Reklama

Reklama

Bratři Lumiérové

  • Francie Lumière ! L’aventure commence (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Výjimečný snímek Bratři Lumiérové není tradičním filmovým dílem. Filmoví historici Thierry Frémaux a Bertrand Tavernier vybrali a seřadili 108 krátkých snímků, které vytvořili před více než sto dvaceti lety bratři Louis a Auguste Lumièrové, vynálezci kinematografie. 50 vteřin dlouhé filmy jsou precizně zrestaurované pro digitální projekci a nabízejí mimořádně hodnotné svědectví o kulturním a technologickém rozvoji na přelomu 19. a 20. století. (Film Europe)

(více)

Recenze (52)

Matty 

všechny recenze uživatele

Dokonalé naplnění jednoduchého konceptu: 108 (nikoliv 114) restaurovaných lumiérovských filmů v původním formátu od „klasiky“ po kuriozity, které na YouTube budete hledat marně, rozdělených do 11 tematických bloků (např. počátky, lidé při práci, děti, komedie). Každý z nich vidíme od začátku do konce a s doprovodem Frémauxova komentáře. Vtipně a poučeně vypráví o historii jednotlivých snímků i kinematografu jako takového, pokud je to relevantní, upřesňuje, koho a co přesně vidíme, analyzuje kompozice (oblíbené dělení obrazu do několika plánů), „herectví“ (přehrávající chlapík se plácá do kolen, aby nám došlo, že daný výjev má být legrační), načasování akce (vše se muselo odehrát během cca 50 vteřin) nebo způsob jejího inscenování do hloubky (využívání diagonálních linií, pohyb v pozadí), upozorňuje na detaily, kterých by si divák jinak nemusel všimnout a které jsou někdy poměrně zásadní, jindy slouží hlavně k pobavení (tady pochoduje 5 tisíc vojáků, tři z nich nemají knír, tenhle, tenhle a tenhle; v pravém dolním rohu vidíme lahev koňaku, takže jde zjevně o francouzskou snídani). Na konci budete mít solidní přehled o tom, co Lumiérové (a jejich kameramani vysílání do světa) točili a uvědomíte si, že třeba přemýšlením, kam nejlépe umístit kameru, strávili podstatně víc času, než naznačuje zdánlivá primitivnost oněch filmů. Pro cinefily film z kategorie „viděl jsem a můžu zemřít“, pro studenty filmu užitečná učební pomůcka, pro všechny ostatní hodina a půl filmečků, které jsou tak krátké, že nikdy nezačnou nudit. 90% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu nádherný dílko. O počátkách kinematografie v podání bratrů Lumièrů. Nejde ani tak o kvalitu kompozice či technickou stránku filmů, kterou komentář opakovaně chválí, ale o to co vidím. Jednak je tam zachycen svět jaký dnes už neexistuje, třeba Istambul, Paříž, New York, ale i první fotbalový záběry, kde mě to čekání na míč se statickou kamerou vysloveně rozesmálo. Prostě nádhera, paráda a bratři Louis a Auguste Lumièrové jsou možná to nejlepší co kdy Francie dala světu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musíte se naladit na tu vlnu té doby, kdy tehdejší lidstvo pohyblivé obrázky nezažilo, a nechat se tím očarovat. Hezký výběr mini filmů bratrů Lumiérových, kteří tenkrát na konci století přišli s geniálním přístrojem, co dnes baví masy po celém světě. K tomu skvělý a věcný komentář plný zajímavostí. Pro člověka, který film miluje, balzám na duši. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Skvělá pomůcka pro každého, kdo se seznamuje s (nebo si znovu připomíná) počátky filmu. Komentář je spíš zábavný, než skutečně adekvátní, ale filmy jsou to nádherné, logicky roztříděné. Až skoro mrazí. Kříženecký má několik vysloveně shodných filmů, ale to je také logické. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Je úžasné, že se povedlo celý dokument koncipovat tak, aby kromě cinefilů zaujal stejnou měrou i úplně všedního diváka. Okey, všichni do jednoho určitě ve 108 statických záběrech zalíbení nenajdou, ale přesto smekám před Frémauxem, který si dal tu práci a vdechl těm úplně nejklasičtějším dílům kinematografie takhle nový dobrodružný nádech a pocit radosti z objevování prvních krůčků dnes nejvlivnějšího globálního média. A potitulková sekvence je lepší než všechny od Marvelu. :D ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Teď tu byli, dva bratři z Francie!. Kdo ví, jakým způsobem by Jára Cimrman nakonec pojal a světu představil tento vynález, který lze považovat za jeden z milníků technického i společenského vývoje či dokonce jiného vnímání reality, což časem doslova zakořenilo ve frázi To je jak ve filmu!. Bratři Lumiérovi nám i tehdejším užaslým divákům a hercům zároveň ukazují každodenní všední realitu, kterou se snaží od prvopočátku měnit...režírovat dle svých představ, stejně jako bezpočet jejich následovníků. Velká pocta filmu, noblesní a zároveň velmi zábavné, z hlediska dokumentárního k nezaplacení, krásný dokument. [Filmový klub - Citadela] ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Komentované začátky filmu si můžeme užít na zrestaurovaných snímcích Louise Lumièra. Film nám představí jak jeho dokumentární práce, tak i první režijní počiny v oblasti hraného filmu. Kloubouk dolů před technickou kvalitou digitalizovaných snímků. Dîky ní je vidět, jakÿ neskutečný cit pro vizuál Lumièr měl. Některé záběry by se neztratily ani dnes. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento film je spasenie. Milovník kinematografie si totiž nemusí vyhľadávať cez youtube jednotlivé Lumierovské filmy, pričom by mnohé z tohto dokumentu ani nezhliadol, alebo by na ne proste nenarazil. Nehovoriac o tom, že máme šancu vidieť tieto počiatky kinematografie na veľkom plátne a stačí sa iba pozerať, netreba nič pracne vyhľadávať. Komentár je síce poučný, ale najmä ku koncu už trochu nadbytočný, vážne nepotrebujem vedieť, že Frémaux má prehľad a tá a oná postava mu pripomína niekoho z filmu nakrúteného o desiatky rokov neskôr. Takže géniovia boli Lumiérovci, nie Frémaux, ktorému ale treba zložiť veľkú poklonu, že v podstate spravil robotu za nás a naservíroval nám Lumiérovcov na zlatom podnose. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

108 padesátivteřinových filmů bratří Lumièrových by si samozřejmě zasloužilo plné hodnocení, ale já tu nehodnotím jejich filmy (nebo ne tak úplně – zcela od nich samozřejmě odhlédnout nemohu), ale práci Thierryho Frémauxe. Seřazení do jednotlivých bloků to zpřehledňuje, ale jeho komentář mi ne vždy sedl, navíc jeho neustálé čtení odvádělo pohled od obrazu (prý existuje i dabovaná verze, což mi výjimečně dává smysl, ale nenatrefil jsem na ni). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro opravdové filmové fandy povinnost, pro ostatní, mimořádně zábavný dokument o počátku filmu jako takového. Skvělý komentář Pavla Soukupa v české verzi. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Bratři Lumierové podávají unikátní doklad doby. Například v kapitole nazvané Pracující, ať už se činí kopáči, pradleny, nebo hasiči, se pokaždé vyskytne líná skupina nečinných čumilů. Do oblasti zábavy a sportu spadá nejen první horolezecký film, kde pánové v buřinkách důstojně zdolávají ledovec v Chamonix, ale také třeba tančící vojáci, slovy vypravěče „první film v dějinách, kterému nerozumíme“. A jakmile továrníci vyslali své kameramany za hranice pro první cestopisy, dbali i na první reklamu: v Londýně natočili pozvánku na vlastní promítání. Všiml jsem si že na záběrech z Francie, Ameriky apod. jsou ještě původní bílí obyvatelé. Před měsícem jsem byl ve francouzském Roubaix velkém jako Pardubice. Původních Francouzů bylo 5% , černochů z Afriky 50% a 45% přistěhovalců z arabských zemí. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Báječná prehliadka lumièrovskej filmografie rozdelených do 11 tématických kapitol. Kratučké "filmy" ( jednoobrazové scény ) rozprávajú o počiatkoch kinematografie, ktorú tak všetci milujeme. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Jestli ono se to pak nedělá trochu samo, poskládat dokument ze 108 milovaných krátkých filmů a nadšeně si okomentovat jejich bravuru a pionýrství. Co ale na tom, když to úžasně nasnímané svědectví doby vám bezpečně vezme dech téměř každým záběrem. Chválím rozdělení do smysluplných kapitol i komentář, který často jednoduše a názorně ozřejmí, jak se má pracovat s obrazem, prostorem a náladou scény. Luimérové měli pravdu - máte-li kameru, vydejte se s ní do ulic. ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Filmové tvorbě bratří Lumiérů hold vzdávající dokument, který analyzuje jimi a jejich kolegy zrežírovaná významná a inspirující díla. Snímek Thierryho Frémauxe mapuje samotný prvopočátek kinematografie a činí tak s obrovskou úctou vůči filmovým průkopníkům a době vzniku 108 představených padesátivteřinových snímků, rozdělených do jedenácti tématických bloků. Zvolená forma edukativního vyprávění je atraktivní, a ve srovnání se sledováním filmů separátně, je divácky přívětivější. Bratrům Lumiérům, jakožto nádherně a přehledně zmapovanému klenotu světové kinematografie, nemohu dát nic jiného než plný počet hvězd. Jedno velké doporučení všem, kteří se zajímají o historii filmu.👌 (24.01.2024) P.S. Má TOP3 ze sto osmi prezentovaných snímků: 1. Nadhazované děti, 2. Hadí tanec, 3. Automobilová nehoda. P.S. II Nezapomeňte si počkat na potitulkovou scénu. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Naprostý skvost a dokonalost. Je tam všechno a ještě více. Od pohyblivé street fotografie, zrod grotesky, kouzlo nechtěného, magii náhody, přes prapředky reportáže či embrya filmových cestopisů až po záběry a scény  tak grandiózní, nápadité, inovativní, imaginativní, dramatické, dokonale komponované, silné a k popukání, že se z toho celého člověku tají dech. Pomáhá tomu i komentář, který s nadhledem a decentním vtipem diváka uvádí do kontextu a drobných zajímavostí (nebo prostě jen Frémauxových subjektivních postřehů) toho či onoho filmu... Potitulkový Scorsese je dost mimo mísu, ale asi si tím Frémaux někde u někoho šplhnul. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

"Film baví a obohacuje celý svět." ( a já dodávám v dnešní době v ideálním případě a s dobrým záměrem....) úchvatné, unikátní ... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, rozhodně zajímavé vidět tyto filmy v tak dobré kvalitě. Některé záběry (na velrrybářském člunu, černošká holčička a další zdařilé, kompozice skvělá vždy. Ale jsou to už (!) filmy nebo jen pohyblivé obrazy? Pro mě vzhledem ke kompoziční náročnosti, celkové atmosféře a době trvání, jsou snímky bratří Lumièrů zatím - přesto, že už tam mají skoro všechny prvky - jen předchůdci filmového umění. Snad nám to trochu pomůže objasnit Miroslav Petříček (Myšlení obrazem, str. 29): "mezi myšlením a obrazem je zcela jistě nějaká velmi těsná souvislost; pozoruhodné přito je, že polem, na kterém se velmi nápadně setkávají, je filmový obraz, kter ýnení pouhým obrazem pohybu, nýbrž sám je pohybem, obrazem-pohybem." ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca sonda do začiatkov kinematografie ktorá veľmi trpezlivému užívateľovi ponúkne možnosť ohodnotiť množstvo filmov na tunajšej databáze. Napriek tomu sa nikomu nikdy nepodarí ohodnotiť všetky, pretože v archíve bratov ich bolo 1422 a nie všetky sa podarilo obnoviť. V tomto dokumente s príjemným hlasom rozprávača sa objaví mnoho takých, ktoré na čsfd nie sú ( nechystám sa ich pridať) ale pravdepodobne by si tu zaslúžili byť. Spomeniem za nich prvý zábery z futbalového zápasu, prvý zaznamenaný záber letu v balóne a záber na námorníkov veslujúcich na krížniku Poťemkin. Tento dokument tak trochu zmení obraz na počiatky kinematografie asi každému fanúšikovi filmu a predstavuje veľkú výzvu pre najväčšieho filmového fanúšika pod Tatrami, pretože sa musí opäť posnažiť aby ma v počte hodnotení predbehol. A netreba zabúdať že v tesnom závese máme ďalšieho fanúšika. ()

Reklama

Reklama