Reklama

Reklama

Roger a já

  • USA Roger & Me
Trailer

Obsahy(1)

Jak velké automobilky „pomáhají" malým regionům. Americký dokument režiséra Michaela Moorea. Před svými veleúspěšnými filmy Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 debutoval americký dokumentarista Michael Moore snímkem o tom, jak se automobilka General Motors zachovala k desetitisícům svých zaměstnanců. Jedna z největších firem v USA se v osmdesátých letech rozhodla uzavřít část svých továren, čímž během krátké doby přišlo o práci až 30 000 lidí. Michael Moore zkoumá důsledky, které měla tato skutečnost na lidi v michiganském městě Flint, odkud on sám pochází. Práce v automobilce zde byla zdrojem obživy pro většinu lidí. Uzavření továren znamenalo drastický zásah do života města, mimo jiné i nárůst kriminality a vylidnění celých čtvrtí.
Titul filmu naznačuje Mooreovu snahu spojit se s předsedou představenstva General Motors Rogerem Smithem a udělat s ním rozhovor. Třebaže Moore osvědčil svou pověstnou buldočí povahu a dělal problémy členům mnoha ochranek, získat kýžené interview se mu nepodařilo. Vznikl však rozpustile vtipný dokument o vážných tématech, odměněný řadou filmových cen. V Mooreově podání je totiž upadající městečko Flint metaforou celé Ameriky... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

Gazy 

všechny recenze uživatele

Málokdo umí prezentovat "idylický" americký život tak, jako Micheal Moore. Ve svém debutu ještě trochu piloval svůj styl, ale už tehdy byl typicky přidrzlý, kontroverzní a prostě si s ničím nebral moc servítky a taky, že si to hlavouni z General Motors a jejich naprostá lhostejnost zasloužili, pro ně bylo 30 000 lidí bez práce jen pouhým číslem. Docela mě pobavil Mooreův velký hon na největší rybu z představitelů GM Rogera Smithe a zoufalá snaha dostat se za ním do toho magického 14. patra. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Moore .. Michael Moore na začátku své dokumentární cesty, ale štiplavý jako vždy. Poprvé se podíval na zoubek kapitalismu a podnikání jako takovému ve svém rodném automobilovým průmyslem proslaveném Flintu. Zábavné montáže, důraznost, která nezná překážek, zdrcující výpovědi. ___ Zatím srandy kopec, ale jak dopadne polovina české ekonomiky (samozřejmě s dopadem na všechny), až se dostanou "ty naše" importované automobilky do srabu, krachnou případně odejdou na levnější východ? ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Takhle to prostě chodí - nic nového. Kdybych byl nějaká 70-letá babka, tak by mi taky byly problémy těch lidí víte kde... A Moore má těžký problémy s držením se tématu - křepčení občanů ve věznici je velice přínosné, u dokumentu mě "zábava" nezajímá. Zbytečně dlouhé. Na druhou stranu je dobré si podobné věci občas připomenout ... Co mě nejvíce zaujalo - neúspěch o setkání s "Rogerem" a naivnost některých lidí ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zatímco počínání George "Neumím číst a psát" Bushe sleduju bedlivým okem nepřítele, o Rogeru Smithovi jsem nevěděl nic. Takže jsem se se zájmem podíval, ale nijak zvlášť to se mnou nehnulo. Přínosem je, že nám Michael Moore (nejen v tomto filmu) programuje ukazuje Američany, kteří se ani vzdáleně nepodobají těm z hollywoodských filmů "ze života" a jsou všelijak morálně, sociálně a politicky pochroumaní. A někteří z nich k popukání - třeba žena prodávající králíky "k mazlení i na pekáč" nebo vizážistka, která po půl roce své živnosti zjistila, že sama není "jarní", ale "podzimní" typ ("Byl to pro mě šok!"). :-) Jinak mi ale připadá, že Moore v roli "muže z lidu" své objekty místy až příliš podněcuje k ještě větší sebelítosti a plačtivosti a tím zbytečně shazuje, co chce filmem říct. 60% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Makáte (třeba i desítky let) v jednom podniku, kde vás celou tu dobu přesvědčují a mažou med kolem huby o tom, jak jste všichni na jedné lodi, jak by jste se všichni měli snažit o blaho celého podniku a něco mu i obětovat. Pak ale přijde krize (ale ani nemusí, stačí, že se majitelé podniku prostě jen rozhodnou přesunout výrobu jinam, tak jako v tomto případě) a vás jako prvního, za tichého souhlasu odborů, bez záchranného člunu nebo kruhu, hodí přes palubu a odplují s celou tou lodí. A vám nezbude, než se plácat ve vodě. Možná budete mít štěstí a kapitáni lodi si vás z falešného a pokryteckého soucitu najmou jako živé sochy na svůj snobský velkoburžoazní večírek (to už jsem fakt nahlas sprostě nadával). A nebo se zhnuseni okolními kecy, že si za to můžete sami, protože jste leniví a nechce se vám pracovat, snažíte přežít a sehnat pár babek, jak se dá a začnete něco dělat (jak vám pořád dokola cpe okolní společnost, média, politici, velkopodnikatelé, včetně celebrit, které do vašeho města pozvou ti, co vás poslali k vodě, aby vás pobavily) a začnete na svém dvorku např. chovat králíky na maso nebo jako domácí mazlíčky. To pak k vám ale vtrhnou úřady s tím, že musíte vybudovat hygienciké zázemí – zvláštní místnost s omyvatelnou pdolahou a stěnami. No kurva, ale kde by jste na to tak asi vzali prachy, když se je tak tak držíte, aby jste včas zaplatili nájem a nevystěhovali vás, jako za jeden jediný den vašich 24 sousedů, to už je nezajímá!? Nesnáším podobný filmy a dokumenty, protože mě neuvěřitelně nasíraj. Už několikrát jsem si říkal, že se na ně prostě nemám koukat, ale asi mi to nedá. První Moorův celovečerní dokument a podle mě i nejpovedenější. Moore možná občas se získanými informacemi dost manipuluje, snaží se hrát na city a často zapomene být nestranný (ono to ale někdy fakt nejde, točit podobný dokument já, minimálně třem lidem bych tam dal vzteky hned přes hubu), má však cit a schopnost využít humorné scénky (např. když zástupce šerifa vystěhovává rodinu z domu: „Soud vydal rozkaz vystěhovat dům!“ „Hned teď?“ „Ano“ „No, aspoň něco dělá.“) a dobře dohromady sestříhat různé momenty. Tady váš čeká trochu dojetí, trochu vzteku, trochu pokrytectví a naprosté úchylnosti (večírek a možnost za 100 dolarů strávit noc v cele při příležitosti otevření nové věznice). Kapitalismus=kanibalismus. Žerte bohaté! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Kritici diela naznačili, že režisér Michael Moore zámerne pozmenil poradie udalostí, aby z predstaviteľov samosprávy urobil hlupákov. (Biopler)

Související novinky

Michael Moore dobíjí munici

Michael Moore dobíjí munici

13.09.2006

Kontroverzní tvůrce silně politicky angažovaných dokumentů dal o sobě po delší době opět vědět a nebylo to nikde jinde, než na prestižním Toronto International Film Festival, ke kterému má očividně… (více)

Reklama

Reklama