Reklama

Reklama

Atlanta

(seriál)
Trailer
USA, (2016–2022), 20 h 31 min (Minutáž: 22–39 min)

Tvůrci:

Donald Glover

Hrají:

Donald Glover, Brian Tyree Henry, Lakeith Stanfield, Zazie Beetz, Harold 'House' Moore, Cranston Johnson, Emmett Hunter, Rick Holmes, Ashley John (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(41)

Seriál Atlanta se točí okolo Earnesta "Earna" Markse (Donald Glover), samotáře, který se vrací do své rodné Atlanty ve státě Georgia (přezdívané Broskvový stát) poté, co předčasně ukončil studium na Princetonu. Po svém návratu zjišťuje, že jeho bratranec Alfred se stal nejžhavější atlantskou rapovou novinkou. Seriál sleduje oba bratrance na jejich cestě vzhůru atlantskou rapovou scénou, která kvůli jejich zcela odlišným názorům na umění, komerci, úspěch a rasu nebude ani trochu jednoduchá. Earn je extrémně chytrý, všímavý a ztracený. Jako rozčarovaný mileniál má problémy najít své poslání nebo "značku" a má pocit, že jeho osud je pevně daný a nemůže nikdy zvítězit. Je si vědom toho, že Alfredova popularita získaná takřka přes noc na YouTube má potenciál a může se stát životní příležitostí pro oba dva – tedy pokud zvládne ukočírovat bratrancův přístup "nejprve jednej, pak přemýšlej" a zvykne si na jeho podivného kumpána Dariuse zmateného drogami a možná i psychickou poruchou. Jako Alfrédův manažer by se Earn mohl konečně pustit do něčeho, co by mohlo stát za vynaloženou energii. (Disney+)

(více)

Recenze (48)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně originální záležitost. Atlanta střídá nálady, jako žádný jiný seriál. Nikdy nevíte zda dostanete komedii, komorní vztahové drama nebo třeba horor. Kromě nálad střídá i postavy takže někdy je díl o celé hlavní čtveřici a někdy se soustředí třeba i jen na jednoho z nich. První série je taková rozehřívací, drží se nejvíc při zemi, ale i tam je k mání skvělý absurdní humor. Druhá je podle mě vrchol. Totální pecka. Třetí je asi nejambicióznější a turné po Evropě mixuje s jakýmsi rasovým Black Mirror o úplně jiných postavách. Čtvrtá je fajn, ale vrchol už je za námi. Mno a nejlepší díly za mě jsou jak si jde Darius vyzvednout piano a pak jak se chce Paper Boi ostříhat. Plné hodnocení nedávám, protože ne všechny díly se mi úplně trefily do nálady. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Kde se vzal, tu se vzal tento zvláštní klenot, který se netřpytí silně, ale za to, když už se dostanete do cesty jeho odlesku, vypálí se vám hluboko do rohovky. Jsem spíše antifanda rapu, čímž chci říct, že téma seriálu není zdaleka tak důležité, jako jeho zpracování. Sledujeme vlastně docela všední život rappera a jeho rádoby manažera v černošském ghettu. I jejich všední život je však prošpikován drobnými absurditami, které se tvůrcům daří perfektně vystihnout a postavit do popředí. Je to právě realita a lidskost bez přetvářky, která dává seriálu kvalitní základy, na kterých skvěle vyniknou i jinak nenápadné kiksy. Myslím, že Donald Glover má moc dobrý cit pro to, aby si inteligentně, nebo až s určitou noblesou dělal legraci z běžných černošských stereotypů. 8/10 ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Nahlédnutí pod pokličku atlantské trapové scény. Gangsterské přestřelky, geniální humor i absurdno, vyřizování účtů přes snapchat, kondom s náhradní močí a vzestup rapové hvězdy se vším co k tomu patří. 2. série je mnohem temnější a snad ještě lepší. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jsem zatím v půlce série a upřímně mě to zatím moc nebere. Není to špatné a sám ani nevím, čím, to je, ale ke každému dalšímu dílu se musím doslova dokopat, což asi není moc dobře. Nechám pár dní uležet a pak se možná (ne)uvidí. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Atlanta je seriálem, který mnoho z nás chtělo vidět, ale nedokázalo si ho ani představit. Kromě otázek afroamerické identity, které jsou zastřešujícím rámcem pro celý projekt, si Donald Glover a režisér Hiro Murai diváky získávají nevídaným konceptuálním řešením jednotlivých epizod, které fungují jako samostatné, žánrově odlišné příběhy (některé sahají i do hororu), občas nabývající až antologického rozměru. Bizarní, často surreálné momenty střetávající se s drsnou sociální realitou dávají dohromady opravdu unikátní počin na poli půlhodinového formátu současných seriálů, které čím dál více používají ohraná schémata a postupy. Nic ale nemůže být tomuto přístupu vzdálenější než Atlanta, která v sobě nese radost z objevování nečekaného a nevídaného, které se ale stále vztahuje ke světu, v němž žijeme. Nenápadný, mistrovský seriál. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím říct, že na seriál z prostředí které mě vlastně ani nezajímá, to vtáhlo docela dost. Velký podíl na tom mají vcelku slušné postavy a ona zvláštní atmosféra Altanty. Nutno však říct, že první půlka na mě i přes to všechno působila jako ničím nezajímavé "drama", ale v té druhé Glover a ostatní rozjeli vcelku zajímavé nápady. Hlavně epizoda B.A.N. je svým pojetím velice originální a ačkoliv tohle není seriál, kde by se člověk smál od začátku do konce, právě tenhle díl u mě takové momenty vyvolal. Oblíbená epizoda: 1x07 - B.A.N. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Podle mě dost nadhodnocený seriál. Sice se na něj dívalo dobře, ale mně nepřinesl naprosto nic nového nebo neočekávaného, takže nechápu samou chválu. Každopádně Donald Glover v hlavní roli je asi to nejlepší na Atlantě. ()

Petroff

všechny recenze uživatele

Půl roku po zkouknutí první sezóny si nepamatuju nic. Nic. Vůbec nic. Což se zdá být jasně špatně, ale nemusí tomu tak nutně být. Ba naopak. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zatím po dvou dílech nic co by mě zvedalo ze židle...dalšímu dílu dám nejspíš ještě šanci,ale jinak nemůžu říct,že by mě Atlanta vyloženě uchvátila....60% edit 2023 : K Atlantě sem se vrátil po víc jak šesti letech a hodnocení poletí nahoru. Jednotlivým sériím sem sice dal po (silných) čtyřech hvězdách, ale jako celku Atlantě napálím plnou, protože tohle Gloverovo dítě ve mě bude ještě chvilku rezonovat...90% ()

Doldus 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je Atlanta fakt natolik dobrá, nebo jsem jen v současných "komediálních" seriálech oplakával absenci opravdu dobrého temného, a vlastně i dost sofistikovaného, humoru. Tento v obou smyslech "černý" komediální seriál si bere své dílčí prvky i z takových fenoménů jako Twin Peaks, Ellisonův Invisible Man nebo Kafky a vytváří skvěle vystavěný mišmaš, který navíc i má co říct, a to nejen o afroamerické kultuře. Spíše než vyložený vhled do rapové scény mi seriál přišel jako rafinovaná, podvratná ale zároveň mimořádně vtipná sociální kritika na všechno možné od rasismu až po šoubyznys. Donald Glover se prokázal jako mimořádný tvůrčí talent, který umně pracuje s inspiracemi a dokáže skvěle nahlížet a dělat si srandu ze současné americké společnosti, aniž by přehnaně moralizoval. Ústřední postavy (Glover, Henry a hlavně skvělý Stanfield) sice jsou konfrontovány s absurdním, podivně nastaveným světem, ve kterém se učí navigovat a přežít, ale zároveň ani tyto postavy nejsou ušetřeny svých vlastních malých absurdit. Skvělé a nebojím se říci i důležité dílko. Edit: 4. série dílo trošinku sráží, spolu s nevýrazným finále, kde se žádný charakterový ani dějový oblouk neukončí a žádná katarze se nekoná (když srovnám třeba s úžasným finále Better Call Saul, trochu mě to zamrzí, ale BCS je přeci jen nejlepší seriál za posledních 10 let). ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Yo dawgs, them PaperBoi is lit! Donald, Tyreese a Tyrone tam taky někde bude. Dosti stereotypů. Gambino mě jako stand-up komik se svým Weirdo nepřesvědčil. Ale jeho Tepláky s Urnou, na který jsem poprvé narazil na Twitchi, mě naopak upoutaly hned. Takže jsem dal Atlantě šanci a první dva díly vypadají hodně zajímavě. Třetí už to zase stáčí směrem, který moc nemusím, tak uvidíme co dál. ___ Sedmý díl (B.A.N.) určitě stojí za zhlédnutí a to klidně jako standalone bez kontextu. ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Kto sleduje Glovera a jeho alteregá dlhšie tak si na tomto uletí a povie si, že dať mu slobodu na desať dielnu komédiu bol ten najlepší nápad aký mohli v FX spraviť. Aktuálne, nekonečne zábavné a v niektorých miestach fakt silné (finálna scéna prvej série je srdcervúca). Niečo mi hovorí, že to stratí ten debutantský kŕč a druhá séria bude ešte viac šialene krásna...... a bolo to tak. Robbin Season je ako z iného sveta a dokonale si túto vlastnosť uvedomuje, stavia ju do popredia a núti diváka spochybňovať všetko čo vidí a to je kľúčovým aspektom v tom, čo sa nám Glover snaží ukázať a povedať. Ťažko surrealsitický trip, smutný a zábavný zároveň, preplnený skvelými postavičkami a dôležitými ideami, prenádherne nasnímaný (Hiro Murai pripísaný na checklist) a jedinečný. Ťažko niekomu vysvetliť prečo do toho ísť a ťažko očakávať, že si z toho odnesie to isté. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Není pravidlem, že by film nebo seriál, který se odehrává v pro mě jiném prostředí musí být špatný. Zvlášť co se týče rapu. Compot toho byl důkazem a toto po potvrzuje. Neříkám, že jsem se neustále bavil, ale pořád jde podle mě o dobrý bizarní kousek humoru z nového a neprobádaného prostředí. Celé to působí minimálně dobře. Trochu mě jen štve, že i když je mi jasný, že ten vývoj postav nemůže být tak rychlý na takového úrovni, i tak je blbý, že se třeba postava Paper Boie za celou sérii skoro vůbec nepohla dál. Ale což. Druhá série také proběhne. Foxové se snaží dohnat dobu, kterou zaspali a daří se jim to. 2. série: Do druhé série Atlanty jsem vstupoval spíše z povinnosti. Taky jsem to tak rozjel až mi to začalo jednoduše vadit. Ale ono se to najednou zvrtlo v něco víc. Mnohem víc. Tu změnu jsem příjemně zaznamenal jako svěží vítr, který odfoukl to staré a hnusné. Přišlo něco zcela nového a lepšího, čemu jsem ne vždy rozuměl, ale Glover si dokázal v podstatě s každou postavou i nějak vyhrát. Dokázal k ní vytvořit zajímavou linku. A hlavně i někdy takovou, že se opravdu smějete. Což jsem zde ani snad nečekal. Atlanta nakonec silně překvapila. Dokážu chápat pozitivnější reakce. Jednoznačně. ()

Související novinky

Pan a paní Smithovi mají nové tváře

Pan a paní Smithovi mají nové tváře

15.02.2021

Studio Amazon se rozhodlo oživit populární akční komedii Mr. & Mrs. Smith z roku 2005, v níž si tehdy zahráli Angelina Jolie a Brad Pitt. Nově se však příběh zpracuje do seriálu, v němž si hlavní… (více)

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

Režisér Atlanty a temné sci-fi

Režisér Atlanty a temné sci-fi

15.06.2018

Režisér klipu This is America a několika epizod seriálu Atlanta Hiro Murai se chystá na svůj filmový debut. Tím by mělo být temné sci-fi Man Alive podle scénáře Davida Roberta Mitchella (Neutečeš).… (více)

Deadpool si našel parťačku

Deadpool si našel parťačku

10.03.2017

Pokračování Deadpoola, které natočí David Leitch (John Wick), stále nemá datum premiéry. Studio 20th Century ale určitě touží po příštím roce, takže se co nejrychleji píše a obsazuje, aby se mohlo… (více)

Reklama

Reklama