Reklama

Reklama

Vlak svobody

  • Německo Zug in die Freiheit (více)

Obsahy(1)

Strhující příběhy lidí opouštějících NDR těsně před pádem železné opony přes západoněmeckou ambasádu v Praze... 30. září 1989, Praha. Západoněmecké velvyslanectví se ocitlo uprostřed světové politické scény. Uprchlíci z NDR během několika týdnů vytvořili ze zahrady Lobkovického paláce utečenecký tábor. Žili jich zde tisíce, ve stanech nebo na schodech domu a čekali, až se politici dohodnou. Snili o lepším životě na západě, o setkání se svými příbuznými a hlavně o svobodě, za kterou je nakonec dopravily vlaky, jedoucí přes pro ně v tu chvíli nepřátelské východoněmecké území. Film je složen z exkluzivních archivních záběrů, výpovědí přímých účastníků dobrodružných útěků za železnou oponu a dokumentárních rekonstrukcí. Svůj pohled na věc prezentují diplomaté, politici i představitelé východoněmeckých represivních složek. U plotu velvyslanectví v Praze se odehrávala nezapomenutelná lidská dramata, naštěstí s dobrým koncem. Vlaky svobody nakonec dovezly uprchlíky do vysněné Spolkové republiky Německo, a o pár dnů později byla hranice oddělující východ a západ otevřena. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Byl celkem teplý říjen 1989, přes poledne se dalo chodit v tričku, ale ráno bývala ojíněná tráva. Tou dobou spalo na západoněmeckém velvyslanectví v Praze stovky východoněmeckých uprchlíků ve stanech. Naše zpravodajství se snažilo celou věc ututlat a bagatelizovat. V mlžení jsme měli značnou praxi, čtení mezi řádky a odhadování z náznaků jsme si osvojili stejně jako poslech cizích stanic a tisku četně ústního předávání informací. Všichni jsem věděli, že se něco děje a možná to brzo praskne. Osobní svědectví lidí, kteří v těch stanech (nebo i pod širákem) spali a nastoupili do vlaku, aniž tušili, co s nimi bude. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a originálny dokument o jednej epizóde rozkladu svetovej socialistickej sústavy. Prínosný najmä preto, že o tejto udalosti väčšina pamätníkov vie nanajvýš to, že sa odohrala, ale pôsobivé detaily dávajú spomienkam plastickejší charakter. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

I v socialismu byly svobodné volby. Lidé volili nohama. 1) Metodicky přehledný dokument připomíná napínavou detektivku. A vůbec nevadí, že víme, jak to všechno dopadlo. 2) Vytkl bych snad jen až příliš obsáhlé informace o opakované cestě vlaků. 3) Celkem západní Němci vypravili čtrnáct Züge in die Freiheit. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Cesta z NDR do Západného Nemecka viedla cez Prahu a cez veľvyslanectvo, kde sa za pár dní sústredili tisíce východných Nemcov. Zábery, ako to bolo, a vysvetlenia situácie som zatiaľ nikde takto ucelene nevidel, takže som sa aj poučil o histórii. Nepochybujem o tom, že to všetko prispelo aj k pádu berlínskeho múru a našej novembrovej revolúcii. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Částečně hraný dokument o uprchlické vlně "východních" Němců na "západ", většinou přes Prahu a těsně před Sametovou revolucí. Sebastian Dehnhardt, režisér dokumentu Kličko opět vynikající. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Takáto skúsenosť je neprenosná. Kto nezažil socializmus z jeho horšej stránky nikdy naplno nepochopí konanie utečencov. A keďže ich bolo tak veľa ani Stasi nemohla prakticky nič urobiť. Preto platí "v jednote je sila". ()

Reklama

Reklama