Reklama

Reklama

Přetížený mozek

(TV film)
  • Francie Hyperconnectés : Le cerveau en surcharge (více)
Francie, 2016, 52 min

Obsahy(1)

Jak se vyrovnat s tím, že nové digitální technologie obrovským přílivem informací ovlivňují lidský mozek a způsobují stres? Tímto relativně novým problémem se ve světě zabývá řada vědců... Emaily, smsky, živé přenosy, blogy, sociální sítě a tak dále. Příval informací, který v několika posledních letech zaplavil celou naši planetu, se netýká jenom úřadů, institucí a výzkumných center. Dotýká se nás všech, každý den, v profesním i osobním životě. Pokud se člověk nepřestěhuje na nějaký opuštěný ostrov doprostřed ničeho, není před touto informační tsunami úniku. Všude, kam přijdeme, si s sebou přineseme nástroje, díky nimž jsme v neustálém spojení s přáteli, rodinou, kolegy... V podstatě se všemi na Zemi. Co když má ale tento nekonečný proud informací nějaký vliv na naše zdraví? Co když kvůli němu vznikají nové civilizační nemoci? Vždyť lidský mozek je schopný zpracovat jenom omezené množství úkonů najednou, ale informační společnost tlačí jeho kapacity do extrémů. Existuje nějaký limit, po kterém je už mozek přetížený? Budeme se muset naučit, jak ten nekonečný příval filtrovat? Dokážeme se přizpůsobit? A jsme jediní, koho se to týká? Odborníci z oblastí neurovědy, sociologie a informačních technologií odpovídají na všechny tyto otázky a odhalují, co je v sázce. (TV Prima)

(více)

Recenze (4)

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Ťažko dopozerateľný dokument v ktorom riešia problém zbohatlíkov zarábajúcich za mesiac toľko, na čo musí makať iný celý rok. Nie je to o technológií a prístrojoch, ale o ľuďoch. Ja nemám v telefóne internet. Mám ho blokovaný a nie som preťažený a normálne fungujem. Keď si niekto dobrovoľne poriadi drahý mobil s netom a nevydrží sa na obed ani najesť aby do neho nepozeral a neťukal, tak je to jeho hlúposť!! A k tým ufňukancom z dokumentu, no chudáčikovia :). Jedna riešila maily v noci, lebo klienti boli z Ázie a nemohla spať. Nuže a robotníci nespali tiež, lebo ich bolia kríže z práce a majú depresie, že zase skoro ráno vstávajú do práce, kde ich budú chcieť zodrať z kože kvôli prachom a ešte ich naťahajú do práce aj cez víkend a nemajú kedy odpočívať a regenerovať. Alebo, že doma kričala, lebo riešila doma prácu cez email. Íha, aj ostatní doma kričia, ale preto, že nemajú za čo kúpiť jesť, poplatiť účty a podobne. Majú to tí menežéri ale problémy a ešte aj dobrovoľne hlúpe. Krajina pôvodu Francúzsko. No z kadiaľ by to tak mohlo byť. Možno ešte z USA, GB, alebo Nemecka. ()

Bossi123 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se jedná o velmi dobře zpracovaný dokument, který ukazuje, jak může velké množství informací a internet negativně ovlivnit naší psychiku. Také je zde pěkně vystihnuta závislost na komunikaci přes internet, která je stále aktuálnějším tématem. Tento dokument je již sedm let starý, takže dnes je situace trochu jiná, myslím, že dnes máme docela možnost supervizí. Lidé zde popisují, jak jsou vystresovaní z obrovského množství práce na netu. Obecně je dokument dobrý, ale je potřeba ho brát trochu s rezervou, hlavně vzhledem k rychlému rozvoji technologií a s tím spojenými psychickými problémy. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Informace v této oblasti bádání jsou stále lepší, ve srovnání s knížkami o mozku, které jsem četl před patnácti lety. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama