Reklama

Reklama

Vlak svobody

  • Německo Zug in die Freiheit (více)

Obsahy(1)

Strhující příběhy lidí opouštějících NDR těsně před pádem železné opony přes západoněmeckou ambasádu v Praze... 30. září 1989, Praha. Západoněmecké velvyslanectví se ocitlo uprostřed světové politické scény. Uprchlíci z NDR během několika týdnů vytvořili ze zahrady Lobkovického paláce utečenecký tábor. Žili jich zde tisíce, ve stanech nebo na schodech domu a čekali, až se politici dohodnou. Snili o lepším životě na západě, o setkání se svými příbuznými a hlavně o svobodě, za kterou je nakonec dopravily vlaky, jedoucí přes pro ně v tu chvíli nepřátelské východoněmecké území. Film je složen z exkluzivních archivních záběrů, výpovědí přímých účastníků dobrodružných útěků za železnou oponu a dokumentárních rekonstrukcí. Svůj pohled na věc prezentují diplomaté, politici i představitelé východoněmeckých represivních složek. U plotu velvyslanectví v Praze se odehrávala nezapomenutelná lidská dramata, naštěstí s dobrým koncem. Vlaky svobody nakonec dovezly uprchlíky do vysněné Spolkové republiky Německo, a o pár dnů později byla hranice oddělující východ a západ otevřena. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Cesta z NDR do Západného Nemecka viedla cez Prahu a cez veľvyslanectvo, kde sa za pár dní sústredili tisíce východných Nemcov. Zábery, ako to bolo, a vysvetlenia situácie som zatiaľ nikde takto ucelene nevidel, takže som sa aj poučil o histórii. Nepochybujem o tom, že to všetko prispelo aj k pádu berlínskeho múru a našej novembrovej revolúcii. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

I v socialismu byly svobodné volby. Lidé volili nohama. 1) Metodicky přehledný dokument připomíná napínavou detektivku. A vůbec nevadí, že víme, jak to všechno dopadlo. 2) Vytkl bych snad jen až příliš obsáhlé informace o opakované cestě vlaků. 3) Celkem západní Němci vypravili čtrnáct Züge in die Freiheit. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a originálny dokument o jednej epizóde rozkladu svetovej socialistickej sústavy. Prínosný najmä preto, že o tejto udalosti väčšina pamätníkov vie nanajvýš to, že sa odohrala, ale pôsobivé detaily dávajú spomienkam plastickejší charakter. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Byl celkem teplý říjen 1989, přes poledne se dalo chodit v tričku, ale ráno bývala ojíněná tráva. Tou dobou spalo na západoněmeckém velvyslanectví v Praze stovky východoněmeckých uprchlíků ve stanech. Naše zpravodajství se snažilo celou věc ututlat a bagatelizovat. V mlžení jsme měli značnou praxi, čtení mezi řádky a odhadování z náznaků jsme si osvojili stejně jako poslech cizích stanic a tisku četně ústního předávání informací. Všichni jsem věděli, že se něco děje a možná to brzo praskne. Osobní svědectví lidí, kteří v těch stanech (nebo i pod širákem) spali a nastoupili do vlaku, aniž tušili, co s nimi bude. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama