Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1947 nastupuje John Forbes Nash na Princetonskou univerzitu s pověstí velmi nadaného matematika. Na rozdíl od svých kolegů si Nash žije svůj poněkud podivínský život, který se velmi vymyká životu jeho okolí. Jeho kolegové sbírají různé malé úspěchy, Nash však stále s ničím nepřichází. Ve chvíli, kdy se zdá, že bude muset univerzitu opustit, se mu však podaří fenomenální úspěch. Jeho revize řízené dynamiky se dá aplikovat do ekonomických teorií. Objev ho ihned proslaví a navždy mu zajistí uznání ve vědeckém světě. V roce 1953 je Nash přizván do Pentagonu, aby se zde zúčastnil jakéhosi zkoumání možných sovětských šifer. V té době Nash pracuje ve Wheelerově laboratoři a učí na univerzitě. Právě při seminářích, které vede, se seznámí s Alicií Lardéovou, s dívkou, která ho svou vlastní iniciativou získá a kterou si Nash následně vezme. Nash v té době vyvíjí činnost, která je dle jeho pocitů spoluprací s tajemným mužem ze CIA Parcherem. Nash si však neuvědomuje, že Parcher i jeho kamarád z Princetonu Charles, kterého potkává s jeho malou sestrou Marcee, jsou jen jeho představami. Tyto představy jsou produktem jeho těžké schizofrenie. Právě v době, kdy je Alicia těhotná, se Nashova schizofrenie projeví v plné síle. Následuje nedobrovolná hospitalizace na psychiatrické klinice a těžká léčba, kterou vede dr. Rosen. Alicia se od dr. Rosena dozvídá, v jak vážném stavu je její muž, a také to, že se Nash schizofrenie nikdy nedokáže zbavit. Po léčbě bydlí oba manželé s nově narozeným synkem v malém domku a pro celou rodinu se jedná o těžké období. Nash přišel o práci na univerzitě. Jedinou jeho činností je snaha vyřešit Riemanovu hypotézu. Zklamání z toho, že kvůli lékům nemá ani sexuální život, dovede Nashe k rozhodnutí, aby léky přestal tajně brát. U Nashe se znovu projeví halucinace. Dojde to tak daleko, že málem utopí svého malého synka při koupání. Naštěstí Alicia včas zasáhne. Na základě proseb Nashe však Alicia svého manžela nevrátí do péče psychiatra Rosena. Nash si začne uvědomovat vážnost stavu, ve kterém se nachází, a sám začne aktivně hledat způsob, jak se i bez pomoci psychiatrů s nemocí vyrovnat... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 142)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Možná jsem primitiv, protože jméno John Forbes Nash jsem poprvé zaznamenal až v souvislosti s timhle filmem. Nikdy dřív jsem o tomto vědci neslyšel a tim pádem mi byl jeho život celkem ukradenej. Pro mě to je takovej nepříliš zajímavej životopisnej film o jednom chlápkovi, kterýho vůbec neznám. Ale nutno dodat, že život se schizofrenií asi bude celkem "zábava". Když tak nějak spočítám všechny klady a zápory, vychází mi to jako čistej průměr. Jak příznačný, že to režíroval zrovna Ron Howard, což je takovej génius průměrnosti. Nechápu, kde tento film nabral takový vysoký hodnocení. Asi se zkusim zeptat nějakýho imaginárního kamaráda... ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Čistá duše je dílem zcela mimořádných kvalit a Ron Howard je opravdový tvůrce silných příběhů, kde zvolil formu vyprávění umožňující nám divákům vidět svět i hlavního hrdinu jeho vlastníma očima. Film mě hladil po duši. Tohle je herecký vrchol Russella Crowea, který mě opět nezklamal. Pokud se vrátím k vrcholům Rona Howarda - tady byl výkon Crowea skutečně dokonalý a dokázal mě rozplakat (krása). Nádherný scénář (rukopis Akiva Goldsmana) a dokonalá režie Rona Howarda. Nádherná podívaná, která jde především přes srdce. ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Velice sympaticky natočený film, dobrá pointa, zajímavý příběh. Russel Crowe byl v roli Johna Nashe naprosto skvělý a nemohu mu nic vatknout. I ostatní herecké výkony se mi líbily. Něco tomu však chybělo, i když to nedokážu přesně definovat. No to je jedno. Spolubydla, matfyzák, který fil vidl již několikrát, mi doporučil, ať se na film podívám ještě jednou, a to co nejdřív, pač podruhé už je to uplně jiný zážitek, a snad ještě lepší. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

O Čisté duši by se dalo napsat spoustu superlativů - jde o vysoce profesionální snímek podložený precizním scénářem, kvalitně obsazený i zahraný, režie je nápaditá a vysoce profesionální. Příběh je emotivní a určitě netradiční - aby byl hlavní postavou duševně nemocný matematik, to chce i kousek produkční odvahy. Podobné filmy automaticky neskýtají záruku snadných tržeb. Na druhou stranu je právě profesionální produkční přístup při výrobě určitou slabinou snímku. Do hlavní role byla obsazena hvězda - velký sympaťák a hezoun Russell Crowe, do něj se pochopitelně musela zamilovat překrásná a charismatická Jennifer Connelly...Film doslova přetéká oduševnělými dialogy a bezbřehým humanismem. Jenže v reálném životě je to všechno těžší, syrovější a mnohem smutnější. Měl jsem v rodině duševně nemocného, vím dobře, o čem mluvím. Ten charakter velkofilmu kalkulujícího už dopředu s oskarovým úspěchem mi v tomhle případě trochu vadil. Pět hvězdiček tomuhle byť velmi kvalitnímu výrobku dát jednoduše nemůžu, na to je moc "vyžehlený". Na druhou stranu stojí řada scén za zmínku, už úvodní hrátky se světelným odrazem na kravatě nepostrádají vtip a v podobném duchu se odvíjí převážná většina filmu. Crowe svého hrdinu pojal tak trochu jako autistu ze snímku Rain Man, nejsem si jistý, jestli je to v případě schizofrenie na místě. Ale při té armádě poradců se snad seknout nemohli...Celkový dojem 80 %. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Čistá duša" a "Klub rváčov". Čo majú tieto filmy spoločné? Pre mňa sú to dva najlepšie snímky o schizofrénii. Každý z nich sa ku tejto problematike postavil iným spôsobom, ale podstata je rovnaká. V prípade "Čistej duše" sa jedná skôr o dramatickejšiu, menej akčnú, formu. Sledujeme životný príbeh geniálneho matematika Johna Nasha, ktorého mysleľ je sužovaná touto zákernou psychickou chorobou. V réžii skúseného Rona Howarda vznikol krásny životopisný film, ktorý bol v roku 2002 ocenený až štyrmi soškami Oscara. **** ()

Galerie (46)

Zajímavosti (60)

  • Russell Crowe bol vybavený sadou zubných protéz, ktoré mu vytvárali mierny predkus, aby sa čo najbližšie priblížil k zobrazeniu skutočného Johna Nasha. (Greenpeacak)
  • Riemannova hypotéza uvedená vo filme je skutočný a slávny matematický problém, ktorý zostáva nevyriešený (doteraz nebol preukázaný) už takmer 150 rokov. Mnoho ďalších dôležitých teórií bolo preukázaných na základe predpokladu, že Riemannova hypotéza je pravdivá, a v tom je jej opodstatnenie. V roku 2000 Clay Mathematics Institute of Cambridge, Massachusetts uviedol Riemannovu hypotézu za jeden zo siedmich "Millennium Prize Problems" a ponúkol 1 000 000 dolárov ako odmenu pre osobu, ktorá ju potvrdí. (jofffo1)
  • Russell Crowe strávil s Johnem Nashem 15 minut, během kterých Nash rozmýšlel, zda bude pít čaj nebo kávu. To se poté objevilo i ve filmu. (Kulmon)

Související novinky

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Zemřel skladatel James Horner

Zemřel skladatel James Horner

23.06.2015

V 61 letech nás opustil držitel dvou Oscarů za Titanic, hudební skladatel James Horner. Zkušený letec havaroval ve vlastním stroji, který pilotoval na severu od kalifornské Santa Barbary. Horner byl… (více)

Reklama

Reklama