářích, které vede, se seznámí s Alicií Lardéovou, s dívkou, která ho svou vlastní iniciativou získá a kterou si Nash následně vezme. Nash v té době vyvíjí činnost, která je dle jeho pocitů spoluprací s tajemným mužem ze CIA Parcherem. Nash si však neuvědomuje, že Parcher i jeho kamarád z Princetonu Charles, kterého potkává s jeho malou sestrou Marcee, jsou jen jeho představami. Tyto představy jsou produktem jeho těžké schizofrenie. Právě v době, kdy je Alicia těhotná, se Nashova schizofrenie projeví v plné síle. Následuje nedobrovolná hospitalizace na psychiatrické klinice a těžká léčba, kterou vede dr. Rosen. Alicia se od dr. Rosena dozvídá, v jak vážném stavu je její muž, a také to, že se Nash schizofrenie nikdy nedokáže zbavit. Po léčbě bydlí oba manželé s nově narozeným synkem v malém domku a pro celou rodinu se jedná o těžké období. Nash přišel o práci na univerzitě. Jedinou jeho činností je snaha vyřešit Riemanovu hypotézu. Zklamání z toho, že kvůli lékům nemá ani sexuální život, dovede Nashe k rozhodnutí, aby léky přestal tajně brát. U Nashe se znovu projeví halucinace. Dojde to tak daleko, že málem utopí svého malého synka při koupání. Naštěstí Alicia včas zasáhne. Na základě proseb Nashe však Alicia svého manžela nevrátí do péče psychiatra Rosena. Nash si začne uvědomovat vážnost stavu, ve kterém se nachází, a sám začne aktivně hledat způsob, jak se i bez pomoci psychiatrů s nemocí vyrovnat... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 143)

mortak 

všechny recenze uživatele

Jako matematikovi, který s Nashovým equilibriem pracuje docela často, je mi zobrazení vědců v tomto filmu spíš k smichu. Holt ale takhle nás chtějí laici vidět, takhle si nás představují, a ještě za to rozdají nějaké ty Oskary. Ovšem je to slušně odvedená práce, a i já si můžu na konci otřít zvlhlé oči, a doufat, že mi kolegové do duchodu nadělí nějaká ty pera. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Po letech už mě ten příběh o přízracích tolik nedrží a raději mám rád svět matematika a jeho ženy. Na první setkání v kině mám jedinečnou vzpomínku s čerstvou sádrou na ruce, to se mi do paměti vrylo samozřejmě. Jinak nemůžu samozřejmě nějak zpochybňovat výkon Rusella Crowea, je to frajer. ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

Geniální film o geniálním matematikovi Johnu Nashovi. Russell Crowe se do role úžasně položil, zapomenout ovšem nesmím ani na Jennifer Connelly a tajuplného Eda Harrise. Hudba Jamese Hornera skvěle podbarvuje děj a osobitá Howardova režie dodává správný říz. Zřejmě se se zdejšími názory nebudu úplně shodovat, ale já Čisté duši toho Oscara za nejlepší film ze srdce přeji, škoda jen, že Russel Crowe tuto sošku nezískal, myslím, že by si ji rovněž zasloužil. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný a pozitivní film, navíc založený na skutečné postavě, což filmu dodává skutečný rozměr. Russell Crowe si za svou roli měl odnést Oscara. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

I ked ma hrozne štve, že tento film vyfúkol OSCARa omnoho lepšiemu Moulin Rouge, nemôžem poprieť genialitu tohto filmu. A tiež ma štve, že ani Russell Crowe nevyhral OSCARa a aj ked som nevidel Training Day, dovolím si tvrdiť, že Denzel Washington nepodal lepší výkon ako Russell. Ale Ronovi Howardovi sa pocty dostalo, a scéna, v ktorej Russell ukazuje Jennifer Connelly, čo všetko ukrývajú hviezdy, je tak dobre zrežíovaná, že na ňu nikdy nezabudnem... Aktualizácia: Napriek faktu, že Washington je v Training Day skutočne skvelý, vyhrať mal Crowe... :) ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Krásný film, ...opět zcela jiný než ostatní a přitom ze života významného člověka. Velice se autorům povedly zachytit pocity hlavního hrdiny, kdy si divák opravdu není jist, komu má věřit. Když se člověk obuje do role člověka, který si myslí, že má pravdu a nikdo mu nevěří svírá se mu opravdu srdce a vemte si, co kdyby měl tento člověk opravdu pravdu a přitom nemohl nic dělat. Inu John Nash není ani první ani poslední genius, kde si jeho talent vybral svoji daň v osobním životě. Russell Crowe tu byl perfektní, skvěle namaskovaný i v pozdějších letech Nashova života. Opravdu zážitek! ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě fakt štvalo, že se Crowe choval jako kombinace Rainmana a Mr. Beana, prostě autistický debil, naštěstí ale postupem příběhu přestal přehrávat a čím starší jeho postava byla, tím pro mě byla stravitelnější. Skvěle vystavěný příběh, skvělí schizo-kamarádi a perfektní hudba. Nebýt té hudby, dám 4*, protože až tak mě to neoslovilo. Hudba mě ale brala, takže jako celek silný snímek. Plus Jennifer Connelly ...když nad tím tak přemýšlím, pět nedám. Hodně silné čtyři. ()

wendelin9 

všechny recenze uživatele

Excelentní pointa! O Johnu Nashovi jsem nevěděla zhola nic, když jsem usedala k filmu, a proto jsem asi byla tak uchvácena. Skvělý Russell Crowe mě svým hereckým výkonem překvapil.. a Nash mě dojal svým životním příběhem. Skvělý film o životě :) ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Bez scénáristického Hollywoodu mohlo jít o civilní drama za 5*, které je takto ubíjeno lacině zpracovanými kousky napsanými pro Alicii i neúprosně monotónním tempem. Promarněná šance ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

A takto by dopadl Sheldon kdyby nebyl geek ... , ale opravdu nenapadlo by mě že životopisné drama může být takto interesantní , fakt překvapení , nic jsem nečekal a co z toho vzniklo . John byl doopravdy zajímavá osobnost , kterou bylo radost sledovat a ani chvíli nedokázal nudit . ( 18.4.14/MAC ) ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Hezký film, moc hezký. Snad až příliš.:-( Podle mého zachytil skvěle rozpolcenost duše schizofrenika, i když teda dost pochybuji, že by byl duševně nemocný schopen takhle pěkně svoje představy zkrotit a držet na uzdě.. I tak to na mě ale skutečně zapůsobilo. Méně už jsem ocenila chápavost a vnímavost okolí. Vlastně krom pár studentů karikujících Johna byli všichni tak citliví a tolik chápaví..... V padesátých letech? Bohužel mám s tím "vcítěním" jinou zkušenost a moc nevěřím, že by před 50. lety byli lidé rozumnější než teď, když se o téhle nemoci ví mnohem víc. To ale nic nemění na skutečnosti, že je to pořád velmi silný film, který stojí za to vidět. I když se neubráním pocitu, že kdyby ho natočili třeba někde na severu, nebyl by příběh sice až tak uhlazený a učesaný do pěkného culíčku, ale syrovější a ve svých emocích opravdovější. ()

Deyw 

všechny recenze uživatele

Ty vole...kvalitni film jako svine...tezka filmarina...kurva presne kvuli tomuhle me bavi se divat na filmy..nechapu jak nemohl kurva Crowe dostat oskara... crowe, connelly zivotni role...uchcavam ztoho jeste ted.. ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Další Howardovo famózně odvedené filmařské řemeslo. Film vás chytí za srdce. Výborné herecké obsazení v čele s Crowem, který předvádí úžasný výkon. Toho Oscara bych mu dal. ()

Columbus 

všechny recenze uživatele

Je smutne, ze nejgenialnejsi lide sveta jsou ti nejblaznivejsi. Na druhou stranu je to pochopitelne: maji svuj svet, kam normalni nemohou. A je to tak dobre. Russell zde predvedl vykon, ktery jestli nekdy prekona, musi byt po zasluze jmenovan Bohem! ()

matezzz 

všechny recenze uživatele

Je to opravdu úchvatný film. Divák je vtažen do děje velmi silně. Vyzvednout je třeba hlavně excelentní výkon Russella Crowea, na něm totiž stojí celý film. Bohužel Oscara nedostal, ikdyž si jej podlě mě zasloužil. Při sledování opravdu nevíte, co je skutečné a co ne. Parádní schizofrenní mystifikace! ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Nehledě na fakt, že (pro příběh filmu celkem klíčové) vysvětlení Nashovi rovnováhy a jejího vztahu k teorii Neviditelné ruky je přinejmenším dost křečovité a zavádějící, jde o celkem koukatelný film. To že Russell Crowe umí hrát je sice patrné a i když schizofrenické filmy většinou dopadají po stránce kvality dobře, tak Beautiful Mind je pouze jen takovým "hmm" filmem. Neurazí, ale rozhodně nenadchne. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější herec Russel Crowe mě opět ohromil. V roli geniálního profesora mu skládám poklonu. Závěrečná scéna, kdy mu sbor profesorů dává svá pera, jako symbol uznání, mě dojal. Je pravdou, že filmy, kde se vyskytují psychické choroby (jako Donnie Darko či Klub rváčů) hrají prim. 90% Výdělek celosvětově k 23.9.2012: $313,542,341..........256. nejvýdělečnější snímek historie ()

Související novinky

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Zemřel skladatel James Horner

Zemřel skladatel James Horner

23.06.2015

V 61 letech nás opustil držitel dvou Oscarů za Titanic, hudební skladatel James Horner. Zkušený letec havaroval ve vlastním stroji, který pilotoval na severu od kalifornské Santa Barbary. Horner byl… (více)

Reklama

Reklama