Reklama

Reklama

Proklatci

  • Velká Británie The Damned (více)
Trailer

Obsahy(1)

Weymouth na jižním pobřeží Anglie ovládá motorkářský gang vedený Kingem (Oliver Reed), o jejichž tvrdosti se právě na vlastní kůži přesvědčil americký turista Simon Wells (MacDonald Carey). Zbitý a okradený, přesto nepřestává toužit po Kingově sestře Joan (Shirley Anne Field), se kterou posléze naváže vztah. Oba dva jsou nuceni se ukrýt před Kingovou pomstou na odlehlém skalnatém místě u moře. Městečko Weymouth je zajímavé ještě z jiného důvodu, armáda tu v podzemní jeskyni provádí přísně tajné výzkumy pro případ jaderné války. Simon a Joan na útěku před Kingem naruší armádní ochranný prostor. (dopitak)

(více)

Recenze (14)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zkraje to vypadalo na akční drama o pekelných andělech. Pak se to někde zvrtlo, do popředí se prodral tajemný vojenský experiment a trojúhelník hlavních postav se dostává do nečekaného nebezpečí. Hammer opustil gotické kulisy a pod záštitou Columbie vytvořil sci-fi příběh, který čerpá ze studené války. Přitom až po otevření vojenských archivů víme, jak blízko měl v 60.letech svět k jaderné válce... Poselství filmu je sice stále aktuální, jeho zpracování však dnes nadchne jen žánrové fanoušky. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak trochu mix všeho aby to na konci působilo všechno strašně okatě a hloupě. Tohle scifi zklamalo a to dost. První polovina je nudná plná hloupých dialogů a neobyčejně otravné ženské(ta by měla mít Facebook, protože ty rozhovory typu "Je mi děsně" Chlap se zeptá "Co se děje" a ona odpoví "To je jedno") tyhle dialogy jsou na přes držku(naštěstí po chvilce nakonec odpoví) navíc se ty dialogy děsně vlečou jeden rozhovor o věcech po kterých se hned scénu po tom někdo nestará trvají klidně 5 minut. Herci jsou strašně toporní a ty děti mě svojí vážností rozesmívaly. Nicméně film má sem tam atmosféru a některé scény jsou nechtěně zábavné. proto ty 2 ale je to velké zklamání. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Věnovat se víc samotné podstatě této sci-fi, zkrátit na minimum začátek, dát víc prostoru tajemství jeskyně a jejích nešťastných obyvatel, mohlo to dopadnout líp. S podobným námětem bych doporučil Městečko prokletých. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Velmi netradiční kladivářský film, tak trochu se vymykající jejich obvyklé produkci. Bohužel trpí strašnou nevyvážeností - celá ta linie filmu o nepravděpodobném mileneckém páru postaršího Američana a dvacetileté Angličanky (oba nezajímaví a necharismatičtí) a jejím bratrovi a jeho gangu je zbytečně dlouhá, nepřesvědčivá a zabírá prostor podstatnějším věcem. Těmi jsou prokleté děti v jeskyni a výzkum, který se kolem nich děje. A to je naopak linie zajímavá; snad z dnešního pohledu trošku naivní, ale v rámci své doby (Lawrence vydal knihu The Children of the Light v roce 1960) naprosto odpovídající. Pak už začíná tradiční budování atmosféry, záhady, které obestírají podivné studené děti, vyúsťující v pochmurný a neradostný závěr. Musím říct, že především kvůli závěru jsem uvažoval i o vyšším hodnocení, ale přece jen kvůli té trojici pitomců v hlavních úlohách to zatím udělat nemůžu (možná změním názor). Navíc mám silné podezření, že scénář byl napsán právě tak, aby budil s dětmi soucit a umožňoval fandit třem dospělým v jejich nelogickém a zcela iracionálním počínání - a jestli něco nesnáším, je to právě tohle. Já byl zcela na straně vědců a vojáků. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet, zručne zrežírovaný s dobrou atmosférou ( veď je to Hammer ), ale nudne rozprávaný, v úvodnej polhodine pripomínajúci všetko, len nie science-fiction. Vynechať, alebo skôr pozmeniť líniu gangsterský brat-sestra-milenec, mohlo ísť o viac ako nadpriemerné dielo žánru. ()

faana21 

všechny recenze uživatele

no blbost. neboli hloupost. hlavně hloupě natočené, angličtina mi přišla jak ze základní školy, scénář jakbysmet, první hodina filmu naprosto úmorná s tím, že jsem nevěděl, která kde bije...a ten konec raději no comment. takže nebrat ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

No, co si budeme povídat, to vyvrcholení a odhalení všeho není tak skvělé, jak by si člověk myslel a autor předlohy už patrně nevěděl, jak to zakamuflovat. Má to ale celkem dobrý nádech 50. let, toho nesmazatelného strachu a jeho důsledků. Pointa tedy rozhodně není silnou stránkou filmu, ale třeba tu úvodní píseň budu v hlavě slyšet ještě pěkně dlouho. Oliver Reed zde exceluje. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Škoda úvodní dvacetiminutovky, která je absolutně zbabraná, ale jakmile se hrdinové dostanou do jeskyně k těm prazvláštním dětem, začíná výborné sci-fi se skutečně vydařenou pointou. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Dost netradiční sci-fi, která se sice zpočátku hodně vleče, ale postupem času se všechno v dobré obrátí. Navíc je film vybaven závěrem, ze kterého mě docela mrazilo v zádech. To je jednoznačné pozitivum. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Sci-fi od společnosti Hammer. Klasikou se staly především filmy s prof. Quatermassem 1, 2, 3. The Damned mi nepřijde ale ani moc jako film od Hammeru, režisér Joseph Losey ho natočil hodně po svém. Hlavním tématem měl být vládou financovaný a podporovaný tajný vědecký projekt. Jenže celých  prvních 25 minut se jedná o kombinaci naivní lovestory (znají se den a on už se ptá: „will you marry me?“) a příběhu motorkářského gangu. Dost hrozné, především dialogy a nepochopitelné chování postav. Postupně se ale přece jen děj dostane k hlavnímu tématu, což je jenom dobře. Překvapivý závěr hodně věcí vysvětlil a scény, jak vojáci v ochranných oblecích chytají sedmileté děti patří k těm, které si budu nějakou dobu pamatovat. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Velmi divný a zároveň originální sci-fi film, který míchá naprosto neslučitelné žánry a působí tak nějak nezávisle. Muž ve středních letech se zamiluje do mladé dívky, vedou spolu existenciální rozhovory, utíkají před gangem jejího bratra a do toho je zde podivná základna, jejímž jediným cílem je držet v podzemí 9 dětí, jejíž velitel řeší manželskou krizi se svou ženou, nihilistickou sochařkou. A hrdinové se dostávají mezi děti a blíží se k odhalení tajemství... Na celém filmu mě zároveň fascinovalo i štvalo že jsem vůbec netušil kam se ubírá, závěrečné pesimistické rozuzlení však stojí za to. Sci-fi roku 1962. PS: Povedená titulní píseň. ()

Reklama

Reklama