Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1947 nastupuje John Forbes Nash na Princetonskou univerzitu s pověstí velmi nadaného matematika. Na rozdíl od svých kolegů si Nash žije svůj poněkud podivínský život, který se velmi vymyká životu jeho okolí. Jeho kolegové sbírají různé malé úspěchy, Nash však stále s ničím nepřichází. Ve chvíli, kdy se zdá, že bude muset univerzitu opustit, se mu však podaří fenomenální úspěch. Jeho revize řízené dynamiky se dá aplikovat do ekonomických teorií. Objev ho ihned proslaví a navždy mu zajistí uznání ve vědeckém světě. V roce 1953 je Nash přizván do Pentagonu, aby se zde zúčastnil jakéhosi zkoumání možných sovětských šifer. V té době Nash pracuje ve Wheelerově laboratoři a učí na univerzitě. Právě při seminářích, které vede, se seznámí s Alicií Lardéovou, s dívkou, která ho svou vlastní iniciativou získá a kterou si Nash následně vezme. Nash v té době vyvíjí činnost, která je dle jeho pocitů spoluprací s tajemným mužem ze CIA Parcherem. Nash si však neuvědomuje, že Parcher i jeho kamarád z Princetonu Charles, kterého potkává s jeho malou sestrou Marcee, jsou jen jeho představami. Tyto představy jsou produktem jeho těžké schizofrenie. Právě v době, kdy je Alicia těhotná, se Nashova schizofrenie projeví v plné síle. Následuje nedobrovolná hospitalizace na psychiatrické klinice a těžká léčba, kterou vede dr. Rosen. Alicia se od dr. Rosena dozvídá, v jak vážném stavu je její muž, a také to, že se Nash schizofrenie nikdy nedokáže zbavit. Po léčbě bydlí oba manželé s nově narozeným synkem v malém domku a pro celou rodinu se jedná o těžké období. Nash přišel o práci na univerzitě. Jedinou jeho činností je snaha vyřešit Riemanovu hypotézu. Zklamání z toho, že kvůli lékům nemá ani sexuální život, dovede Nashe k rozhodnutí, aby léky přestal tajně brát. U Nashe se znovu projeví halucinace. Dojde to tak daleko, že málem utopí svého malého synka při koupání. Naštěstí Alicia včas zasáhne. Na základě proseb Nashe však Alicia svého manžela nevrátí do péče psychiatra Rosena. Nash si začne uvědomovat vážnost stavu, ve kterém se nachází, a sám začne aktivně hledat způsob, jak se i bez pomoci psychiatrů s nemocí vyrovnat... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 143)

Kordus 

všechny recenze uživatele

Filmu tu hvězdičku ubírá jenom špatný český dabing, až se konečně kouknu na nedabovanou verzi, možná to bude za plnej počet... (aktualizace - není) ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dráma nie AKO vyseknutá, ale VYSEKNUTÁ podľa amerických a oscarových šablón. Pre mnohých "americky nestráviteľné", ale... zachraňovaná režijným Howardovým umením, kúzelnými scénami (súhvezdia) a hereckými výkonmi. Hlavne Crowea - má sa za to, že získal Oscara o rok predčasne (GLADIÁTOR) a "skutočne" si ho zaslúžil práve až za ČISTÚ DUŠU, za ktorú bol však "len" nominovaný. Jennifer Connellyová (PHENOMENA) je krásna a verná (a to túto "herečku" nemám v láske) a zaujímavé (ale pozor, veľmi zradné) úlohy dostali Ed Harris s Paulom Bettanym. Kino Považan NmnV 2002 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je zatim nejlepsi film, co jsem od Rona Howarda videl. Sice jsem, podle nekterejch komentaru, cekal nejakou zasadni pointu, ktera celej film prevrati naruby a tudiz bude spravne schizofreni a ty jsem se nedockal, ale i tak to byl vybornej film. Herci jsou, jak se dalo cekat, perfektni, Crowe mel fakt dostat oscara, byl naprosto dokonalej, ale i ostatni za nim nezaostavali. Pribeh je hodne dobrej, misty sice ztrati tempo, ale je to jen vyjimecne. Ale kdyz je podle skutecnejch udalosti, tak to asi jinak neslo. Narozdil od ostatnich mi sentimentalni zaver nevadil. Film ma spoustu perfektnich scen, ale nejvic me dostavalo, kdyz Crowe nad necim premejslel, krom toho to bylo dobre zvladnuty trikove. A vsechno podbarvuje nadherna hudba. Jasnejch 5*. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// To se na sebe zase jednou zlobím, jak jsem tuhle krásu mohl mít tak dlouho na disku a pořád se do ní nepustit, to jde teď absolutně mimo moje chápání. Čistá duše se nedá popsat jinak, než - nádherná. Ron Howard kouzlí a vzniká z toho opravdu úžasné životopisné dílo, jednoho neskutečně silného muže, který díky svému zápalu a inteligenci dokázal porazit jednu z nejzákeřnějších nemocí vůbec. Samozřejmě jsem před filmem o Johnu Nashovi nikdy neslyšel, takže hra na "co je skutečné a co ne" mě držela pěkně přikovaného u monitoru a hltal jsem každou novou skutečnost. Russel Crowe má úžasný hlasový projev, za pár let zcela jistě dosáhne levelu Morgana Freemana či Michaela Caina. Nakonec ještě musím vyzdvihnout skvělou hudbu, která pohladila po "duši" a líbezně mi hrála v uších i po skončení titulků. Zkrátka skvělý zážitek :) ()

monolog 

všechny recenze uživatele

A od odpadu to zachránil jen Russell Crowe. Jinak absolutně nechápu pochvalný kritiky, který o tom filmu jedou všude kolem. Asi jsem cvok, ale ve filmu chci taky aspoň trochu zábavy, ale tohle bylo tak strašně nudný, že jsem se málem ukousal. Ještě teď mám na zadku jizvu. Pravda, je to silně dramatický příběh, ale to ho od nudnosti a zdlouhavosti nijak neodvrátilo. Pravda, Russell je naprosto úžasnej psychózami pronásledovanej génius, ale ve skutečnosti mi bylo naprosto fuk, co se s ním stane a to od úplnýho začátku. Howard je poctivej řemeslník (skoro jako Jihlavanka), ale to neznamená, že by se mi vizuální stránka nějak extra líbila. Prostě, tenhel film je pro mě absolutní podprůměr kromě výkonu představitele hlavního hrdiny. Co se týká toho Oskara, jakej by byl rozdíl, kdyby ho místo PP dostala ČD? Sračka jako sračka. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších životopisných filmů - 100 Greatest Biography Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Výtečný Rusell Crowe a strhující příběh matematického génia postihnutého ošklivou duševní chorobou, se kterou se mu daří tu více tu méně úspěšně bojovat. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Vyborný film! Téma, které asi nikdy nebude dokonale rozluštěno, jestli je genialita bláznoství nebo ne?! Velice povedený scénář (Oscar za něj je poprávu) a skvělé herecké obsazení. Ódy na výkon Russella Crowa už jsem si tu přečetl víc než dost a mě nezbývá než to odsouhlasit a znovu říci, že Oscar měl skončit v jeho rukou! Jennifer Connelly podala také velmi povedený výkon a Oscara si zasloužila. Ron Howard mi vykreslil svět Johna Nashe tak působivě, že mě nezbývá než dát pět hvězdiček. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Je něco shnilého v Akademii, která nedala Croweovi Oscara za tohle a přiřkla mu ho za Gladiátora. Ale cena je cena a film je film, tak si vychutnejme hned několik skvělých herců v životní formě a pokochejme se příběhem dalšího z dlouhé řady nepochopených géniů. Jen se nemůžeme příliš kochat skutečností, protože v tomhle případě často nevíme, co to je. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Čistá duše je dílem zcela mimořádných kvalit a Ron Howard je opravdový tvůrce silných příběhů, kde zvolil formu vyprávění umožňující nám divákům vidět svět i hlavního hrdinu jeho vlastníma očima. Film mě hladil po duši. Tohle je herecký vrchol Russella Crowea, který mě opět nezklamal. Pokud se vrátím k vrcholům Rona Howarda - tady byl výkon Crowea skutečně dokonalý a dokázal mě rozplakat (krása). Nádherný scénář (rukopis Akiva Goldsmana) a dokonalá režie Rona Howarda. Nádherná podívaná, která jde především přes srdce. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Představ si, že jsem řekl to, co jsem měl říct a teď bych s tebou chtěl mít co nejdříve pohlavní styk." Mám rád čísla, jelikož bez politických úprav nelžou a dá se jimi vyjádřit cokoli. Proto jsem se na film o geniálním matematikovi těšil asi víc, než jsem měl. Z hlediska čísel funguje snímek bezvadně, ale často ukazovaná skutečnost, že génius a blázen jsou dvě od sebe těžko rozpoznatelné osoby, dokonalému zážitku poněkud podrážela nohy. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velmi citlivý a silně emocionální snímek, který i přes své matematické pojednání působí mnohem více na srdce než na mozek - toto citovové zaměření a pro cynické duše až patetická emocionální podbízivost je hlavním rozdílem oproti Klubu Rváčů. Howardova snaha o hluboký zážitek, který by se nesmazatelně zapsal do našich čistých duší se i přes menší nesrovnalosti, co se věrohodného vykreslení nemoci týče, povedla na sto procent. Film má své nesmírně smutné i krásné pasáže, jimiž nás ladně provede geniální herectví R. Crowa a překrásné J. Connelly. Ovšem ještě víc než zatlačenou slzu oceňuji a obdivuji propracovanou hru s divákem na to, co je reálné, co je iluze a čemu (ne)věřit. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Poprvé výborné, po druhé lepší, další zhlédnutí ale začínají ztrácet. Vše ale funguje, jak má, hlavně herci. Možná ale, že ten pětihvězdičkový opar, který mě samotného zaslepil, je značně přehnaný. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Možná jsem primitiv, protože jméno John Forbes Nash jsem poprvé zaznamenal až v souvislosti s timhle filmem. Nikdy dřív jsem o tomto vědci neslyšel a tim pádem mi byl jeho život celkem ukradenej. Pro mě to je takovej nepříliš zajímavej životopisnej film o jednom chlápkovi, kterýho vůbec neznám. Ale nutno dodat, že život se schizofrenií asi bude celkem "zábava". Když tak nějak spočítám všechny klady a zápory, vychází mi to jako čistej průměr. Jak příznačný, že to režíroval zrovna Ron Howard, což je takovej génius průměrnosti. Nechápu, kde tento film nabral takový vysoký hodnocení. Asi se zkusim zeptat nějakýho imaginárního kamaráda... ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Asi si nepomôžem, ale takéto filmy mám rád - hlavný hrdina, génius, ktorý neustále vedie vojnu so svojim okolím, bojuje proti predsudkom a obavám z vlastného zlyhania... Neviem ako vás, no mňa takéto filmy vždy pomyselne kopnú do zadku a poriadne na mňa zrúknu: "Hej, blbeček! Čo tak robiť niečo osožné, aby si ťa ľudia pamätali aj keď už budeš brkom nahor!" Podarilo sa to Dobrému Willovi Huntingovi a do väčšej miery aj Čistej duši, aj keď sa z toho filmu vykľulo niečo celkom iné ako som čakal. Určite ale stojí za vzhliadnutie, minimálne kvôli prekvapivo vynikajúcemu Russelovi a krásnej Jennifer Connelly. Priznávam, že v istom momente filmu môžete mať pochybnosti, prečo všetky tie vysoké hodnotenia okolo, konkrétne v momente, keď 'John stretne Aliciu' a celý dej sa stane snáď až príliš preromantizovaný, no stačí chvíľu vydržať a Čistá duša vás prekvapí zvratom, ktorý by ste od nej určite nečakali... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Strašně přeceněný film, který vyjma výkonu Russela Crowea (a i ten už hrál lépe) nemá prakticky co nabídnout. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

O oprávněnosti oscarového vítězství by se sice dalo trochu pochybovat, jedno však filmu upřít nelze - brilantní výkon Russela Crowea ( a nic na to nemění ani fakt, že šlo o vděčnou, těžko přehlédnutelnou roli) Po shlédnutí filmu si už dávám větší pozor, jestli někdo z mých přátel nevypadá trochu podezřele:) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nejdříve stručně popíšu můj vztah k filmu ještě před projekcí. Jelikož je pro mě Společenstvo prstenu jedním ze tří nejlepších filmů, které jsem zatím viděl, tak jsem byl velice rozhořčen nad tím, že Oscara za nejlepší film dostala nějaká Čistá duše. Byl jsem připraven každou malou chybičku ve filmu zveličit a hodnocením si tak trochu vybít zlost. Nebudu to protahovat. Ten film mě naprosto odrovnal. Nemám potřebu se v ničem rýpat, i když pořád si myslím, že sošku mělo dostat Společenstvo. O to víc mě udivuje, že Russell Crowe odešel bez Oscara. Pro mě to byl jeden z nejpřesvědčivějších hereckých výkonů všech dob. Pokud nevíte nic o životě Johna Nashe, tak se máte opravdu na co těšit. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Miluju Jennifer Connelly. No, měl bych mluvit spíš o filmu. Takže, miluju Jennifer Connelly. No tak, co jsem to, jo, aha. Miluju Jennifer Connelly. No dobře, už dost. Film Čistá dusice není nijak originální svým obsahem, nicméně vytahuje z něj prakticky všechno, co se vůbec dá. Příběh duševně nemocného matematika Johna Nashe a jeho obětavé manželky je vyprávěn tak citlivě a poutavě, že to vtáhne a nepustí. Precizní filmařinou jsou Nashovy vize, jak ty teoretické (mizející holky v baru), tak schizofrenní. Herecké výkony Russela Crowea (toho oscara měl dostat), kterého jsem vlastně začal registrovat až po tomhle filmu, Eda Harrise, Paula Bettanyho a samozřejmě Jennifer Connelly (ještě jsem neřek, že jí miluju) jsou vyloženou lahůdkou, Horner složil velmi působivé party, zkrátka výborný citlivě lidský film. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, před sedmero lety a čtvero účesy jsem byla zamilovaná do Paula Bettanyho a nevěděla jsem nic o filmu a neměla jsem prakticky žádný rozhled. Tehdy se mi Čistá duše líbila. Dnes už to neplatí. ()

Související novinky

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Zemřel skladatel James Horner

Zemřel skladatel James Horner

23.06.2015

V 61 letech nás opustil držitel dvou Oscarů za Titanic, hudební skladatel James Horner. Zkušený letec havaroval ve vlastním stroji, který pilotoval na severu od kalifornské Santa Barbary. Horner byl… (více)

Reklama

Reklama