Reklama

Reklama

Nejtemnější hodina

  • USA Darkest Hour (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Gary Oldman v roli jedné z největších osobností 20. století. Winston Churchill na počátku 2. světové války musí učinit zásadní rozhodnutí. Hrozba Německé invaze je bezprostřední a on jako premiér Velké Británie musí v této temné hodině během krátké chvíle semknout národ a změnit průběh světových dějin. (CinemArt)

Recenze (545)

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem film bez detailnějšího zkoumání, kdo v něm hraje. V úvodních titulcích jsem zahlédl jméno Garyho Oldmana a nevěnoval jsem pozornost tomu, kolikáté jméno to bylo, takže jsem byl zvědavý, kterou vedlejší postavu si zahraje, načež jsem ho rychle zapomněl hledat. Když jsem se v závěrečných titulcích dozvěděl, koho hraje, obrazně jsem spadl ze židle. Tak přesvědčivě zahraná role se nevidí každý den, takže mé mínění o Oldmanovi se značně navýšilo. Netušil jsem, že u mého nejoblíbenějšího herce záporáků je to ještě vůbec možné. Film jako takový není nic přelomového, solidní tři a půl hvězdy, ale Oldman prostě za tu hvězdu navíc stojí. ()

Tosca 

všechny recenze uživatele

Působivé drama s řadou vtipných hlášek a především se skvělým hereckým výkonem Garyho Oldmana, který pravděpodobně bude sbírat ceny či přinejmenším nominace na ně včetně Oscara. ()

existimi 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky politických "conversation drama" je tohle povinností. Možná byl Oldmanův Churchill až příliš groteskní, ale přesto se mi tento snímek líbil mnohem víc, než podobně tematický Dunkerk. Never surrender! ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvelý film. Joe Wright dokázal urobiť Churchilla veľmi dobre aj keď z neho urobil viac komickejšiu postavičku. Toto sa možno nebude páčiť nejakým ľuďom, ale mne sa to páčilo. Gary Oldman to hrá neskutočne dobrým a realistickým spôsobom, ktorým si ma hneď získal. Kazuhiro Tsuji, ktorý pracoval na jeho maske to zvládol bravúrne. Scenár je taký viac komornejší a preto je dobrý. Netreba robiť z toho nejaké veľké BUM a podarí sa to rovnako dobre. Scénka v metre mi prišla taká viac lacná a podľa mňa sa tam moc nehodila, pretože bola na môj vkus moc nereálna a až moc zbytočne vtipná. Čo je sranda, pretože som vyššie písal, že sa mi práveže na filme páči jeho vtipnosť. Ale toto bolo už moc prehnané. Inak musím ešte vyzdvihnúť kameru, ktorá bola tiež veľmi dobrá a plynulá. Celkovo teda dávam filmu plný počet aj keď mám menšie výhrady voči niektorým scénkam. Neviem, možno po druhom pozretí zmením názor. ()

Cooller 

všechny recenze uživatele

starej Winston přišel na to proč kolega Adolf má takovou podporu a začal mluvit stejně o ničem jinym to v podstatě neni... 3* za pěkně zachycenou dobu a 1 navíc pro Garyho... ()

tlesk 

všechny recenze uživatele

Gary Oldman není herec, je to chameleon... A potom. Nejtemnější hodina je výborným dramatem, zaměřujícím se na muže, jenž svou zemi uvedl do války, a který ji po úspěšné evakuaci velké části armády během operace Dynamo v následujících letech dovedl k vítězství. Snímek se ovšem zaměřuje na to, jak to všechno začalo, jak se vlastně onen vrcholný politik do své pozice dostal, a jaké problémy jeho působení zpočátku provázely. Zejména díky geniálnímu Gary Oldmanovi je snímek tak kvalitní, jak je a přes veškerou efektivnost, s níž je natočen, zůstává velmi komorním. To však vzhledem k tématu není vůbec na škodu. Veškerý přítomný patos je pak na velmi snesitelné úrovni a působí více než patřičně a příhodně. Hudební složka výborně podkresluje všudypřítomné dramatično a pomáhá vzbudit přesně ty emoce, jaké si počin klade za cíl. U některých výroků hlavního protagonisty si potom našinec může i zlehka povzdechnout, jaké by to asi bylo, kdyby se podobně neúprosný člověk dostal do vedoucí pozice před okupací u nás, ale to je zase trochu jiné téma. Nejtemnější hodina je bezesporu skvělým vykročením do tohoto filmového roku a zaslouží si veškerou pozornost. A závěrem doporučení; pokud se nechcete ochudit o jedinečný zážitek, zajděte si na původní znění! Podobně jako u Královy řeči je tady angličtina velkou součástí zážitku… Více zde: http://nafilmu.cz/2018/01/recenze-nejtemnejsi-hodina-2018/ ()

Zveldr 

všechny recenze uživatele

Mocnost Churchillových slov byla vždy jeho předností a bylo jasně vidět, jaká vážnost jim byla dána a pocta taktéž. Snímek byl reálný a opravdu jsem se vžil do situace před válkou. Má opravdovou vážnost, kterou si drží od začátku až do konce. Gradace byla naprosto úžasná a mělo to na mě jistý pozitvní dopad. Pěkný snímek. ()

Skatemurai 

všechny recenze uživatele

Nenudil jsem se ani chvíli, naopak - byl jsem napjatý. Bavilo mě to tedy v celé stopáži filmu. Škoda, že se nedalo více prostoru době post-Churchill. Menší mínus je, že mi občas Oldman připomínal Zemana, to můj dojem občas narušilo :-). ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

Film nás zavede do historie 20.astoletí ,konkrétně o jednom z největších osobností Winston Churchill . Co k tomu jenom dodat ,tak stručně Oldman asi jako jediný zahrál Churchilla skvěle ,možná toho plešouna dostane nebo taky ne.To asi bude tak ,vše .Jinak film nemá co jiného nabídnout .Za mě 65% ()

Brooks 

všechny recenze uživatele

Efektne nasnímaná hodina dejepisu. Formálne vycizelovaná interiérovka, s neustále sa pohybujúcou kamerou, fascinujúco nasvietenými scénami a monotónnym, nezáživným scenárom. Tematicky podobná Kráľová reč bola podaná oveľa vitálnejšie a zábavnejšie. Toto je hodné skôr divadelnej inscenácie. A Oldman je v hlavnej úlohe slušný, ale o koncert, aký predviedol v Tinker Tailor Soldier Spy sa rozhodne nejedná. Jeho herectvo zatieňujú nánosy mejkapu a vzletné repliky, ktoré musí v afekte prenášať. Zatiaľ najslabšia oscarovka, čiže solidný priemer. ()

crap 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězda patří nepřekonatelnému a dechberoucímu výkonu Garyho, při jehož sledování jsem si musela několikrát sama připomenout, že Winstona hraje právě tento herec. Byl skutečně k nepoznání.. o to více mě při závěrečných titulcích zamrzelo, že potenciál této role a proměny Oldmana samotného nebyl dostatečně využit. Až bych si troufla říci, že byl zneužit na úkor velmi slabého scénáře, jež si nezasluhuje ani o píď více než dvě ** ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

První polovina ujde a je hezké, že se někdo zaměřil konečně i na vnitropolitické bitvy v roce 1940. Jenže druhá polovina už je zase o svíjení se v křesle a patosu, který snad musí vadit i Britům. Za vrchol považuji scénu v metru, za kterou by se snad nemusel stydět ani Mel Gibson. ()

boo-boo 

všechny recenze uživatele

Tendenčná selanka! Históriu prekrúcajú! Fandia nasilu Británii, v Brexite ju podporujú! Francúzom nevzdali česť! No a čo, mali k tomu neskutočného Garyho Oldmana, nádhernú výpravu a kopec podprahových emócií. Tak si to preberte. ()

hekla 

všechny recenze uživatele

I přes to, že tento film mohl být nudný, mě ani chvilku díky výbornému scénáři Anthonyho McCartena a režii Joe Wrighta nenudil a ukázal, že politická jednání nemusí být jen nezáživným tlacháním. Naopak. V některých chvílích přímo strhují pozornost (i přes minimu akce, tak jako jsme na ní většinou zvyklí v akčních filmech), především díky Gary Oldmanovi. To, co jako Churchill předvání, je neskutečné - podoba hlasu téměř nerozeznatelná od originálu. Pohyby, grimasy starého člověka tak přesvědčivé, že jsem velmi často zapomínala, že to je Gary Oldmana, i díky neskutečné práci make-up teamu. Klobouk dolů a Oskara sem. Bez Garyho Oldmana, ale i skvělé Kristin Scott Thomas, Bena Mendelsohna, Ronalda Pickupa, Stephena Dillaneho a Lily James by film nedosahoval zdaleka takových kvalit, jaké díky jejich úžasným hereckým výkonům má. A vyzdvihnout musím i hudbu Dario Marianelliho, který skvěle doplňuje atmosféru a napětí po celou dobu filmu. Jediným kazem na kráse pro mě byly některé historické nepřesnosti a nezmíněné okolnosti, které lehce zkreslují situaci, a kvůli kterým bohužel nemůžu dát plný počet. ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Výborné doplnění Dunkirku z druhé strany Lamančského průlivu. Gary Oldman jako Churchill naprosto vynikající. Každá scéna má svůj smysl, je vyladěná do posledního puntíku. Jediné, čím film možná trochu trpí, je jeho doslovnost, jeho dokumentárnost. Stejně jako Králova řeč se soustředí na pozadí důležitých projevů, které jsou vrcholem filmu, tím se však ztrácí jakýkoliv moment překvapení. Celkově však velmi slušné pokoukání :) ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu se už namluvilo celkem dost, zejména tedy o jeho hlavním představiteli. Já jsem si zpočátku říkal, co tam dělá ten tlustej Oldman se špatnou maskou, ale uběhlo sotva pár minut a přestal jsem vnímat Oldmana, dokonce i Churchilla, a viděl jsem jen svéráznou postavičku hlavního hrdiny, který se snaží připravit svůj národ na „nejtemnější hodinu“. A dělá to vážně neodolatelně. Jasně, tenhle film je víceméně jeho velkou krasojízdou, která končí téměř až zbožštěním, ale copak si to ten člověk kurva nezaslouží? Kdo už jinej? Když si o něm přečtu na wikipedii, tak ho tam oslavují úplně stejně (za toto konkrétní období, ne za celý život!), takže výtky o nemístné glorifikaci prostě neberu. Navíc se tu nesnaží nijak maskovat ani problematičtější rysy jeho charakteru (ať už co se týče chování nebo válečného štváčství) a jeho politickým protivníkům neupírají právo na jejich pravdu, která občas vypadá i logičtěji, než ta Churchillova. Tohle měl být strhující (a taky povznášející!) film o jedné z klíčových událostí ze zákulisí druhé světové a to se mu podařilo na opravdu hodně procent. P.S. Viděl jsem to v době, kdy u nás probíhala prezidentská volba, a přišlo mi neuvěřitelně směšné, když jsem se pak někde dočetl, že Zeman je (nebo se cítí být) takovým českým Churchillem. Ještě, že se téhle urážky Winston nedožil! 82% ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

Silně politický film,který by měl být spíše hraným dokumentem,ikdyž možná tento manévr je zde silně cítit . ()

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama