Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1947 nastupuje John Forbes Nash na Princetonskou univerzitu s pověstí velmi nadaného matematika. Na rozdíl od svých kolegů si Nash žije svůj poněkud podivínský život, který se velmi vymyká životu jeho okolí. Jeho kolegové sbírají různé malé úspěchy, Nash však stále s ničím nepřichází. Ve chvíli, kdy se zdá, že bude muset univerzitu opustit, se mu však podaří fenomenální úspěch. Jeho revize řízené dynamiky se dá aplikovat do ekonomických teorií. Objev ho ihned proslaví a navždy mu zajistí uznání ve vědeckém světě. V roce 1953 je Nash přizván do Pentagonu, aby se zde zúčastnil jakéhosi zkoumání možných sovětských šifer. V té době Nash pracuje ve Wheelerově laboratoři a učí na univerzitě. Právě při seminářích, které vede, se seznámí s Alicií Lardéovou, s dívkou, která ho svou vlastní iniciativou získá a kterou si Nash následně vezme. Nash v té době vyvíjí činnost, která je dle jeho pocitů spoluprací s tajemným mužem ze CIA Parcherem. Nash si však neuvědomuje, že Parcher i jeho kamarád z Princetonu Charles, kterého potkává s jeho malou sestrou Marcee, jsou jen jeho představami. Tyto představy jsou produktem jeho těžké schizofrenie. Právě v době, kdy je Alicia těhotná, se Nashova schizofrenie projeví v plné síle. Následuje nedobrovolná hospitalizace na psychiatrické klinice a těžká léčba, kterou vede dr. Rosen. Alicia se od dr. Rosena dozvídá, v jak vážném stavu je její muž, a také to, že se Nash schizofrenie nikdy nedokáže zbavit. Po léčbě bydlí oba manželé s nově narozeným synkem v malém domku a pro celou rodinu se jedná o těžké období. Nash přišel o práci na univerzitě. Jedinou jeho činností je snaha vyřešit Riemanovu hypotézu. Zklamání z toho, že kvůli lékům nemá ani sexuální život, dovede Nashe k rozhodnutí, aby léky přestal tajně brát. U Nashe se znovu projeví halucinace. Dojde to tak daleko, že málem utopí svého malého synka při koupání. Naštěstí Alicia včas zasáhne. Na základě proseb Nashe však Alicia svého manžela nevrátí do péče psychiatra Rosena. Nash si začne uvědomovat vážnost stavu, ve kterém se nachází, a sám začne aktivně hledat způsob, jak se i bez pomoci psychiatrů s nemocí vyrovnat... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 143)

anezzik 

všechny recenze uživatele

Krásně dojemný příběh podle skutečné události v podání oskarového Russella Crowea a výborně doplňujících Jennifer Connelly a Eda Harrise. Skvělý scénář, dobrá režie a hlavně úžasné herecké výkony hlavních představitelů. Stále nemůžu pochopit, proč Russell Crowe toho Oskara nedostal. Pravda je, že příběh se lehce liší od života skutečného Johna Nashe, přesto si myslím, že je to výborně zpracované dílo, kterému v podstatě nemám co vytknout. 100%. ()

Hektor.Troy 

všechny recenze uživatele

Nooo...pecka...V tomto filme som sa do Jenifer Connely zamiloval-najkrajsia a najsexi a mohla by mat koho chce ale ona aj napriek tazkostiam sa rozhodne pre zostanie s Crowom...a to nehovorim o tazkostiach ako mate vy,mlade babenky:) ()

Mr.Hahaha 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhal, jestli dát plný počet hvězdiček. Většinou dávám plný počet pouze u filmu, na který bych se dokázal koukat pořád dokola, což se u tohodle filmu rozhodně říct nedá, ale úžasně ztvárněný příběh s výbornými hereckými výkony, trochou vtipu i skvělou hudbou jako je tento film si jiné hodnocení ani nezaslouží. Byl jsem od začátku do konce nadšen! ()

hosa666 

všechny recenze uživatele

Tuhle lahůdku jsem si dal asi tak patnáckrát. Schizofrenie či paranoia je velký téma, tady je zpracováno věru luxusně, navíc Nash je genius, teorie her mě jako matematika dost oslovuje. Dávám čistých 100 procent, nemám problém, momentálně je Hollywood v krizi, oscary 2014 jsou naprosto tragický, nevím kdy v budoucnosti tu stovku splaším. ()

The_woman 

všechny recenze uživatele

Krásny film, ktorý nám ukazuje, čo je v živote dôležité. Jeden z tých vážnach filmov, ktoré by sme si mali občas pozrieť. ()

srotak 

všechny recenze uživatele

No co dodat, na jednu stránku obrovské klišé nezkrotná láska a síla lidské vůle, ale na druhou stránku tak skvěle podané že i toho největšího tvrďáka to přinutí k zamyšlení na každodenními problémy za mě 5 bodů opravdu mě tenhle film dostal. ()

ituzska.z 

všechny recenze uživatele

Jasných 5 hvězd! Kdyby tu existovala kategorie "supetřída" jakožto protipól "odpadu", dala bych ji! Jsem naprosto unešena, nevím, proč jsem se na tento klenot nepodívala už dřív.... ()

BranuliQ 

všechny recenze uživatele

Tento film som vlastne nemal v pláne ani vidieť. Prepínal som si kanály v televízore a tak som náhodou na tento film natrafil. A ďakujem Bohu za to! Je to neskutočne natočený ,,skvost", ktorý vtiahol do deja aj mňa aj keď tento žáner veľmi nemusím ( až na páru výnimiek). Síce je pravda, že som váhal medzi 4 a 5*, no úžasné výkony Russella Crowa či Jennifer Connelly, nádherná hudba, veľmi dobrá réžia a hlavne veľmi dobrý príbeh napísaný životom ma dlho rozmýšľať nenechali. Bravó Howard. ()

1p1100 

všechny recenze uživatele

Je to už rok, co jsem tenhle film viděla poprvé a stále ve mně vyvolává silné pocity. Řadím ho mezi nejlepší filmy, které jsem viděla. Snad to bylo mým duševním rozpoložením, ve kterém jsem se na Čistou duši koukala, nicméně si i přesto myslím, že tohle vážně stojí za to vidět a investovat dvě hodiny svýho času. Po Těžké váze a Gladiátorovi jsem byla potěšena trochu jinou rolí pro Crowea. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů, navíc inspirován skutečným příběhem. ()

Elanornegra 

všechny recenze uživatele

Spociatku som nemal tusenia, preco je to tak skvely film. Russell Crowe aj Jennifer Connelly mi ale ukazali, ze viera dokaze velke veci. Skvela hudba, vyborny pribeh... 100% pozrete po dlhšej 27.2.2021 a musím uznať, že zaslúžený kredit. Russel Crowe v jeho životnej forme, to dal na najvyššiu ligu. Obdivuhodný príbeh, ktorý postupne rozplieta, aká dokáže byt myseľ nevyspytateľná, ale aj to, že obeta a láska sú silne a tie hudobne motívy.... zimomriavky. 100% ()

DavidAAAA 

všechny recenze uživatele

Další film, kterej mne rozsekal a skončil jsem v slzách. Už mne to štve.. Neuvěřitelně nádhernej snímek o krutém a celoživotním boji Johna Nashe s šílenou a zlou nemocí jménem schizofrenie. Film o tom, jak důležité je mít v životě oporu, a jeho žena tou oporou je, i když kdyby se na Nashe vykašlala, nikdo by se jí nedivil. Každý v koutku duše doufá, že takového partnera najde... Profesor Nash ( naprosto brilantně zahraný Russelem Crowem, který dovedl zahrát psychicky nemocného stejně dokonale jako DiCaprio malého Grapea ) je velmi chytrý a nadaný matematik, kterého až ve chvíli, kdy už má milovanou ženu a dítě na cestě, dostihne ta zákeřná a zlá nemoc. Ale s podporou své lásky a své pevné vůle dokáže potíže nakonec překonat ( nevyléčí se, ale zvládne se svými přeludy žít ). Čistá duše je krásný lidský příběh a dost výrazně mění můj pohled na nešťasníky, kteří jsou touhle nemocí postiženi, ne všichni ve svém okolí asi najdou takovou oporu, jako našel Nash ve své manželce. Gratuluji všem tvůrcům ke stvoření tohohle filmu. ()

xSimax 

všechny recenze uživatele

A já mám tohle prostě rád. Místy to připomíná pohádku a právě ta "rouška" skutečnosti celý příběh ještě umocňuje. Nějak zvláštně jsem se navíc v titulní postavě viděl, spousty těch pocitů a pohledů na svět kolem mám stejně, například nemám, rád lidi. Po shlédnutí už mi jméno John Nasch není neznamé a Russel Crowe myslím zahrál velmi věrohodně. Celý děj naprosto geniálně podtrhuje vynikající muzika Jamese Hornera. Film, který stojí za vidění stejně jako Zelená míle či Shawshank. Velká paráda. ()

samalli 

všechny recenze uživatele

Ukázka šílenství, jako daně za genialitu, v upřímném, a jak již název vypovídá, čistém podání. Působivý boj člověka se svou vlastní myslí a nepochopením nejbližších. Herecký výkon Russella Crowea a fakt, že je film založen na skutečné události, posouvá celé dílo na ještě vyšší úroveň. ()

Kat_u_lik 

všechny recenze uživatele

Zrovna dneska dávali v TV pro mě neznámý film s neznámým vědcem. Film jsem sledovala s napětím, s emocemi, s horlivostí... A byla jsem zvědavá na zdejší hodnocení, protože když se mi film velmi líbí, zde jsem většinou zklamaná, jak je tu podprůměrné hodnocení. Podívám se sem a ejhle! Mile překvapena! A že získal Oscary, jsem vůbec netušila, ale po shlédnutí filmu, musím uznat, že si to zasloužil. A teď k filmu: Russell Crowe se ode dneška řadí mezi moje oblíbené herce, to jak hrál svoji roli, ať už chůzí, očima, tváří, (mluvou nemůžu bohužel posoudit, viděla jsem film s dabingem), bylo až nad míru identické... A Jennifer jsem měla vždycky ráda. ()

Lonelybiker 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekl, první půlku filmu jsem se dost nudil. Ta druhá moje pocity ale spolehlivě pozvedla do téměř nebeských výšin a skoro to bylo na 5 hvězd. Jennifer Connelly to opravdu hodně slušelo a s Russellem Crowem předvedli dobré výkony. Není divu, že film dostal tolik oscarů. ()

Související novinky

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Zemřel skladatel James Horner

Zemřel skladatel James Horner

23.06.2015

V 61 letech nás opustil držitel dvou Oscarů za Titanic, hudební skladatel James Horner. Zkušený letec havaroval ve vlastním stroji, který pilotoval na severu od kalifornské Santa Barbary. Horner byl… (více)

Reklama

Reklama