Reklama

Reklama

Nejtemnější hodina

  • USA Darkest Hour (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Gary Oldman v roli jedné z největších osobností 20. století. Winston Churchill na počátku 2. světové války musí učinit zásadní rozhodnutí. Hrozba Německé invaze je bezprostřední a on jako premiér Velké Británie musí v této temné hodině během krátké chvíle semknout národ a změnit průběh světových dějin. (CinemArt)

Recenze (546)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film The Darkest Hour je z hľadiska zachytenia a zobrazenia malého kúska osobnosti W. Churchila zatiaľ najlepším pokusom, čo som videl. Maskéri predviedli kus práce, pretože keď som z diaľky prvýkrát videl G. Oldmana, tak som si myslel, že vidím „skutočného“ Churchila. G. Oldman bravúrny (zaslúžený Oscar), o ochote obetovať všetko pre rolu niet pochýb. Jeho životná rola? Z hľadiska „umeleckých výkonov“ pravdepodobne áno. Čo však zvyšok filmu? Ten spíš priemer. Ale scény v metre a záverečný prejav stoja za to. Vedľajšie postavy nedostanú toľko slov a priestoru, koľko by mali dostať. Z mojej strany veľmi silná „trojka“. Časom to však sa môže vyjsť na štyri hviezdy. PS.: „Ty si silný, pretože nie si bezchybný. Ty si múdry, pretože máš pochybnosti.“ Osobné hodnotenie: 79% (****) ()

Folky 

všechny recenze uživatele

K Churchillovi jsem měl víc respektu z článku na Wikipedii. A taky mě tam víc zajímal. Ale jako reklama na Oldmana a partu maskérů dobrý. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film byl vážně plný patosu. Asi to k danému tématu patří, ale mně ty efektní scény příliš nebavily. Filmu to z mého pohledu ubíralo na autentičnosti a neměla jsem k zobrazovanému příliš důvěry. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Ocenil bych obšírnější pohled na dobu Churchillovy vlády, to si však můžu rovnou pustit dokument, uznávám zaměření jen na těch nemnoho krizových týdnů od jmenování do úřadu po evakuaci britských vojáků z Dunkerku. I tak se tesá uctivý pomník do kamene, chvílemi mírně nesoustředěný a školometsky neživotný, přestože od Wrighta až manýristicky teatrální. Na vyšší úroveň jej pozvedá famózní výkon výrazně, ovšem dokonale namaskovaného Garryho Oldmana, právem oscarový. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Gary Oldmana mám v TOPce, ale určitě ne za toto. Oskara možná po právu zaslouží maskér, ale toť vše. Moje hodnocení silně srazila scéna v metru, která jakoby vyskočila z nějaké komunistické agitky 50. let minulého století. Naprosto souhlasím s názorem, že tohle je největší wtf scéna roku 2017. I v kontextu znovuzvolení Miloše Zemana si říkám, že jak čím dál většímu procentu populace ujíždí vlak, tím větší bude poptávka po vylhané snesitelné iluzi reality, která bude nabízet pocit bezpečí. A pak už jen nějaký nadaný rétor s poruchou osobnosti na stupínek a můžeme si celé 20. století zopakovat. Mimochodem v s01e09 The Crown je John Lithgow jako Churchill o level lepší Oldmana. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Po dlhom čase ma mrzia peniaze, ktoré som dal za projekciu, na ktorú ma zlákali ódy na Oldmanov výkon. Taktiež na možnú zaujímavú životopisnú drámu, veď Churchill bol dôležitou persónou v boji proti fašizmu. Dostal som však v kine nemilý zážitok do seba zahľadeného filmu, ktorý sa zúfalo snaží prezentovať Churchilla ako bezchybného stratéga a burcovača davov v časoch kedy si všetci zúfajú a len on je nositeľom nádeje. Režisérsky je to absolútne nezvládnuté. Scény, ktoré sú nám podsúvané, ako napríklad efektné zábery na ručičky hodín majú akože v divákoch evokovať osudovosť chvíle, ale tá vôbec z filmu nesrší. Vsuvky so zhadzovaním bômb a vypálením miest sú umelo vsadené, neprirodzené a navyše dosť amatérsky prevedené na to akú má Joe Wright reputáciu. Vedľajšie postavy, primárne ženské, sú doslova prebytočné, lebo ich osud vo filme je tvorcom ľahostajný a vedú do slepej uličky. Britský kráľ či kto to má byť je trápna figúrka a posedenia s Chirchullom sú taktiež pre ďalší priebeh zbytočné. Scéna v metre, indikujúca snáď len referendum o osude ďalších dní krajiny, je zlým vtipom. Zaujímavým zostáva len boj vo vnútri strany, no i ten má snáď až na jednu vypätejšiu scénu slabý scenár, ktorý sa musí ledva oprieť o Churchillovu paličku. Suma sumarum, ani Oldmanov výkon skrývajúci sa za nafúknutý oblek, pohár whisky a cigáru v hube ma nenadchol a hodnotím ho len ako cielený atak na Oscara. ()

joker30 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrá , taká priemerne dobrá dráma, ktorú o level vyššie ťahá pán Churchill, teda vlastne Gary Oldman- miestami hral tak dobre, že som zabúdal.že je to on , takže poklona a dúfajme Oscar k tomu :) ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

V krátkom čase druhý film o operácii Dynamo, ale z tohto som sa na rozdiel od Dunkirku o nej aj niečo dozvedel. Stále ale mám dojem, že to bolo nejak príliš jednoduché (malá skupina vojakov odláka pozornosť Nemcov a civilná flotila medzitým odvezie 300k vojakov domov, thats all). Centrom filmu je samozrejme postava Churchilla stvárneného Garym Oldmanom. Chválospevy na jeho herecký výkon už popísali iní, ja len dodám, že mne až tak výnimočný neprišiel. Radšej ako za tento imitátorský výkon by som mu doprial Oskara za niečo (hocičo) iné. Film mi inak celkom pokazil článok o historických nepresnostiach, alebo skôr o deformovaní histórie v prospech britskej národnej hrdosti (viď hlavne scéna v metre, akokoľvek je inak emočne silná). Vo výsledku je to s Dunkirkom nakoniec kvalitatívna remíza. 6+/10 ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Pěkná paralela k Dunkerku, který byl poměrně nedávno v kinech a člověk si alespoň propojí jednotlivé události, dokud má vše v živé paměti. Hned o to víc jsem tento film ocenil, protože jsem znal širší souvislosti. Film především pracuje s atmosférou a buduje napětí přes skvěle napsané dialogy, které jsou tahounem celého filmu: Zpočátku mi byl Churchill krajně nesympatický, ale posléze si ho nelze svou troufalostí a odvahou neoblíbit. Gary Oldman se zde ukázal a naprosto nevšedním způsobem Churchilla perfektně ztvárnil. Dále bych vyzdvihl Bena Mendelsohna, který si konečně zahrál kladnou postavou a vlastně všem dokázal, že dokáže hrát i jiné postavy než neustále ty padouchy a lotry, jak je u něj v poslední době zvykem. "Nejtemnější hodina" je rozhodně dobrým filmem, který pečlivě nakládá s látkou a zasvěcuje do tajemství druhé světové války. ()

Bystrozraký 

všechny recenze uživatele

Když Masona Vergera sežrali prasata, rozhodl se, že se stane dobrákem a na své motorce přiletěl jako Sirius Black, když poté opět umřel, rozhodl se, že se reinkarnuje do komisaře Gordona, a když Nolanova trilogie skončila a Gordon neměl co na práci, tak se rozhodl, že si dá trip na začátek druhé světové války jako Winston Churchill. Abych řekl pravdu, jakožto fanboy Jamese Franca jsem přál jemu Oscara za ztvárnění "katastrofálního" umělce Tommyho Wiseaua. Jelikož nedostal ani nominaci, tak jsem byl lehce vytriggrovanej a do kina šel s tím, že Starýmuž nemohl být lepší než Jakub Franků. Názor jsem po východu z kina změnil. Oldman se mi jako Churchill líbil, i když mi připadalo, že z něho dělají karikatůru, vadilo mi to asi jednou, či dvakrát, ale jinak byl Oldman fenomenální. Zápletka filmu mě neskutečně bavila, byla poutavá. Během sledování jsem měl takový lehký feeling, jako když jsem viděl Masaryka, a to i přesto, že se tyto dva filmy nedají srovnávat. Už hned první scéna Nejtemnější hodiny mě řemeslně zaujala, pohyb kamery v rozhněvaném parlamentu, celková atmosféra, která se dala krájet. Režie Joea Wrighta byla hodně zajímavá sledovat. Celý film mi přišel takový až divadelní. Sečteno a podtrženo, Nejtemnější hodina stojí za to vidět. Už jenom kvůli tomu, abyste mohli koukat na Garyho Oldmana a po celou dobu filmu si říkat, že to Gary Oldman nemůže být. ()

hrudka 

všechny recenze uživatele

Možná jsem na to příliš hodný, možná o něčem vypovídá, že nejzajímavější scénou je scéna, která neodpovídá skutečnosti, na druhou stranu si říkám, proč ne, a možná jsem příliš fascinován hereckým kouzlem Garyho Oldmana a lehce naivním šarmem Lily James, ale proč ne. Takhle si více méně představuju historický film podle skutečných událostí. S určitými faktickými vysvětleními od začátku do konce, přičemž bez dokumentárních záběrů, protože umělecká výpověď je přeci na prvním místě. A tahle mě nenudila, místy trochu dojímala, rozesmála a přesvědčila, že by si od Winstona Churchilla měli někteří současní politici vzít příklad, ne o tom příkladu jen mluvit. Hlavně by mě zajímalo, jestli to dvojté gesto v chudších oblastech opravdu znamená "jdi do prdele"? 7/10 ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Životopisný filmy nevyhledávám, většinou mě nebaví a nudím se u nich. Nejinak tomu bylo i u Nejtemnější hodiny. Je to stejný jako u filmu Masaryk, jako dokument z historie na osvěžení paměti je to dobrý, ale jako film mě to neoslovilo. Gary Oldman jako vždycky famózní, roli Churchilla si užil. ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Písať o geniálnosti Garyho Oldmana by bolo ako nosiť drevo do lesa. Písať však o tom, ako bol potrebný takíto film je priam nutnosť. Je jasné, že film by mohol byť braný ako patriotistický výklad o mužovi, ktorý bol pri svojej inteligencii tak hrubo otravný a tvrdohlavý, no ja sa na to tak osobne pozerať nechcem a vlastne ani nemienim. Na to som si to až príliš užil. Ľudia v dnešnej dobe berú každý ďalší film o 2SV v podstate ako gýč. Neuvedomujeme si závažnosti takýchto a podobných skutočností a sme až naivne slepí pred tým všetkým čo bolo a čo môže byť. Nedokážeme vystúpiť z našej komformity a pozrieť sa na závažné veci z inej perspektívy, no tu už zachádzam do iných sfér. Najtemnejšiu hodinu si dokáže užiť každý, kto dokáže rozmýšľať vo veľkom a nevidí svet len dvojfarebne a v 2D a hlavne niekto, kto nie je ignorant a dokáže spájať súvislosti. 85 %. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že nejsou filmy o politice mym šálkem kávy, jsem se docela bavil. Svuj nemalej podíl na tom měl famózní Gary Oldman, ale i funkční dobová atmosféra, hudba nebo postava samotnýho Churchilla, kterej se s ničim nepáral a nepřiposral se ani z Hitlera. Do výraznějšího nadšení mi ale přece jenom chybělo víc vyhrocenejch dramatickejch scén a trochu svižnější tempo vyprávění. ()

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama