Ron HowardKamera:
Donald PetermanHudba:
James HornerHrají:
Jim Carrey, Taylor Momsen, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Bill Irwin, Molly Shannon, Josh Ryan Evans, Clint Howard, Mindy Sterling, Jim Meskimen (více)VOD (5)
Raději se mějte na pozoru! Je zelený... Je lakomý... A nenávidí Vánoce! Grinch je věčně špatně naladěný zelený chlupáč, který žije v jeskyni na vrcholu hory s výhledem na vesnici Kdovice. A zrovna v době, kdy se Kdovíci z Kdovic horečně připravují na oslavy nadcházejících svátků, Grinch přichází se závažným rozhodnutím. Skončí Vánoce jednou provždy a ukradne vesničanům všechny jejich dárky i ozdoby. Nakonec ale i on pochopí, že skutečné kouzlo Vánoc netkví v zářivé výzdobě a nových hračkách. Role Grinche se v půvabné komedii, která vznikla na motivy osobité a oblíbené knihy Theodora Seusse Geisela, ujal geniální komik Jim Carrey. (Bontonfilm)
(více)Recenze (596)
Do doby před prvním animákem od Illumination jediná verze Grinche, kterou jsem párkrát v životě viděl (protože tu starou verzi velebí jen v US), tak nějak mě bavila, ale nestal se z toho pro mě zásadní vánoční film. Tyto Vánoce jsem viděl po dlouhé době a i přes komické masky se to stále dá a zabaví to i děti, což se cení nejvíce. ()
Já určitě nejsem ten pravý, který by měl hodnotit, jestli je to film dobrý nebo špatný. Já osobně nesnáším americké Vánoce (ani nemám představu, jak by měly vypadat) a už vůbec tu povinnost být veselá . Ale i tak mi tohle přišlo, že to není nic úplně tragického, je to taková typická americká rodinná komedie: hlavní dětská postava, která zachrání dospělého nebo jeho majetek, nebojí se žádných vrahů, lupičů, úchylů nebo všeho, co se po ulicích potuluje a s radostí si potřese rukou s nějakým bastardem, aby mu řekla, že je to bastard. Nečekala jsem od toho celkem nic kladného, takže mě to nakonec docela potěšilo... ()
Jako je u nás vánoční (či lépe řečeno silvestrovskou) televizní legendou Mrazík, v USA se zhruba stejné popularitě těší Grinch (hlavně díky stejnojmennému seriálu). Tato postavička by měla lidem připomínat pravý smysl vánoc, nicméně mám ten dojem, že ani stokrát dokola viděný filmový Grinch v divákovi tu správnou vánoční atmosféru nenavodí. Tedy ne v tom českém. Jim Carrey se sice snaží, ale je to pořád jen on - Jim Carrey. I přes tu zelenou masku. Nejvíce mě tak z celého filmu zaujala malá Cindy Lou, která s těmi úžasnými účesy a s králičími zoubky vypadala skutečně půvabně (upozorňuji: nejsem pedofil). Ale na vánoční film pro děti je to trochu málo. ()
Nenáročná Fantasy pro malé děti, kde v českém dabingu sice potěší hlas vypravěče Zdeňka Svěráka, zvuková kulisa ale bohužel moc ne. Zvuková stopa dabingové nahrávky se tu naprosto mlátí. Pro mě se bohužel stal Grinch hodně špatným vtipem a poprvé jsem viděl Rona Howarda se seknout o pořádný kus vedle. ()
Zelený Grinch je psychopat, co nikoho nemá rád, Molotovův koktejl míchá, chce aspoň pár vteřin ticha, Cindy s rypákem prasečím je vskutku štěstím největším. Kdovíci jsou divná cháska - sem pasuje slovo láska ..... Co si budeme lhát do kapsy. Je to divný film a pevně doufám, že se to u nás klasikou nestane, že to maximálně občas uvidíme jako exotickou podivnost. ()
Photo © 2000 Universal Studios
- Pro roli Grinche (Jim Carrey) byli zvažováni Eddie Murphy nebo Jack Nicholson. (Hal_Moore)
- Na post režiséra byl zvažován Tim Burton. (Hal_Moore)
- Grinchův (Jim Carrey) oblek je vyroben z jačích chlupů obarvených na zeleno. (Geriel)