Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Generál William Tecumseh Sherman byl významnou postavou americké občanské války. Proslul především vojenským pochodem z Atlanty k moři přes Georgii a Severní a Jižní Karolínu. V jeho stopách se vydává režisér Ross McElwee při své výpravě na rodný jih. Mnohem víc než s minulostí se však setkává s přítomností - všímá si přetrvávajících rozdílů mezi dnes již sjednocenými společnostmi, jež proti sobě kdysi stály se zbraní v ruce. Režisér se do rodného kraje vrací po rozchodu se svou přítelkyní, a objektiv kamery proto pod vlivem tohoto aktuálního osobního prožitku otáčí převážně za jižanskými ženami podle rady své sestry: "Měl bys použít kameru k tomu, aby ses seznámil." Kamera tedy ve filmu neslouží pouze jako přístroj pro zaznamenání situace na filmový pás, ale také jako iniciátor a spouštěč situací, které mnohdy překvapí svou intimitou či absurdností. Generál Sherman tak na vzdáleném pozadí ční jako nadčasová ikona maskulinity, důležitá pro poměřování režiséra samého, jiných mužů a nakonec i žen. Snímek z roku 1986 získal cenu hlavní poroty na festivalu v Sundance. [Jeden svět 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Filmový deník rozhodně nebude můj šálek kávy, tedy alespoň nikoli v tomto provedení. Nemohu si pomoct, ale na tom filmu nebylo nic, co by mě bavilo, snad jen ta bezprostřednost jednotlivých aktérů, která se jinak moc nevidí. Čišela z toho uvolněnost, ale to mi přijde na film, který by měl být jako filmový deník přelomový, hodně málo. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "Here, for some reason, I accidentally turn off my tape recorder."    Nie zrovna vydarený dokumentárny film typu "filmový denník", ktorý sa z nejakého zvláštneho dôvodu ocitol v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Hoci v ňom údajne boli použité nejaké revolučné filmárske techniky, po technickej stránke (kamera) už dnes pôsobí skôr ako nejaké priemerné domáce video. Po obsahovej stránke to je zase dosť chaotické, akoby chudák autor sám nevedel, čo chce točiť ("It seems I'm filming my life in order to have a life to film."). Spojovacích motívov, ktorými sa film snaží držať pokope, je niekoľko. Takým chabejším je titulná púť v stopách generála Shermana, podstatne silnejším je potom autorove hľadanie životnej partnerky. Výber potenciálnych kandidátok je veľmi pestrý - pôvabná Pat, čo sa chce stať filmovou hviezdou, inteligentná lingvistika Wini, či Mormónka Dee Dee, dokonale pripravená na prežitie v prípade nukleárneho útoku. Tým najzaujímavejším spojovacím motívom je ale nahliadanie do južanských pomerov (v ktorých vládne Ježiš a strelné zbrane), pričom je predstavená pestrá mozaika južanských charakterov s veľmi svojráznymi pohľadmi na svet.     "You got, women are kinda scarce, wouldn't you say? Pretty ones. But it's the greatest country in the world, it really is, and it makes you appreciate America and what God gave us." ()

Reklama

Reklama