Reklama

Reklama

Miluj mě, jestli to dokážeš

  • angličtina Love Me If You Can
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument Dagmar Smržové otevírá tabuizované téma sexuální asistence pro hendikepované a nabízí citlivý pohled do intimního života lidí s postižením. Všichni chceme milovat a být milováni. Zdraví nebo nemocní, silní nebo slabí ... Stejně tak Adam a dva Tomášové, hendikepovaní mladíci, jejichž touha po ženské náruči zůstává nenaplněna. Pak se ale rozhodnou to změnit a vydají se na dobrodružnou cestu za vlastním uspokojením... Budeme je litovat nebo jim fandit? Bude nás to pobuřovat, nebo pro ně najdeme pochopení..? Sex a intimní život lidí, kteří nejsou mladí, krásní, svižní a fyzicky schopní, bývá mnohdy považován za něco nemístného, nebo vlastně neexistujícího. Přesto tady je. Režisérka Dagmar Smržová otevírá toto tabuizované téma na příběhu trojice mladíků, kteří se rozhodnou, že se nevzdají své touhy po lásce. Svým filmem demonstruje úskalí, která jim kladou jejich postižení, a dotýká se tak v České republice zatím málo známého tématu sexuální asistence. (Artcam Films)

(více)

Recenze (40)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Postižení není kletba. Nemluvíme o těch dvou moralizujících mentálech, co tu dali odpady, samozřejmě. Citlivý, otevřený, vtipný a jímavý dokument o tom, jak blízko k sobě má "žít" a "toužit". Není to exploatace, protože všichni ví, co dělají a říkají a k těm, co to tak úplně nevědí, se Smržová chová s něhou a pochopením. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak to je kafkárna...opravdu česká cesta...sexuální asistentka pro hendikepované vozíčkáře a ona ta paní nemá doma (respektive v místě, kde své služby vozíčkářům poskytuje), bezbariérový přístup! Vozíčkáře je tam nutné složitě přenášet. A školitelka sexuálních asistentek je...chvilka napětí...Němka! Služba je to jistě záslužná, ale točit o tak tabuizovaném fenoménu takto koncipovaný dokument, to nevidím jako progresi... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, ale není to víc, než nabízí námět. Nepodívá se to moc pod pokličku, nedostane se to za prezentaci předpokládaných fakt. Rozhodně to dopadlo vkusněji a lépe, než bych čekal, ale výsledek je spíš adekvátní. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý dokument, jak svým obsahem, týkající se sexuální asistence, tak některými intimními záběry, které jsou v dokumentu k vidění. Hlavními postavami, které dokument sleduje jsou 3 pánové, kteří jsou buďto duševně či fyzicky nějakým způsobem indisponováni a proto, je pro ně problém sehnat si partnerku, ale i tak se s tímto problémem rozhodli vypořádat s cílem nalézt něhu a lásku, jako každá jiná bytost na naší planetě. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Výborný věc, osobně mi vyhovuje, že se nesnaží kutat v příbězích zúčastněných a místo hledaní povrchní hloubky (no dobře, je to oximoron, ale víte jak to myslím) se snaží hlavně o navození atmosféry pochopení s těma klukama. Ano, mohlo by bejt hodně fajn, kdyby tam bylo víc faktografických věcí, ale to by zas dokument postrádal sílu. Alespoň že v tady Pilsnu, co vím od mnoha kluků na vozejku, dostanou v bordelu alepoň slevu a nemusí vlakem do Mostu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Paní režisérka zviditelňuje u nás přehlížené téma, ale po filmové stránce mi to prostě nepřišlo žádná sláva. Mladík s Downovým syndromem miluje paní z Mostu, která vypadá jako profesionální podvodnice. Tahle linie je díky viditelně opravdovým emocím nejlepší. Tetraplegik se snadno nedostane ani do tramvaje, takže ho asi nepřekvapí, že vyškolená sexuální asistentka nemá bezbariérový přístup. Nijak mu nezávidím, ta ženská mi připadala víc mimo, než všichni tři postižení dohromady. Takže klikařem filmu se stává vozíčkář se vzácným genetickým onemocněním, který je schopen si najít prostitutku, která se k němu chová jako k normálnímu platícímu zákazníkovi. Výsledek: všechno funguje lépe, když se do toho nepletou „odborníci“. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Něžný a čistý film. Reportážně pojatý příběh. Režisérka zvládá tenký led s humorem, s citem a vkusem. Před časem internetu to postižení měli nesrovnatelně těžší. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

A ono je zase hezký, že si nechali udělat plakát od aktéra Tomáše, tč. s downovým syndromem. Také mě těší, že osobě s největším handicapem, tedy té nesnesitelné esoterické pizetce, film nevěnoval zase tolik prostoru, aby mi honila žilku na skráni. Jinak obvyklý soc náhled dokument pro lidi, kterým doteď nedocházelo, že i postižení to chtěj taky. Je to poměrně citlivé, zajímavé, hodně osobní a chvalitebně krátké. A také filmařsky naprosto neinvenční s vizuálem jak z mobilu. Televizní dokument, který by v kinech neměl co dělat, kdyby se alespoň po projekcích nedaly dělat přednášky. "To není nemoc. Bejt tetraplegik je životní styl." ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Super, že o sexuálních potřebách hendikepovaných vznikl dokument, ale tohle téma mělo fakt na víc. Zasekává se na zbytečných detailech ze života, postrádá jakýkoliv pokus o hlubší vhledy a z mě naprosto nepochopitelného důvodu se nevěnuje žádné hendikepované ženě. Slečna (dle svých slov sexuální průvodkyně) skoro tři roky neměla pohlavní styk a považuje se za prostitutku. Je to dar, nadání. Asi nějaká neotantrička. Vůbec nechápu, proč tam exhibovala a co to mělo společného s tématem dokumentu. Ale taky nechápu, proč je tu tolik kritiky na to že nemá bezbariérový byt. A když přišlo na věc tak ani nevíme co bylo. Paní se ptá vozíčkáře, jestli chce pomoct, když potřebuje pomoct překonat schody. Fakt to museli natočit takhle? Tomášek přijede za asistentkou co kouří, říká divný věci, dá mu mejdlíčko a pak mu řekne že má krámy a může mu dát masáž zad. To je tak uvěřitelnej scénář asi jako Čau lidi. To, že tetraplegie je nemoc, si v rozhovoru na začátku myslí autorka dokumentu, nebo to je pořád její konfrontace tetraplegika s tím co si podle ní myslí normální lidi? Mám z toho dokumentu fakt divnej pocit. Je fakt strašně natočenej a nudnej. 2011 (Austrálie) a 2015 (ČR) vznikly lépe hodnocené dokumenty, tak radši kouknu na ně a vám doporučím to samé. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Pořád nadávám, že jsou filmy (dokumenty...) zbytečně dlouhý, a když už mě jednou něco pořádně chytne, tak to zase skončí moc brzo, navíc jakoby nedořečeně, v půli. Nicméně autorka zaslouží absolutorium, přestože mé důvody jsou zřejmě více osobní, nežli objektivní. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Tento film spĺňa všetko, čo by správny dokument mal mať a čo by sme od neho mohli žiadať. Objavuje a otvára novú, tabuizovanú tému, ktorá je nielen dráždivo provokatívna, ale aj veľmi aktuálna a zaujímavá, odvážne sa do nej ponára, má k dispozícií zainteresovaných aktérov, ku ktorým sa dostáva do maximálnej blízkosti, ale invázia do intímnej sféry je menežovaná s mimoriadnym citom, spracovaný je s nadhľadom a dostatočným odstupom a forma výsledného diela je príťažlivá, informuje, nenudí a vzhľadom k svojej téme a protagonistom prekvapivo nie je ani ťaživo depresívna či melancholická, ale práve naopak. Vysoké hodnotenie aj za trojicu hrdinov pre ich odvahu ísť otvorene a s optimizmom proti svojmu osudu aj konvencií tam, kde zdraví, mladí a krásni furt lamentujú, aké majú nešťastie! ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

"Když můžou všichni ostatní, tak proč bysme nemohli i my..." Veliký respekt před všemi účinkujícími a Dagmar Smržovou, která natočila vkusný dokument, u kterého mi opravdu bylo líto, že tak rychle skončil. ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Solidně zpracovaný dokumentární film o velmi zajímavém tématu s dosti osobním nahlédnutím do života tři hlavních protagonistů. Rozumím, kam tím autorka mířila, ale přece jen mi z té osobitosti, která leckdy připomínala skoro voyeurismus, bylo trochu trapně (a to mě málo co rozhodí), netvrdím ovšem, že je to špatně, na to ať si udělá názor každý divák sám. Co bych už vytkl je fakt, že se problémem jako takovým zabývá spíše jen okrajově, přestože námět má neskutečný potenciál. V tomto ohledu je opravdu škoda, že se původně jednalo o malý televizní projekt. 60% ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Po skoro dvouleté zkušenosti práce s postiženými lidmi mohu souhlasit, že většina z nich má (stejně jako zbytek populace) potřebu určitého fyzického kontaktu a blízkosti s jinými lidmi. Ta se může manifestovat různě - přes tendenci být vám blízko, po objímání či doteky, až po nevhodné sexuální narážky, kdy mě např. jeden klient opakovaně žádal, abych mu udělala striptýz. Je to ale lidské a musíme chápat, že nižší inteligence z nich nedělá stroje bez fyzických potřeb. Proto chápu, že byla jen otázka času, než se v rámci lidskoprávního hnutí rozvine i sexuální asistence pro postižené - nakonec je to business jako každý jiný a pokud jsou ochotni si zaplatit (často samozřejmě více), tak se najdou i zájemkyně. Co je pro mě trochu zarážející, je nicméně genderový rozměr, kdy se stále mluví jen o mužích najímajících si ženy. To už je v západních zemích poměrně běžné a akceptovatelné. Ale co postižené ženy? Ty snad nemají žádné potřeby? Samozřejmě, že ano. Nebo co gay muži? Zkrátka to, že muži potřebují hetero sex, se ještě dá společensky diskutovat, ale ženy nebo snad jiné sexuální orientace, to už je jiná otázka. Jasně se nám na tom ukazují omezení současného diskurzu, který přece jenom ještě potřebuje nějakou dobu zrát, aby bylo možné otevřít debatu o tomto problému v celé jeho šíři. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokument, aký sa hocikedy nevidí. A nie je to žiadne teoretizovanie alebo hovoriace hlavy, ale skutočný pribeh troch dospelých chlapcov s hendikepom. Každý z nich je celkom iný, jeden s downovým syndrómom, druhý so vzácnou genetickou poruchou so zlou prognózou a tretí s ochrnutím po úraze. Obdivuhodná je ich odvaha ísť so všetkým do filmu, dokonca aj ich matky s tým nemali vážny problém pred kamerou. Druhá strana, teda ich ženy tiež dostali svoj priestor a nastupuje road-movie za sexom. Na tej je, neprekvapivo, najväčšou prekážkou ten šialený ľudský vynález, obyčajné schody. Ako trip dopadne, to nech si každý pozrie sám. –––– Která je hezčí? Já bych chtěl obě. Obě najednou. –––– Vod dětství mám jakoby kladnej přístup k sexu. Ale ne jako prakticky ale teoreticky. Strašně mě to zajímalo, ženský tělo. –––– Jak se ti kupujou kondomy? – Někdy dobře, někdy blbě. –––– Prostitutka, matka, milenka, herečka, to jsou naše ženský archetypy. Žena, která nemá rozvinutou prostitutku, není prostě plnohodnotnou ženou. Nebojím se říct nahlas, že jsem prostitutka, to je dar, to je poslání. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

V době vzniku dokumentu velmi aktuální téma, vhodní respondenti, dobře naročené i sestříhané, ale ten konec přišel nějak moc brzy..? Pocity před "akcí" režisérka s aktéry promrskala do nejmenších podrobností, mně by ale zajímalo, jak se všichni zúčastnění cítili po tom. Co se jim honilo v hlavě? Je to to ono? Stálo to za všechny ty útrapy a peníze? A co na to protistrana? Dá se tento druh "asistence" vůbec vyvážit penězi? Těch nezodpovězených otázek je na dokument nějak moc? Má snad vzniknout nějaké pokračování? ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Film o obyčejných (a zároveň výjimečných) lidech a jejich přirozených touhách a potřebách. Film ukazuje pohled do nové oblasti podnikání, ale podle mě přináší i nové světlo do běžného typu prostituce, která je dosud velmi negativně vnímána ve společnosti. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, ale zpracování bídné. O sexuální asistenci se toho moc nedozvíme, jen záběr ze školení a to je vše, takže dokument není ani tak o asistenci, jak spíš o touze 3 handicapováných mladících mít sex a jejich cesta za prostitutkami. A přitom možností, jak dané téma uchopit a zpracovat je spousta. Škoda velkého potencionálu, který klouže jen po povrchu. ()

Reklama

Reklama