Fisher StevensScénář:
Mark MonroeKamera:
Antonio RossiHrají:
Leonardo DiCaprio, Barack Obama, Elon Musk, Bill Clinton (a.z.), Mike Brune, George Bush (a.z.), Richard Carlson (a.z.), Al Gore (a.z.), Donald Trump (a.z.) (více)VOD (1)
National Geographic přináší strhující dokument v režii Fishera Stevense. Ústřední postavou snímku je herec a posel míru při OSN Leonardo DiCaprio, který odkrývá alarmující svědectví o současných problémech spojených s klimatickými změnami a hledá řešení, jak předejít fatálním dopadům na náš budoucí život. V pořadu jsou rozhovory s předními osobnostmi jakými jsou Barack Obama nebo Elon Musk a další. (National Geographic)
Vzhľadom k tým vysoko pozitívnym ohlasom ohľadom tohto dokumentu, som očakával niečo vysoko nadpriemerné. Ale v podstate to bola skôr taká esej prostredníctvom putovania a angažovania sa Leonarda DiCapria. Jeho reprezentatívny prínos v tejto globálnej ekologickej kríze mu nikto určite neberie, ale dokument sám o sebe je len výklad obrovskej spleti činiteľov a faktorov vplývajúcich na životné prostredie. Ja mám radšej dokumenty, ktoré nemusia mať taký mohutný záber, ale zato idú viac do hĺbky. Z tohto som sa prakticky až tak veľa nového nedozvedel. Aj keď niektoré postrehy a zábery stáli naozaj zato. ()
Tento DiCapriův dokumentární počin má tu vlastnost, že vás donutí přemýšlet o našem světě. O tom, jak si jej vědomě i nevědomě ničíme a postupně si stahujeme smyčku kolem krku. Pakliže se něco v dohledné době nezmění, bude lidstvo litovat. Není sporu o tom, že se Země otepluje (kdo tvrdí, že ne, tak je buď slepý, nevnímavý či hloupý, neboť úbytek sněhu v posledních zimách a smazávání rozdílů mezi ročními obdobími je jasným důkazem toho, že se něco děje i v našem bezprostředním okolí), byť podobné cykly se v historii opakují (za Karla IV. se prý v oblasti Polabí pěstovaly melouny), je nutné si uvědomit, že v tehdejších dobách nedocházelo k masivnímu kácení deštných pralesů, neexistovaly monstrózní továrny, jaderné elektrárny, motorismus, letecká doprava, atd., tudíž člověk do přírody zasahoval daleko méně a přirozené cykly tedy nebyly tolik ovlivňovány lidským činitelem. Ale dost o tom. "Je s námi konec?" je záslužným počinem, který sice nic nezmění, ale na problémy je třeba upozorňovat a čím vážnější jsou, tím je potřeba být hlasitější a zapojovat do volání po změnách i známé tváře, jejichž slovo má, chtě nechtě, delší dozvuk než hlasy prostého lidu. Je příjemné, že i taková primadonka, jakou je Leonardo DiCaprio, není zabedněný a budoucnost života na modré planetě mu není lhostejný. ()
Nebudu tu rozmazávat názory, že se takhle chtěl Leonard zviditelnit. V tomhle případě je to úplně vedlejší fakt oproti tomu, co sleduje zřejmě opravdu vážně a publikuje to, kde se dá. Mluvil o klimatické katastrofě s mnoha zajímavými lidmi. Mohla jsem tak například vidět jak mluví s Obamou, ale tady by Oskara za herecký výkon dostal president USA. Na druhé straně mě zaujal například Leonardův rozhovor s kosmonautem s obrazy naší zeměkoule z vesmíru. A nakonec samotný projev Lea na konferenci s doprovodnými snímky míst, kde je ničeno životní prostředí ve velkém, tak ten by měl mít velký dopad na naší mozkovnu. To byla síla, která se mnou docela solidně zacloumala i když to pro mě není úplně neznámé téma ! Škoda, že v tomhle směru jsem pesimista a nevěřím, že lidé jsou schopni něco změnit. Ano je mnoho jedinců, kteří se počínaje tříděním odpadů přece jen trochu snaží, ale pak je tady druhá strana, ta "po mně potopa", hlavně když se sypou peníze do mojí kapsy. Mám ráda Bosche, ale ze seriálu a knih Michaela Connellyho, který se jmenuje právě po malíři jménem Hieronymus Bosch. Jeho obrazy nejsou extra mojí parketou, ale od dnešního dne je budu vnímat přece jen trochu jinak. Doporučuji. ()
A jsme v p*deli. Jestliže jsem u dokumentu Plastic planet prohlásila, že by to měl vidět každý... u této záležitosti to platí dvojnásob, trojnásob...! National Geographic za pomoci sympatického posla míru shrnul nejaktuálnější hrozby naší existence, přičemž poukázal na nejdůležitější fakt: Firmy s fosilním palivem mají zřejmě tu největší moc na světě. 98% klimatologů se shodlo na tom, že se zeměkoule ohřívá, klima se mění a způsobeno je to hlavně užíváním fosilních paliv a další lidskou činností. Přesto (hlavně v USA) existuje dezinformační kampaň, která se lidi snaží mást o tom, že globální oteplování vlastně neexistuje. A za vším samozřejmě hledejte politiku - a peníze. "Za poslední 2 roky jsem cestoval po celém světě, viděl jsem města jako je Peking, zalykající se průmyslovým znečištěním, prastaré severské lesy v Kanadě, které byly vymýceny. A deštné pralesy V Indonésii, které byly vypáleny. V Indii jsem se setkal s farmáři, jejichž úroda byla odplavena, v Americe jsem byl svědkem stoupání hladiny moře, které zaplavuje ulice Miami, v Gronsku a Akrtidě jsem udiveně hleděl na to, jak mizí prastaré ledovce mnohem rychleji, než vědecké výzkumy dokazují. Měli bychom přemýšlet o vině, kterou nese každý z nás. Až se naše děti a vnuci ohlédnou zpět, uvědomí si, že my jsme měli prostředky na zastavení tohoto ničení, ale nenašli jsme politickou vůli, abychom to udělali." ()
"Jojo, ledovce tají, za bambilion let tu bude horko... Co je mi po tom?" - Já, před Before the Flood. Ano, otevřelo mi to oči, bylo zmíněno plno věcí, o kterých mě nikdy nenapadlo přemýšlet a na to, jak mě to téma vůbec nezajímalo, tak teď mě nezajímá o trošičku méně. Bohužel, jsem líné, pohodlné a rozmazlené děcko a tláskat se palmovým olejem a svítit si doma elektrikou budu dál. Nejen to, dokonce nechám rozsvíceno v kuchyni, když tam zrovna nebudu. Až takový rebel jsem. Ale jako filmu tomu dávám 4*. Tři hvězdy za Lea a jeho snahu a hvězdu za tu dokonalou hudbu. Soundtrack je asi to jediné, co si z filmu opravdu odnáším. Leovo poselství je sice dojemné, ale že by tento dokument způsobil nějakou zelenou revoluci ve světe, to si nemyslím. 4* ()
- Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2016 na Torontském IFF. (Varan)
- Celosvětový rozsah premiéry dokumentu nemá ve filmovém průmyslu obdoby, vysílal se i na zhruba 250 univerzitách po celém světě, dostal se i do programu filmového festivalu v Torontu a v Londýně, k dispozici bude i pro církevní instituce a kostely. (Duoscop)
- „Změna klimatu je největší hrozbou pro budoucnost naší společnosti a v nastávajících volbách to pro voliče musí být hlavní téma. Dali jsme si s Fisherem Stevensem za cíl vyrobit tento film, abychom vzdělávali lidi po celém světě o aktuálních problémech týkajících se změn klimat a abychom je inspirovali k tomu, aby se stali součástí řešení těchto problémů,“ prohlásil Leonardo DiCaprio. (Duoscop)