Reklama

Reklama

Nejtemnější hodina

  • USA Darkest Hour (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Gary Oldman v roli jedné z největších osobností 20. století. Winston Churchill na počátku 2. světové války musí učinit zásadní rozhodnutí. Hrozba Německé invaze je bezprostřední a on jako premiér Velké Británie musí v této temné hodině během krátké chvíle semknout národ a změnit průběh světových dějin. (CinemArt)

Recenze (545)

P1tr 

všechny recenze uživatele

Joe Wright dokáže připravit a nasnímat vizuálně zajímavou scénu, ale bohužel už ji nedokáže naplnit smysluplným a zajímavým obsahem. Režisér ve spolupráci se scénáristy bohužel z historicky významného podkladu nedokázali připravit adekvátní snímek a místo toho nám prezentují sled nepříliš napínavých scén, ve kterých se jednotlivé myšlenky a argumentace neustále opakují a tak máte pocit, že se film točí dokola a neposouvá se nikam vpřed a když už dojde na nějaký vývoj postav a změnu jejich myšlení, působí tyto otočky nepodloženě a přichází jako z čistého nebe. Gary Oldman dělá, co může a v některých scénách exceluje, ale i přes kvalitu jeho masky jsem se zejména při bližších záběrech nedokázal zbavit pocitu, že nevidím Churchilla, ale jen Oldmana v kostýmu tlusťocha, což bylo poměrně rušivé. Z Oscarových snímků za rok 2017 se suverénně jedná o ten nejslabší. ()

Hugo01 

všechny recenze uživatele

Když se všude šuškalo, že si Gary Oldman toho plešouna váážně zasloužil, tak jsem se chtěl osobně přesvědčit, zda to není přehnané. Nené, opravdu si to vydřel, protože jeho (make-upem přehlcený) cynický stařík, který sehrál v době druhé světové války klíčovou roli, co by britský premiér, byl tak autentický, že to akademie prostě opomenout nemohla. Jeho huhlání se sice z velké části nedalo rozumět, ale to na kvalitě ani náhodou neubírá, spíš naopak. Parádní doplnění Nolanova Dunkirku, skvělý kontrast k válečné vřavě na francouzských plážích. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

"You cannot reason with a tiger when your head is in its mouth!". Takhle dobrou "patetickou sračku" jsem už dlouho neviděl, konečně zaslouženej Oscar pro Garyho Oldmana a je mi uplně jedno, že Churchill nejel nikdy metrem (nebo jaký další kokotiny tomu zas kdo vyčítá). (85%) ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Wrightovu tvorbu osobně považuji za průměrnou. Jeho filmy, ač jsou hezky natočené, mě prostě nikdy nedokážou chytit nebo výrazněji zaujmout. Darkest Hour není bohužel vyjímkou. Oslavovaný Gary Oldman hraje sice hezky, na druhou stranu mi ale nepřijde, že by tato role měla být nějak těžká, navíc půlku dojmu dělá dobrý make up. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Milujem kvalitné dobové filmy, obzvlášť tie z obdobia Druhej svetovej vojny. Darkest Hour je spolu s Dunkerk v podstate príbeh o tej istej udalosti, ale na opačných koncoch hierarchie krajiny. Kým Nolanov snímok sa zaoberal takmer výhradne osudmi obyčajných vojakov na belgickej pláži, Joe Wright rozpráva príbeh o vysokých politických hrách, ťažkých rozhodnutiach, intrigách, a predovšetkým o jednom mimoriadne dôležitom mužovi. Mužovi, ktorý bol na prvý pohľad odpudzujúcim, večne fajčiacim a chľastajúcim starcom, ktorému by ste nezverili ani bicykel. Gary Odlman bol excelentný a podal svoj životný výkon. Oscar v jeho rukách je maximálne zaslúžený. Takisto som si veľmi užil aj Stephena Dillanea (Stannis Baratheon) v roli Lorda Halifaxa. Snímok je po všetkých stránkach takmer dokonale zvlátnutý. Jednotlivé sekvencie a dialógy sú zvolená veľmi citlivo a dej pôsobý súdržne a jednoliato. Do toho mioriadny cit pre detaily, skvelá práca kamery a v neposlednom rade úžasný a úchvatný soundtrack. Škoda tej zbytočne vymyslenej scény v metre, ktorá snímku na dôverihodnosti rozhodne neprídá. Ale to je len malá výtka. 80 %!! ()

MartinS96 

všechny recenze uživatele

Hráčskou hantýrkou by šla Nejtemnější hodina v podstatě nazvat DLCčkem k Nolanovu Dunkerku. Nejen, že popisuje dění na druhém břehu Lamanšského průlivu v tom samém období, dokonce se ve filmu objeví stejná scéna. Je na ní však znát ten markantní rozdíl, když namísto reálných záběrů, po CGI moři plují CGI lodě. Člověka to za to srdíčko prostě nechytí. Podobně na mě působil celý film, i když Gary je ve své roli velice přesvědčivý a toho plešouna si určitě zasloužil. Film má poměrně pomalý začátek, od druhé třetiny se ale solidně rozjede a pan Churchill vám rozhodně přiroste k srdci. Slušné drama o tíze rozhodnutí, obětování, o vůli bojovat a v neposlední řadě o pověstné britské národní hrdosti. „I am still in the privy and I can only deal with one shit at a time. " 7/10 ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Joe Wright se opět vydal do minulosti, i když tentokrát tedy necouval v čase až tolik, nicméně že bych tvorbu zrovna tohoto tvůrce obdivoval, to tvrdit nemohu a nic na tom nezmění ani toto historické drama z dob počátku druhé světové války, zabývající se především osobou Winstona Churchilla, což samo o sobě je látka velmi zajímavá a myslím, že i divácky atraktivní, na mě bohužel ale celý tento film zapůsobil až příliš nevýrazným dojmem, kde sice očekávaně dostalo hlavní roli mluvené slovo, ale bylo zpracováno naprosto nezáživně, nedramaticky a především opravdu nezajímavě, veškeré přítomné dialogy mi připadly nevěcné a v podstatě vyznívající i dost nic vypovídajícím způsobem, jinými slovy, vážně upřímně jsem očekával, že se dozvím spousty zajímavých a výrazných informací jak o samotné ústřední postavě, tak o jejích krocích a vlivu na veškeré dění oné doby, ale při závěrečných titulcích jsem si v podstatě jen uvědomil, že jsem nezjistil vůbec nic a tudíž můj dvouhodinový zážitek z této podívané je srovnatelný zhruba tak akorát s čuměním do holé zdi, zcela bez zaujetí a s prázdnými a nudnými pocity. Film mě jinak ale nezaujal ani v dalších ohledech, tedy atmosférou, napětím, emocemi, závěrečná Churchillova řeč v parlamentu mi pak přišla nepřesvědčivá, umělá a přehnaně afektovaná a co se týče obsazení, k nepoznání namaskovaný Oldman hraje určitě dobře, ale že by svým výkonem film nějak vyloženě zachránil, tak to tvrdit také nehodlám. Já jsem zkrátka z tohoto životopisného dramatu opravdu zklamaný, vážně ničím mě nezaujal, a proto hodnotím velmi slabě. ()

Rudinsky 

všechny recenze uživatele

Bez chuti(a farby). Oscarový kalkul, ktorý síce formálne disponuje istou kvalitou a hereckými výkonmi, ale chýba mu invenčnosť v servírovaní látky, strhujúce momenty, úderné dialógy, čokoľvek. Churchillove CV ich pri tom ponúka až až (a dosť pochybujem, že táto jednopólová rozprávočka nešušťala prúserom už na papieri) Oldmana mám veľmi rád, no hoc sa maestro a maskéri snažili, na Lightowa sa žiaľ nechytá ani náhodou. ()

Silwer 

všechny recenze uživatele

Na me to bylo proste az moc natazeny... A 15 minutova cesta metrem(jedna zastavka) a ta prehnana soudruznost kde i mala holcicka se chce stavet nackum,na me bylo moc... ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Výborný film plný patetických príhovorov a skvelého Garyho Oldmana. Napínavé od začiatku do konca, hoci samozrejme každý vie, ako sa to skončí. Winston bol neriadená strela, ktorá keby úradovala v inej dobe, tak by si naňho Briti nespomenuli, avšak v tých časoch bol presne ten element, ktorý národ potreboval, aby si spomenul, že kedysi mal hrdosť a vedel vyhrávať. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Slušné osvieženie vedomostí druhej svetovej vojny a britského impulzu, ktoré zmenilo tok týchto dejín. Gary Oldman famózny, resp. musel byť, komorné drámy spolu so scenárom sú práve alfou a omegou. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Nejtemnější hodina je spíše rozvleklejší konverzačka než napínavý válečný film. Je to filmařsky výtečně zpracovaná a zdramatizovaná... no vlastně nuda. Nuda z přípravy projevů, jejich přednášení, nuda z různých jednání a domlouvání a podobně. Ano, celé se to odehrává na pozadí jedné ze zlomových historických událostí dvacátého století, ale to na tom všem politikaření a pletichaření nic nemění. Přesto film dokáže právě výbornou dramatizací napnout a před Gary Oldmanem za ztvárnění Churchilla se nezbývá než poklonit. Nejtemnější hodinu doporučuji dát společně s Dunkerkem, který pojednává o stejném časovém úseku našich dějin, jen pro změnu optikou válečného filmu. Oba se však velmi dobře doplňují. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Výborný výkon Garyho Oldmana, který se Winstonem Churchillem v tomhle filmu prostě stal, o tom žádná. Bylo tam několik projevů nebo dalších scén (např. ta v metru), které mě docela dostaly. Celkově mě tenhle snímek ale příliš nechytl, připadalo mi to příliš dlouhé, rozvláčné, bohužel místy až nudné. Proto jen za tři a 60 %. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

V krátké době jsem zkoukl tento snímek a film Churchill. Oba pánové v hlavních rolích (Oldman i Cox) odvedli oskarové výkony, tady rozdíl nenajdete. Nevím, který film se víc dotkl reality, ale tento snímek se mi líbil více, co se týče osoby samotného Churchilla a hlavně takto nějak jsem si ho představoval...a to rozhodlo o * navíc. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Mal som sto chuti zraziť viac ako len jednu hviezdičku. Celý čas som sa výborne bavil - skvelý Oldman, pohlcujúca atmosféra a v tom... Tá príšerná scéna v metre. Takto nejako si predstavujem, že by Slováci natočili celý film - pateticky, s afektom, prehrávajúc, béčkovo. (Tá scéna bola v tom filme kao päsť na oko). Aj ostatný záver bol v ostrom kontraste s tým, čo sme dovtedy vo filme videli a vďaka čomu navodzoval skvelú hutnú atmosféru - keď dovtedy mali Churchilla všetci ostatní vo vláde za truľa, ktorý vedie Britániu do záhuby a je to akurát tak kecal, tak na záver ich z ničoho nič presvedčí o potrebe bojovať... na prekvapenie všetkých... kecaním. Práve zmena v konaní Chamberlaina, Halifaxa, ale aj kráľa boli nedostatočne vysvetlené. Čiže záver ma sklamal, ale za skvelých prvých 90 min. filmu dávam 4 hviezdy. ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Jednoduše je to Oldmanův film. Wright se ve svých dřívějších snímcích Pýcha a předsudek a Pokání vždy opíral o vůdčí duo. Dobová chemie mezi zamilovanými páry v obou filmech byla dechberoucí a ždímala z diváka jednu emoci za druhou. U Nejtemnější hodiny tomu tak ale není, vyloženě dojemné momenty si režisér schovává spíše až na závěr, ale to je nejspíš dobře. Vzhledem k tématu se dalo snadno podlehnout a sklouznout k nekoukatelnému patosu. Viz zde má recenze: https://www.tyden.cz/rubriky/kultura/film/nejtemnejsi-hodina-oldman-dodava-dialogum-oscarovou-jiskru_464413.html ()

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama