Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1947 nastupuje John Forbes Nash na Princetonskou univerzitu s pověstí velmi nadaného matematika. Na rozdíl od svých kolegů si Nash žije svůj poněkud podivínský život, který se velmi vymyká životu jeho okolí. Jeho kolegové sbírají různé malé úspěchy, Nash však stále s ničím nepřichází. Ve chvíli, kdy se zdá, že bude muset univerzitu opustit, se mu však podaří fenomenální úspěch. Jeho revize řízené dynamiky se dá aplikovat do ekonomických teorií. Objev ho ihned proslaví a navždy mu zajistí uznání ve vědeckém světě. V roce 1953 je Nash přizván do Pentagonu, aby se zde zúčastnil jakéhosi zkoumání možných sovětských šifer. V té době Nash pracuje ve Wheelerově laboratoři a učí na univerzitě. Právě při seminářích, které vede, se seznámí s Alicií Lardéovou, s dívkou, která ho svou vlastní iniciativou získá a kterou si Nash následně vezme. Nash v té době vyvíjí činnost, která je dle jeho pocitů spoluprací s tajemným mužem ze CIA Parcherem. Nash si však neuvědomuje, že Parcher i jeho kamarád z Princetonu Charles, kterého potkává s jeho malou sestrou Marcee, jsou jen jeho představami. Tyto představy jsou produktem jeho těžké schizofrenie. Právě v době, kdy je Alicia těhotná, se Nashova schizofrenie projeví v plné síle. Následuje nedobrovolná hospitalizace na psychiatrické klinice a těžká léčba, kterou vede dr. Rosen. Alicia se od dr. Rosena dozvídá, v jak vážném stavu je její muž, a také to, že se Nash schizofrenie nikdy nedokáže zbavit. Po léčbě bydlí oba manželé s nově narozeným synkem v malém domku a pro celou rodinu se jedná o těžké období. Nash přišel o práci na univerzitě. Jedinou jeho činností je snaha vyřešit Riemanovu hypotézu. Zklamání z toho, že kvůli lékům nemá ani sexuální život, dovede Nashe k rozhodnutí, aby léky přestal tajně brát. U Nashe se znovu projeví halucinace. Dojde to tak daleko, že málem utopí svého malého synka při koupání. Naštěstí Alicia včas zasáhne. Na základě proseb Nashe však Alicia svého manžela nevrátí do péče psychiatra Rosena. Nash si začne uvědomovat vážnost stavu, ve kterém se nachází, a sám začne aktivně hledat způsob, jak se i bez pomoci psychiatrů s nemocí vyrovnat... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 143)

sa_kra 

všechny recenze uživatele

Nějak na mě té tíhy osudu & geniality bylo na dvě hodiny moc. Výborný Paul Bettany a Jennifer Connely. Russel se mi tam nějak- nevím proč- nehodil. ()

m.zales 

všechny recenze uživatele

Naprosto ohromující film o tom, co všechno člověk dokáže překonat, aby mohl jít za svým cílem... :) mé nadšení z filmu ani nelze vyjádřit slovy... ()

JohnCoffe 

všechny recenze uživatele

ano ano ano anoooo..kurva konečně sem si po dlouhé době sednul z filmu na prdel..A beautiful mind mě dostalo..fantastický R.Crowe který měl za tohle rozhodně dostat Oscara..oslnivá nádherná sex apealem přetékající Jennifer Connely a skvělá hudba ..to všechno mě po dlouhé době dostalo do takové filmové extáze že se snad pojebu :D..bravissimo :D ()

Mord122 

všechny recenze uživatele

Málokdy mě film dokáže takhle upoutat po celou stopáž. Famozní film se skvělými herci. Tady opravdu neni co dodat. Nádhera!!!! ()

BAADRAAM 

všechny recenze uživatele

Teorie her uplatněná na discotéce se jen tak nevidí. Opravdu působivé drama s nejnejnejpůsobivějším Johnem Nashem ztvárněným Russelem Crowem. ()

melisos 

všechny recenze uživatele

Film americké kinematografie a komerčního průmylu posledního desetiletí , který hodnotím ze všech nejlépe . Velmi moc se mi líbí výkon Jennifer Connelly , která zde zahrála opravdu odušelnělou , charakterní a milující manželku . Silný příběh na motivy skutečného života fyzika Johna Nashe . Je to neobyčejný film, který zachycuje život člověka , který oddal svůj život fyzice a úspěchu a se najednou mění v situace v beznaděj v podobě schizofrenie , ale také stálou touhu si naplnit své sny a díky této ráně i měnit sám sebe v to , co je skutečné , né jenom povrchní. ()

Titleist 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si jak u Krause v Uvolněte se prosím, byl Jan Švejnar, který shodou okolností studoval na Princetonu. Na otázku, zda-li tam zrovna byl Einstein odpověděl: ''Ne, ale byl tam John Nash, to bylo taky zajímavý.'' Až teď jsem se dozvěděl, kdo to vlastně byl. Film popisuje jeho příběh naprosto excelentně, všechno šlape jak má. Russell Crowe patrně ve své životní roli. A vznikl film, který je již dnes filmovou klasikou. ()

Auvajs 

všechny recenze uživatele

Řemeslně výbornej, ale bohužel ničím "nepřesahující" film, kterej nenabídnul přidanou hodnotu, díky který by si mě získal. Ale to začíná být čím dál obtížnější, jak si všímám :-) ()

Alice Ashley 

všechny recenze uživatele

Film, který vás chytne za srdce a donutí o něm neustále přemýšlet. Dojme vás a zároveň vytvoří na tváři úsměv. Od začátku filmu po závěrečný titulky jsem nespustila oči z televize a prožívala s Johnem Nashem a jeho manželkou Aliciou každou minutu. Konec mi do očí vehnal slzy a vytvořil blažený úsměv ve tváři. Nejsem zrovna fanoušek filmů podle skutečné události, ale Čistá duše si získala mé sympatie. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Crowea a potvrdilo se to i vtomto životopise, kde měl stvárnit skutečnou, žijící postavu. Asi jsem jediný komu vadí, že někdy hrál spíš dementního idiota (okoukal od Lišky) než geniálního schizofrenika. Ale oproti jiným filmům musím uznat, že aspoň některé scény se mu povedly. Naopak Jennifer Conelly má plný počet bodů. Samotný film musím hodnotit jako průměr. Nepřináší nic nového, nemám důvod se na něj někdy dívat znovu, ale díky němu jsem si přečetl něco o Nashovi, abych potom zjistil, kolilk toho ve filmu chybí, nebo je zobrazeno uplně jinak. Klasický životopisný (historický) film plný lží. Ehm. Například, rozvedli se už v roce 1963. Až poté co Nash dostal nobelovku se zase dali s ženou dohromady. Tedy po třiceti letech. Znovu se spolu oženili v roce 2001 (asi kvuli filmu??). Směju se tady těm dojemným komentářům, jak mu po boku vždy stála oddaná milující bytost s neuvěřitelnou vnitřní silou... Sněte dál. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Hlavně za Crowův excelentní herecký výkon si film zaslouží takové hodnocení, jaké má. Přinutil mě ještě během filmu kouknout na anglickou Wiki, jak se to s tím Nashem vlastně má ve skutečnosti. Má se to s ním hodně podobně i hodně jinak, jak už to v životopisných filmech bývá. A může být vůbec někdo, kdo autorům filmu nesedl na lep? Film má humanistické vyznění - i když mi ty závěrečné katarzní proslovy, jako např. v naší Kawasakiho růži, příliš nesedí. A taky Ed Harris mě potěšil. ()

simoneo 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci skutočný príbeh s perfektným hercom, ktorý to zahral dokonalo. Pre mňa blízke prostredia a zároveň veci týkajúce sa psychiky, nad ktorými sa rád zamýšľam. Hranica medzi genialitou a bláznovstvom je veľmi tenká. ()

nikkittka 

všechny recenze uživatele

Možná (stejně jako Těžká váha) až příliš na (oscarovou) jistotu hraný film,ale pořád velmi kvalitní a nezpochybnitelně dobře odvedený.Howard umí tyhle menší vážné filmy lépe než cokoliv jiného a měl by se jich i držet. ()

Související novinky

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Zemřel skladatel James Horner

Zemřel skladatel James Horner

23.06.2015

V 61 letech nás opustil držitel dvou Oscarů za Titanic, hudební skladatel James Horner. Zkušený letec havaroval ve vlastním stroji, který pilotoval na severu od kalifornské Santa Barbary. Horner byl… (více)

Reklama

Reklama